Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma LG 50PV350 - odświeżanie obrazu

Tomcza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem niezbyt szczęśliwym posiadaczem taniej plazmy firmy LG. Po około 600h grania zauważyłem problem z odświeżaniem obrazu.Statyczny obraz "utrwala się" i widać go jako "tło" przy zmianie obrazu w danym obszarze. Np. logo stacji, pasek informacyjny. Przychodząc popołudniu do domu jestem w stanie zobaczyć jeszcze przez jakiś czas co "leciało" rano na pasku ;-) Dopiero dynamicznie zmieniający się obraz przez kilkanaście sekund jest w stanie "wymazać" ten obraz.

Po przybyciu serwisu, Pan powiedział, że to rzeczywiście dziwne. Po tygodniach męczenia telewizora na warsztacie Panowie zgodnie powiedzieli, że "ten telewizor tak ma".

Moje roszczenia gwarancyjne nie zostały uznane i zostałem z problemem. Może ktoś poradziłby mi co mam teraz biedny zrobić. Czy jest wyższa instancja, do której mogę się odwołać? Produkty LG dzięki temu sobie darowałem, bo "skoro ten model tak ma" to ja dziękuję.

Plazmy tak mają że wyświetlany obraz przez dłuższy czas utrwala się i pozostaje duch im nowsza generacja tym efekt mniej dokuczliwy lub nieznaczny.

Tu masz kilka informacji (w dalszej części ) na temat PDP i ich "docierania"

a wypowiedzią pana powyżej się nie przejmuj, tu tak jest niestety.

skk

Plazmy tak mają że wyświetlany obraz przez dłuższy czas utrwala się i pozostaje duch im nowsza generacja tym efekt mniej dokuczliwy lub nieznaczny.

, a serwis o tym nie wie

Np. logo stacji, pasek informacyjny. Przychodząc popołudniu do domu jestem w stanie zobaczyć jeszcze przez jakiś czas co "leciało" rano na pasku ;-) Dopiero dynamicznie zmieniający się obraz przez kilkanaście sekund jest w stanie "wymazać" ten obraz.

Po przybyciu serwisu, Pan powiedział, że to rzeczywiście dziwne. Po tygodniach męczenia telewizora na warsztacie Panowie zgodnie powiedzieli, że "ten telewizor tak ma".

KONSERWACJA

Zapobieganie zjawisku „wypalania” obrazu na ekranie

Jeśli na ekranie telewizora przez dłuższy czas będzie wyświetlany nieruchomy obraz, zostanie on

trwale odwzorowany, na stałe zniekształcając wyświetlaną później zawartość. Zjawisko to nosi nazwę

„wypalenia” i nie jest objęte gwarancją.

Jeśli przez dłuższy czas będą ustawione proporcje ekranu 4:3, może dojść do wypalenia obrazu przy[/size]

krawędziach ekranu.

W celu uniknięcia efektu wypalenia należy unikać wyświetlania na ekranie telewizora nieruchomych

obrazów przez dłuższy czas (powyżej 2 godzin na ekranach LCD,

powyżej 1 godziny na ekranach plazmowych).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakiś ciemny ten serwis .

Ukryta Zawartość

a serwis o tym nie wie

Przecież kolega napisał że serwis był zdziwiony intensywnością efektu. Mamy w pracy TV z tej serii i tam jest spoko nie zuważyłem nadmiernego wypalania. Nowa plazmę trzeba troszkę traktować delikatniej.

skk

Przecież kolega napisał że serwis był zdziwiony intensywnością efektu.

Po przybyciu serwisu, Pan powiedział, że to rzeczywiście dziwne.

Widocznie serwis niekompetentny , że zabiera z takiego powodu , nie musi , bo jest w instrukcji .

Czester co Ty wypisujesz. Tomcza napisał ze nie było tak od początku tylko po 600 h a plazmy są najwrażliwsze na początku pracy ale bez przesady to nie jajko tylko TV do oglądania. My na plazmach wyświetlamy reklamy statyczne i nic się nie wypala. Może kupił jakiś TV po demonstracyjny z dużym przebiegiem ?

skk

Mam starszą plazmę (również z niskiej serii) Panosonic, traktowaną dokładnie tak samo (głównie serwisy informacyjne) i efektu "utrwalenia" (bo nie jest to efekt stały) nie zauważyłem. Zachowanie LG nie jest normalne nawet jak na plazmę, jak to zauważył w pierwszej chwili sam serwis (w pierwszej chwili).

Czester, dziękuję za info, ale waż słowa proszę.

600h zapisane w zakładce serwisowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś z rana podszedłem do TV i zauważyłem z bardzo bliska delikatny powidok logo ( wstałem z rana i zatrybiłem , że zasnąłem i TV był włączony przez 4 godziny na jednym kanale ) , nie chciało się mi przerzucać kanały i sprawdzać kiedy zniknie , włączyłem przesuwający się pas , poszedłem wykasztanić się ( raz dwa to trwało ) , wróciłem i nic nie było . Logo to któreś z Diskawery .

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stalin, ja mam nowy PDP GT Panasonica i w takich sytuacjach idę wykasztanić się . Czytasz co piszę ? Co tak panicznie reagujesz ?

W plazmach chwilowe powidoki to norma , a w LCD martwe piksele .

Przełączając z kanału na kanał muszę odczekać kilkanaście do kilkudziesięciu sekund aby zniknęła pozostałość loga, czy paska.

Serwisant po zobaczeniu u mnie w domu efektu (wystarczy również kilkadziesiąt sekund stałego obrazu aby mieć spory problem z utrwaleniem) stwierdził, że nie jest to normalne. Niestety reklamacji nie uznali i nie wiem do kogo mam się zwrócić w tej sprawie, bo przecież serwis odpada, który uważa po tygodniach testów, to zachowanie za normalne.

Moje oczy naprawdę nie są przewrażliwione i daleko im do videofilskich, ale tego nie da się już nie zauważyć. Przeszkadza to strasznie w odbiorze i jestem trochę rozdrażniony pieniędzmi wydanymi na ten sprzęt.

To spróbuj " zahartować plazmę "

" Odnośnie powidoków to stwierdzam, że metoda hartowania matrycy zaczerpnięta z zagranicznych serwisów poświęconym TV jest bardzo skuteczna. W przykładowym 50ST60 od 9 dni przez minimum 5h dziennie wyświetlam "spreparowany" zbiór zdjęć o tematyce natury i kosmosu. Przy próbach z kanałami telewizyjnymi nie zauważam, żadnych efektów "pamięci ekranu". Planuję "wyrobić plan" 100h hartowania, a następnie przystąpić do "normalnej" eksploatacji. Pozdrawiam Pygar "

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Jak sam napisałeś "chwilowe". Autor wątku ma inne dpd i wie o tym ale chyba jest coś nie tak kiedy mu nie pasuje ?

Najlepiej wyświetlać ufoludki naprzemiennie z kaczkami.

Plazma sama się "hartuje" przez pierwsze kilka set godz. tylko trzeba ja oszczędzać w tym czasie.

skk

Najlepiej wyświetlać ufoludki naprzemiennie z kaczkami.

To daj pytającemu linka z takim materiałem .

Czester, dziękuję za info, ale waż słowa proszę.

Bo ja w pierwszej chwili myślałem , że to skryty napad na Plazmowców .

Przepraszam .

Po 600h chyba nie ma już czego "docierać" ani "hartować".

Aż tak intensywne chwilowe powidoki to bardzo dziwne.

A jak użytkowany był ten LG na początku ? Wysoki/niski kontrast ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.