Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrac subwoofer?

patnam

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Kupiłem kino domowe Yamaha rx-v373+bd-s473+ns-150/ns-f-150,kino bedzie głownie wykorzystywane do ogladania filmów oraz konsoli choc sa dni kiedy muzyka bedzie dominowała.Rozmiar pokoju to 35m2.

A problem polega na tym jaki subwoofer byłby dobry do tego co mam?

https://www.audiostereo.pl/topic/106001-jaki-wybrac-subwoofer/

Witam

Napisałem podobny post na tym forum i postawiłem to samo pytanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A w skrócie mam podobne kino domowe Yamaha BD-S473B RX-V473B NS-50/NS-P60 podobny amplituner troszkę inne głośniki no i o połowę mniejsze pomieszczenie a do takiego dużego salonu to ja proponuje Yamaha YST-RSW300. Mi forumowicze proponują kupić Kodę SW 1000 v2 ale ja mam małe pomieszczenie.

Ukryta Zawartość

No kontroli nie bylo zadnej, czasami sobie cos potrzeszczalo, poszumialo

Ale jak pierdzielnelo to mozna bylo z krzesla spasc

Calkiem jak w kinie...

Tylko z tym subem mialem taki przypadek ze ogladajacy sie na serio przestraszyl-tu juz bez zartow-a bylo to na filmie -INNI- fragment jak drzwi uderzaja Nicole-to bylo jak kopniak z obu nog:)

Serio pisalem

Tak go pamietam

Basem potrafil sponiewierac

Kolego bez obrazy ale za duzo subow to ty chyba nie sluchales, choc to wolny kraj i kazdy ma prawo pisac co chce, tylko z ocena tez trzeba byc ostroznym bo ktos naprawde jeszcze pomysli to co ty napisales...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Z tych co sluchalem chyba tylko ten tonsil zblizal sie do tego co slysze w kinie

Moze jeszcze jedo-jesli sub w ogole nadaje sie do sluchania muzyki w stereo to ten tylko w ostatecznosci ,w duzym pokoju i po wielu eksperymentach z ustawieniem

patnam do takiego dużego salonu musisz wydac na suba 2-3 tysie minimum , żeby był wystarczający bas w kinie ,

np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki chłopaki za rady ,nie siedziałem na komputerze dłuższy czas i nie uwzględniłem waszych podpowiedzi.Wczoraj zamówiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W następnym tyg ma przyjść napisze jak się sprawuje .

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Rodzi się tylko pytanie, jakie uzasadnienie ma inwestycja rzędu ok. 2300 -3200 PLN w subwoofer mający współpracować z takim systemem "Yamaha rx-v373+bd-s473+ns-150/ns-f-150"?

patnam do takiego dużego salonu musisz wydac na suba 2-3 tysie minimum , żeby był wystarczający bas w kinie ,

Do samego kina to znajdą się potężne i w jednym tysiącu. Np Magnat Beta sub 30a potrafi zrobić wielkie spustoszenie :)

Do 1,5 tys. są też np Jamo s660 - zamknięta konstrukcja i 12 cali, więc w miar fajny powinien być także do muzyki, oprócz tego znalazło by się kilka innych wentylowanych.

Do Jamoo660 jeszcze bym się dał przekonac ale do tego Magnata ze 130 watowym wzmakiem coś nie bardzo w tym metrażu, wziąłem pod uwagę preferencje kolegi patnam :

kino bedzie głownie wykorzystywane do ogladania filmów

a do muzy jak kawałek dalej napisał :

choc sa dni kiedy muzyka bedzie dominowała

ma kolumny wcale wcale więc sub do kina i na taki metraż to coś z mocnym wzmakiem , no jak wyżej pisałem ten Jamo mógłby byc i pewnie z racji zamkniętej obudowy wspomógłby koncerty a te zaproponowane wyżej z Earthquake to prawdziwe kinowce z dobrym basem szczególnie Kompressor

Rodzi się tylko pytanie, jakie uzasadnienie ma inwestycja rzędu ok. 2300 -3200 PLN w subwoofer mający współpracować z takim systemem "Yamaha rx-v373+bd-s473+ns-150/ns-f-150"?

Duzy pokoj to i dobry sub potrzebny i o odpowiedniej mocy.

że co , że kiepska elektronika , kolego dziadekwłodek ja wcześniej miałem tego swego Definitive Technology ProSub 1000 w połączeniu ze sprzętem , który kosztował tyle co sam sub ( kolumny 5.0 i ampli ) więc myślę , i ładnie to grało , i nic mi nie przeszkadzało no oprócz braku hdmi w ampli więc myślę , że tutaj nie ma aż takiego drastycznego skoku cenowego i jakościowego w brzmieniu , że może wytworzyc się "dziura" miedzy brzmieniem suba a kolumn , byłby moim zdaniem bezsens kupowac powiedzmy suba za kilkanaście tysi do takich kolumn ( choc wychodzę z założenia , że suba nie kupuje sie do kolumn czy wogóle do sprzetu a do pomieszczenia w którym ma dac sobie radę przyzwoicie grac ) choc jeśli byłoby kogoś stac to czemu nie , ale tak w sumie to sub ma dostarczac właśnie tych najniższych rejestrów z którymi nie daje sobie rady kolumna frontowa wiec czy on będzie za 2 tys czy za 4 tysie czy nawet 7 tysi nie widzę przeciwwskazań choc na zakup takiego "klocka" ma wpływ wiele czynników a i tak wg mnie sub , żeby dobrze grał w zestawie niezależnie za ile była , jest reszta zestawu powinien byc najlepszy w zestawie i na nim nie ma co oszczędzac , no może z lekkim przymróżeniem oka najlepszy , wszystko zależy od wydającego kasę ,

równie dobrze mogłem polecic do sprawdzenia Kodę SW1000 za ok 600 zł nowy ale w tym metrażu to nie wiem jakby się sprawował . Mógł posłuchac jak on gra , czemu nie , tego Jamo też , nikt nie mówi nie , tak samo tego Magnata ja w sumie podałem propozycje a nie jakiś nakaz kupna któregoś z tych subów ,

zawsze mógł wziąc na chate i sprawdzic jak u niego w jego pokoju będzie grało i samemu się przekonac czy warto wydawac te dwa czy trzy tysie , cz starczy Koda lub Magnat .

Ale jak widac kolega olał nas nie zagladając nawet na swój temat i zamówił coś całkiem innego bo było w promocji , nie no przecież to jego kasa i ma takie prawo wiadomo tylko już nie pierwszy raz spotykam się w mojej w sumie krótkiej karierze tu na forum , że zainteresowany rzuca temat , z prośbą o pomoc bo on niby zielony , nie zna się itd itp , nastepuje burza propozycji , wywiązują się dyskusje na temat powstałych niejasności , różnicy zdań bez odzewu zakładającego temat by po jakimś czasie zainteresowany stwierdził ( to w najlepszym przypadku jeśli się wogóle odezwie , nie "mówie' , że w każdym przypadku tak jest ), że kupuje coś całkiem innego , no i oby nie była wydana na marne ta kasa , niech mu służy ładnie ta Yamaszka SW700 i pewnie będzie zadowolony bo nie wiadomo czy miał już porównanie z jakimiś innymi subami z podobnej półki cenowej ,

jest jakiś sens.

Do Jamoo660 jeszcze bym się dał przekonac ale do tego Magnata ze 130 watowym wzmakiem coś nie bardzo w tym metrażu, wziąłem pod uwagę preferencje kolegi patnam :

Nie można w ten sposób oceniać. Moc wzmacniacza nie świadczy w ogóle o odczuwanej "mocy" (głośności, ciśnieniu) jaki jest w stanie dostarczyć subwoofer. Jest jeszcze kwestia efektywności głośnika i konstrukcji (strojenia). Zamknięte subwoofery mają do tego niższą efektywność i potrzebują większych mocy.

Ten wspomniany Magnat z pewnością przebiłby np tego Definitive pod względem ciśnienia, a Kodę pewnie ze dwa razy. Jeszcze kojarzę jakiegoś taniego Sony na 15' głośniku i o niskiej mocy (nie pamiętam, coś z przedziału 100-200W), tak samo potrafił przyłożyć. Oczywiście jakość basu, szybkość schodzi na drugi plan, ale na filmach to praktycznie nie przeszkadza a koszty są dużo mniejsze.

don może się mylę ale myślę , że obaj wiemy co ma wpływ na "dobry" jednym słowem nazywając to dźwiek płynący z suba , ja wiem , że dochodzi do tego jeszcze efektywnośc samego głosnika i konstrukcja "budy" , nie chcę wchodzic w niepotrzebne dyskusje jakie się w takich sytuacjach nie raz wzbudzały odnośnie parametrów sprzętu

Oczywiście jakość basu, szybkość schodzi na drugi plan, ale na filmach to praktycznie nie przeszkadza a koszty są dużo mniejsze.

no proszę Cię , właśnie tylo o to tu chodzi , no co Ty , człowieku , no tak , jeśli komuś wystarczy jak sub młuci jak chłop cepem po klepisku jak popadnie i gdzie i byleby wymłucic to nie dziwię się , że jakośc basu i jego szybkośc nie ma znaczenia , fakt , koszty są mniejsze kosztem jakosci tego basu cokolwiek to oznacza dlatego też zaproponowałem taki przedział cenowy w którym można już wybrac coś z dobrym basem w kinie , co niestety kosztuje ,

Moc wzmacniacza nie świadczy w ogóle o odczuwanej "mocy" (głośności, ciśnieniu) jaki jest w stanie dostarczyć subwoofer

ale ma na nią duży wpływ

jak nie , to , hm , Magnat , Koda , Taga , Wharfedale , są tam fajne tanie "subki" ,

tylko po co ta dyskusja skoro kolega już wybrał bez nas .

Pozdrowionka.

tak juz wybral i zapewne mluci ostro :) ciekawe czy znajdzie czas, zeby oderwac sie od cepa i opisac swoje wrazenia ...

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

no proszę Cię , właśnie tylo o to tu chodzi , no co Ty , człowieku , no tak , jeśli komuś wystarczy jak sub młuci jak chłop cepem po klepisku jak popadnie i gdzie i byleby wymłucic to nie dziwię się , że jakośc basu i jego szybkośc nie ma znaczenia , fakt , koszty są mniejsze kosztem jakosci tego basu cokolwiek to oznacza dlatego też zaproponowałem taki przedział cenowy w którym można już wybrac coś z dobrym basem w kinie , co niestety kosztuje ,

Miałem różne suby i szczerze - obojętne wg mnie czy jakieś wybuchy albo krok King Konga odtwarza sub aż tak precyzyjnie. Bardzo ważne żeby było niskie tąpnięcie przy odpowiednim ciśnienie, wtedy jest zabawa (ale tylko na filmach) ;)

Oczywiście można potężnego suba i szybkiego, ale tego przyrostu jakości nie odczujesz zbytnio. To tak jakbyś kupił drogi sportowy wóz, cóż z tego że szybki i ma przyśpieszenia jak nie nadaje się na polskie drogi, bo dziura na dziurze i do tego fotoradary co 2km ;)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

myślę , że to wystarczający powód w takim metrażu .

Cytat, który wkleiłeś w ramce z moim nickiem - nie jest zdaniem napisanym przeze mnie, tylko przez Ciebie. To tak dla porządku.

Nie przekonałeś mnie wystarczy w zupełności dużo tańszy Koda SW 1000 lub podobny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.