Skocz do zawartości
IGNORED

AE Aegis one - prosba o pomoc

megamas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mozliwosc zakupu za przyslowiowe grosze ww kolumn. Jedna z kolumn ma uszkodzone oba glosniki.

Sprawdzalem koszt nowych oryginalnych glosnikow i niestety sa dosc wysokie. Zerknalem na zamienniki i ceny sa nizsze ale wciaz na poziomie nie do zaakceptowania jak dla mnie.

Pytanie czy daloby sie dobrac komplety glonikow do obu kolumn i prostych zwrotnic aby kolumienki znow zagraly. Nie musi to byc nic wyszukanego byleby do dostanai w anglii.

Srodki jakie moglbym przeznaczyc na same glosniki do obu kolumn to max 80f ( mieszkam w uk ) moze ciut wiecej jak sprzedalbym oryginalne z drugiej sprawnej.

Kopulka oryginalna to vifa TC26SF05-06 a srednio nisko nie mam pojecia ale 130mm.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/106019-ae-aegis-one-prosba-o-pomoc/

Ja bym szukał np. wsród Daytona i Monacora, jeśli w UK są w rozsądnych cenach.

Znalazłem np. Dayton DC130B-8 ( 5-1/4" Classic Woofer niby 25$ ) a wsród Monacorów np. DT -99 ( za złotówki, ale tylko 63 zł, może w UK będzie taniej ) sprawdź z budżetem; z drugiej strony mam wątpliwości, czy to się w ogóle opłaca..

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zestaw sko 130 z tym dt 300 jest nawet za dobry ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Monacora można ciąć już od 2 kHz, a ten Peerless ma "stół" do 5 kHz. Wobec czego można zrobić podział np. na 2500 Hz z tłumikiem rzędu 6 dB ( L-pad dla wyrównania poziomu niskich i wysokich tonów; przy braku równowagi trzeba przeliczyć na nowo ).

Zakładam, że oba będą 8 Ohm. Inaczej trzeba przeliczyć na nowo zwrotnicę

Od strony woofera można dać tylko cewkę minimum 1 mH ( nachylenie 6 dB; albo dołożyć do masy 12 uF - wtedy będzie 12 dB/ oct ), a od strony tweetera 5,6 uF i cewkę 0,36 mH.

Do tego L - pad z 3,9 Ohm szeregowo i 8,2 Ohm równolegle do kopułki. Montaż kopułki solid 0,5 mm średnicy albo podobną srebrzanką i gra muzyka...po pomiarach albo i nie. Ponieważ ten Peerless ma rezonans 60 Hz, trzeba by dostroić obudowę do niego, ale to sprawa wynikająca z elementów, które już są w kolumnie o określonej objętości. Może się okazać, że dotychczasowe, fabryczne strojenie zbyt wiele nie odbiega od tego woofera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

A ja napiszę inaczej AE Aegis One są bardzo dobrymi i udanymi monitorami. Z tego co pamiętam to nawet kilka nagród zebrały. Słyszałem je też i naprawdę grały nieźle.

Teraz kilka pytań,

Co to znaczy bardzo dobra cena u Ciebie? (ile?)

Czy warto podmieniając głośniki zmieniać charakter brzmienia?

Na czym Ci zależy? Na obudowach?

Poszukaj sprawnej pary, nie zawracaj sobie głowy szukaniem i podmienianiem głośników. Jeśli oryginały to za drogo.

Biorąc pod uwagę że jest to już model dosyć leciwy jest możliwe znaleźć Aegis One w dobrej cenie i w dodatku sprawne.

pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Juz nie pamietam dokladnie jak graly. tweeter wydaje sie byc delikatnie bardziej otwarty, nie wem jakto ci to opisac, ale efekt sceny szerszej i wieksza ilosc powietrza. za tweetery uzywane dalem 28 funtow.

pozdrawiam

Paweljazz uważa pewnie, że rozwiązania "fabryczne" to optimum. Tak nie jest z cała pewnością. O ile tylko chcesz cokolwiek poprawić, porównaj tylko koszt zakupu "oryginału" przeważnie shitowego ze średniej, albo i budżetowej jakości głośnikiem wysokotonowym. A dziś możesz je kupić ( nie wspomnę już o używanych ) za powiedzmy 80 do 150 zł/ szt. Stosując się jeszcze do podstawowych zasad montażu elektrycznej części układu ( o ile konstrukcja mechaniczna pozwala na podmianę ) i przyzwoitych, wcale niedrogich kondensatorach ( jeśli ich nie było ) możesz uzyskać dźwięk o dwie klasy lepszy niż z tzw. "oryginału". Jasne, że jeśli jesteś kolekcjonerem vintage czy handlujesz szajsem, to tylko oryginał. Ale na tym forum zwykle dążymy do poprawienia dźwięku, a najczęściej przynajmniej dopasowania go do uszu użytkownika.

Wiem, że nagrody itd. Ale zwykle koszt przetworników nawet w niskich poziomach cenowych nie przekracza 20% ceny kolumny, i czasem niewiele trzeba, żeby naprawdę dobrze zagrało.

Paweljazz uważa pewnie, że rozwiązania "fabryczne" to optimum. Tak nie jest z cała pewnością.

Czy rozwiązanie fabryczne to optimum? Z całą pewnością nie. Jednak jest tutaj mowa o pieniądzach. Oczywiście że do tych paczek można wstawić coś bardziej szlachetnego. Jednak wiąże się to z kosztami które śmiem twierdzić znacznie w stosunku do ceny zakupu podniosą koszt. A nie o to zapewne chodziło Koledze "megamas". Pewnie że można przebudować zwrotnice i dobrać inną parę głośników, jednak to nie będzie to już Aegis One, tylko DIY czy lepszym od oryginału? Nie przeczę, jednak wygeneruje to koszty zależne oczywiście co mamy zamiar wstawić. Tak jak wspomniałem swego czasu Aegis One były i są nadal całkiem niezłymi głośnikami w swoim przedziale cenowym tym bardziej biorąc pod uwagę obecny koszt sprawnych Aegis One.

Oczywiście wybór należy do Kolegi "megamas" przebudować kolumny czy kupić sprawną parę kolumn niekoniecznie Aegis One.

To jest tylko i wyłącznie sugestia i myślę ze warta przemyślenia. Po przecież nie każdy potrafi projektować zwrotnice i przebudować całe kolumny aby zagrały. Czasem jest tek że teoria swoje. A efekt? No właśnie.

Pozdrawiam i powodzenia,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Miałbyś rację, ale tylko przy nakładach rzędu 300-400 zł za parę. Z moich doświadczeń i lektur tego i innych forów wynika, że warto doinwestować. Jasne, że jak ktoś "śpi na pieniądzach" nie będzie się bawił w żadne przeróbki i tuningi. Obok jest gdzieś pytanie o zmianę jakichś kolumn na lepsze w zakresie 5 czy 7 000 zł. Ale chcąc osiągnąć cel wyznaczony tym razem sumą, można wydać tylko powiedzmy 800 czy 1000 zł i poświęcić trochę czasu a efekt będzie lepszy niż kupując nowe. Tym bardziej, że z pewnych aspektów dźwięku "starych" kolumn ten forumowicz jest bardzo zadowolony. Ten konkretny przykład - braku w kolumnach tylko przestrzeni, barwy i otwarcia dźwięku jest łatwy do pokonania i "budżetowy", bo nie wymaga przerabiania skrzynek, wymiany wooferów; nawet ingerencja w zwrotnicę jest niewielka. Jedyną rzeczą, która może, ale nie musi być - jest kupienie lepszych kopułek albo i nie, bo może wystarczyć zmiana aplikacji.

Ale chcąc osiągnąć cel wyznaczony tym razem sumą, można wydać tylko powiedzmy 800 czy 1000 zł i poświęcić trochę czasu a efekt będzie lepszy niż kupując nowe. Tym bardziej, że z pewnych aspektów dźwięku "starych" kolumn ten forumowicz jest bardzo zadowolony. Ten konkretny przykład - braku w kolumnach tylko przestrzeni, barwy i otwarcia dźwięku jest łatwy do pokonania i "budżetowy", bo nie wymaga przerabiania skrzynek, wymiany wooferów; nawet ingerencja w zwrotnicę jest niewielka. Jedyną rzeczą, która może, ale nie musi być - jest kupienie lepszych kopułek albo i nie, bo może wystarczyć zmiana aplikacji.

Skoro tak to szczerze kibicuję jak najbardziej.

Powodzenia.

pozdrawiam,

Paweł

Kolumny ae aegis sluchalem dawno temu. nadazyla sie okazja - zakupilem. kosztowaly mnie raptem kilka funtow. tanie bo uszkodzone. Wymiana tweeterow kosztowala mnie 28f. Graja po wymianie normalnie. Zadnych wiecej wad ukytych nie stwierdzilem. Suma ok 200zl nie wydaje sie wygorowana za jakosc dzwieku, jaki z nich dobiega. Naklad pracy minimalny - odkrecenie kilku srubek i chwila walki z frezem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.