Skocz do zawartości
IGNORED

Synology po wifi do DACa --> wzmak stereo - jak to ugryźć?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Kumpel zakupił Synology 313+ i jest b. zadowolony. Ale wsiąka w audio i chce coraz więcej... (za moją namową trochę ;) ).

Zadanie wygląda tak: w jednym pokoju ma Synology NAS a w drugim zestaw audio (standardowy wzmak). Pytanie teraz jak przesłać sygnał z NASa bezprzewodowo do zestawu stereo?

Polecałem mu początkowo jakiegoś DACa z wifi, ale nie jestem przekonany, że to dobre rozwiązanie. W temacie audio pc nei mam doświadczenia więc prosze Was o podpowiedź jak to zrobić.

Myślałem też o postawieniu jakiegoś HUBa na wifi i podłączeniu do niego np. rdaca, ale nie wiem, czy to zda egzamin.

Może ktoś już ten temat przerobił?

Powrót po dłuższej przerwie...

Można do tego wykorzystać soft Audio Station na Synology i do tego po analogu Airport Express -> wzmacniacz (przy ewentualnym DAC-u trzeba uważać z optykiem)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mozliwosci jest kilka. Tak jak koledzy pisza airport Express (dalej wyjsciem optycznym do DAC,a), AppleTV i dalej optykiem do daca. Sterowanie iPod, lub iPad.

Lub zakupienie odtwrzacza plikow z dobrym wbudowanym wyjsciem analogowym np: linn DS, Cambridge Audio Stream Magic, T+A Music Plaer wzglednie Music reciver.

Jeszcze inna mozliwosc to telefon z androidem i odbiornik Bluetooth (Advance Acoustic WTX 100, lub Arcam rBlink) jako transport, podlaczony do DACalub DAC z wbudowanym BT np: CHORD Chordette Peach Bluetooth DAC. Wszystko zalezy od oczekiwan i zasobnosci portfela.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Lub zakupienie odtwrzacza plikow z dobrym wbudowanym wyjsciem analogowym np: linn DS, Cambridge Audio Stream Magic, T+A Music Plaer wzglednie Music reciver.

To jest najsensowniejsze rozwiązanie. Wystarczy jedno urządzenie, a de facto dostaniemy strumieniowca, dac i radio internetowe (czasami i CD)

Czasami nawet wzmacniacz.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Panowie, wielkie dzięki za odpowiedzi. Po przeanalizowaniu sytuacji dochodze do tego samego wniosku, że kupno CA Ausdio Stream magic, albo tego Marantza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - czy ten marantz to dobry strumieniowiec? Ma niby daca który jest w modelu cd 15s, więc już samo to świadczy chyba na jego korzyść.

Jedyna 'nieoptymalność' to fakt, że dubluje się funkcję media playera zawartą w Synology, ale cóż - nie można mieć wszystkiego.

PS.

Dzięki temu zapytaniu dla kumpla zacząłem się jednak bardziej interesować tym rozwiązaniem dla siebie także - na szczęście u siebie Synology mógłbym postawić obok sprzętu w salonie, a potem stopniowo dokupić strumieniowca, by podłączyć główny system z odsłuchowego, dzieki czemu mgółbym rozłożyć koszty na dłuższy czas.

Na razie wygrzebałem dysk zewn IOmega, który podepnę do ps3 jako tymczasowe rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Jesli mozesz postawic obok sprzetu, to strumieniowca nie potrzebujesz, Wystarczy DAC (przetwornik cyfrowo analogowy np: Arcam rDAC, Musical Fidelity V-DAc II), ktory podlaczysz bezposrednio z Synology po USB i dalej do wzamka.

• 1 miesiąc później...

Powinien to byc DAC lub lub onterface USB to SPDIF , dla ktorgo nie ma potrzeby instalacji sterownikow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

Ja rozwiązałem to tak:

Synology udostępnia muzykę, odtwarzaczem jest tablet Galaxy Tab 4 z aplikacją DS audio (od Synology) i przesył po bluetooth do DAC'a Arcam rBlink.

Dalej juz standard: analogowo z DAC'a wchodzę do wzmacniacza.

Działa znakomicie, dźwiękowo także.

No i mam wszystko: FLAC, Spotify, radia internetowe, co tylko można mieć na Androidzie...

Poczekaj Romku z zakupami.Jak uda nam się w końcu spotkać, to przedstawie Ci mój serwerek muzyczny na daphilu.Ocenisz jak działa,i jaką ma jakość. Jeszcze tylko muszę zamówić separator USB z Nostromo.

Witam Panów,

A ja zakupiłem Pioneer N-50 z modułem WiFi i Bluetooth na testy :-), podłączyłem po ethernecie mojego Synology 412+ do Pionka I Pionek widzi fantastycznie wszystkie pliki na Synology bez żadnych kombinacji, bez WiFi i Bluetooth. W sumie jest to tanie rozwiązanie bo używke Pionka można kupić za 1.200 zł plus ewentualnie moduły WiFi i Bluetooth.

Bardzo chętnie czytam Wasz temat bo dopiero raczkuję w tym temacie, sprzęt mam ale nie bardzo jeszcze wiem jak go na maxa wykorzystać więc będę sobie po cichutku w koncie czytał co piszecie i czasem pozwolę sobie o coś zapytać :-).

Pozdrawiam.

Poczekaj Romku z zakupami.Jak uda nam się w końcu spotkać, to przedstawie Ci mój serwerek muzyczny na daphilu.Ocenisz jak działa,i jaką ma jakość. Jeszcze tylko muszę zamówić separator USB z Nostromo.

Marcin, no to fajowo - chętnie posłucham Twojego zestawu jak się spotkamy.

Na razie nic nie kupuję więc ciśnienia na zmiany nie ma.

Witam Panów,

A ja zakupiłem Pioneer N-50 z modułem WiFi i Bluetooth na testy :-), podłączyłem po ethernecie mojego Synology 412+ do Pionka I Pionek widzi fantastycznie wszystkie pliki na Synology bez żadnych kombinacji, bez WiFi i Bluetooth. W sumie jest to tanie rozwiązanie bo używke Pionka można kupić za 1.200 zł plus ewentualnie moduły WiFi i Bluetooth.

Bardzo chętnie czytam Wasz temat bo dopiero raczkuję w tym temacie, sprzęt mam ale nie bardzo jeszcze wiem jak go na maxa wykorzystać więc będę sobie po cichutku w koncie czytał co piszecie i czasem pozwolę sobie o coś zapytać :-).

Pozdrawiam.

Grevor fajnie, bo rozumiem, że jesteś b. zadowolony?

Z tym, że jak pisałem w innym wątku, nie za bardzo rozumiem ideę kupowania do Synology playera sieciowego... Sorry, ale nie kumam co dodatkowego daje Ci N-50 w stosunku do samego NASa Synology? Poza tym, że N-50 zawiera DACa nie widzę dodatkowych zysków. Jednocześnie, chyba wolałbym za te 1200 PLN kupić jak najlepszego DACa (choć nie znam N-50 - może gra na poziomie niezależnych daców w tej cenie).

To co Ty masz z N-50 ja mam z NASa synology+DAC zewn + telefon/tablet (przy czym te ostatnie przewyższają komfort obsługi oferowany przez pioneera, bo ten ostatni ma malutki wyświetlacz).

Grevor fajnie, bo rozumiem, że jesteś b. zadowolony?

Z tym, że jak pisałem w innym wątku, nie za bardzo rozumiem ideę kupowania do Synology playera sieciowego... Sorry, ale nie kumam co dodatkowego daje Ci N-50 w stosunku do samego NASa Synology? Poza tym, że N-50 zawiera DACa nie widzę dodatkowych zysków. Jednocześnie, chyba wolałbym za te 1200 PLN kupić jak najlepszego DACa (choć nie znam N-50 - może gra na poziomie niezależnych daców w tej cenie).

To co Ty masz z N-50 ja mam z NASa synology+DAC zewn + telefon/tablet (przy czym te ostatnie przewyższają komfort obsługi oferowany przez pioneera, bo ten ostatni ma malutki wyświetlacz).

Zwariowałeś ? :-), zadowolony nie będę nawet na łożu śmierci mając wokół siebie 15 dac`ów :-) bo zawsze będzie jakiś którego chciałbym mieć a nie mam :-).

Już szukam gdzie kupić N-70A ale kurde żaden z polskich handlarzynów nie ma go jeszcze, mam go upolowanego w Niemczech za 1.299 E no i kombinuje czy poczekać jeszcze czy go już brać :-).Nie patrz na idee, ja mam kota na tym punkcie i kupuje różne dziwne rzeczy a później myślę po co mi to więc jestem innym przypadkiem :-).

Nie odkryłem jeszcze wielu rzeczy, Synology stoi od kilku miesięcy nie używany, kilkanaście testów i tyle więc sam widzisz, że jestem "inny" :-). Na razie poznaje, kupuje, czytam ale kiedyś załapie o co w tym wszystkim chodzi i wtedy odpowiem :-).

Pozdrawiam.

Ha.To i moje "doradzanie" psu w dupe :-) Tez mamy dublowanie się playerow,i niepotrzebne koszty.Ale bardzo mnie ciekawi porównanie playerow w nasie i w daphilu,po podpięciu do dobrego daca.Bo mojego zwykłego pceta z windowsem,to ten daphilek rozjechal równo.I to bez żadnych bajerow piopia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.