Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 6000 wzmak+kolumny+kable

fido920

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Podeślijcie kilka zestawów jak w temacie. Mają to być klocki nowe, do słuchania w bloku w 18 m kw., kolumn raczej w tym "salonie" nie wystawię na środek pokoju tylko przy ściance, prócz CD chciałbym podłączyć do nich dekoder od kablówki (wejście optyczne? Czy zyskuje się na jakości dźwięku łącząc źródło dźwięku optycznie?), zestaw ma być uniwersalny z naciskiem na rocka. No i w przyszłości pewnie mi się zechce go rozbudowywać, może o gramofon i ampli kina domowego. Jeśli chodzi o wzmak to chodzi za mną Rotel...;), więc może coś z tym, ale wyślijcie coś co u Was się sprawdza...Pozdrowionka dla forumowiczów od laika.

PS. Warto wybrać się na AudioShow w celu "wyrwania" tam jakiś satysfakcjonujących klocków w tej cenie? Chodzi mi o to, że chciałbym coś tam kupić, a nie tylko podziwiać coś na co mnie nie stać...czyli na którą wystawę warto się wbijać?(do którego hotelu?)

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

https://www.audiostereo.pl/topic/106130-zestaw-do-6000-wzmakkolumnykable/

Na audioshow wbijaj, zorientujesz się co Ci w brzmieniu odpowiada:) Są stoiska topowych firm, jak i bardziej przyziemnych producentów. Jeśli w kwocie 6kzł zdecydujesz się na używany sprzęt, poskładasz na pewno coś świetnie brzmiącego. Ale uważam, że i nowy sprzęt do 6kzł do 18 metrów da się uzbierać:) Napisz jakieś swoje preferencje, pochodź trochę po salonach audio i znajdź swoje brzmienie a później na pewno ktoś Ci poradzi.

Magicznymi kablami nie zawracaj sobie głowy:)

Z takim budżetem też bym poszukał czegoś używanego ale młodego.

MOzna złożyć system, co rok albo dwa lata temu kosztował 2x tyle.

Rotel?

Sam słucham rocka więc może coś napiszę. Co prawda nie znam nowych wytworów budżetowych tej firmy ale mam rhb10 + rhc10 i pod to podłaczone dynaudio 52se w pokoju ok 10mkw. Jak to gra? Jak dla mnie ideał. Nic dodać nic ująć. Jednak to nie jest nowy sprzęt.

Drugi zestaw w salonie mam advance acoustic i pod to podpięte xaviany.

Rotel gra bardziej z powerem. Adwance ma cieplejszą barwę dzwięku ale gra bardzo fajnie.

Dodatkowym plusem jest wbudowany dość dobry dac i po optyku mam podłączony Tv.

Jak masz możliwość to wybierz się do salonu i posłuchaj rotela. Pan sprzedawca na pewno pomoźe coś wybrać.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Napisz jakieś swoje preferencje

Metallica, Depeche Mode, Queen, Godsmack, Pink Floyd, Ayreon, Prodigy, Crannberries, Red Hot, Rammstein, Smashin Pumpkins, jak się kiedyś skuszę na gramofon to chciałem mieć winyle z Beatlesami, Kaliber, Republika, Dżem i inne polskie starocie...to tak w skrócie ;)

Z takim budżetem też bym poszukał czegoś używanego ale młodego.

MOzna złożyć system, co rok albo dwa lata temu kosztował 2x tyle.

generalnie nie mam nic przeciwko tylko chciałbym kupić coś niebdartego czyt. bez śladów użytkowania...Jak się wywala kilka klocków i kupuje porysowane kolumny, nawet jak fajnie grają jakaś zadra by w głowie siedziała...Dlatego proszę jeszcze o jakieś propozycje, mogą być używki najchętnieniej z linkiem do odbrej aukcji (chciałem mieć poglą co doświadczonym audioforumowiczom się podoba i zwraca uwagę), dzięki za odpowiedzi...:)

Dodatkowym plusem jest wbudowany dość dobry dac i po optyku mam podłączony Tv.

aha, no i co daje połączenie po optyku właśnie, lepiej szukać czegoś z wejściem optycznym?A może źródło (cd) też podłączyć po optyku...?

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Polecił bym Ci rotela rhb-10 ale trochę drogawy ciężki do dostania a tym bardziej w idealnym stanie.

Dlaczego musi mieć podwójne wyjścia na kolumny?

Co do podłączenia cd pod daca we wzmacniaczu to zależy od samego daca.

Czy po optyku czy coaxial to bez znaczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a co powiecie na to np?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie rozumiem. Najpierw chcesz klocki nowe a teraz wyskakujesz ze sprzetem sprzed 20 lat.

Za tego rotela nie dał bym więcej jak 250zl z przesyłką

Nie rozumiem. Najpierw chcesz klocki nowe a teraz wyskakujesz ze sprzetem sprzed 20 lat.

nie znam się dlatego pytam-tak wyszukałem na szybko z Roteli, podrzućcie coś interesującego. Jest jeszcze to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ile warto za to zapłacić?

Albo jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli masz taki budżet, to polecam poszukać rotela z serii 9xx a dokładniej rc990bx +rb990bx kolumienki idealnie do tego zestawu to dynaudio 52se.

MIałem ten zestaw i byłem bardzo zadowolony.

Zostanie Ci jeszcze trochę kasy na kable i dobry cd.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 7 Października 2013 - trolling i nie na temat.
Ukryte przez palton, 7 Października 2013 - trolling i nie na temat.

a za mna chodzi blondyna .... 18 lat ... wysoka i szczupła ..... i ma miec to cos .... piszcie chłopy ... bedzie wesoło ! a jakie to cd chcesz podłonczyc ???? jakiegos rotela tez czy diore hehehhe

Opublikowano · Ukryte przez palton, 7 Października 2013 - trolling i nie na temat.

a jakie to cd chcesz podłonczyc

"podłączyć" , ale się nie przejmuj IGNAC...

dobrze grający zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus

Ukryta Zawartość

kable

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

zestaw bardzo uniwersalny z naciskiem na rocka i nie tylko,jak dobrze poszukać zmieścimy się w kwocie 6000zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakis czas temu szukalem wzmacniacza w okolicy 3kzl, do muzyki jak najbardziej podobnej, najlepiej z DACem. Kupilem Rotela RA-12, ktorego szczerze polecam. Nowego rzecz jasna, jakoś nie przemawiaja do mnie argumenty, ze kiedys to byla elektronika, a teraz badziewie. No, moze za wyjatkiem cyny bez olowiu... :)

"podłączyć" , ale się nie przejmuj IGNAC...

oo dzizus ... ale ortografia !!!!!!!!! wstyd .... hehehe.... ale co tam rotelika masz upatrzonego nie ????? a ktory model; ???? ra 1090 czy ra 931 ??? a slyszales ktoregos rotelika w ogole czy poprostu kręci cie obudowa ??? hehhehe

fido czy jak ci tam ..... pomysl przez chwile zakladasz watek ze chcesz wydac 6 tys na wzmak i kolumny po czym pytasz czy taki gówniany rotel za 300 zł jest dobry ??? naćpałeś sie czy co ???? jezeli chcesz kupic uzywke to za 6 tys kupujesz akustyki na revelatorach za 3 tys i do tego musicala a3 za 2 tys i zostaje 1 tys na te pierdo...ne kable !!!!! kumasz czy to dla ciebie za trudne ???

aha, no i co daje połączenie po optyku właśnie, lepiej szukać czegoś z wejściem optycznym?A może źródło (cd) też podłączyć po optyku...?

Jesli do dekodera lub TV jest podpieta kablówka, to polączenie go optykiem będzie najlepszą opcją ze względu na możliwe problemy z pętla masy, która zazwyczaj wystepuje w instalacjach tv kablowej. Objawia się to charakterystycznym buczeniem w głośnikach (tzw. przydźwięk). Optyk jest jedynym typem złącza audio, które nie posiada ścieżki masy, dzięki czemu przydźwięk z sieci kablowej podłączonej do dekodera/TV nie będzie przenosił się na resztę systemu.

Natomiast jeśli używasz anteny satelitarnej lub tradycyjnej (ale nie zbiorczej), to rodzaj połączenia nie ma większego znaczenia, bo tutaj pętla masy sie raczej nie pojawi. Z tym, że lepiej wybrać któreś z połączeń cyfrowych, bo w dekoderach raczej nie ma zbyt dobrych przetworników c/a i w związku z tym dźwięk puszczony bezpośrednio po analogu będzie gorszy.

Wyświetl postUżytkownik fido920 dnia 05.10.2013 - 20:27 napisał

Jesli do dekodera lub TV jest podpieta kablówka, to polączenie go optykiem będzie najlepszą opcją ze względu na możliwe problemy z pętla masy, która zazwyczaj wystepuje w instalacjach tv kablowej. Objawia się to charakterystycznym buczeniem w głośnikach (tzw. przydźwięk). Optyk jest jedynym typem złącza audio, które nie posiada ścieżki masy, dzięki czemu przydźwięk z sieci kablowej podłączonej do dekodera/TV nie będzie przenosił się na resztę systemu.

Natomiast jeśli używasz anteny satelitarnej lub tradycyjnej (ale nie zbiorczej), to rodzaj połączenia nie ma większego znaczenia, bo tutaj pętla masy sie raczej nie pojawi. Z tym, że lepiej wybrać któreś z połączeń cyfrowych, bo w dekoderach raczej nie ma zbyt dobrych przetworników c/a i w związku z tym dźwięk puszczony bezpośrednio po analogu będzie gorszy.

O i ciągle się czegoś dowiaduję, wielkie dzięki, :) Podrzucajcie jeszcze swoje zestawy w w/w budżecie...dzięki wszystkim za odpowiedzi.

AMC XIA + KLIPSCH RB61 + kable?

1600zł już z wysyłką + 1400 zł już z wysyłką (są w jednym miejscu w takiej cenie) + nie wiem ile za kable 3-metrowe 2x2.5mm... 40 zł? :)

słuchałem AMC XIA ale z innymi głośnikami

tak samo jak słuchałem tych głośników ale nie z tym wzmacniaczem :)

odczucia raczej pozytywne i w jednym przypadku i w drugim :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.