Skocz do zawartości
IGNORED

Lowther - DIY

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli nie chcesz być zdany na poszukiwania w sprzętach mających ponad 30 lat, to jedna z najtańszych opcji jest Bodnar Audio. Nie daj się zwieść pozorom - Baza potrafi dopieścić system. U niego wszystko zagra lepiej, niż gdzieś indziej. Bodnary (Sandglas) z dopasowanym wzmacniaczem zagrają na poziomie tego, co słyszałeś. Masz spory metraż, więc trzeba będzie pojeździć trochę z kolumnami po podłodze, ale przynajmniej wiadomo, że jest odpowiedni potencjał. Znam osobę, która ich słucha w prawie 80 m kw. Oczywiście nie siedzi 10 metrów od nich, lecz typowo. W ogłoszeniach masz te topowe Bodnary z pewnych rąk - dobrze trafiasz, bo oryginalne rzadko są wystawiane. Zastąpione zostają innymi wysokoskutecznymi kolumnami, więc nie z powodu swojej ułomności idą do ludzi. Akurat są w moim mieście, więc nawet je słuchałem. Daleko nie masz. A jeśli masz ochotę na nowe, to w "HiFi Ja i Ty" w Gdańsku je mają lub mieli. Pamiętaj, że od długości tuby w środku zależy dolna przenoszona częstotliwość basowa, więc nie celuj w małe modele. Sonido 145 jest nieduży - oznaczenie odnosi się do średnicy kosza, a nie samego przetwornika (a jeszcze trzeba odjąć zawieszenie, które nie powinno grać). Masz miejsce w pomieszczeniu, więc zaszalej, a raczej zrób to, co rozsądne.

WLM - dzięki za sugestie. Kolega Audiofil wspominał mi o przetwornikach Sonido - że warte grzechu.

U Bazy akurat system nie był na full wypas - miał wpięte słabe kable. Ale wiadomo, że warunki odsłuchowe u Bazy są OK.

W "HiFi Ja i Ty" faktycznie widziałem te kolumny. Spróbuję się na odsłuch umówić.

A miałeś kiedyś możliwość porównania z Lowtherami?

Poproszę podaj mi na priva namiary na sprzedawcę Bodnarów z Olsztyna.

Info zapodane. Słuchałem Lowtherów, ale zabrakło mi skali. Prezentacje z Sonido obejmowały nagrania AC/DC i Yougoton - to rock, który nie przestraszył tych kolumn. A taki L. Cohen, to już w ogóle magia - niski głos musi mieć dociążenie. Jeśli masz przesłuchamy przykład, to łatwo będzie Ci dojść do swoich wniosków. W każdym razie szerokopasmowiec zapewnia najlepszy stosunek cena/jakość. A jaki wybierzesz, to już insza inszość.

Gdybyś coś sam "wydłubał", to podziel się - każda możliwość posłuchania kolumn bez zwrotnicy jest ciekawym doświadczeniem.

jeśli Lowther to w budzie Medalion II (u nas raczej się nie spotka ale plany są w sieci) lub Belkanto - tu planów brak

seria DX wypada niestety blado przy PM ale nikt nie mówił że z Lowtherem będzie tanio

a samo granie? - napędzane dobrym SE w akustycznej i operowej są niepokonane; a to skala stosunkowo wąska

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ewentualnie zapakować Sonido sfr 200 w obudowe Aion...o ile zmieści się pod skosami. Z racji budowy miałem okazje ich słuchać i było to dla kolejny raz potwierdzenie, że Sonido to właściwy kierunek. Mnie w ich graniu nie brak niczego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10226-0-12387300-1408560282_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj posłuchałem w Solcu Kujawskim kolumn zrobionych na bazie Lowthera PM2A w obudowie Fidelio MKII ze sklejki - w dobrym systemie audio. Zasadniczo to kierunek, który mi się podoba. Dźwięk był bardzo OK. Zarówno z CD jak też z analoga.Jednak preferowałbym nieco więcej basu - zatem większe obudowy by się przydały (All Fun Horn, Voight Pipe). Np. na płycie P. Barber "Verse" brakło nieco wypełnienia kontrabasu. Bezpośredniość, szybkość, szczegóły, przestrzeń - bardo dobre.

Dźwięk diametralnie inny, niż z słuchanych wcześniej w Gdańsku: DX3 w obudowach Hedlund Horn. Z Hedlundów nie było słychać wielu dźwięków, kompletny brak sceny itp. Prawdopodobnie to "wina" systemu jako całości i złego ustawienia kolumn.

Albo Bodnary spróbować.

S.

Dziękuję WLM-owi za podanie pomysłu na kolumny. Bodnary zagościły już w moim systemie. Zatem temat kolumn - mam nadzieję na długo - załatwiony. Na razie walczę z ustawieniami tych raczej ogromnych kolumn w pokoju. Szukam punktu "maks".

S.

Dziękuję WLM-owi za podanie pomysłu na kolumny. Bodnary zagościły już w moim systemie. Zatem temat kolumn - mam nadzieję na długo - załatwiony. Na razie walczę z ustawieniami tych raczej ogromnych kolumn w pokoju. Szukam punktu "maks".

S.

Gratulacje. Z czasem możesz zainwestować w dobrą wstęgę i odciąć ją nawet pojedyńczym kondensatorem.

Na razie to wszystko wskazuje, że będzie długie szukanie najlepszego punktu i usuwanie z pokoju części piramidek wygłuszających. Za mocne wygłuszenie pokoju skutkuje bowiem przesunięciem równowago tonalnej w stronę złego basu. A jak dźwięk - bez piramidek - ma się jak odbijać od ścian - jest inaczej, tzn. więcej góry, przestrzeni i "szybciej" gra.

S.

Chyba dalsze dywagacje przeniosę do wątku "Bodnar". Ewentualnie czy jest jakaś strona bardziej stosowna?

S.

Znalazłem (w zakładce Kluby) coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przenoszę się z dywagacjami do:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.