Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 2-watowego wzmacniacza lampowego?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie wydaje mi sie, ze byloby co najmniej dziwnie - w odtwarzaczu dyskowym Olive moge zmniejszyc poziom sygnalu na wyjsciu i wtedy moge dopasowac wzmocnienie Phlipsa , ale np z cd Sony mod Swoboda nie mam juz mozliwosci zmniejszenia sily sygnalu i musialbym potencjometr glosńosci trzymac na 1/5 a generalnie lubie potencjometr glosńosci miec tak na 1/3 zeby znieksztalcen nie bylo itd. ... To z kolumnami np 95dB czy 99dB to juz nie wiem, chyba bym ledwo odkrecal galeczke ;).... Teraz rozumiem czemu Shindo robil takie step-up/down do cd zeby sile sygnalu z nich mozna bylo plynnie dostosowac do preampu....

• 1 rok później...

Napisano dziś, 14:55

A może mi ktos powiedzieć czy w kolumnach tubowych np tych Bodnar audio tez występuje brumienie?

Jeżeli wzmacniacz charakteryzuje się przydźwiękiem przy kolumnach np 88 dB, to przy wysoko efektywnych kolumnach jeszcze bardziej będzie słyszalny.

Moja lampka RH84 napędza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jest odjazdowo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może mi ktos powiedzieć czy w kolumnach tubowych np tych Bodnar audio tez występuje brumienie? pozdrawiam

Brumienie nie zalezy od kolumn tylko zaaplikowanej elektroniki szczególnie lampowej.

Witam

temat wydaje mi się pokrewny do mojego pytania.....

czy zdarzyło się Komuś zasilić kolumny Canton serii GLE pod lampę?

a pytanie właściwe czy to gra i na jakim poziomie?

• 1 rok później...

witam,

posiadam lampe na 2A3 SE ktora dysponuje moca 3,8W. szukam czegos ciekawego co by mozna bylo pod nia podlaczyc. raczki mam sprawne wiec moze byc cos DIY. budzet 5kzl

witam,

posiadam lampe na 2A3 SE ktora dysponuje moca 3,8W. szukam czegos ciekawego co by mozna bylo pod nia podlaczyc. raczki mam sprawne wiec moze byc cos DIY. budzet 5kzl

Mam w domu wzmak na 2A3, klasyczna aplikacja w stylu SunAudio. Napędzam nim Klipsch Cornwall II. Niczego więcej już nie potrzeba ;)

no dobra zartowalem z tym modelem powyzej... ale model klipsch rp-160m juz bardziej mi sie widzi, efektywnosc 96db powinna sobie poradzic moja lampa... moze ktos cos o nich powiedziec ?? no chyba ze ktos cos jeszcze bardziej efektywnego zaproponuje

Panowie, przecież nie tylko efektywność jest istotna. Efektywność = głośność grania, dużo ważniejszym aspektem jest przebieg impedancji, jeśli będzie wariował i spadał np do 2R to żaden wzmacniacz 2W tego nie napędzi albo zrobi to ze słabym skutkiem. IHMO do 2W tylko głośniki Full Range bez zwrotnicy.. np Bodnar Audio Sandglass lub inne konstrukcje na głośnikach szerokopasmowych..

To prawda, a jednak sam o tym nie pomyślałem. Jednak warto czytać forum.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.