Skocz do zawartości
IGNORED

dodawanie głośnika półdrożnego

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam w tej chwili takie zwrotnice, chciałbym do tego dodać głośnik w systemie półdrożnym. Wyjdzie 3,5 drożna konstrukcja która może być dość ciekawa.

głośnik chcę podłączyć w punkt między cewką L4 i kondensatorem C4.

w związku z tym zmieni mi się impednacja z 8 na 4 ohm, czyli żeby utrzymać obecny podział muszę

zmienić wartości C4 i L4 - czy pozostałe też?

C1= 2,556 µF

C2= 17,578 µF

C3= 2,556 µF

C4= 17,578 µF

L1= 0,327 mH

L2= 2,251 mH

L3= 0,327 mH

L4= 2,251 mH

obecny podział to 800/5500. półdrożny głośnik chcę odciąć około 200 Hz filtrem 6 db. watrtość dodatkowej cewki dodam do L4. Czy wpłynie to jakoś na obecny głośnik niskotonowy?

Czy ktoś mógłby mi pomóc w wyliczeniu C4, L4 i cewki do odcięcia głośnika półdrożnego? Będzie on grał w oddzielonej obudowie labiryntowej.

Dzięki!

ps - jeśli pcham się w jakiś debilizm, to napiszcie, proszę

[obrazekLUKASZ-162273_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim skromnym zdaniem pomysł choć ciekawy to moim zdaniem niepołacalny.

Odcięcie przy 200Hz wymaga "dość dużej cewki" i kondensatora.

Jeżeli robisz to w oddzielnej obudowie to po co przerabiasz oryginalną zwrotnicę.

Ja osobiście zrobiłbym aktywnego suba z aktywnym filtrem.

Albo wymienił głośnik niskotonowy w kolumnach które masz, jeżeli masz za mało basu.

głośniki to gdn 20/40/14 - dodatkowy ma być w obudowie TL, ale przy 240 Hz wpada mi w antyrezonans, dlatego potrzebuję go odciąć przy takiej częstotliwości, a drugi gdn 20/40/14 chcę odciąć poniżej 120 hZ żeby uniknąć podbicia obudowy zamkniętej. Cewka faktycznie będzie droga...ale jak szaleć to szaleć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.