Skocz do zawartości
IGNORED

ESA Ostinato 2 vs...

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Lutek, jakiś czas temu szukałem wzmacniacza do moich Meritum^1 i słuchałem ich w różnych konfiguracjach - z Cyrusem 8, Musical Fidelity A3.2 i Electrocompanietem ECI-3 i jakąś drogą kombinacją pre/power Brystona. Teraz grają u mnie z MF A308. Nigdy nie zaobserwowałem takich rzeczy, które opisałeś. Może to wina odtwarzacza? Co to było za DVD - może Manta;) Baltlaba nie znam, ale czytałem tutaj same dobre opinie. Moim zdaniem Meritum są neutralnymi i "kulturalnymi" kolumnami, a ponieważ ja preferuję brzmienie lekko ocieplone, to najbardziej spodobało mi się zestawienie z MF. To "ocieplenie" dotyczy głównie średnicy i delikatnej góry, nie ma mowy o rozlazłym i niekontrolowanym basie.

Może faktycznie nie trafiłeś za pierwszym razem na "swoje" brzmienie? Tak jak już radzili Ci Grzegorz i Jarząbek, spróbuj posłuchać zestawienia uznawanego za jasne i ostre, czyli np właśnie Rotel, B&W, JMLab... Słuchałem kiedyś zestawienia Rotel RA 1060 +Rotel RCD 1072 + Proac Studio 125. Wytrzymałem tylko kilkanaście minut. Dla mnie potwornie ostre, w pierwszej chwili efektowne, ale na dłuższą metę nie do wytrzymania. Może tobie będzie to odpowiadać?

pozdrawiam

a może lutek szuka poprostu b. dobrego jakościowo sprzętu i niestety w kategori sprzętu kalsy średniej nic takiego nie znajdzie.

Lutek może powienieneś posłuchać czegoś z ewidentnie wyższej półki i zobaczyć czy to już jest ta jakość, której szukasz, czy jeszcze nie? Tylko wówczas może się okazać że szukasz kolumn nie za 6000 ale niestety za 12000 15000 lub więcej (mówię o cenie nowych kolumn).

Wymienine przez ciebie na początku Vienna ,Proac to dobre kolumny w swojej cenie ale nie rzucają na kolana. Czytając natomiast twoję relację z odsłuchu odnoszę wrażenie że oczekujesz znacznie więcej, a to oznacza że niestety (dla twojej kieszeni) musisz szukać wyżej.

Postaraj się więc tytułem eksperymentu posłychać np: JMLab Elektra 926, Monitor Audio Gold Reference 60 (lub 20), S&L Pretorian (lub od razu Konsule :) ) może jakieś Audi Physic?

Zobaczysz czy zmiany idą we właśicwym kierunku, czy wg ciebie dalej kulawo. (Problem pojawi się gdy okaże się, że to to ale cię nie stać :) ).

Inna kwiestia to jakość elektorniki. NA wym. przez ciebie na starcie kolumnach można osiągnąć zasadniczo różną jakoć dźwięku w zależności od np: zastosowanego wzmacniacza, różnice będą b. duże (nie mówiętu o uciekaniu siędo drogich urządzeń ale o urządzeniach z tej samej klasy cenowej co kolumny). Wydaje mi się, że szukasz raczej neutralnego urządzenia, które przekaże dokłądnie to co jest nagrane. Subiektywnie chłodnego w odbiorze, ale b precyzyjnego i dość detalicznego, za mało słuchałem wzmaków by cośdoradzić , jedyn e co mi teraz przychodzi do głowy to cośz oferty np: Audionet`a (chociażja słuchałem ich końcówki mocy, nie wiem czy mają w ofercie integry). Myślę, że powinieneś posłuchać też lampy, prawdopodobnie nie zadowoli cię reprodukcja basu, ale jeżeli chodzi o pozostałe zakresy (aby struna była struną, autentycznąnie udawaną, wokla niezywkle obecny, a blachy perliste i autentyczne nie posypane piaskiem) to może byćto. Być może stwierdzisz, że jestś gotów na kompromis w kwestii basu dla pozostałych aspektów brzmieniowych. W każdym bąć razie lampa a tranzystor to dwa różne światy, w dodatku przy np: tej samej cenie. Jeżeli jakośćreprodukcji dźwięu w wydaniu lampy będzie tym co włąśnie poszukujesz może okazać się, że spokojnie wystarczą kolumny typu Vienna Mozart, czy Proac 125.

Może ktośz forumowiczów doradzi jakie ewentualnie lampy warto posłuchać? Ostatnio dużo było na forum m.in. o jolidzie 502B tak np: ale nie słyszałem tej lampki.

Nie zrażał bym się pierwszym niepowodzeniem, ten sam system przez jednych odbierany jako świetny innym wydaje się absolutnie beznadziejny.

Jeszcze jedno, na przyszłość jak koliweiek dobry był by odtwarzacz DVD , poproś by jednak podłączono ci CD.

pozdrawiam

Moze wypowiedzialby sie ktos, kto ma system z Ostinato, ktory gra dosc jasno, soczyscie, blisko, szczegolowo z dobrym basem - inaczej jak ja to odebralem.

Czy Ostinato z natury graja takim dzwiekiem jak opisalem wrazenia z odsluchu, czy tez z odpowiednia jasna elektronika zagraja jak okreslilem w powyzszym zdaniu i w moim wyzej zamieszczonym wpisie z 24.08.2004 godz. 16:09:48 ?

Co do elektroniki, to mysle o takich popularnych markach jak: Creek, Nad, Rotel (ze wzgledow estetycznych najlepiej w komplecie z CD - kiem tego samego producenta) - jakim dzwiekiem on graja ? Moze ktorys zagra z Ostinato dzwiekiem jaki okreslilem ?

z zainteresowaniem czytam ten wątek,z zainteresowaniem dlatego,że w bardzo niedalekiej przeszłości, która tak w zasadzie jest jeszcze teraźniejszością,męczyły mnie dylematy podobne do tych które spotykają teraz Lutka. Mianowicie: początkowo psułem sobie oczy wpatrując się w rankingi zamieszczane w gazetach których tutuły wszyscy znają.Przełom nastąpił do czasu pierwszego odsłuchu.Tu pojawiły się refleksje i pierwsze spostrzeżenia(czytaj rozczarowania) po pierwsze oceny gazetowe nijak nie pokrywały się z tym co słyszałem. czasem dochodziło do sytuacji,że mnie najbardziej podobał się wzmacniacz,który w gazecie x otrzymał oceny bardzo niskie. to jeszcze nic! brałem gazetę Y a tam zupełnie inna ocena........hmmm.Co wtedy robię biorę trzecią gazetę i co widzę? haha..jeszcze inną gazetę. czyli mam 3 oceny gazetowe (każda inna) +1 ocena własna z odsłuchu.schizofremia gwarantowana. pomogły głębokie wdechy i wydechy. Rozwiązanie w niedługim czasie przyszło samo. Jest nim zakup sprzętu z drugiej ręki ale ze sklepu. Co dziwne znalazłem takowy. Pan sprzedawca przywiózł sprzęt,a właściwie 3 komplety stereo. kilka dni odsłuchów i wreszcie jest !!! mam !!!. (opis w "o mnie" )plusów takiego rozwiązania jest znacznie więcej niz minusów. na koniec dodam jeszcze ze Twoje podejscie, moze ROTEL,NAD, jest złe. Musisz przede wszystkim słuchać a potem ograniczać .pozdrawiam życzę powodzenia.

Czytam sobie te rozważania... i mogę podpowiedzieć tylko jedno: Nie nastawiaj się na konkretne głośniki, tylko słuchaj wszystkiego, co Ci podejdzie.

W audiofilskim światku określenie "dobry dźwięk" niesie specyficzne konotacje, prawdę mówiąc ja osobiście większości chwalonych systemów nie mogę słuchać bo mają "dobry dźwięk": słodkawy, cukierkowy, wyidealizowany i właśnie mało "life", czyli objawy wypisz wymaluj te, które Ci przeszkadzają. Jako człowiek z przeszłością estradową mam wrażenie, że wiem co masz namyśli ;)

Zmieniając kolumny przesłuchałem prawie wszystkie rynkowe gwiazdy, do finału dostały się Vienny Mozzart. A kupiłem... Harbethy. Odsłuchane przypadkiem - były najbardziej "life". Z recenzji - magiczne do wokali... a tak naprawdę łoją na wszystkim doskonale.

Dodam od razu, że w kwestii basu będziesz musial iść na kompromis, taki którego szukasz kosztuje majątek...

Moja rada jest nudna: bez pośpiechu przesłuchaj spokojnie wszysko co tylko możesz, w różnych konfiguracjach, marudź i przebieraj, nie daj się naciskać do zakupu, bądź twardy. Jest prawdopodobieństwo doznania olśnienia i zakochania.

Kilka typów: VA Mozzart, Harbethy (włąściwie wszelkiej maści). Spendory, ALR (jeśli to ktoś jeszcze sprzedaje) może B&W.

ESA mi nie podeszła.

Nie sugeruj się ceną. Próbuj różne wzmacniacze z tym samym głośnikiem. To ważne. Powodzenia

Czytając takie wątki jak ten dochodzę do wniosku, że różnice w osobistych preferencjach są jednak ogromne.

Meritum 1 sluchałem w HiFi Clubie bodajże z Thule IA100 (albo 150) i ze znacznie droższym wzmacniaczem AVM. Nie podobały mi się. Ostinato słuchałem w najtańszej wersji 2000, własnie we Frippie, z Cyrusem 8 z separowanym zasilaczem PSX i Primare D20 MkI. Grało to bardzo ładnie, stereofonia, rozmach, bas, barwy, detale - wszystko było na wysokim poziomie i brzmienie słuchawek z komputera od takiego dźwięku dzielą lata świetlne.

ha, no to i ja sie dopisze....

Ostinato2000, plus elektronika Thule (nie pamietam dokladnie symboli), w Frippie, dosc dawno temu.... - swietny dzwiek, czysty, barwny, bardzo dobre dynamika, przestrzen i swoboda, zero agresji, baaaardzo mi sie podobalo

..... i takze w Frippie, tansze Vivace z NADami 320/541 - natarczywa twarda srednica, twardy bas, ostry srodek, nie podobalo mi sie

Ostinato2000 kosztuja niewiele wiecej, ale wg mnie dzwiek zupelnie z innej bajki, nawet biorac pod uwage ze graly z inna elektronika

Lutek, jeżeli szukasz ładnego basu, z konturem, podmuchem, barwą wynikającą z tego na jakim instrumecie jest zagrany, to możesz spróbować Meritum2. Przed zakupem porównywałem je między innymi z Meritum1 i byłem zaskoczony jak różne brzmienie prezentują te kolumny. Moim zdaniem bas Meritum2 jest nawet trochę przesadzony jeżeli chodzi o masę i wymaga sporo miejsca, dobrych kabli i szybkiego wzmacniacza. Góra w Meritum2 jest również zupełnie inna niż w 1, pełna cichych szczególików, nie przygłasdzona, a z ostrym wzmacniaczem nawet ostra. Ale jeżeli słuchałbyś Meritum2 podejdź krytycznie do środka pasma, bo jest on lekko wycofany. Większość instrumentów i wokale są konturowe i szczegółowe, ale aby je wypełnić potrzebny jest wzmacniacz z bogatym i gorącym środkiem.

• 4 tygodnie później...

Może trochę po nie w czasie i odbiegam od tematu, ale mam pytanie do yesfana mianowicie:

te nowe kolumny masz również na 4 omowej vifie? Pytam bo szukam wartości elementów w ostinato2, myślę że

ktoś z forumowiczów próbował cos zmieniać np. okablowanie i zna to ustrojstwo od środka.

Ostinato^2 - ostatnio wystawiłem na sprzedaż. I właśnie się zastanawiam, czy się nie wycofać. Albo sporo podnieść cenę wywoławczą.

Bas mnie irytował... kombinowałem nieco, dosypałem piasku, ale za niewielkie koszy. Znajomy obeznany w elektronice wymienił cewki na taśmowe (takie same parametry pomiarowe, ale autostrada dla elektronów dużo szersza). Starłem się jeszcze nieco wytłumić pakując do komory nieco specjalnych pakułów. W końcu byłem już zły - chyba nie pokochały się z moim wzmacniaczem.

W końcu znajomy przyniósł mi do testów swój mały wynalazek. Normalnie kilka dni temu. Jego know how. Namawiał na to z pół roku, a może rok... nie byłem przekonany. Ale w końcu miał to dla kogoś zrobione, podłączył mi do wzmacniacza (to zdaje się bateria kondensatorów, podpina się toto do zasilania, jak działa - słodka tajemnica znajomego, ale zrobił to już dla wielu osób). W każdym razie wzmacniacz postał z tym parę godzin (a to było nie było drogi wzmacniacz) i o dziwo, ESY zupełnie się odmieniły. Problemy z basem zniknęły... Zamawiam u znajomego jego skrzynkę dedykowaną do mojego wzmacniacza. Ta która jest teraz u mnie to jakieś 800 pln. Ale wzmacniacz jest bydle, do czegoś z niższej półki pewnie można taniej. A ESY, jak się nie znajdzie kupiec, to wymienię tweeter, może kabelki według zaleceń i jeszcze długo u mnie grać będą.

Tyle że teraz zacząłem się zastanawiać, co by pokazał wzmacniacz przy dużo lepszych kolumnach...

"a koniec jeszcze mały tip: za kilkaset złotych można wymienić tweeter Scanspeaka z modelu 9300 na 9500 BEZ KONIECZNOŚCI INGEROWANIA W ZWROTNICĘ. Z 9500 grają jeszcze lepiej."

Ile kosztuje taki tweeter?

Witam!

Ja właśnie chcę kupić od Philipa Ostinato 2000:) tylko nikt nie chce kupić moich Ostinato 2000:(

Odnośnie dźwięku... O'2000 moim zdaniem są rewelacją zwarzywszy, że kosztują 3000 złociszy. U mnie grają ze Strussem S2 i Stage4. Nie uwierzylibyście jak ten zestaw potrfi zagrać w - nieco zaadoptowanym akustycznie - pokoju o powierzchni zaledwie 10.5m2!!! Z jednej strony dynamika - ściana dźwięku! Choć niski bas nie jest prawidłowo kontrolowany:( Z drugiej - przestrzeń. Niewiearygodne ile miejsca mają muzycy na scenie o szerokości 2m:))) Gładkość, klarowność, detale. Dla mnie Klasa!

Ten sam zestawik pojechał też na wycieczkę do 20m2 pokoju rodziców:) Pomieszczenie lepsze bo większe ale gorsze bo kwadratowe:( Co się zmieniło...? Bas. Co by nie było szczuplejszy ale ok. Przestrzeń stadion! Ciarki na plecach przechodziły gdy słuchałem koncertowej płyty "The pulse" Pink Floyd, czy kameralnych występów Norah Jones. W tym też pseudo salonie O'2000 były bardzo podatne na ustawienie, a szczególnie na kąt dogięcia.

Wedłóg mnie dla tych skrzyneczek optymalny byłby pokoik ok 16m2.

Pozdrawiam.

>Lutek

Jeśli jesteś jeszcze zainteresowany zakupem jakiś kolumienek, czy całego zestawu, to polecam swoje usługi.

Mozemy się kiedyś spotkać przy piwku i posłuchać kilku zestawów. Jestem z Poznania i można powiedzieć, że znam poznańskie salony na wylot. Frip to akurat najporządniejszy z nich. Bardzo mili ludzie i poradzić potrafią. Mam wrażenie, że skłaniają się do raczej ocieplonego charakteru dźwięku. Może to Tobie nie odpowiadać, bo takie zestawienie wzmacniacza z kolumną o wyrównanym paśmie jest dość specyficzne i nie każdemu musi się podobać. Z tego co zrozumiałem, to szukasz sprzętu, który sprawia wrażenie odbioru na żywo. To niestety zupełnie inny pułap cenowy. Myślę jednak, że nawet na średnim pułapie cenowym da się coś znaleźć. Ja przesłuchiwałem we wszystkich salonach w Poznaniu mojego Exposuera. Ostinato^2 słuchałem kilka razy w Poznaniu i Lublinie. Wymagają mocnego pieca, który będzie wstanie oddać odpowiednio atak dźwięku w skali makro i mikro. Niewiele jest takich wzmacniaczy, szczególnie gdy przyjdzie im napędzić głośniczki o niskiej impedancji - stąd rozlazłość basu.

Jeśli jesteś zainteresowany wspólną wyprawą na odsłuchy, to ja zawsze chętnie przejdę się posłuchać.

Lutek

purysta wg. mnie dobrze gada. Skoro nie spodobało ci sie brzmienie Ostinato, to poszukaj innych głośników. Wszelkie kombinacje sprzętowe nie zrobią z ES'ów głośników diametralnie innych. Wnioski wyciagnałes sam: nie wierzyc rankingon i sprzedawcom i innym autorytetom. TOBIE się podoba lub nie i już. I bardzo dobrze, że nic nie kupiles, bo mogłeś był kupić knota w TWOIM OSOBISTYM rankingu, a tylko ten sie liczy. Kilku forumowiczów doradza odsłuch głośników 'ostrzejszych' i bardziej dynamicznych - chyba racja, ale to TY bedziesz wiedział najlepiej kiedy posłuchasz. Najlepiej wypożyczyć paczki i pomęczyć je w domu.

w tygodniu odsłuchiwałem Meritum 2 i muszę przyznać ,że głośniczki niczego sobie .jedynka padła gdzieś na początku tego roku więc na chwilę obecną nie porównuję,a w ogóle esa jest w wyzej wymnienionym salonie(Fripp)szeroko reprezentowalna.

przyznam się, że jakoś negatywnie podchodziłem do tych kolumienek ,a tu proszę takie zaskoczenie,nie chce się powtarzać ,ale głośniki trzeba słuchac,słuchać itd.jak mawiał Jim di Griz (co mam w dupie,tego nikt mi nie wyłupie) ;))

a ,co do Meritum2 ,to górka naprawdę niezła,pełna szczegółów w nagraniach 'rudej' pokazały wszystkie te przeszkadzajki z pełną kulturą ,a i przy 'mule rządowym' blachy wybrzmiały niczego sobie, tym byłem naprawde zaskoczony, średnica mogła być troszkę bardziej "drapieżna'',ale to pewnie można by było podciągnąć klockami(był cd cyrus ,wzmak thule)na chwile odsłuchu pełen spokój, a i tlenu w obrazie dzwiękowym nie zabrakło.Co do basu to ;moze nie schodził głęboko

do podziemi ,ale było go w sam raz ,i był doskonale kontrolowany,sprężysty gra A.Woodego sprawiała uszą przyjemność ,no i gdzieś tutaj jest haczyk, pomieszczenie ma pewnie około 40 m. kwadratowych i wszystko grało ,natomiast wsadzając te kolumny do kubatury mniejszej od powiedzmy 25-30 metrów bas by się rozlazł i stworzylibyśmy dwa duże potworki.

no to ja miałbym na tyle.

pozdr.

• 4 tygodnie później...

to jeszcze raz ja

Lutek>

dzisiaj,znaczy wczoraj odsłuchiwałem HGP -dona- kto wie ,może akurat te ci podpasują.jeśli płytka jest nagrana porządnie to basisko jest fantastycze,a ciekawym jak by wypadło porównanie z proackiem 125.

salon skrzyżowanie grunwaldzkiej z bułgarską.

> fubb

Napisz cos blizej o tych kolumnach HGP -dona. Nie znam takich - nawet nie wiem co za producent.

Moze jakies masz ich dane, budowa, wymiary - no i cena.

" salon skrzyżowanie grunwaldzkiej z bułgarską. " - pierwszy raz slysze, ze jest w Poznaniu w tym miejscu jakis salon audio. Co tam prowadza za sprzet, czy reprezentyja jakiegos jednego dystrybutora itp. ?

A Ty "rekin" wiesz cos o tym salonie ?

Wiem, że od jakiegoś czasu jest coś takiego, ale jeszcze tam nie zaglądałem. Spróbuję w tym tygodniu się tam wybrać, a HGP to naprawdę fajne głośniczki. Dony chyba nie słuchałem, ale ogólnie warto posłuchać. Nie wiem tylko jak z ich cenami. Kiedyś (5 lat temu) odstraszały.

eeeee... ziewam ,zmiana czasu jak nic

zajrzycie do zakładki sklepy tam są wszystkie dane

+ obsługa 'gut'

- niestety w większości żyją z kina domowego i nieduży wybór ,ale trzeba przyznać, że jak obserwuję powolutku się powiększa,ale nie jest tak żle do końca miłośnicy kefa powinni być zadowoleni i audio analogue też tam jest,a ostatnio nawet wharfedale.

co do hgp -cena proakowa,niestety.Wygląd niezgorszy(google),a co do dzwięku dopiero wyrabiam sobie opinie jak nic jeszcze jeden odsłuch,choć naprawdę fajnie było by postawić koło siebie 125 i done ,ciekawym co by z tego wyszło.

pozdr.i dobranoc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.