Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze zestawu stereo za ok. 2000-2500 PLN

newstad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Poszukuję zestawu stereo składającego się ze wzmacniacza, odtwarzacza CD, dwóch kolumn, oraz w niedalekiej przyszłości gramofonu. Po lekturze tego forum, przeczytaniu wielu testów oraz odsłuchaniu na żywo zdecydowałem się na zestaw Yamaha Pianocraft MCR-640. Już miałem go kupić, gdy... no właśnie. Czy jest dla mnie najlepszy wybór?

Zestaw będzie stał w salonie połączonym z kuchnią (o łącznej powierzchni ok. 30 metrów kwadratowych). Od ściany, przy której będzie stał zestaw, do miejsca odsłuchu jest ok. 2,5 metra. Muzyki słucham raczej cicho, głównie wieczorami, po ok. 5-6 godzin i jest to głównie muzyka elektroniczna (minimal, microhouse, glitch, IDM, big beat), rock (wszelkiego rodzaju, klasyczny, eksperymentalny, hard, heavy, stoner rock, metal), jazz (klasyczny, elektryczny, współczesny, eksperymentalny), a czasem nawet dobry pop. Zależy mi na neutralności, czystości i przejrzystości dźwięku oraz detalach, ale bez przesadzania i zapędów audiofilskich. W tej chwil korzystam z aktywnych Bose Roommate II, Bose Companion 2 pierwszej serii i Bose Companion 5. Ze wszystkich jestem bardzo zadowolony, ale potrzebuję w końcu typowego zestawu stereo, a nie głośników multimedialnych.

Zestaw ma być używany w 90% do odtwarzania płyt CD. Nie chcę żadnych wodotrysków, nie potrzebuję czytnika DVD ani MP3, stacja dokująca do iPada/iPhona może się od czasu do czasu przydać, AirPlay byłoby mile widziane. Nie ukrywam, że miło by było, gdyby zestaw dobrze się. Ze względu na ograniczoną ilość miejsca odpadają kolumny podłogowe i dlatego byłem zdecydowany na Yamahę Pianocraft MCR-640. Jednak chęć dokupienia gramofonu i wizja ustawienia go piętrowo na wzmacniaczu i CD w celu zaoszczędzenia miejsca spowodowała, że zacząłem zastanawiać się nad Yamahą CD-S300 wraz z dedykowanym R-S300 i dwóch kolumnach.

Budżet jakim dysponuję to 2000-2500 PLN (gramofonu nie wliczam, kupię go oddzielnie za jakiś czas). W ostateczności mogę dorzucić kilka stówek jeżeli trafi się coś ekstra. Nie chce mi się czytać kolejnych już testów, w sklepach nie można odsłuchać wszystkiego, co by się chciało, więc liczę na Wasze wskazówki.

Dziękuję i pozdrawiam!

WITAM

Chciałbym również zakupić sobie zestaw kina domowego(kolumny wolnostojące) które bedą wykorzystywane głownie do muzyki, filmy w 30% Jestem zainteresowany kolumnami Taga Harmony Azure F-80 + C-40 + S-40 lecz ich nie slyszałem chciałbym poznac waszą opinie na ich temat,...

Do tego myslałem o zakupie jakiegoś Subwoofera i Amplituner Onkyo TX-NR626. Co myslicie o takim zestawie??

Mój salon ma około 5m2 x 3,70m2... Jest on połączony z kuchnia i razem metraż to 30m2...

Proszę o pomoc

Witaj,

w tak dużym pomieszczeniu odsłuchowym PianoCraft niekoniecznie będzie najlepszym rozwiązaniem. Przy podanym budżecie zdecydowanie zwróciłbym uwagę na klasyczne segmenty i optymalnie dobrane kolumny.

Moja propozycja to zestaw zbudowany na elektronice Yamaha A-S300 / CD-S300 (http://q21.pl/yamaha-a-s300-cd-s300.html) oraz zestawie kolumn QAcoustics QA2020i (http://q21.pl/q-acoustics-qa-2020i.html), ewentualnie Kef C3 (http://q21.pl/kef-c3.html) lub Monitor Audio MR2 (http://q21.pl/monitor-audio-mr2.html).

Konfiguracje takie znacznie lepiej nagłośnią Twoje pomieszczenie odsłuchowe, dając większą uniwersalność systemu i możliwości rozbudowy.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21 - dziękuję za odpowiedź. Widzę, że zajmujesz się tym zawodowo. Czy miałeś może możliwość porównania Yamahy Pianocraft MCR-640 z zestawem Yamaha A-S300 + CD-S300 + QAcoustics QA2020i? Za drugim rozwiązaniem przemawia możliwość podłączenia gramofonu bez konieczności dokupowania przedwzmacniacza, więcej gniazd line-in, oraz łatwość upgrade'owania systemu w przyszłości.

proszę rozważyć taki zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kwota 2500-3000zł jest stosunkowo niewielka i trudno zbudować "wybitny" system ale w/w zestaw zagra nieźle i zgodnie z Pana założeniami,zaproponowałem kolumny podłogowe,ponieważ uważam że lepiej się spiszą w Pana metrażu ale jeśli jest to wykluczone to może Eposy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus tańszy zestaw Denon'a

Ukryta Zawartość

ewentualnie oczko wyżej ale używany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moim przypadku odpadają kolumny podłogowe z powodu ograniczonej ilości miejsca. Muszę jeszcze dodać, że kolumny będą stały ok. dwóch metrów od siebie.

Te kolumny lepiej wygladaja na zdjeciach

A to zadka sztuka

Glosniki w realu to mizeria

Graja hmm-tak jakbys jakims spsobem ogarnal glosniki z plastikowej miniwiezy

Co myślicie o kolumnach Boston Acoustics A 25 do kompletu z Yamaha A-S300 + CD-S300?

Skąd kolega jest? Najlepiej jest podjechać i posłuchać samemu. Nie zrażałbym się do sprzętu używanego - zwłaszcza w przypadku kolumn głośnikowych, które przy poprawnych warunkach pracy nie tracą wiele z jakości fabrycznej przez wiele lat.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Jestem z Warszawy. Wiem, że najlepiej pojechać i posłuchać samemu, ale najpierw chcę się ogólnie zorientować w temacie. Nie łatwo za to trafić na sklep, gdzie jest wszystko to, co mnie interesuje.

Miałem okazję przesłuchać dzisiaj większość sprzętu, który mnie interesuje. O dziwo, Pianocraft odpadł na samym początku. Utwierdziłem się za to w przekonaniu, że większa Yamaha to to, czego szukam.

Zdecydowałem się również na kolumny Monitor Audio BX2, przez co przekroczę zamierzony budżet o prawie 1000 PLN, ale ich brzmienie spełnia w zupełności moje oczekiwania.

Pozostaje jedynie dylemat: R-S300 czy A-S300? Są niemalże identyczne, wersja z tunerem jest tańsza o ok. 100 PLN, wersja bez tunera jest za to mocniejsza o 10W (RMS). Nie potrzebuję radia, ale dla żony byłby to miły dodatek. Czy fakt, że A-S300 jest nieznacznie mocniejszy wpłynie na jego brzmienie? Czy ktoś z Was porównywał z bliska obydwa wzmacniacze?

Ja badałem je oba. W przypadku podłączenia do monitorów nie będzie to mało jakiegoś większego znaczenia. Kwestia że RS ma wuświetlacz który wedlug audiofilów wpływa na dzwieki.

Chyba trochę za bardzo się pospieszyłeś z kupnem jak dla mnie te BX2 to słabe kolumny które niczym się nie wyróżniają np. mało znane Kody K-5000T grają znacznie lepiej od tych przereklamowanych MA i to za mniejsze pieniądze, ale to Twój wybór.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5z0p3n - dzięki za informację. Wyświetlacz zawsze można obejść poprzez Pure Direct, więc jego obecność nie powinna przeszkadzać gdybym jednak zdecydował się na wersję z tunerem. A i żona byłaby z radia zadowolona. :)

zeta-j - dziękuję za rekomendację. Nie kupiłem jeszcze tych BX2, chociaż bardzo mi się ich brzmienie podoba. Racja, nie wyróżniają się niczym, bo brzmią naturalnie i to mi się w nich podoba. Jeżeli będę miał taką możliwość, sprawdzę również te Kody, aczkolwiek w moim przypadku będą raczej za duże.

Tak w ogóle dziwię się, że chcesz kolumny podstawkowe do tak dużego pomieszczenia i to w dodatku BX2 które basu mają jak na lekarstwo.Dodatkowo słuchasz elektroniki, rocka gdzie przecież potrzebny jest dobry bas.

zeta-j - niestety, w moim przypadku kolumny podłogowe odpadają. Owszem - powierzchnia jest spora, ale mam ograniczenia co do ustawienia zarówno mebli, jak i głośników. Słuchałem tego zestawu (Yamaha R-S300 i MA BX2) w pokoju odsłuchowym o podobnej powierzchni i jestem pewien, że to mi wystarczy. Co do basu - było go w sam raz; w razie potrzeby zawsze mogę dokupić subwoofer.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.