Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór dobrego stereo do małego, prostokątnego pokoju - do (+/-) 2000 zł

Żelek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć;

Na wstępie chciałbym przeprosić za wszelkie ewentualne błędy, ale jestem nowy i się 'docieram' ;)

Poszukuję dobrze grającego stereo do swojego małego (około 8m2, prostokąt) pokoju. Aktualnie zagrabiłem rodzicom ichniejszą starą wieżę Sony FH-B177 (bo w przeciwieństwie do mojej wieży ma wejście phono, zamiast line-in). Niestety z racji wieku (wieża ma 21 lat - czyli tyle, ile ja...) nie działa w niej już odtwarzacz CD oraz magnetofon (jedno i drugie już nienaprawialne).

Jestem również szczęśliwym posiadaczem gramofonu Audio-Technica LP-120 USB C (wersja z wkładką AT-95 na 'starcie'). Wszelkich wielbicieli i zwolenników ProJect'ów proszę o zaciśnięcie zębów i nie komentowanie mojego wyboru - są gusta i guściki, a o gustach przecież nie wypada dyskutować... ;)

Wkładki póki co nie planuję zmieniać. Wiem - nie jest idealna - ale z taką zacząłem i póki nie wyeksploatuję igły, to nie mam zamiaru zmieniać systemu.

Słucham przeróżnej muzyki, generalnie od klasycznej, przez lata 70, 80 po elektroniczną. Ostatnio dominują Beatlesi, Edith Piaf, Birdy, Jean Michel Jarre.

Lubię, gdy dźwięk jest czysty, słychać detale ale i występuje odpowiednio głośny bas. Wstępnie się rozglądałem, ale jedyne co mi wpadło w oczy, to YAMAHA PianoCraft MCR-640 (jest line-in, w gramofonie od biedy jest wbudowany preamp - jakie są wbudowane, każdy wie - ale aktualnie nie planuję go zmieniać). Wybór jak dla mnie odpowiedni, bo da radę nagłośnić mój schowek na miotły, a i ma dok dla iPoda, co może być dla mnie zaletą.

Rozważałem też szaleństwo, czyli zakup amplitunera - rozsądną opcją wydaje mi się zakup Yamaha R-S300. W MM jest pakiet amplituner+CD (którego do szczęścia nie potrzebuję, ostatecznie mam komputer + zewnętrzną kartę dźwiękową Creative) i głośniki - no właśnie - NS333. Jak dla mnie grają czysto i szczegółowo, ale brak mi basu w nich.

Co wg. Was jest sensownym rozwiązaniem?

PianoCraft 640 ma wszystko czego mi potrzeba (a i wbudowanym korektorem zmusiłem go do zagrania tak, jak mi się podoba). No i mogę mieć ten zestaw za niecałe 1900 zł.

Natomiast R-S300 mogę mieć za około tysiąc, jednakże tutaj muszę kupić odpowiednie kolumny. No i pytanie czy taki amplituner na mój metraż to nie przesada?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, pomoc i uwagi.

Ach, z racji metrażu i jego maksymalnego obłożenia nie mogę raczej pozwolić sobie na kolumny podłogowe (na upartego jest to wykonalne, ale w tym momencie stałyby na krańcach biurka. Aktualnie kolumny (Sony) są ustawione na półkach - po przekątnej pomieszczenia).

Pozdrawiam!

Słucham przeróżnej muzyki, generalnie od klasycznej, przez lata 70, 80 po elektroniczną. Ostatnio dominują Beatlesi, Edith Piaf, Birdy, Jean Michel Jarre.

Jak to jest z tą Birdy? Moim zdaniem ona za cholerę nie ma głosu. A jednocześnie - sama jest autorką swoich piosenek i trzeba jej przyznać że ma talent do ich pisania.

Kciuk w górę czy kciuk w dół?

Bo jakoś jednoznacznie jej skreślić nie mogę, mimo, że IMO absolutnie nie powinna śpiewać. :)

Co do sprzętu - nic nie pomogę w tym zakresie cen, sorry.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Witaj,

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zwróciłbym uwagę na zestaw oparty na wzmacniaczu Yamaha A-S300 (q21.pl/yamaha-a-s300.html) lub lepiej Cambridge Audio Topaz AM10 (http://q21.pl/cambridge-audio-am-10.html). Są to wzmacniacze, oferujące znacznie lepszą jakość dźwięku niż miniwieże oraz amplitunery stereo.

Do wybranej elektroniki zasugerowałbym kolumny Indiana Line Nota 260 (http://q21.pl/indiana-line-nota-260.html), które szczególnie ze wzmacniaczem CA zapewnią Ci pełne, bardzo dynamiczne i dobre jakościowo brzmienie.

Przyjrzy się mojej propozycji, jest to jedno z dziesiątek czy nawet setek rozwiązań jakie możemy zaproponować. Jeśli masz możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak to jest z tą Birdy? Moim zdaniem ona za cholerę nie ma głosu. A jednocześnie - sama jest autorką swoich piosenek i trzeba jej przyznać że ma talent do ich pisania.

Kciuk w górę czy kciuk w dół?

Bo jakoś jednoznacznie jej skreślić nie mogę, mimo, że IMO absolutnie nie powinna śpiewać. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do sprzętu - nic nie pomogę w tym zakresie cen, sorry.

Niestety - jakie finanse, taki budżet :)

Jak to z nią jest? Jest naturalna, nie próbuje zdziałać nic na siłę.. Może Ci się nie podobać, bo przecież gdyby każdy wszystko lubił, to by było nudno... ;)

Może bardziej do gustu Ci przypadnie:

Ukryta Zawartość

Witaj,

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zwróciłbym uwagę na zestaw oparty na wzmacniaczu Yamaha A-S300 (q21.pl/yamaha-a-s300.html) lub lepiej Cambridge Audio Topaz AM10 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Są to wzmacniacze, oferujące znacznie lepszą jakość dźwięku niż miniwieże oraz amplitunery stereo.

Do wybranej elektroniki zasugerowałbym kolumny Indiana Line Nota 260 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), które szczególnie ze wzmacniaczem CA zapewnią Ci pełne, bardzo dynamiczne i dobre jakościowo brzmienie.

Przyjrzy się mojej propozycji, jest to jedno z dziesiątek czy nawet setek rozwiązań jakie możemy zaproponować. Jeśli masz możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

W przypadku pytań służę pomocą.

Dzięki za sugestie. Zaraz sprawdzę, czy mam szansę w swoich okolicach odsłuchać, ponieważ do Ciebie niestety mam 150 km..

Ta Birdy-nawet nie ma na co popatrzec

A glos ma bo cos slychac

Zanim ie sprawdzilem to dawalem jej ze 40 lat

Są gusta i guściki. Wg. mnie jest urocza i - przede wszystkim - naturalna :)

Pamiętajmy o tym, że jest młoda - więc wraz z rozwojem kariery może się jeszcze wiele zmienić...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do wybranej elektroniki zasugerowałbym kolumny Indiana Line Nota 260 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), które szczególnie ze wzmacniaczem CA zapewnią Ci pełne, bardzo dynamiczne i dobre jakościowo brzmienie.

To jest fajny pomysł. Najtańsze Yamahy już mniej.

Ukryta Zawartość

Witam. Z mojej strony za podobną cenę jest wzmacniacz Pioneer A-30

Ukryta Zawartość

Kolumny ?, trzeba posłuchać coś z tym wzmacniaczem i wybrać,

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Wyglądem (i brandem, który jest mi znany) bardziej przemawia do mnie Pioneer A-30...

Powiedzcie mi jeszcze - czy lepiej się 'odgracić' (i ponownie zagracić...) inwestując w kolumny podłogowe, czy lepiej kupić podstawkowe? Nie wiem, czy wspominałem - sporadycznie lubię posłuchać muzyki bardzo, bardzo głośno.. Więc nie chciałbym, by w tego typu momentach sprzęt 'niedomagał'.

I czy lepiej (bacząc na małą przestrzeń oraz jakość wyjścia z pozostałych urządzeń) kupić coś w tym budżecie, czy przeczekać, dozbierać i kupić coś lepszego? Dla mnie sprzęt używany nie wchodzi w grę, a jakość jest kluczowa - zwłaszcza w sprzęcie, który się kupuje na lata. Niestety - aktualnie budżetu nie rozciągnę...

Z drugiej strony to sprzęt.. Można wypatrywać 'czegoś lepszego' w kółko, bo przecież wszystko się ciągle zmienia...

Do takiego pokoju podstawkowe wystarczą. Czytałem, że jest określony budżet, ale mimo wszystko poszukaj np. AE Evo One. Nie wiem do samego końca jak się zgrają, ale powinieneś być zadowolony. To są dobre kolumny. P.S Jeden mankament, ze względu na bass reflex , który jest z tyłu kolumny nie mogą za blisko stać ściany. Tylko dla przykładu

Ukryta Zawartość

pozdro

Ukryta Zawartość

AE Evo 1 nie są złe, ale powinny kosztować o 200zł mniej.

Nie łączyłem, ale rotel ra-980 powinien z AE zagrać dobrze i ma wejście mm.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Yamaha AS 300 i Pioneer A30 to strasznie nędzne wzmacniacze. Poszukał bym w tej cenie czegoś używanego. Co do kolumn Yamahy to nawet nie chce mi się wypowiadać.

Myślę, że najsensowniej będzie w takim razie odłożyć zakup - dozbierać kasy - i kupić coś, co będzie miało rację bytu.. :)

Tak jak mówiłem - używek nie chcę, a nowe kosztuje..

Dzięki wszystkim za pomoc i podzielenie się wiedzą!

• 3 miesiące później...

Oto proszę Państwa mam nowy, piękny i cieszący moje ucho sprzęt ;)

Wybór padł na:

Denon PMA-720

Denon DCD-720

Wharfedale Diamond 10.7

Z całości jestem bardzo, bardzo zadowolony!

Jedyne "ale" mam do wzmacniacza, a konkretnie przedwzmacniacza gramofonowego - mógłby bardziej wzmacniać sygnał. A może to wina mojej bardzo podstawowej wkładki AT-95E(?).

Ale i o zmianie wkładki myślę powoli, więc.. kto wie, kto wie..

Myślę jeszcze nad zakupem DNP-720... Ale to dość niepewne, bo radia słucham tylko w samochodzie, a i to nie zawsze... Radia internetowe? Mam do zestawu podłączony komputer za pośrednictwem starej, dobrej karty Creative Audigy 2 NX, więc i to jest załatwione. ;)

Ach! Zanim padną słowa krytyki - za całość dałem niecałe 4k zł, czyli w moim rozumowaniu "nie za dużo, nie za mało".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.