Skocz do zawartości
IGNORED

mój pierwszy drapak: Thorens TD160 super

Croowab

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż, za niewiedzę się płaci.

Ogólnie wszytko wygląda ok, stan bardzo dobry jak na swoje lata.

400€ mnie to kosztowało, ale cóż, może warto.

Jutro musze poszukać elementu, bo igła jest złamana.

W sumei z tego co widze, to jest sme, ale bez automatyki.

Najwyżej z czasem zmienię jesli będę bardzo potrzebował.

A z ciekawości. Które ramie jest lepsze sme3009 mk2 czy mk3 ?

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Gość vasa

(Konto usunięte)

W sumei z tego co widze, to jest sme, ale bez automatyki.

A czy istnieje lub istniało SME z automatyką?

Które ramie jest lepsze sme3009 mk2 czy mk3 ?

To nie zostało nigdy rozstrzygnięte :)

Mam tu wkładkę shure m95 g-lm.

Pytanko , czy warto dokupić igłę i jakiś czas zapoznawać się z tym sprzetem, czy nie warto zakładać tej wkłądki ?

jak masz "sprawne" wkładki to zawsze jest sens zakładania, sprawdzania i porównywania jak one grają.

Miałem kiedyś wkladke Audiotechnica at-95 gdzie igła była złamana, musiałem dokupić gdyż nie miałem czego wpiąć do mojego thorensa td 115 MKII

Szedł akurat do żyda, a bez sprawnej wkładki sprzedaż gorzej wypada.

Mam tu wkładkę shure m95 g-lm.

najtańsze igły są na allegro od Wamat, ale to nie są za dobre igły tak szczerze powiem

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Każdy kto coś od ciebie kupi jest żydem z małej litery? W ogóle to ja nie wiem czy rozsądnie jest sprzedawać Żydom, bo jak wiadomo Żyd kupi tanio, by drogo sprzedać :)

Thorens 160 super był sprzedawany bez ramienia. Tak mówi "teoria" i większość zdjęć w sieci prezentuje ten gramofon bez gałki do podnoszenia ramienia. Niestety żeby nie było różowo znalazłem też parę zdjęć 160 Super z mechanizmem podnoszenia ramienia ale wtedy ramię było Thorensowskie. W tym gramofonie z wątku jest mechanizm podnoszenia ramienia, więc nie sądzę żeby ta przeróbka SME 3009 S2 improved została zamontowana "fabrycznie". Ja bym odpuścił. Głównie ze względu na ramię. Trudno byłoby je później wykorzystać (np. przy zmianie napędu)

Sprzęt zakupiony.

Jak wspomniałem może się pośpieszyłem ale trudno.

Najwyżej z czasem wymienię ramię, ale nie widzę sensu.

Te nie jest złe, a z tego co wyszperałem w internecie to jest okrojona wersja sme.

Poza tym sprzęt jest w bardzo dobrym stanie, z oryginalnym pudełkiem.

Zamowiłem igłę do tego shure m95 i zobaczymy jak to będzie działać.

Każdy kto coś od ciebie kupi jest żydem z małej litery? W ogóle to ja nie wiem czy rozsądnie jest sprzedawać Żydom, bo jak wiadomo Żyd kupi tanio, by drogo sprzedać :)

?????

to była tylko metafora panie kolego, absolutnie nie mam nic do żadnej nacji, nie jestem rasistą, broń Boże.

dla mnie EOT

Sorry nie doczytałem że już kupiłeś 400 EUR to już inna bajka niż 500. Poczytaj sobie w sieci o thorensie 160 (modyfikacje) i o SME3009. mkIII to ramię ultralekkie do b miękkich wkładek. Twoje jest "lekkie" większość wkładek MM obsłuży. Mniej sztywne MC również. Kup może niedrogą igłę do tego shura na początek i postaraj się porządnie ustawić wkładkę /ramię przeczyścić i przesmarować łożysko, etc. Postawić gramofon na solidnej półce (najlepiej zawieszonej na ścianie (w sieci masz porad od groma)

Będzie Pan zadowolony :)

Będzie pan zadowolonyyyyy :)

Myślę, że 400€ to taka normalna cena za thorensa w ładnym stanie z oryginalnym pudełkiem i bądź co bądź lekkim ramieniem.

na początek dokupię igłę.

Mam tez fakturę z serisu. Niedawno (kilka miesięcy temu) był robiony serwis. Wymieniony olej, nowy pasek i takie tam.

Przyznam, że drażnią mnie te kable na stałe.

Może pomyslę, o zrobioniu granizd rca i power w plincie.

Ale to tak na później.

A robił ktoś plint na zamówienie?

Czytałem na forum (angielskie) jak to jeden facet sam sobie zrobił z drewna akacjowego.

Przyznam, że ładnie.

Może pomyslę, o zrobioniu granizd rca

Na razie o tym nie myśl. Uruchom gramofon a kable to chyba są RCA albo zakończone innym wtykiem. Zajrzyj pod dolną pokrywę.

Plinty to tutaj ktoś robi ale to proponuję później jak poznasz gramofon. Wklej jakies zdjęcia pochwal się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

I bardzo dobrze, że nie ma gniazd rca.

Jak smuci Cię kabel, który tam siedzi to kup sobie Schulza DK4, wtyki Neutrik Profi i po kłopocie. Przylutuj go do kabli z ramienia pod ramieniem.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

Na pokrywie jest kilka rysek.

http://imageshack.us/g/1/10372569/

Ukryta Zawartość

ładne cacko, tą pline można wymienić na lepszą

dostałem takie info od znajomego odnośnie plinty

Zapłaciłem 130zł u stolarza u mnie gdzie mieszkam. Szukaj dobrego stolarza i Ci za 100-200zł zrobi!

Ta czarna podstawka to sklejka czy ... amelinium ... ?

Płytka podstawy SME powinna być dokręcona do takiej podstawki z gumowymi oringami tłumiącymi drgania.

Ktoś zrezygnował z oryginalnej płytki SME i zaadoptować windę i trochę mocowanie thorensowskie.

Z tego co wiem, od gościa co mi to sprzedał, tak wyszło to z fabryki.

Zaadaptowane ramię sme ale bez regulacji.

Tak, płytka podstawy jest to kawałek drewna pomalowanego an czarno, bo amelinium się nie pomaluje:)

Tak, podstawa ramienia jest zamocowana na amortyzatorze, razem z napędem.

Zawsze można dokupić za

250€

a2x9.jpg

i 275€

lpbb.JPG

Ta czarna podstawka to sklejka czy ... amelinium ... ?

Płytka podstawy SME powinna być dokręcona do takiej podstawki z gumowymi oringami tłumiącymi drgania.

Ktoś zrezygnował z oryginalnej płytki SME i zaadoptować windę i trochę mocowanie thorensowskie.

To jest fabrycznie montowane ramie przez Thorensa, już kiedyś widziałem coś takiego.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

i 275€

SME3009III to trudne ramię pod względem doboru wkładki. EMR to jedynie 4,5g.

Jedynym sensownym rozwiązaniem oprócz Shure V15 była AT OC9/III

Jedynym sensownym rozwiązaniem oprócz Shure V15 była AT OC9/II

ortofon VMS 20/30 mkII, przy niej V15 to gniot bez powietrza a OC9 chudzielec bez ciała

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość masza1968

(Konto usunięte)

ortofon VMS 20/30 mkII, przy niej V15 to gniot bez powietrza a OC9 chudzielec bez ciała

Ortofona na 3009III w końcu nie zdążyłem posłuchać bo Sondek poszedł do ludzi a III wersja OC9 wcale nie jest chuda.

Jak chcesz to przy okazji Ci ją pożyczę bo mi została praktycznie nowa (100-150h) po Linnie jeszcze.

Oryginalna podstawa pod SME:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

SME3009III to trudne ramię pod względem doboru wkładki.

Eeee tam ....

Mam od dłuższego czasu i na razie do głowy mi nie przyszło żeby zmienić.

Precyzyjnie wykonane, wszystkie regulacje, dziecięco prosta kalibracja i bez problemu zgrywa się z wkładkami o normalnych parametrach.

Moja obecna wkładka ma podatność 12 i test na płycie pokazuje że częstotliwość rezonansowa jest gdzieś pomiędzy 10 a 11Hz.

Tylko trzeba wiedzieć o jednym drobiazgu :)

Otóż drodzy (dosłownie) angole tak ustawili balans przeciwwagi, że na łeb ramienia można dołożyć blaszkę dystansową pomiędzy headshell a wkładkę o masie 3,5 lub 4g i wyważyć, bez problemu, taki układ ze standardową wkładką.

Ja blaszkę dostałem w komplecie z innymi parafernaliami, założyłem i nie ściągam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.