Skocz do zawartości
IGNORED

Konkurs z nagrodą!Zagadka 2 w 1 !

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

>darkul

dobra, konkurs rozwiazany. ale chyba gdzies ucieklo nam to glowne pytanie. dlaczego zawsze po wlaczeniu wzmak gra inaczej? Mutowanie wejsc do masy pzred zalaczeniem jest tylko zabezpieczeniem dla samego wzmaka, jego ukladow i elementów składowych i na koncu dla kolumn. Ale nawet gdyby tego mutowania nie bylo (a zwykle go nie ma) to co to zmienia w kwestii brzmienia po np. minucie lub godzinie od wlaczenia? Te stany nieustalone juz nie istnieja i nie ma to znaczenia czy w momencie wlaczenia wzmaka wejscia byly na 0 czy wisialy. No nie wiem, moze sie myle. Pozdrawiam!

>Brencik przeczytaj uwaznie.... moj wywod o mutowaniu...

To ze kazde urzadzenie w danym jakims tam czasie ulega stabilizacji to normalne... warunki termiczne,stabilizacja napiec , stabilnosc zrodel zasilania..... no i zewnetrzne pola elektro-magnetyczne...

Zagadka Darkula, jego zasady, on określa co jest rozwiązaniem. OK.

Mam tylko pytanie - jakim cudem to zjawisko ma mieć wpływ na brzmienie wzmaka ?? Cytuje:

"Zalaczenie zasilania jest dla takiego urzadzenia udarem mozgu!oprocz wymienionych zjawisk przez kilku kolegow mamy doczynienia rownierz z magnetyzmem elektrycznym!!!"

Zjawiska magnetyczne - ale gdzie ?

W trafie ? - wspominany moment załączenia zasilana (względem zera) to przecież stan przejściowy, który nie ma wpływu na dalszą pracę trafa. Nie ma więc raczej wpływu na poziomy napięć, prądy itd, już w pracy "ustalonej".

W elementach biernych ?

Ponownie - co ma stan przejściowy do pracy ustalonej ?

W tranzystorach ??

"Daj Pan spokuj..."

Więc o co chodzi ? Może o "pamięć termiczną" - może, ale cały czasm mam wątpliwości jak stan przejściowy ma mieć wpływ na brzmienie w "całej rozciągłości" czasowej.

Chciałbym być dobrze zrozumiany. Nie chcę wszczynać wojny na "a ja słysze różnice w biegunowości bezpiecznika". Proponuję tylko oddzielić voodoo od rzeczywistości. Porozmawiajmy przez chwilę patrząc przez "szkiełko i oko".

Proszę o wytłumaczenie zjawiska o którym jest ten wątek. Zapewniam, że posiadam podstawy i teoretyczne. Jeśli do zrozumienia potrzebne są podstawy praktyczne typu "ale ja słyszę" to ja z góry dziękuję ;).

Więc ??

To taj jakbys sie Pan pytal dlaczego U/R=I ????

A znajesz Pan pojecie pamieci magnetycznej..... modulowanej np.czestotliwoscia???Lub napieciem???

Toooo jest tyle pisania i pierniczonych wzorow ze to naprawde trza miec leb!

I wtedy dopiero zaczely by sie pytania..... dlaczego?!Poco!?A jak!?

Od razu wiedziałem że to zmyłka. Jescze nigdy niczego nie wygrałem;-)

A tak poważnie to miło by było gdyby Autor Wątku podał Oficjalną Pełną i Elegancko Sformułowaną Odpowiedź na Zadane Pytanie. Tak żeby nikt nie miał wątpliwości co i dlaczego. Bardzo prosimy.

Pamięći magnetyczna modulowana czestotliwoscia lub napieciem.

Hmm... częstotliwością tego napięca zakładam .. :)) I ta pamięć magnetyczna - mnie (już w liceum o ile pamiętam) uczyli o jakiejś "pozostałości magnetycznej" - może więc o to chodzi ?? I dlaczego zakładasz, że łba nie mam.. Bez łba podobno nieciekawie sie żyje.

do Jar1: ja właśnie teraz zaczynam się najlepiej bawić ]->. Ale Darkul nie chce sie bawić ze mną. :((.

A na serio już - ponawiam prośbę o wytłumaczenie zjawiska, tylko (o ile to możliwe) konkretnie, w (możliwie) prosty sposób i co ważne, używając powszechnie znanych pojęć jak prąd, napięcie, indukcja magnetyczna itd... Wzory są zbędne, sam opis mi wystarczy;).

Zapewniam, że zrozumiem, a jak nie to jeszcze jutro pobiegne do jakiegoś profesora wykładającego elektrodynamikę (daleko nie mam). Razem chyba damy radę, co ?? :).

Jak się nie da - to znaczy, że ten wątek to raczej voodoo.

>Lenny ?

Pilujesz kota???

Moja zagadka[mozesz zalozyc swoj watek pt.np.obalenie mitu darkula?]...., moja nagroda[wysylana].. moja wiedza!I tak duzo podpowiedzialem....

Z tego co sie orientuje w twoim watku pt.budowa monitora H-E w kwestji pomiarowej szukasz czy masz jakiegos znajomego..... wiedze i sprzet pomiarowy rownierz zdobywa sie latami... Jak sam zaowarzyles jeden z kolegow obstaje za budowa obudowy z MDF'u a np.ja i kolega z Kustagona za obudowa z np.sklejki....

A jednak się ze mną zabawił :). Zapewniam, że bawię się świetnie.

A teraz przejdziemy do konkretów. Najpierw do wątku o monitorze H-E:

1. To nie był mój wątek :P

2. Przecztyałem jeszcze raz wszystkie moje wpisy - jaki znajomy ?? Jedyni ludzie o których piszę to Linkwitz i Joachim Gerhard. Niestety, nie jestem z nimi na "ty". :( Może kiedyś...

3. sklejka vs. mdf - co kto lubi. W wątku o "czymś" rozmawialiście (tak mi się zdawało ?) jednak o zjawisku, które da się jakoś jadnoznacznie wyjaśnić, ba może nawet zmierzyć ?? A to już byłaby kwestia bezsprona.

Właśnie, co do tego wątku:

1. Moją intencją nie był atak na Twoją osobę, więc trochę luzu... :) Tylko prosiłem o wyjaśnienie.

2. Najpierw zakładasz wątek na poczytnym forum w internecie a potem zasłaniasz się tajemnicą firmową ??

3. Twoja nagroda, Twoje zasady - już pisałem zgoda. Skoro jednak to tajemnica, to po co tyle szumu ?? Trzeba było napisać "oddam płytki do wzmaka jednej losowo wybranej osobie" ;) Zapewniam, że nie interesowałbym sie sposobem losowania.

4. Skoro to tajemnica, to może na priva ?? Chętnie się pochwalę wrażeniami, nie zdradzając clue programu oczywiście. Mogę nawet dać zapewnienie na piśmie, (ale nie włąsną krwią, bo panicznie boję się igieł).

5. EOT z mojej strony, bo widzę że nie doczekamy się konkretnych wyjaśnien wpływu "czegoś" na brzmienie wzmacniacza. Szkoda, doświadczenie zbiera się latami, miałem nadzieję iść dzięki Tobie na lekkie skróty. Nie będzie mi dane. Może kiedyś sam do tego dojdę ?? Miejmy nadzieję.

mimo wszystko pozdrawiam

Darkul>

1. Nie wiem, czy się czujesz. Czujesz sie ? :)

2. Gdzie ? We wpisach "konkursowych" (przy podpowiedziach dla "konkursowiczów"), przy "pamięci magnetycznej" czy przy "U/I=R" ?

1) Pyt: ">>Mamy kilka wzmacniaczy i sa takie same pod kazdym wzgledem!

Właczamy je do sieci i pokolei na nich gramy .. w jakich chcecie konfiguracjach... dlaczego kazdy gra minimalnie inaczej???"

2) W toku dyskusji: "Napisalem ze juz mamy 2 czynniki ale one wspolgraja z ......magnetycznoscia....[wyze j. zle wpisalem..jako w.w.]!

Ale jaka czynnosc musimy wykonac ... by pomniejszyc badz wykluczyc slyszalne badz mierzalne roznice miedzy wzmacniaczami?

O stanach nieustalonych niema sensu pisac ,bo one sa chwilowe i do opanowania...."

3) Odp: "Kazdy stopien toru fonicznego w danym segmencie powinien miec wymutowane wejscie wzgledem masy!!!

Zalaczenie zasilania jest dla takiego urzadzenia udarem mozgu!oprocz wymienionych zjawisk przez kilku kolegow mamy doczynienia rownierz z magnetyzmem elektrycznym!!!

Obok wymutowania wszystkich stopni przy wlaczaniu dobry efekt daje takze [juz po wylaczeniu zrodla zasilania]petla rozmagnesowujaca!jest to ewidentnie slyszalne zjawisko..polecam do zabawy...sa to zbyt powarzne roznice by pisac o niuansach!!!"

A potem: "A znajesz Pan pojecie pamieci magnetycznej..... modulowanej np.czestotliwoscia???Lub napieciem???

Jakis "tempy" jestem - tezy odpowiedzi jak najbardziej przyjmuje, ale dalej nie wiem "dlaczego kazdy gra minimalnie inaczej???", gdzie przeklada sie "pojecie pamieci magnetycznej" na dzwiek ?

Pozdrawiam wszystkich bez wyjatku :-)

A.

Może gdyby ktoś mieniący się guru tego kółka różańcowego i towarzystwa wzajemnej adoracji jakim bez wątpienia (przynajmniej w części) jest to forum używał mniej wielokropków a pisał bardziej konkretnie i do rzeczy...

Fakt, nadal nie potrafię odpowiedzieć na zadane przez darkula pytanie; myślałem żem tak tępy, a tu inni też mają kłopoty. O pamięci w układach audio czytałem przy okazji omówienia wzmacniacza Lavardina.

Darkul do dzieła - wytłumacz tak żebym i ja zrozumiał, czyli po chłopsku i bez voodu.

Jeśli ktoś chce sam dotrzeć do prawdy i zna angielski, to proszę oto linki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytałem sobie zawartość pierwszego linku i muszę stwierdzić, że chociaż jest to ciekawa lektura, to niestety nie wyjaśnia wszystkiego. Zniekształcenia "pamiętane" mówią tylko o termicznym aspekcie pracy elementu wzmacniającego nic nie mówią zaś o warunkach brzegowych z których taki amp startuje. Faktycznie wyjaśnienie wszytstkich procesów przejściowych wykracza poza ramy tego forum i nie poczuwam się do takiego opisu, ale zostawiam pod rozwagę zastanowić się, czy oprócz ewentualnego ładunku na pojemnościach, który to powiedzmy w stanie ustalonym przed załączeniem jakiś tam sobie jest i wytwarza źródłowe pole elektryczne (elektrostatyczne) nie istnieje jego odpowiednik w dziedzinie pola magnetycznego? O ile ładunek elektrostatyczny(napięcie początkowe na pojemności) można zneutralizować przez wspomniane na forum zwarcie w poszczególnych stopniach ampa wejść do masy przy załączaniu(wtedy faktycznie mamy do czynienia z aperiodycznym stanem przejściowym o stałej czasowej zależnej od R i C - jak jest indukcyjność, to proces ten może mieć charakter periodyczny - ale to mało prawdopodobne, przy takim stosunku L/C i R jakie spotyka się w takich obwodach - mała dobroć układu raczej nie pozwoli na wystąpinie jakiś rezonansów), o tyle magnetyzm szczątkowy (pozostałość magnetyczna) nie podlega takim regułom. Gdyby wszystkie elementy toru nie posiadały takiej pozostałości związanej z materiałami magnetycznymi, to można by to zjawisko pominąć. Niestety tak nie do końca jest. Podanie zmiennego sygnału nie oznacza "rozładowania" tej pozostałości - ona cały czas jest. To "rozładowanie" jest w pewnym stopniu możliwe, ale nie przy takiej amplitudzie sygnału jaki pojawia się w torze (Spróbujcie zmienić biegunowość magnesu stałego). Co zatem powoduje takie namagnesowanie materiałów - nic innego jak pole magnetyczne o dużym natężeniu od przepływu prądu o dużej amplitudzie, a geologicznie rzecz ujmując w naturze jest to związane z polem magnetycznym Ziemi.

Wniosek - najlepiej używać elementów wykonanych z materiałów niemagnetycznych, jednak często warstwy napylane w rezystorkach mają w sobie trochę żelaza, bądź jago związków, lub innych materiałów magnetycznych, w których "zatrzasnęła - zapamiętała" się informacja o polu magnetycznym z procesu: produkcji, magazynowania no i najważniejsze - lutowania (lutownica transformatorowa brrrr...)

Doświadczenie - a teraz weźcie sobie precyzyjny metalizowany rezystor i spróbujcie czy przyciągnie go magnesik (np. głośniczka w waszym kompie). Miłej zabawy:)

Wiem, że ten opis nie jest zbyt "naukowy", ale może coś wyjaśni.

> Darkul. Mam nadzieję, że się na mnie nie obrazisz, że napisałem te kilka słów. Wnioski i tak pewnie każdy wyciągnie różne a może i dyskusja się wywiąże.

Pozdrawiam

rekin -> "O ile ładunek elektrostatyczny(napięcie początkowe na pojemności) można zneutralizować przez wspomniane na forum zwarcie w poszczególnych stopniach ampa wejść do masy przy załączaniu............ o tyle magnetyzm szczątkowy (pozostałość magnetyczna) nie podlega takim regułom"

a zapropononowana przez Darkula petla : "Obok wymutowania wszystkich stopni przy wlaczaniu dobry efekt daje takze [juz po wylaczeniu zrodla zasilania]petla rozmagnesowujaca!jest to ewidentnie slyszalne zjawisko..polecam do zabawy...sa to zbyt powarzne roznice by pisac o niuansach!!!"

Rozumiem, ze te efekty namagnesowania elementow wzmaka ktore pojawiaja sie w trakcie eksploatacji da sie zniwelowac wlasnie za pomoca petli, natomiast wspomniana (pozostalosc magnetyczna) ktorej nie da sie usunac w ten sposob nalezy traktowac jak rozrzut parametrow elementow. (Domyslam sie, ze te "twarde" pozostalosci powstaja np podczas dzialania pola elektromagnetycznego przy wysokiej temperaturze - lutowanie transformatorowka). Ale w ktorym momencie to pole magnetyczne wplywa na dzwiek ??? Widzialbym jedno zrodlo - wplyw pola magnetycznego na dzialanie tranzystora polowego - efekt Halla - siły Lorentza. Tylko jakie natezenie pola musialoby dzialac na tranzystor aby bylo to mierzalne (slyszalne). Ciekawym by bylo sprawdzenie jaki wplyw na prad plynacy przez tranzystor (przy stalym napieciu bramki) ma zblizenie magnesu stalego lub przewodu z plynacym pradem do tranzystora (cholerka - a modulacja polem od przechodzacych obok przewodow zasilajacych czy wyjsciowych). Chyba sie zagalopowalem - rekin - jak to widzisz ?????

widzę że zabawa ciągnie się dalej :)

co do pamięci termicznej, zacytuję Darkula "dajmy spokuj kwestji wygzania urzadzen... ustalmy ze niechodzi tutaj o termike....". Więc nie to. Poza tym nawet jeśli - dlaczego każdy wzmak miałby przez to brzmieć inaczej ??

Poza tym - Panowie - nie jesteśmy tu teraz od dorabiania ideologii, do teorii, która już podobno powstała. Bo przypomina mi to sytuację, jak ludzie na diyaudio.com pomagają Larsowi z LCAudio w poprawie brzmienia jego urządzeń. :) Nie ta strona barykady... Niech Autor sam się tłumaczy.

Darkul - prosisz o pytania - już przecież je zadawaliśmy. O co tu chodzi ??

Istnieje podobno jakieś zjawisko wpływające na brzmienie. Mamy tylko strzepki informacji (pamięć magnetycvzna itp...) Jedyną pewną rzeczą jest, że mutowanie ma podobno pomagać. Wytłumacz nam, (dobra, powiem za siebie) MI, plebsowi tego forum, o co chodzi. ;)

Czytuje regularnie diyaudio.com od dłuuugiego czasu. Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś wspominał o czymś podobnym. Byłbym dumny z mojego kraju, gdyby postała u nas jakaś ciekawa, nowa teroia (jak choćby wspomniana pamięć termiczna). Powtarzam po raz ostatni - może to tylko voodoo ??

pzr.

Autor figurujący pod drugim linkiem wymienia rodzaje możliwych efektów pamięciowych występujących w różnego rodzaju podzespołach. Niestety nie ma nic o efektach wywołanych zjawiskami elektromagnetycznymi i tu być może Lenny trafnie przewiduje, że będziemy mówili/pisali o efekcie darkula (nieźle brzmi angielsku - darkul effect).

First, the obvious : circuit memory is the ability of a circuit to remember the past states of a signal. Here are some examples of memories :

A capacitor has memory : it integrates current into voltage

An inductor : it integrates voltage into current

A heatsink, or a transistor : its mass stays warm long after thermal power has been dissipated.

A low-pass filter

A transistor driven into saturation

etc

Wszystko pięknie, ale jak w kilku, podobno identycznych, wzmacniaczach te zjawiska "pamięciowe" mają być inne ?? Skoro są takie same - to i "pamięć" maj tą samą. Czyli kompletnie zły trop.

>arekba

Kto powiedział, że nie da się jej usunąć? Można to zrobić co najmniej na dwa sposoby:

1: Przez potraktowanie polem, ale nie o takim natężeniu jak to w torze sygnału

2: Przez podgrzanie powyżej pewnej temp. bez udziału zewnętrznych pól (wtedy materiał traci właściwości magnetyczne).

Wpływ zewnętrznego pola na tranzystory polowe jest raczej niewielki. Natężenie pola musiałoby być naprawdę duże (były prowadzone badania i jest nawet na wyposażeniu różnych armii broń do walki elektronicznej z impulsem elektromagnetycznym przy wybuchu neutronówki włącznie, ale to nie ta skala), wprawdzie potencjał sterujący bramką jest niewielki, ale odległość na której jest on "przyłożony" między źródłem i drenem też jest malutka, więc natężenie pola może być tam spore i nieosiągalne dla zewnętrznych zaburzeń (czy pomijalne nie wiem).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.