Skocz do zawartości
IGNORED

Na co wymienić Dali 450?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Skuszony tematem założonym przez kickdown "Na co co wymienić Dali 505" proszę o Wasze rady. No właśnie, na co wymienić Dali 450? Mój system jest w stopce. Na razie, chwilowo i z ciekawości (pewnie przejściowo) kupiłem Monitor Audio RX2 i czekam na dostawę standów Rogoz Audio 1SB100. MA RX2 chwilowo stoją na Dali 450 (co za potwarz powiedzą niektórzy). I dają radę, choć oczywiście w pewnych aspektach są gorsze od Dali, ale w innych z kolei lepsze i po prostu tak jest (przynajmniej ja tak słyszę). Lubię moje Dali i wiem, że to dobre kolumny, ale wiem też, że nie jest to szczyt osiągnięć historii stereo czy choćby teraźniejszych, bardziej "trudnych" i po prostu droższych (dla klientów) czasów hi-fi. Zresztą trochę mnie w tym utwierdziły RX2 i wcześniej stare monitory Quadrala, przy których Dali 450 zabrzmiały przyciężko, były jakby przymknięte z góry, poza tym dźwięk był za bardzo "przyklejony" do kolumn. No więc docelowo szukam tego, co jest najlepsze w Dali 450 - tj. bardzo dobre niskie tony i ładna średnica + to, czego moim zdaniem im brakuje, tj. otwarta góra i super stereofonia. Chciałbym, żeby dźwięk porywał, był bardzo angażujący, muzykalny, z dobrą stereofonią i prawdziwymi wokalami. Wymagania, jak z sufitu, wiem... Ale co możecie mi poradzić? Budżet 4kzł do max 6kzł, mogą być używki. Pokój + aneks ok. 28m2, docelowo myślę, że kolumny staną w ok. 22-25m2, więc raczej podłogówki, ale nie upieram się. Wcześniej myślałem o AP Tempo VI (może jednak szukać coś ze starszych AP)? Poza tym na celowniku miałem Vienna Acoustic Mozart (ich wygląd mnie uwiódł), ale ktoś tu na forum odradził mi ten pomysł, mówiąc, że będę miał tylko lepszy wygląd. Poza tym myślałem też o Monitor Audio GS20. A może coś z polskich konstrukcji - ESA, Harpia, 16Hz? Pomożecie?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

https://www.audiostereo.pl/topic/106558-na-co-wymieni%C4%87-dali-450/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Witaj,

z mojego doświadczenia zaproponowałbym Ci na pewno bardzo dobrą, polską konstrukcję Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html) oraz świetną kolumnę Martin Logan Motion 40 (http://q21.pl/martin-logan-motion-40.html).

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zanim weźmiesz się za poważniejsze zakupy - postaw swoje Dali na 30 - 40 cm podstawkach i odsuń jak najdalej od ściany. Jeżeli nie masz niskich standów - postaw je na próbę na taboretach (lub kupce książek). Może jeszcze je zostawisz bo podstawki to remedium dokładnie na to co opisujesz.

Miałem kilka Arcamów. Kumple ma Creeka z Dali 850.

Zarówno Arcamy i Creek to sprzęty, które są raczej po ciepłej i muzykalnej stronie mocy. Twój zestaw jest jednak dobrej klasy i zasługuje na kolumny, które pozwolą mu bardziej rozwinąć skrzydła.

VA nie otworzy dźwięku na górze ani nie doda lepszej stereofonii. To nie są ich mocne strony.

Podobnie produkty 16Hz (miałem i to z Arcamem) - ich charakter jest zbliżony do VA.

Nie ten kierunek.

@tomek11-zwróć uwagę na link do ogłoszenia,który podałem powyżej.Jeśli nie masz ciśnienia na ciągłe zmiany to mogą być kolumny dla Ciebie już "na zawsze".Praktycznie spełniają Twoje wymagania,a jak nie mieszkasz zbyt daleko od sprzedającego to podjedź,posłuchaj,zobacz w jakim są stanie.

Masz bardzo dobry CD,ewentualnie w przyszłości czekałaby Cię zmiana wzmacniacza na taki,który nie będzie ograniczał tych kolumn.

l'enfant sauvage

dobra rada justasa ale dodam jeszcze że przy niskim nakładzie finansowym (200-250zł) mozna z dali sporo wycisnąc wymieniając tweetery na cos takiego "dayton dc28f" bez ingerencji w zwrotnicę!! w ten sposób kolumny zostaną najmocniejszym ogniwem Twojego systemu. Z drugiej zas strony mając 6k na uzywki to ja bym się nie zastanawial, bralbym dali skyline 1000;d są za 4500pln

ja mam 450'ki w 16m2 i jest dobrze wiec skyline powinny sie zmiescic i u Ciebie:)

Wolę bardziej "klasyczne" konstrukcje, z całym szacunkiem dla Skyline.

Zanim weźmiesz się za poważniejsze zakupy - postaw swoje Dali na 30 - 40 cm podstawkach i odsuń jak najdalej od ściany. Jeżeli nie masz niskich standów - postaw je na próbę na taboretach (lub kupce książek).

Dzięki za radę, ale jakoś estetycznie tego nie widzę, dość duże paczki jeszcze na 30cm podstawkach? Może ma to sens pod względem akustycznym, ale doznania wizualne mają dla mnie równorzędne znaczenie. Takze opcja wywindowania Dali na podstawki czy choćby chwilowo na taborety odpada.

przy niskim nakładzie finansowym (200-250zł) mozna z dali sporo wycisnąc wymieniając tweetery na cos takiego "dayton dc28f" bez ingerencji w zwrotnicę!!

Ta opcja też odpada, bo nie chcę modyfikować kolumn, chociaż na pewno można byłoby tym coś zyskać. Ale po prostu nie chcę nic "grzebać", wolę zdecydowaną zmianę/upgrade.

A co byś zrobił, gdyby nie potrzeba było nakładu finansowego, tylko nieco czasu i kilka złotych, a efekt mógłbyś sam sprawdzić na jednej kolumnie, porównując ją z nieruszaną?

Poczytałem mcGyvera o Twoich kolumnach na forum i sądząc z jego opinii, a wylewny, co ciekawe nie był jest to sprawa do zrobienia...

Zresztą sam poczytaj:

Ukryta Zawartość

bo może się okazać, że jest to dużo łatwiejsze, niż się wydaje, tym bardziej, że jesteś z pewnych aspektów brzmienia tych kolumn bardzo zadowolony.

Ale jeśli tylko zakup, to nie było tematu. Powodzenia i miłego dnia. R.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Myślałem jeszcze o definitywnej zmianie systemu, tj. i wzmak i kolumny, cd Arcama raczej zostanie u mnie na dłużej:) Wprawdzie Vienna Acoustic Mozart Grand są opisywane różnie, ale wciąż ich urok mnie powala. Wiem, że do dobrego "ułożenia" potrzebują sporo miejsca i raczej mocnego wzmacniacza, pomyślałem więc o takim zestawieniu:

CD: Arcam FMJ 23T (obecnie w moim systemie)

Integra: Hegel H100 lub H80 (Arcam A32 do wymiany), myślę też o Roksanie M1 NG, ale jednak H100 to chyba wyższa półka i lepiej pasowałby do Mozartów?

Kolumny: Vienna Acoustic Mozart Grand (Dali 450 i MA RX2 do wymiany)

Czy to ma w ogóle sens i warto się w coś takiego pakować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.