Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o opinie w sprawie objętości obudowy bass-reflex

filpat

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy, chciałbym zasięgnąć Waszej rady, w kwestii wspomnianej w temacie. Projekt dotyczy dwudrożnych monitorów. Jaką obudowę sugerujecie Panowie do kolumn, gdy głośnik średnioniskotonowy ma 11,5cm średnicy, Qts=0,7, Vas=2,6l, Fs=84h. Producent proponuje w przypadku bass- reflex - 5l ze strojeniem 70hz. Według różnych innych źródeł wychodzi mi 10-16l ze strojeniem w okolicy 50hz. Moje pytania są takie: czy stosowanie obudowy bass-reflex dla głośnika o tej dobroci jest zasadne, czy lepiej wybrać zamkniętą? Czy lepsza będzie obudowa w okolicy 4,5-5l, niż ta liczona wg wzorów? Czy można zastosować dowolną wielkość obudowy bass reflex kosztem różnych częstotliwości strojenia, a wady takiego rozwiązania korygować na zwrotnicy? Czy układ dwóch monitorów z obudową bass reflex 4,5-5l + subwoofer ma tu sens?Uprzejmie proszę o opinie i wyrozumiałość :)

Zwrotnicą nie wyrównasz bezeceństw przypadkowej obudowy BR, bo cewki i kondy musiałyby zająć objętość większą niż dla głośnika, nie wspomnę już o kosztach z kosmosu.

Najsensowniej wychodzi 10dm3 60Hz, zejście wiolonczeli z biedą ale obsługuje.

Inna sprawa że w takiej objętości zdecydowanie wolałbym coś 15cm. Wavecor WF152BD06 i przy strojeniu 41Hz (niestety rurą trudno to dobrze zrobić) jest pasmo kontrabasu (ok. 6dB spadku przy Fb, pomieszczenie trochę pomoże). Że już nie wspomnę o "swobodzie" dźwieku od większej membrany z większymi możliwościami wychyleniowymi na dodatek. Są przecież zwolennicy tezy mówiącej że 18cm głośnik to za mało na pasmo 100 - 200Hz. Takie 12cm maleństwo to chyba jednak lepiej na środek do klasycznego 3-way dać.

Subwoofer - można spróbować, choć będzie ciężko. Dla stereofonii wypadałoby utrzymac podział sub-sat w okolicach 80Hz z kolei taki mały głośniczek będzie mocno ograniczony co do SPL przy 100 - 150Hz. Plus jeszcze konieczność zapewnienia odpowiedniej filtracji highpass monitorków żeby 40Hz ich nie zniszczyło i żeby dobrze współpracowały fazowo z subem. Wyższa szkoła jazdy, co gorsza z mocno kompromisowym rezultatem.

Szanowni Koledzy, chciałbym zasięgnąć Waszej rady, w kwestii wspomnianej w temacie. Projekt dotyczy dwudrożnych monitorów. Jaką obudowę sugerujecie Panowie do kolumn, gdy głośnik średnioniskotonowy ma 11,5cm średnicy, Qts=0,7, Vas=2,6l, Fs=84h. Producent proponuje w przypadku bass- reflex - 5l ze strojeniem 70hz. Według różnych innych źródeł wychodzi mi 10-16l ze strojeniem w okolicy 50hz. Moje pytania są takie: czy stosowanie obudowy bass-reflex dla głośnika o tej dobroci jest zasadne, czy lepiej wybrać zamkniętą? Czy lepsza będzie obudowa w okolicy 4,5-5l, niż ta liczona wg wzorów? Czy można zastosować dowolną wielkość obudowy bass reflex kosztem różnych częstotliwości strojenia, a wady takiego rozwiązania korygować na zwrotnicy? Czy układ dwóch monitorów z obudową bass reflex 4,5-5l + subwoofer ma tu sens?Uprzejmie proszę o opinie i wyrozumiałość :)

Zdecydowanie 10l. Ewentualnie stroisz BR poniżej rezonansu głośnika w obudowie.

Napisz jaki to głośnik konkretnie. Ja miałem z takimi maleństwami całkiem dobre doświadczenia jeżeli chodzi o bas. Konkretnie był to Dayton RS125. Wysokie Qts to jedyny ratunek dla takich maluchów. Chociaż 0,7 to już trochę dużo dla BR.

Panowie, dziękuję Wam za zainteresowanie. Napiszę szczerze jak wygląda sytuacja. Niedawno miałem trochę odpadu z mdf 16mm, i za dużo wolnego czasu. W efekcie tego, wymyśliłem sobie, że zrobię obudowę, i tak też się stało. Mam całkiem rozsądne (jak na mój gust) pudełko z przednią ścianką o szerokości 13 cm, pochyloną pod kątem 7 stopni. Objętość surowa 4,5l. Problem w tym, że nie wiem co z tym teraz zrobić. Z tego względu, że moje osobiste doświadczenie w klepaniu kolumn, jest jak na razie marne (co zapewne widać) wybrałem najtańsze stxy na dół: stx.pl/wm-stx-4-1-100-8-f-s-mc.html (gdybm coś np. spalił, nie byłoby tragedii) jednak sam widzę, że ten głośnik się raczej nie nadaje (kwestię walorów brzmieniowych pomijam) Czy możecie Panowie doradzić jakieś sensowne rozwiązanie w tym przypadku, tak by koszt 4 głośników nie przekroczył w najgorszym przypadku 400-500zł? Ponownie roszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za pomoc :)

Tak na początek proponuję do Twoich obudów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo jeszcze lepiej:

Ukryta Zawartość

a do tego w budżecie:

Ukryta Zawartość

lub np:

Ukryta Zawartość

z podziałem na 2 500 Hz i powinno zagrać. Oczywiście są lepsze i droższe, ale poczekaj na mnóstwo innych propozycji....

Zakładam, że masz pudełka w których będziesz dopiero rzeźbił dziurki...

Musisz pamiętać też, że koszt przyzwoitych elementów zwrotnicy to może być czasem i połowa budżetu :-( , ale do tego nie namawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Może Wavecor WF120BD04 (180 PLN sztuka u AkustyK'a) - pytanie czy w środku obudowy jest 10cm szerokość - tyle potrzebuje kosz głośnika.

Ukryta Zawartość

Wysokie - sugerowałbym Dayton ND20FB-4 (80 PLN w Polinku) - trzeba by jednak zapewnić 12mm grubość frontu pod montaż - wyfrezować felc od środka (ładny być nie musi) jeżeli front jest grubszy.

Ukryta Zawartość

jak się nie da zrobić frezu od środka, to można zastosować ND20FA-6, tu frez powinien być od zewnątrz, tweeter kosztuje podobnie, Polink niestety go nie ma. Może masz znajomych w USA...

Ukryta Zawartość

Oba gwizdki są małe, więc można zrobić niewielką odległość środków głośników, pomoże to na szerokość "sweet spot".

Cudów bym nie oczekiwał, ale strojenia 50 - 60Hz w 4.5dm3 powinny dać jakąś namiastkę basu, katalogowe Xmax to 4mm więc sporo jak na 12cm. Filtr subsoniczny (aktywny w przedwzmacniaczu) jednak wskazany - żeby 40Hz nie rozwaliło głośnika.

Warto też zaokrąglić brzegi otworu na głośnik (od wewnętrznej strony), takie małe głośniczki są na to wrażliwe.

No i dochodzi problem właściwego zestrojenia zwrotnicy, zestawienie trudne nie jest, ale bez dobrych pomiarów raczej się nie uda. Podział należałoby zrobić gdzieś w okolicach 3.5kHz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję za pierwsze sugestie,

front kolumn ma 13 cm szerokości, 3,2 cm grubości, szerokość wewnątrz- 9,8 cm. W zasadzie, nie jest to dla mnie niemożliwe, jednak będzie kłopotliwe, aby upchnąć w tą obudowę 10 centymetrowy kosz. Panowie sugerujecie te rozwiązania na bass- reflex czy zamkniętą obudowę?- póki co kolumny są w postaci dociętych kawałków, więc nie muszę robić tunelu. Proszę jeszcze o informację czym kierujecie się przy proponowaniu mi głośników? Średnioniskotonowy dobieracie względem Qts, Vas, Fs, zakładając jakiś model strojenia, a wysokotonówkę zgodnie z doświadczeniem? Elementy na zwrotnicę planuję dobrać z podstawowej oferty mundorfa. Proszę wybaczyć za ignorancję, ale dopiero raczkuję w temacie i rzuciłem się trochę na głęboką wodę :)

Wavecora zasugerowałem, bo w tej klasie ma jedno z lepszych wychyleń objętościowych (towar bardzo deficytowy w klasie 12cm, a jak to powiedział klasyk to make sound you must move air), nie jest bardzo drogi, ma porządny odlewany kosz z wentylacją napędu, został (ten albo podobny) zastosowany w monitorkach znanej i solidnej firmy RLS. Nieźle też wypadł w pomiarach zniekształceń na stronie ZaphAudio. Do tego ma dobre (w ramach ograniczeń związanych z wielkością) wyniki symulacji w objętości 4.5dm3.

Obudowa oczywiście BR - w zamkniętej basu nie będzie w ogóle, o połączeniu z subwooferem przy sensownej częstotliwości poniżej 100Hz można zapomnieć, skoro nawet bez filtracji highpass 6dB spadek SPL wypadnie gdzieś w okolicach 80Hz. No chyba żeby nie dać filtru subsonicznego - wtedy BR oznacza ryzyko zniszczenia głośnika sygnałami niższego basu.

Jestem sceptykiem odnośnie brzmienia takiej konstrukcji, sam ostatnio współ-projektowałem kolumnę 3-drożną gdzie 22cm woofer sięga tłokowo całkiem wysoko, do połączenia z 52mm kopułką średniotonową i do 18cm na basie nie wracam anytime soon. Jeżeli jednak koncepcja jest jaka jest, można w jej ramach spróbować wybrać najlepsze możliwe rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.