Skocz do zawartości
IGNORED

końcówka mocy

bronsky1969

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam w koncowce wejscia chinch oznaczone jako bi amp out czy moze mi ktoś podpowiedzieć do czego służą.

Skoro końcówka mocy posiada bi amp out w formie chincz, to pewnie można podłączyć poprostu dodatkowe zasilanie dla powiedzmy sekcji nisko lub wysokotonowej w kolumnie posiadającej odpowiednie terminale

Gość

(Konto usunięte)

Witam mam w koncowce wejscia chinch oznaczone jako bi amp out czy moze mi ktoś podpowiedzieć do czego służą.

Skoro końcówka mocy posiada bi amp out w formie chincz, to pewnie można podłączyć poprostu dodatkowe zasilanie dla powiedzmy sekcji nisko lub wysokotonowej w kolumnie posiadającej odpowiednie terminale

Wyjście głośnikowe RCA? Brawo! ;)

Podejrzewam, że wyjście to, jak w większości przypadków, służy do połączenia/mostkowania z drugą końcówką mocy/wzmacniaczem i wtedy pracują one jako monobloki.

Podejrzewam, że wyjście to, jak w większości przypadków, służy do połączenia/mostkowania z drugą końcówką mocy/wzmacniaczem i wtedy pracują one jako monobloki.

Nie żadne wyjście głośnikowe RCA tylko tak jak napisałem,można podłączyć dodatkowe zasilanie ( czyli naprzykład właśnie drugą końcówkę). O mostkowaniu z drugą końcówką niepomyślałem(pracy jako monobloki) bo skoro kolega napisał, że jest tam widoczne bi-amp out to zakładam,że jest to stereofoniczna końcówka mocy z możliwościa podpięcia dodatkowego źródła zasilania do zasilania oddzielnej sekcji w kolumnie z bi-ampingiem.

@ eMeReKo Też i tak można, ale coś więcej można powiedzieć jak będziemy znali markę i model, nie wiemy czy to jest stereofoniczna czy też wielokanałowa.

Pozdrawiam

Tomasz

Prawdopodobnie jeśli końcówka zostanie wdrożona w tryb "bridge" i "wbita" w drugą końcówkę w połączeniu typu pre in w końcówkę pracującą też w trybie "bridge", to obie końcówki będą monoblokami, tak jak napisałeś. Ale to tylko nakazuje mi logika, nie jestem do końca pewny, panie Prezesie:)

Gość

(Konto usunięte)

Nie żadne wyjście głośnikowe RCA tylko tak jak napisałem,można podłączyć dodatkowe zasilanie ( czyli naprzykład właśnie drugą końcówkę). O mostkowaniu z drugą końcówką niepomyślałem(pracy jako monobloki) bo skoro kolega napisał, że jest tam widoczne bi-amp out to zakładam,że jest to stereofoniczna końcówka mocy z możliwościa podpięcia dodatkowego źródła zasilania do zasilania oddzielnej sekcji w kolumnie z bi-ampingiem.

To w taki razie przepraszam, źle odczytałem Twój zamysł :)

_______________________________________________________________________________________________

Dlaczego zakładacie że wyjście to służy tylko do połączenia drugiej końcówki, aby mogły pracować jako monobloki?

Nikt nie zakłada, że "tylko", ale tak bardzo często właśnie jest ;)

Oczywiście może służyć tylko do podłączenia drugiego urządzenia, działać w bi-amp/bi-wire, ale niekoniecznie jako monoblok.

Oczywiście może służyć tylko do podłączenia drugiego urządzenia, działać w bi-amp/bi-wire, ale niekoniecznie jako monoblok.

Dokładnie;) sygnał do końcówek można również dostarczyć bezpośrednio z pre ampa, czy to tez będzie pracować jako monobloki czy tez w stereo. Zasłużona kolejka za sprostowanie;)

Pozdrawiam

Tomasz

Gość

(Konto usunięte)

Dokładnie;) sygnał do końcówek można również dostarczyć bezpośrednio z pre ampa, czy to tez będzie pracować jako monobloki czy tez w stereo. Zasłużona kolejka za sprostowanie;)

tecnoselfrx też postaw! :)

Bo po wyjaśnieniu, okazuje się, że właśnie o to jemu także chodziło :)

Gość

(Konto usunięte)

A co powiesz na to?:)

Wyjątki potwierdzają tylko regułę ;)

A tak na poważnie, to wskaż może kilka "poważnych" urządzeń, które stosują takie rozwiązania.

A w przypadku zapodanego przez Ciebie sprzętu, proponuję zwrócić uwagę, co to jest konkretnie za sprzęt: nie wzmacniacz, nie końcówka mocy, tylko jakiś kombajn - compatc disc stereo casette receiver (sic!).

A te wyjścia RCA opisane są jako surround 15 omów ;) i w przypadku takich wynalazków, to z reguły jest od razu komplet z jakimiś fabrycznymi głośniczkami, które również wyposażono w RCA.

Dla "normalnych" kolumn jest inne wyjście, co zresztą widać :)

I piszemy tutaj o normalnym sprzęcie, a nie o wynalazkach ;)

Jak ktoś się uprze i chce odbiegać od normy, to nawet zasilanie może zrobić na RCA i dołączać przejściówkę... ;)

Gość

(Konto usunięte)

Nie rozumie po co się tak unosisz? taki mały przykład dałem, zanim coś skrobniemy.... :)

Unoszę? Daleko mi do tego... :)))

Przecież zacytowałeś mnie, więc odniosłem się do Twojego wpisu - w czym znowu widzisz problem? ;)

Przecież za 50 lat ktoś to może czytać i stwierdzi: ale on zagiął tego eMeReko, bo przecież RCA do głośników powszechnie się stosowało... ;)

Bo skoro dałeś "mały przykład", to wymaga on chyba objaśnienia, a tym bardziej, jeśli mnie cytujesz i odnosi się to do mojej wypowiedzi :)

<br />Przecież zacytowałeś mnie, więc odniosłem się do Twojego wpisu - w czym znowu widzisz problem? ;)<br />

Masz już dzisiaj czwartego plusa ode mnie, cieszę się, że bierzemy to wszystko na wesoło:)), nie w mojej gestii jest kogokolwiek zaginać, po prostu

człowiek uczy się całe życie a i tak ....:)

Pozdr.

Tomasz

Pozdrawiam

Tomasz

Gość

(Konto usunięte)

Masz już dzisiaj czwartego plusa ode mnie, cieszę się, że bierzemy to wszystko na wesoło:)), nie w mojej gestii jest kogokolwiek zaginać, po prostu

człowiek uczy się całe życie a i tak ....:)

Pozdr.

Tomasz

I przez Ciebie jestem najeb... już przed obiadem... ;)

Wzajemnie pozdrawiam! :)

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.