Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik C/A Andrzeja Stelmacha

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, sam jestem ciekaw. Chociaż nie wydaje mi się żeby coś poprawiał przy przetworniku, raczej zadbał o jak najlepszą pracę całej reszty. A opinię napisał entuzjastyczną:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak sobie myślę że jakby pan Andrzej zrobił jakąś "zamieszaną" stronę www, wymyślił jakąś "zamieszaną" nazwę przetwornika, doprawił to odrobiną tajemniczości i voo doo i kasował 3x tyle za ten przetwornik to chętnych mogło by być więcej - patrz słynny Lektor (broń Boże nie jestem wrogiem:-)) czy ulubione kable zyzia na V. Koteczek pisał coś o profitach wytwórców audio, koszt wytworzenia x50, tutaj wynosi pewnie dużo poniżej x2 - i chwała mu za to.

_avw_>>> co do Foniki to pewnie musiałbyś się zapytać p. Stelmacha. Powiem jednak że kiedyś kupiłem tego Akai'a pod przeróbkę i tak mi się to spodobało że postanowiłem nabyć lepszą"platformę" do tej modyfikacji, dlatego sugerowalbym stosunek cena źródła=> cenie przetwornika i masz źródło na długie lata.

Ukryta Zawartość

Ciekawe kiedy ten przetwornik pojawi sie w wersji wonostojacej. Dobrze by bylo gdyby pojawil sie z mozliwoscia zewnetrznego zasilania. To znaczy bez wbudowanego zasilacza a tylko az jakims podstawowym zasilaczem. To pewnie obnizyloby koszty i dalo uzytkownikom mozliwosc dalszego rozwoju przez dodanie lepszego zasilacza. Takie rozwiazanie jest czesto stosowane : dawne Audio Alchemy, CIA, Monarchy itd.

Myslę o przeróbce pionka pd8700 którego kupiłem sobie do słuchawek (niestety senki 590 bezlitośnie go obnazyły w połączeniu z blueampem). Podobno to dobre źródło do tuningu i ma solidny napęd dlatego sądze że warto w niego trochę zainwestowac. Nie jest pewne czy nadaje się pod DAC A.Stelmacha, ale np. McGyver twierdzi że się nada (sam pan Andrzej mówi że musi go sobie najpierw obejrzeć bo nie miał z nim do czynienia). Nie wiem tylko czy lepiej poddac go tuningowi podstawowemu (np. u McGyvera) typu wymiana OPA, kondensatorów itp. a później dodac ewentualnie DAC czy lepiej zacząć od DAC-a a później kombinowac z resztą. W wątku o modyfikacjach PD8700 przeczytałem też że świetny efekt daje wymiana zegara (jednak to trochę kosztuje) - tu pytanie czy wymiana DAC-a obejmuje także zegar czy są to niezależne od siebie przeróbki i czy warto wymieniać zegar jeżeli myslę o wymianie DAC-a ?

Hmm troche o denonie no coz nie jest to wypas tylko klocek budzetowy i takoz denon potraktował tam serwo przebiegi tego serwo na oscyloskopie nie przypominały czegokolwiek zrozumiałego..załozyłem nowy ORGINALNY laser a tam dalej totalna kiszka...osłabłem w denonie jest kilka trumerów do ogniskowania osiowania..podstoroiłem i pojwiło sie cos co przypomina słynne EYEpattern.

No coz denon zaoszczedził na podstawowych elementach w torze odczytu na brak czasu napisze tylko ze po kilku spedzonych godzinach ..DWIE małe czerwone Wimy załatwiły wszystko.

W przetworniku p Stelmacha wstawiłem lepsze kndy nippona seri ASF znane z sony Es..jak widac pomogło.

Sorry nie moge zdradzic wszystkich swoich tajemnic...:-)

• 3 tygodnie później...

Panowie ... tu zwracam się przedewszystkim do użytkowników przetwornika Andrzeja Stelmacha...

jak byście określili brzmnienie przetwornika?

do czego można go porównać? do jakiego odtwarzacza?

czy np. można powiedzieć że brzmi podobnie jak NAD S500? ... w końcu to te same CS4390.

pozdr

jodel, 13 Cze 2005, 11:58

>Panowie ... tu zwracam się przedewszystkim do użytkowników przetwornika Andrzeja Stelmacha...

>jak byście określili brzmnienie przetwornika?

>do czego można go porównać? do jakiego odtwarzacza?

>czy np. można powiedzieć że brzmi podobnie jak NAD S500? ... w końcu to te same CS4390.

Ha, jakby wszystko zależało od przetworników, to grałby jak jakiś MBL, jakiś Gamut czy Nad S500, ale to jest sprawa jeszcze paru innych rzeczy, aplikacji itd.

W każdym razie po prostu gra, jak ktoś napisał w opiniach na stronie Stelmacha: gra muzykę a nie zera i jedynki.

Polecam odsłuch - ja źródła długo nie będe zmieniał;-)

=> Parsec

Na wersję wolnostojącą Pana Andrzeja czekam już długo, ale niestety jak widać - w teście był jedynie niedopracowany prototyp, więc pewnie to jeszcze potrwa :(

-> Walery

hmm... MBL, jakiś Gamut czy Nad S500? Odpowiedź nijaka ale dzięki za odzew.

Z tą aplikacją to Ameryki nie odkryłeś ;-))

Z tym odsłuchem to jest mały problem, w salonie na odsłuch się nie umówię :-(

najlepiej jakby Pan Stelmach miał jakiś prototyp zewnętrzny wypożyczany za kaucją

bo gnać 600 km na śląsk to mi się nie uśmiecha :-(

-> zyzio

dzięki za linka - ładne porównanie

pozdr

> Walery

Witam. Jestem na etapie weryfikacji odsłuchowej przetwornika pana Andrzeja. Niestety, u gospodarza jego lokalizacja głośników zupełnie mi nie przypominała tej mojej.

Zanim rostrzygnę czy takowy montować, konieczne jest odsłuchanie w warunkach zbliżonych do własnych.

Próbuję w tej chwili uruchomić do konfrontacji (grzecznościowo) dwóch śląskich audiofili, którzy mają kompletne systemy - niestety ja nie dysponuję sensownym kompletem. Czy z takową konfrontacją mogę zgłosic się do Ciebie? Mogę dołączyć do odsłuchu tani zewnętrzny przetwornik Audio Achemy plus ew. dla porównannia brzmienia kolumn moje minitorki.

Pozdrawiam

> Walery

Dzięki! Toś mie zbił z tropu. Byłem przekonany, że jesteś ze śląskiego rejonu :-)

Ale dzięki za taką reakcję. Niestety, Warszawa to tylko w czasie targów - moich branżowych oczywiście.

Zapytam MG, jak zgaduję to dość zajety jegomość.

Pozdrawiam

Witam szanownego McGyvera.

Ja z pewnym prośbą i problemem zarazem. Ale... Niestety, zauważyłem w innych wątkach, iż u Ciebie z czasem nawet na odpisywanie korespondencji jest krucho, a co dopiero na umównienie się na odsłuch. Mogę się domyślać z jakiego powodu - praca i... pasja.

Jestem zainteresowany ustawieniem swojego systemu opierając się o DIY. Szukam pomocy w odsłuchu porównawczego przetwornika pana Stelmacha. Ponieważ nie mam sensownego i kompletnego systemu liczę na pomoć audiofilską brać. Drugim problemem do rostrzygnięcia są przetworniki. Mam monitory 3-ki firmy Paradygm, ale nie wykluczam zlecenia DIY.

W sumie to tylko prośba ubogiego w sprzęt :-), realna jedynie w weekendy :-( ,a może klienta w przyszłości?

Jedrzej ze Śląska

>McGyver

Dzięki. Kilka słów zapisałem juz na priva.

>gipsy2 Jeszcze nie dziękuję, ale zapowiedź conajmniej kusząca:-)!

To jest pasja i pasjonaci!!

Jestem chętny, to tylko kwestia czasu. Im więcej odsłuchów, tym więcej... znaków zapytania - ile mogę wydać? :-)

Ale bez nich na nic się nie zdecyduję. Nie było wcześniej gdzie i jak. Proszę o ewentualne słowo na priv. Szczególnie jeżeli chodzi czas i lokalizację.

A tak w ogóle, to widzę jak długo śląska grupa szykuje się na... piwko, a może wieczór z dobrą muzą (sprzętem) w tle?

Ja się do tego dokładam. Jak coś ciekawego wpadnie mi do głowy, to podam na forum.

Pozdrawiam

McGyver

Dzięki za możliwość empirycznych doświadczeń :-)

Te projekty mają rację bytu! Po powrocie odsłuchiwałem conieco u siebie i baza stereo u Watersa była dosłowwnie dookólna. Jakie znaczenie ma inna akustyka pomieszczenia. Ale brzmienie nie miało tyle informacji. Uruchamiam proces wymiany... zapewne to trochę potrwa. Jeżeli będzie jakakolwiek okazja do akcji odsłuchowych w innych zestawieniach - w innych warunkach akustycznych jestem nieustannie zainteresowany.

Nawet na luźniejsze spotkanie przy tzw browarku w szerszym gronie.

Pozdrawiam

Tu masz opinie co lepiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Maciek1 i Walery!

właśnie zalupiłem pod kątem DAC Andrzeja Stelmacha CDP Sony X-333ES.

Jakie konkretnie zmiany w dźwięku Waszych Soniaków zaszły po zamontowaniu nowego przetwornika?

czy dosłownie wszystko poszło do przodu czy wiekszosc tak, ale są jakieś małe "ale"?

Nie da się mówić o jakimś konkretnym kierunku zmian. Dostajesz całkiem inny odtwarzacz, z "nosiciela" w zasadzie Stelmach wykorzystuje napęd i odbiornik sygnału cyfrowego, a dalej jest cały, kompletny, nowy tor, łącznie z analogiem i własnym zasilaniem. Tak więc nie mozna mówić o zmianach w brzmieniu CD, a raczej o brzmieniu przetwornika Andrzeja Stelmacha. A ponieważ sygnał cyfrowy pobrany z CD jest poddawany resamplingowi, to układ ten jest bardzo mało wrażliwy na rodzaj zastosowanego napędu (przeciwnie niż NOS DAC Petera Daniela) i zagra znakomicie nawet wbudowany do byle czego. Twój Sony 333ES to jeden z najlepszych napędów jaki można kupić pod Stelmacha, tylko laser do niego drogi jak nieszczęście (za to długowieczny jak najlepsze stare Philipsy).

Biedny Sony 333ES, nawet nie wie,ze uwienczeniem jego podrozy bedzie totalna kastracja. Nie umniejszajac nic przetwornikowi Stelmacha, to uwazam, za daleko idace ryzyko takie postepowanie jakie advocat planuje. Co bedzie jesli nie spodoba mu sie dzwiek? Znajdziemy ogloszenie "sprzedam Sony 333ES z wnetrznosciami od Stelmacha"? Czy nie lepiej kupic oddzielny DAC, ktory w razie gdy dzwiek nie bedzie odpowiadal mozna latwiej sprzedac i kupic inny. Moze to byc "wolnostojacy" DAC Stelmach, jesli jest juz dostepny. Jesli nie to za podobne pieniadze (lacznie z przesylka) mozna kupc DAC-AH Dac z DIYCLUB

Ukryta Zawartość

DAC-AH potrafi on zawstydzic sprzet wielokrotnie drozszy, a przy tym dobrze wspolpracuje z odtwarzaczami Sony.

Ukryta Zawartość

Parsec, nie, gdyż:

1. Sony CDP-X 333ES znam, słuchałem, przyzwoite ale bez przesady. Nic nadzwyczajnego. Może tuning coś by z niego wydobył, ale nie próbowałem.

2. Przetwornik Andrzeja Stelmacha nie wymaga zadnej kastracji, podłącza się go kilkoma drucikami do istniejącej elektroniki i istniejących gniazd. Oryginalna elektronika może nawet funkcjonować równolegle z nową, a ponieważ Sony CDP-X 333 ES ma nawet dwie pary gniazd RCA, to można porównywać na bieżąco dźwięk "oryginału" z dźwiękiem nowego toru przełączając tylko pilotem wejście na wzmacniaczu. Przetwornik pana Andrzeja mozna nawet później usunąć nie pozostawiając śladu. Pan Andrzej zapewne zgodzi się na wykonanie takiej usługi, zgodzi się zapewne również na dokonanie "przeszczepu" swojego DAC na innego "nosiciela".

3. Sony CDP-X 333 ES ma jedynie optyczne wyjście cyfrowe, a używanie takiego łącza do współpracy z zewnętrznym DAC to pomysł nienajlepszy.

4. Zamiast zakupu przetwornika Andrzeja Stelmacha bez osobistego odsłuchu, ale na podstawie samych pozytywnych opinii na forum proponujesz zakup mało znanego przetwornika całkiem w ciemno. Czyli co, Andrzej Stelmach bez odsłuchu nie, a DAC AH całkiem w ciemno tak? Dlaczego? Bo nie polskie? Nie rozumiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.