Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik C/A Andrzeja Stelmacha

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

rzeczywiscie propozycja kusząca. ale to tez mimo dobrych recenzji jest poniekąd zakup w ciemno. w razie niewypału zostaję z trochę egzotycznym DAC-iem. przetwornik Andrzeja Stelmacha tez mozna zamontowac na probe, wiec juz nie bede kombinowal, ale alternatywa ciekawa

advocat>>

Dawno nic nie wpisywalem chociaz sporo się dzieje w moim zestawie:) jestem po wielotygodniowm słuchaniu GC. No w porównaniu do mojego Pionka a400x, po naprawdę dobrym tuningu, to rewelacja. jedyne do czego mam na razie zastrzezenia to scena. Poza tym same plusy, to znaczy w kierunku, kóry mi odpowiada. Ale to takie off topic:) Wybaczcie, ale gdy sie milczy, milczy, milczy...:) Dobra! Co z Sonym? Wiesz ja przesiadłem sie z cambridgea audio cd4. Fajny sprzecik ale do małych składów akustycznych:) tez był tuningowany no ale ma pewne granice, których się nie przeskoczy. I to całkiem bliskie granice niestety. Sporo wczęsniej mysłąłem o przetworniku A. Stelmacha, pojechałem posłuchać i zrobił wrażenie ale nie od razu takie że powaliło. Jednak meczyło. Kolejna wizyta, ustalenia (a ze mieszkam blisko Katowic to nie było problemu). Pod pacha zakupiony specjalnie w tymcelu Sony:) bez tuningu w porównaiu do Cambridgea i tak był spory skok w kierunku ulubionym... Dynamika, szczegóły (ale takie nachalne dosyć, co nie znaczy, ze nie mogły sie pdobac - podobały się:)), basik! Ale to wszystko było takie właśnie na pierwsze ucho. Wrażenie od razu i szok. Po czasie jednak wiesz... trochę jak ze zbyt ostrym makijażem u dziewczyn :) Może sie podobać, ale raczej na krótko i w pewnych okolicznościach:) A przetwornik? Po zamontowaniu bombka! Wszystko nabrało smaku. Dosłownie wszystko i jak pisze McGyver to inaczej już. Nie zmiana, ale po prostu inny sprzet, co chyba oczywiste skoro cały tor uległ wymianie?

jest jednak mozliwość, i to zrobił A Stelmach - oba tory stary i nowy działały równolegle na obu gniazdach wyjsciowych (stałe i zmienne z tym, zę zmienne skasowano). Mozan wtedy naprawde dokładnie porównac zmiany. JA poszedłem oczywiscie dlaej i po odśłuchaniu ca A Stelamacha poprosiłem Piotrka Bema, mojego zaprzyjaźnionego elektornika (tez konstruktora wzmaków i przetworników) o opinie na temat kostrukcji i wprowadzeniu ewentualnych zmian. Oczywiście wprowadził je po wielu dniach odsłuchów i wyszłoi cud brzmienie. Oczywiście nie zmienilło sie diametralnie w stosunku do pierowtnego A Stelamcha i tuaj dopiero moge porównywać. Wczęsiej z Sony na Stelamcha to nie ma co mówić. Ale jesli lubisz dźwięk przejrzysty, szczegółowy, dynamiczny, swobodna góra i dobry szybki, zwarty bas, to spokojnie. Jednak zawsze mimo wszystko warto odsłuchać. Jak dla mnie, nie mam najmnijszej potrzeby szukania na razie nowego sidika. I jeszcze jedno: prawdopodobnie Pan Andrzej spokojnie zamontuje ci na próbe przetwornik i w razie czego zawsze możesz zrezygnować - tak było w moim przypadku. A moja opinia jest na stronce A. Stelmacha i tam rzuć okiem w poszukiwaniu szczególow. Pozdrawiam! Maciek

Swoją drogą

>>McGyver

kiedyś będę się musiał do Ciebie zaprosic aby porównać nasze sidiki z andrzejowymi przetwornikami:) a i jakies kolumienki za mną chodzą... Mieszkamy w zasadzie 'za miedzą" - ja w Tarnowskich G. Nie wiesz czasmi jakie? Licze na to, że wiesz:))) Kiedyś czas żegnac się ze starymi ale zasłuzonymi Dali 505... Moze nie tak od razu, ale niebawem i tutaj skontaktuję się juz na privka dobrze?

Dzieki! Na pewno niebawem dam znać, ale to już na priva, bo troszkę offujemy... Przepraszam! na razie!

PS. A zmiana "nosiciela" na co? Swoją drogą polecam esy sony, zresztą sam wiesz. No ale laser faktycznie dosyc drogi, za to z ewentualnym zakupem bedziesz miał blisko:)) Z tego co pamiętam żenią go w sklepie Twoim grodzie:)) -swoją droga sprawnym i całkiem ok serwisie!

McGyver -> 1. Nie sugerowalem by uzywac sam odtwarzacz CDP-X 333ES. Pisalem by nie grzebac mu w srodku lecz uzyc zewnetrzny DAC i to nawet Stelmacha : "Moze to byc "wolnostojacy" DAC Stelmach, jesli jest juz dostepny." - Prosze przeczytaj jesze raz moj post.

2. Z Twojego opisu mozna wnioskowac ze Stelmach wyrzuca prawie wszystko ze srodka. Pisales :"Stelmach wykorzystuje napęd i odbiornik sygnału cyfrowego, a dalej jest cały, kompletny, nowy tor, łącznie z analogiem i własnym zasilaniem."

Jesli moze zostwic oryginane "wnetrznosci" to nie ma sprawy.

3.Wyjscie optyczne moze brzmiec dobrze.

4.Wcale nie powiedzialem, by nie kupowac DAC-a Stelmacha a w zamian kupic DAC-AH. Prosze, przeczytaj dokladnie co napisalem

Swoja droga DAC-AH wcale nie jest az tak nieznany jak Ci sie wydaje. Pewnie wiecej ludzi o nim slyszalo niz o DAC-u Stelmacha. Nie czyni to go ani lepszym ani gorszym. Jego koszt jest bliski DAC-owi Stelmacha, wiec jest naturalna alternatywa.

Kupwanie w ciemno wbudowanego w odtwarzacz DAC-a Stelmacha czy tez kupownie DAC-AH zagrozone jest tym samym ryzykiem, ze dzwiek nie bedzie komus odpowiadal. Jednk wolnostojacy DAC jest bezpieczniejsza inwestycja.

Sugerowanie, ze polecam cos dlatego, ze nie jest polskie jest pieprzeniem bez sensu .

Parsec

1. wbudowanie przetwornika Andrzeja Stelmacha nazwałeś totalną kastracją.

2. Pisałem co Stelmach wykorzystuje z oryginalnego układu. Nie pisałem że cokolwiek wywala. Nigdy nie wywala, chyba ze mu miejsca brakuje.

3. Może brzmieć. Ale akurat w Soniakach do najbardziej udanych nie należy.

4. Owszem, nie polecałeś "zamiast". DAC AH jest (przynajmniej na forum) znacznie mniej znany niż przetwornik Andrzeja Stelmacha. Łatwiej tu o opinie o tym drugim. Poza tym z moich doświadczeń wynika że DAC Andrzeja Stelmacha jest niemal totalnie niewrażliwy na jakość napędu, a przetworniki tego rodzaju co DAC AH wręcz przeciwnie, co powoduje wzrost ryzyka że nie zagra odpowiednio i komplikację zagadnienień konfiguracyjnych.

Aha, i nie sugerowałem niczego, tylko się zastanawiałem i dziwiłem.

Zarówno przetwornik A. Stelmacha jak i zaproponowany przez Parseca, oferują bardzo dobry dźwięk, sądząc po ich recenzjach w internecie i dziękuję wszystkim osobom, ktore zabrały głos w tej dyskusji.

Każdy audiofil ma chyba jednak wypracowane swoje reguły "hi-endu" i swoje własne voodoo, jak uzyskać najlepszy dzwiek. Moim voodoo jest to, aby nie powielać połączeń na drodze sygnału. Zewnętrzny DAC wymaga właśnie takiego dodatkowego interkonektu i dodatkowych gniazd. W tym kontekście wbudowany do wnętrza cedeka przetwornik A. Stelmacha , jest dla mnie przynajmniej teoretycznie bezpieczniejszy, bo nie ryzykuje degradacji sygnału na kolejnych łączeniach.

Dlatego zdecydowałem sie na tuning u Pana Andrzeja.

-> psg

A jeżeli myślisz o tym egzemplarzu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to raczej bym nie ryzykował, bo towar pochodzi z USA, więc i z zasilaniem mogą być problemy.

Ukryta Zawartość

Ja wlasnie wyslalem CDka do A.Stelmacha - jezeli danego modelu nie zna, to trudno mu powiedziec czy sie da, czy nie wstawic DAC, ale czasem pan ANdrzej sciaga sobie schemat danego modelu i jest w stanie na pewno powiedziec ze do tego i tego modelu sie nie da, dlatego warto go zapytac!

>Można zajrzeć pod maskę, spisać symbole scalaków i częstotliwość kwarcu [...]

To wszystko można zrobić, ale może się okazać, że - tak jak u mnie - potrzebny scalak jest, ale niestety pełni inną funkcję i przerobić się nie da. Jedyną pewną próbą jest rozkręcenie i sprawdzenie przez pana Andrzeja. Jak po zamontowaniu gra - to znaczy, że da się przerobić ;)

• 1 miesiąc później...

Nie jestem z okolic, ale porównywałem u siebie. NAD przepadł. Wygrał mój CD ("pełnoletni" Sony CDP 227 ESD z najnowszą wersją przetwornika Andrzeja Stelmacha), co było słychać od razu, i potwierdziło się bez żadnych wątpliwości w dłuższych testach. Andrzej Stelmach przegrał dopiero z Thetą DSPro (wyraźnie, ale nie miażdżąco).

Nie wiem, czy aktualnie jest jakiś na allegro cd, z tych, które wymienia jako przerabialne Pan Andrzej Stelmach na swojej stronie, ale szukaj takich, które mają dobry napęd (transport) i mechanikę. Spróbuj SONY serii ES. Pozdrawiam

McGyver chcesz powiedziec, ze taki 930qs jest lepszy pod tym wzgledem od 20 czy 30es? Lepiej czyta zniszczone plyty, szybciej wyszukuje dalsze utwory?

Czy Twoim zdaniem wstawienie takiego przetwornika to niepoprownywalnie lepsza przerobka od np. Twojego, fachowego tuningu?

Niektóre QSy są lepsze pod względem jakości napędu niż na przykład XA2ES czy XA3ES. Modele XA20 i XA30 mają już napęd bardzo solidny, i tych się nie czepiam.

Tradycyjny tuning dajmy na to Sony CDP-XA3ES daje wymierną poprawę, ale wbudowanie przetwornika Andrzeja daje lepsze efekty.

Ja tuninguję głównie maszynki które nie nadają się do wbudowania przetwornika Andrzeja Stelmacha. Różne modele Marantza, Philipsa na napędach CDM1,2,4,9, oraz starsze Soniaki na przetwornikach TDA1541. Tu mój tuning daje bardzo wymierne rezultaty, ponadto nie ma wyboru, da się to tuningować tylko w ten sposób skoro przetwornik pana Andrzeja nie współpracuje z takimi klockami.

Dlatego jeżeli ktoś przeznacza kwotę ok.550-700zł na używane CD plus tuning, to zapraszam do zakupu jakiegoś Marantza czy Philipsa i tuningu u mnie, natomiast ci, co planują wydać kwoty wyższe (900zł i więcej) najlepiej swoje pieniądze spożytkują kupując odpowiednie CD do wbudowania przetwornika Andrzeja Stelmacha. Ten dźwięk jest wart nawet i większych pieniędzy.

Zapomniałem dodać, że sam używam CD Sony CDP 227 ESD (pełnoletni) na podwójnym przetworniku TDA1541A z wbudowanym przetwornikiem Andrzeja Stelmacha. A ponieważ ten CD ma dwa komplety wyjść analogowych, to mam takie "dwa w jednym", jedna para wyprowadza sygnał z oryginalnego układu (plus tuning) a druga z przetwornika pana Andrzeja. Gra to... inaczej, i choć TDA1541 gra ciekawie, to Andrzej Stelmach górą.

• 6 miesięcy później...

Hmm... Od pół roku cisza..?

No to podtrzymam nieco temat.

Kilka dni temu wrócił do mnie od Pana Stelmacha mój Pioneer PD-S503.

O dźwięku za wcześnie mówić tym bardziej, że mam po przeziębieniu nieco przytkane uszy :( (ale pech) a głośniki sprzedałem. Jadę na Senkach 570 i lampeczce do nich diyPL.

Powiem nieco o napędzie i usłudze.

Cdeka mam od kąd go wyprodukowali (jakieś 11 lat). Niegdy nie był w serwisie bo nie musiał. Tym, którzy nie wiedzą powiem, że jest to napęd z talerzem średnicy 120 mm a płytę kładzie się sygnałem do góry => laser świeci w dół i generalnie się nie kurzy. Rozwiązanie wg mnie genialne i bardzo "oszczędza" płyty - nie rysują się (przypadkowo) o tackę ani pudełko. Ergonomia obsługi wzorowa (dla mnie rzecz jasna). Wizualnie podłe matowo-srebrne gniazda.

Po wstępnych emaliach z P. Andrzejem wysłałem fotki wnętrza cdka i spisałem "napisy ze scalaków" (bardziej ze mnie mechanik niż elektronik :) ). Pomierzyłem też wolne przestrzenie w obudowie. Odpowiedź była pozytywna - pasuje! A teraz najlepsze: kurier odebrał ode mnie sprzęt we czwartek wieczorem (dotarł na piątek, jak sądzę). W poniedziałek o 9 rano obieram info, że Pionek się wygrzewa..! We wtorek wygrzany - wysłany, we środę mam! Mniej niż tydzień. Dla mnie bomba.

Wcześniej jeszcze zamontowałem w tylnej ściance złocone RCA tak więc mam całkiem niezleżny układ przetwarzania; oryginalny działa bez zmian.

Paczka przyszła na mój koszt ale tylko za przesyłkę. Równolegle emalia z uprzejmą prośbą o przelanie kwoty jeśli wszystko będzie w porządku. Kilka dni później odebrałem polecony z fakturą i gwarancją.

Pomijając z premedytacją kwestię podstawową - reszta na medal!

PS nie jestem na prowizji ;))

A teraz pytanka:

Kto może przeprowadzić dalszy tuning tego cdka?

Jaki może być zakres zmian?

Co mogą wnieść do odsłuchu?

Czy poza czyszczeniem lasera przeprowadza sie jakieś okresowe konserwacje?

Jakie?

Jak często?

jaz, 24 Sie 2005, 07:04

>czy jest ktoś na forum z okolic Wągrowca,kto tunningował cd u pana Andrzeja Stelmacha-chcialbym

>porównać jego brzmienie z nad-em c540...

Tak jak pisał McGyver, Porównałem C541 z CD ze Stelmachem i nawet się nie zastanawiałem - NAD jest na sprzedaż. Jedynie płytki HDCD grały na nim sympatycznie, a poza tym to ten CD nawet nie stara się być neutralnym - co pewno niektórym się nawet spodoba... Wydaje mi się też że CD tej marki są projektowane pod ich wzmacniacze - wtedy w miarę się to komponuje.

TomS, 8 Mar 2006, 02:13

>A teraz pytanka:

>Kto może przeprowadzić dalszy tuning tego cdka?

>Jaki może być zakres zmian?

Można wstawić stabilny zegar (np audioamp) i poprawić zasilanie całości (gniazdo sieciowe z filtrem, układ stabilizujący). Ew. można powymieniać parę elementów w samym przetworniku, ale z tego co wiem te które są w najnowszej wersji przetwornika są wystarczające - tak więc może to być bardziej zmiana kosmetyczna. Ew. można by poprawić prowadzenie sygnału (mnie się ostatnio nudziło i sobie przylutowałem interkonekt bezpośrednio do wyjścia z DAC :))

>Co mogą wnieść do odsłuchu?

Poprawę :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

też się zastanawiam nad wymianą kondów zasilających w "Stelmachu" z TEAPO na coś solidniejszego i kondensatory ceamiczne na MKP/MKT. Czy ktoś pokusił się o modernizację zasilania w tym DAC'u?

Pozdrawiam

Nie wszystko high-end co się świeci......

Ja mam powymieniane kondensatory, ale co to dokładnie jest to Ci nie powiem, bo się na tym nie znam ;-) Może się wyznasz na fotkach....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.