Skocz do zawartości
IGNORED

znów o tym, jakie kolumny kupić :-) tym razem ze szwedzkim akcentem

live4love

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu posiadam wzmacniacz Primare A-20 i CD Primare D-20.

Elementy grzecznie czekają na podłączenie odpowiednich głośników i tutaj mam dylemat co kupić?

Maksymalnie chciałbym wydać 4000 zł za parę kolumn wolnostojących.

Zestaw ma nagłośnić przestrzeń ok 30m2. Niestety, kolumny muszą stać stosunkowo blisko ścian (max oddalenie to ok 30 cm).

Co sądzicie o połączeniu mojego zestawu z np. tymi kolumnami: MONITOR AUDIO BRONZE BX6, KLIPSCH F30, TAGA HARMONY PLATINUM v.2 F-120

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za takim czymś się z tym budżetem rozglądaj.

Ukryta Zawartość

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Również polecam Monitor Audio RX6, w chwili obecnej można je kupić za naprawdę dobre pieniądze, myślę że warto.

Michał,

W tej cenie musisz odsłuchać ze swoim sprzętem. Spróbuj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej cenie musisz odsłuchać ze swoim sprzętem. Spróbuj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audio Physic są podobno cholernie wymagające jeżeli chodzi o ustawienie. Poza tym, te basy po bokach u mnie się nie sprawdzą.

Co innego z kolumnami Dynaudio. Nowe są dla mnie za drogie ale z rynku wtórnego można by było coś ciekawego wyhaczyć :-)

Ma ktoś jakieś doświadczenia z Dynaudio?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Witam,

Od jakiegoś czasu posiadam wzmacniacz Primare A-20 i CD Primare D-20.

Elementy grzecznie czekają na podłączenie odpowiednich głośników i tutaj mam dylemat co kupić?

Maksymalnie chciałbym wydać 4000 zł za parę kolumn wolnostojących.

Zestaw ma nagłośnić przestrzeń ok 30m2. Niestety, kolumny muszą stać stosunkowo blisko ścian (max oddalenie to ok 30 cm).

Co sądzicie o połączeniu mojego zestawu z np. tymi kolumnami: MONITOR AUDIO BRONZE BX6, KLIPSCH F30, TAGA HARMONY PLATINUM v.2 F-120

za 4500 albo mniej będziesz miał RX8 (30m2) -więc jak nadal myślisz o MA to warto dołożyć 500pln do zakładanego budżetu.Te AP z alledrogo też jest super okazja.Jak masz możliwość to dzwoń i ewentualnie jedz do gościa.Cena extra.

W tej kwocie przychodzą mi na myśl marki: Audio Physic (jak polecił kolega wyżejj - wybitna firma), ATC - zdecydowanie robi wrażenie, wymaga solidnego napędu - trzeba posłuchać, no i tak szanowane przeze mnie Acoustic Energy! Spróbuj również posłuchać wyższych Focali Chorus, to dobre kolumny.

Jak radzi kolega justas32 - odpuść swoje propozycje... niestety (może raczej - na szczęście) są lepsze marki produkujące lepsze kolumny głośnikowe. :)

acoustic-energy-reference-2-lifestyle.jpg(Acoustic Energy Reference 2)

Rozejrzyj się za używanymi Proac studio 130 lub 140. Tworzą bardzo udane połączenie z A20/D20, a basrefleks dmuchający w podłogę może troszkę ułatwić sprawę przy ustawieniu pod ścianą. Musisz mieć jednak świadomość, że 30cm od tylnej ściany żadna kolumna nie zagra na miarę swoich możliwości i warto byłoby wygospodarować tam trochę więcej wolnego miejsca.

Nie ma takiej siły, aby słowem pisanym zastąpić odsłuchy w miejscu do tego przeznaczonym. Choćby wszyscy jednym tchem wykrzyknęli: "tak! MA RX6!", nie wierz w to. To Twoje pieniądze, Twoje uszy, Twoja satysfakcja, nie nasza.

Co innego z kolumnami Dynaudio. Nowe są dla mnie za drogie ale z rynku wtórnego można by było coś ciekawego wyhaczyć :-)

Ma ktoś jakieś doświadczenia z Dynaudio?

Miałem Audience 60 i 70. Lepszy tweeter niż w tych 72.

3,8 tys. to chyba drogo jak za ten model, chodziły po ok 2,5k, choć biorąc pod uwagę jakość dźwięku i tak są tego warte (choć to już wtedy żadna okazja). Ja swoje 70-tki sprzedałem kiedyś ostatecznie za nieco ponad 2k bo już chciałem się pozbyć, śmieszne pieniądze. Dynaudio spodobają się jeśli lubisz ciepłe i gęste brzmienie, z ładną średnicą i przestrzenią, bas też dobry, te głośniczki 17cm dużo potrafią.

Jędrek, masz rację dlatego kilka następnych sobót mam zamiar poświęcić na odsłuchy kolumn.

Polecacie jakiś konkretny salon w Katowicach (i okolicy) z kompetentną i miłą obsługą gdzie nie robią problemów aby podłączyć swój sprzęt?

Jędrek, masz rację dlatego kilka następnych sobót mam zamiar poświęcić na odsłuchy kolumn.

Polecacie jakiś konkretny salon w Katowicach (i okolicy) z kompetentną i miłą obsługą gdzie nie robią problemów aby podłączyć swój sprzęt?

Może, aby nie robić nikomu reklamy, piszcie swoje sugestie nt. salonów sprzedaży na priv

Miałem w zamierzchłych czasach ten zestaw Primare. Bardzo obiecująco grał w zestawieniu z kolumnami Castle (drugi model od góry z serii S2 czyli jeszcze ze starych czasów, nie pamiętam teraz nazwy). W ogłoszeniach na www.hifi.pl są teraz Howard S3 (czyli obecny najwyższy model Castle), pewnie też byłoby dobrze, o ile Chińczycy czegoś znacząco nie popsuli gdy chodzi o głośniki (bo koncept obudowy został ten sam).

No i jest ogłoszenie ze Śląska w kwestii ProAc Studio 140. Tych nigdy nie słuchałem, ale za to z ProAc Studio 125 Primare też nieźle brzmiało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.