Skocz do zawartości
IGNORED

Castle Knight 2

przemek696

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie z Marantz PM6004 i NA7004 grają Knight 5 i mogę potwierdzić że Castle z Marantzem grają suuper. Kolumny te mają prawdziwe 8 omów i nawet taki wzmak jak PM6004 z 40 wat na kanał daje rade ładnie je wysterować.

• 1 rok później...

Witam

Posiadam obecnie wzmacniacz Micromega Minium +microdac+transport Teac, do tego kolumny Kef Q-35.

Chciałbym zamiast Kef Q35 podłączyć Castle Knight 2.

Muzyka: Frank Zappa, symfoniczna, jazz....

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Cezary

KEF to bardziej analityczne brzmienie, mniej wypełnienia i nasycenia, lepsza nieco separacja dźwięków, wykładają bardziej kawę na ławę ale nie mają tej barwy i miękkości w dźwięku jak Castle. Sam sobie zadaj pytanie jaki dźwięk bardziej preferujesz.

KEF to bardziej analityczne brzmienie, mniej wypełnienia i nasycenia, lepsza nieco separacja dźwięków, wykładają bardziej kawę na ławę ale nie mają tej barwy i miękkości w dźwięku jak Castle. Sam sobie zadaj pytanie jaki dźwięk bardziej preferujesz.

Dzięki wielkie, za odpowiedź, i dużo "czytelnych" dla mnie informacji. Prawda jest taka, że ten zestaw gra fajnie, ale kiedy go składałem, 15 lat temu, czegoś mi w tym wszystkim brakowało, plastyczności, odrobiny ciepła, "analogowego brzmienia", była oczywiście zabawa z kablami rozstawianiem, wytłumianiem...Potem jak to w życiu sprzęt odszedł na plan dalszy :) i cieszyłem się z tego co mam. Wszystko mam w super stanie, kolumny na granitowych płytach , szafka ostoja...Teraz przyszedł moment, że chciałbym coś zmienić, a nie chcę sprzedawać wzmacniacza, bo według mnie jest bardzo ok, pewnie za jakiś czas kupie po prostu nowe "klocki" i z innej półki cenowej. Pamiętam, że wtedy kiedy kupiłem moje audio kolega, kupił w tym samym czasie NAD-a 302 i monitory Castle Tay, i właśnie grało to rewelacyjnie, niby na podobnym poziomie, ale jednak dźwięk miał w sobie coś czego mi brakowało w moim zestawie, dlatego teraz planuję zakup kolumn Castle.

Micromega katalogowo ma 2x40W 8 ohm, 90dB, - Castle 90dB, 8ohm, wydaje się, że powinno byc ok ? ?

Pozdrawiam

Jeśli to prawdziwe 40W (a raczej tak jest) to nie powinno być problemu, te 90db jest zawyżone na pewno w przypadku Knight 2. Trzeba troszkę więcej odkręcić głośność niż w przypadku większości innych kolumn. Ale nie jest to jakieś duże odstępstwo od normy.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Castle knight 2 bez basowe kolumny męczące wysokie tony dobre słuchane pod Marantz pm 6005 Pioneer a30 tak samo bez basu grały pod tymi wzmacniaczami

Castle i męczące wysokie? Czy napewno to były Castle? Są piskliwe ale prosto z kartona.

Obecne Quadrale stały ok 6mies w kartonie i też ostro było po wyjęciu ich z boxów ale nie na długo ☺

Tak się składa iż miałem Knight4 z tym samym Marantzem,

nie dziwie się że basu nie miały bo pm6005 i a30 to dobrze wypadają na papierze u Pacuły,tylko

Miałem wiele zestawów kolumn w różnych konfiguracjach i Castle najlepiej wspominam,no ale o gustach się nie dyskutuje.

Łokmen Saba

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.