Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam DACa będącego kolejnym krokiem po PD9700

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='zildjian' timestamp='1384289794' post='2991010']
Napisano wczoraj, 21:56
kolega mial m42 i nie chcial czytac czasem,poza tym nie chce,majac taka maszyne,ograniczac sie do Red Book.Na testowym rynku francuskim wypuszczone tytuly BluRAY AUDIO dobrze sie sprzedaja.Nb-mam od lat modyfikowanego Pioneera dvd z wyzszej polki-gra bez zarzutu.Mam znowu po latach zaufanie do tej marki
[/quote]
No to odtwarzacz strumieniowy czy PC Audio.
Obsługa DVD nie dla mnie :)
Miałem kilkadziesiąt odtwarzaczy Marantza do CDM4 ( swoje i do modyfikacji ) i żaden nie miał problemu z czytaniem płyt a więcej , miałem CD52MKIISE który czytał bez zająknięcia płytę CDR źle sfinalizowaną przez nagrywarkę PDR-05 która tej płyty nie widziała tak jak i kilka napędów w PCtach .

Napęd ma duży wpływ. Robiłem porównania na nastu różnych odtwarzaczach

jak juz pedzialem,Pioneer dvd ale wysoka polka smiga od lat.po 2gie,ktorzy to jeszcze producenci-mid fi stosuja napedy cd? Po 3cie,chyba Michelangelo pisal o jakosci dobrych napedow dvd? last but not least-pc,strumien,wi fi itp -nie dla mnie!

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Mam w domu Myteka 192 od 3 dni, chodzi non stop, więc dalsze wygrzewanie wiele nie powinno zmienić.
No i nie powiem żeby bił na głowę PD9700. Jest może nieco bardziej zrównoważony, ale średnica i wokale na pewno nie mają tej plastyki co PD9700.
Generalnie jak na współczesne cyfrowe granie to poziom tego daca jest bardzo wysoki, ale chciałbym zrobić większy krok. Chciałbym zyskać na detalach i przestrzeni bez tracenia ducha, i głębi wokali. Bo chyba wszystko sprowadza się do dobrego prowadzenia niższej średnicy.

[quote name='Synthax' timestamp='1384547004' post='2993710']
Generalnie jak na współczesne cyfrowe granie to poziom tego daca jest bardzo wysoki
[/quote]
Skoro gra na niewiele wyższym poziomie od tego Pioneera to wysokim poziomem bym tego nie nazwał. Chociaż czytałem wiele pochlebnych opinii o nim .
Kwestia reszty sprzętu ich dopasowania itd jednak uważam że charakterem podobny ale lepszy pod każdym względem od PD-9700 poniżej dychy jest Stream Magic 6 .
Wiem że marka i budowa w środku odstrasza ale TO GRA ! O uniwersalności nie wspomnę .
Powinieneś koniecznie go posłuchać . Dobrze też żebyś posłuchał Xindaka DAC20 jako drugą stronę medalu ( barwa i ciepło , muzykalność na bardzo wysokim poziomie )

[quote name='Synthax' timestamp='1384547004' post='2993710']
Mam w domu Myteka 192 od 3 dni, chodzi non stop, więc dalsze wygrzewanie wiele nie powinno zmienić.
No i nie powiem żeby bił na głowę PD9700. Jest może nieco bardziej zrównoważony, ale średnica i wokale na pewno nie mają tej plastyki co PD9700.
Generalnie jak na współczesne cyfrowe granie to poziom tego daca jest bardzo wysoki, ale chciałbym zrobić większy krok. Chciałbym zyskać na detalach i przestrzeni bez tracenia ducha, i głębi wokali. Bo chyba wszystko sprowadza się do dobrego prowadzenia niższej średnicy.
[/quote]

No widzisz. Masz świetny przykład co wypisuje się na forum. Podzielam Twoją opinię co do Myteka.

[quote name='Synthax' timestamp='1384128027' post='2988768']
Szukam podobnej lecz lepszej sygnatury brzmienia. Jakie DACe proponujecie do odsłuchu? Chciałbym wykorzystać PD9700 jako napęd i jego wyjście coaxialne. Zależy mi przede wszystkim na lepszej przestrzeni. I bardzo chciałbym uniknąć takiego współczesnego grania.. innymi słowy szukam głębokiego basu i gładkich ale nie pikantnych sopranów.
[/quote]

Kup sobie najnowsze zrodlo Naima CD5si i masz muzykalne i detaliczne granie bez zadnych dalszych ceregieli.

[quote name='pastwa' timestamp='1384625055' post='2994481']
Kup sobie najnowsze zrodlo Naima CD5si i masz muzykalne i detaliczne granie bez zadnych dalszych ceregieli.
[/quote]

Nie pisz takich rzeczy bo zaraz przyjdzie muda44 i stwierdzi że CA SM 6 zjada tego Naima na śniadanie ;-)

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Jeśli będą ku temu warunki przesłucham CA SM6, choćby ze względy na konsekwentność MUDY44 :)

Ale dzisiejszy dzień podczas którego miałem sporo czasu na słuchanie, czuję że zainteresuję się DACem z lampą. Lampę mam we wzmaku słuchawkowym i jej 'humanitarny' charakter nadaje wokalom odpowiednią gęstość, a to jest dla mnie ważne. Chyba na pierwszy ogień pójdzie Lampizator i AudioNote, jeśli macie jakieś pomysły będę wdzięczny.

Jak lampizator to tylko level 4. I to z lepszą lampą i kondami. Wystarczy raz posłuchać tego DAC w dobrym systemie by się w nim zakochać.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Tak się składa że DAC Pana Stelmacha miałem u siebie w domu, ale to było 3 lata temu, wtedy wydał mi się mocno techniczny w przekazie. Ciekawe czy zmiana jest spora w brzmieniu po tym okresie prac nad konstrukcją.

A Lampizator w tańszych wydaniach jaki jest? Wyczuwalnie słabszy? Younga ludzie porównują do Myteka, a Mytek to nie to czego szukam...

Wow, to teraz Stelaudio jest lampowy? Wtedy jeszcze nie był :)

Obecny DAC Stelmacha to inna bajka. Jest naprawdę dobry. Ale jeszcze niegotowy ... to jego wada.

>>A Lampizator w tańszych wydaniach jaki jest? Wyczuwalnie słabszy?
Nie warty zainteresowania. Dużo, dużo słabszy.

>>Younga ludzie porównują do Myteka, a Mytek to nie to czego szukam...
Young bez PALMERA faktycznie jest kiepski. Z PALMEREM to inne granie ale do lampowego DAC mu jednak trochę brakuje.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Czyli DAC aby faktycznie zrobić wyczuwalny postęp to dycha i więcej.. No to chyba temat poczeka, bo głupio wydać na DAC więcej niż na samochód którym się jeździ :)

Zachecam sprobowac NAD M51.Obstawiam,ze bedziesz(jak ja)mocno zaskoczony.W sieci mnostwo recenzji(w tym na stronie Nad'a) jak i w naszych AUDIO i AV.'NAD jest niezwykle atrakcyjnym procesorem c/a,ktory doskonale sprawdzi sie jako supernowoczesny cyfrowy przedwzmaczniacz...').

Gość Synthax

(Konto usunięte)

[quote name='zildjian' timestamp='1384675194' post='2994896']
Zachecam sprobowac NAD M51.Obstawiam,ze bedziesz(jak ja)mocno zaskoczony.W sieci mnostwo recenzji(w tym na stronie Nad'a) jak i w naszych AUDIO i AV.'NAD jest niezwykle atrakcyjnym procesorem c/a,ktory doskonale sprawdzi sie jako supernowoczesny cyfrowy przedwzmaczniacz...').
[/quote]

Z czym go porównywałeś wcześniej?

[quote name='Bald' timestamp='1384636521' post='2994680']
Nie pisz takich rzeczy bo zaraz przyjdzie muda44 i stwierdzi że CA SM 6 zjada tego Naima na śniadanie ;-)
[/quote]
Mam się do Ciebie przyczepić ?
SM6 jest LEPSZY od NAIM CDX a to wyższa klasa od CD5si
[quote name='zildjian' timestamp='1384675194' post='2994896']
Zachecam sprobowac NAD M51
[/quote]
Też ciekawy wybór ale jednak to inny charakter i równowaga tonalna od PD-9700 .

[quote name='Synthax' timestamp='1384640979' post='2994767']
czuję że zainteresuję się DACem z lampą
[/quote]
Po co lampa ?
Lampa w ostatnim czasie jest na siłę dokładana bo taka moda jest....

[url="http://www.audiostereo.pl/index.php?app=forums&module=forums&section=findpost&pid=2994896"][img]http://www.audiostereo.pl/public/style_images/AudioStereo-Red/snapback.png[/img][/url]Użytkownik zildjian dnia 17.11.2013 - 08:59 napisał

Zachecam sprobowac NAD M51Też ciekawy wybór ale jednak to inny charakter i równowaga tonalna od PD-9700 .

A jakież są inny charakter i równowaga tonalna Pioneera?

[quote name='muda44' timestamp='1384692977' post='2995097']
SM6 jest LEPSZY od NAIM CDX a to wyższa klasa od CD5si
[/quote]

Pod jakim wzgledem jest ten CDX lepszy od CD5si, jesli mozna wiedziec ?

ps. poza tym, koledze moze wcale nie odpowiadac owa 'lepszosc' SM6, dla wielu bedzie to degradacja muzykalnosci i nie kazdy lubi miec w dzwieku tego rodzaju ewolucje brzmieniowa. To co dla Ciebie jest super i hiper fajne w dzwiekach muzycznych dla innego osobnika (o innym guscie), moze byc nie do zaakceptowania.

[quote name='pastwa' timestamp='1384695179' post='2995124']
ps. poza tym, koledze moze wcale nie odpowiadac owa 'lepszosc' SM6, dla wielu bedzie to degradacja muzykalnosci i nie kazdy lubi miec w dzwieku tego rodzaju ewolucje brzmieniowa. To co dla Ciebie jest super i hiper fajne w dzwiekach muzycznych dla innego osobnika (o innym guscie), moze byc nie do zaakceptowania.
[/quote]
Szukam DACa będącego kolejnym krokiem po PD9700
Rozpoczęty przez Synthax , 11.11.2013 01:00
[quote name='Synthax' timestamp='1384128027' post='2988768']
Szukam podobnej lecz lepszej sygnatury brzmienia.
[/quote]

[quote name='zildjian' timestamp='1384695108' post='2995123']
A jakież są inny charakter i równowaga tonalna Pioneera?
[/quote]

Podbity bas i niższa góra. Całość z dynamiką podobną do NAIma ale z niedostatkami w rozdzielczości i barwa na bardziej technicznym poziomie .

Zarzut technicznego brzmienia Pioneera wynika zapewne ze źle skonfigurowanego systemu. Jest to ostatnia rzecz jaką można zarzucić temu urządzeniu. Podobnie PD-S901.

[quote name='Bald' timestamp='1384700960' post='2995211']
Zarzut technicznego brzmienia Pioneera wynika zapewne ze źle skonfigurowanego systemu. Jest to ostatnia rzecz jaką można zarzucić temu urządzeniu. Podobnie PD-S901.
[/quote]
Grał z kilkoma kolumnami , wzmacniaczami , preampami i kablami . Wszytko z wysokiego pułapu cenowego .
Jak grałeś na tych Pioneerach z kolumnami Vienna które wszystko dobarwiają to się nie dziwię że tego nie zauważyłeś . Natomiast stawiając przy nim choćby NAIMa CDX słychać że NAIM ma jeszcze lepszą dynamikę , rozdzielczość ale całość jest barwna . Barwnie gra też PD-75 . Bynajmniej dwa egzemplarze które u siebie miałem .
OK , napisałem co miałem napisać .

• 2 tygodnie później...
Gość Synthax

(Konto usunięte)

Witajcie po małej przerwie.

Pożyczyłem Bel Canto DAC 2.5 i aż dziw, ale przy nim mój Pioneer jest pstry i mniej naturalny niż myślałem... ( choć nadal mam do niego wielki szacunek i sentyment) Jednak moje pojęcie o dźwięku przechodzi rewolucję. Do tego Pioneer przy Bel Canto uwypukla jednak trochę nienaturalnie bas, i górę ma ...jaskrawą. Choć dla mnie była to do tej pory referencja gładkiej góry :/ Wokale na PD9700, potrafią, jak się okazuje w bezpośrednim porównaniu, zaszeleścić, a z nowym dacem teraz są wyraźniejsze.. Bel Canto jeszcze zimne, dopiero kilkanaście godzin a już taka różnica...

• 3 tygodnie później...
Gość Synthax

(Konto usunięte)

Od paru dni słucham DACa który po prostu zdeklasował wszystko co do tej pory słyszałem w tym temacie. Muzyka stała się wręcz obecna tu i teraz. Wszystkie aspekty są po prostu o wiele bardziej realne i pełniejsze w przekazie. To już nie kosmetyka. To po prostu znalezienie się w muzyce. A nie obserwowanie jej gdzieś przed oczami/uszami.

[quote name='Synthax' timestamp='1387036427' post='3020164']
Od paru dni słucham DACa który po prostu zdeklasował wszystko co do tej pory słyszałem w tym temacie. Muzyka stała się wręcz obecna tu i teraz. Wszystkie aspekty są po prostu o wiele bardziej realne i pełniejsze w przekazie. To już nie kosmetyka. To po prostu znalezienie się w muzyce. A nie obserwowanie jej gdzieś przed oczami/uszami.
[/quote]
Któren to dac?

Ze standardowymi lampami czy tymi lepszymi ? Ten DAC faktycznie deklasuje konkurencję.

Znaczy już zakupiłeś ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.