Skocz do zawartości
IGNORED

Karta Lexicon alpha + monitory KRK - czy dobre połączenie?

Kking

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam zainwestować w sprzęt audio, a dokładniej w kartę muzyczną Lexicon alpha oraz KRK Rokit 5 g2.

Miałem przyjemność usłyszenia w akcji monitorów KRK Rokit 5 g2 z bardzo dobrą kartą dźwiękową. Jakość tego dźwięku mnie oszołomiła.

Moje pytania to:

- czy ta karta dźwiękowa pozwoli, chociaż trochę wykorzystać potencjał KRK?

- czy do zastosowań w 90% domowych, 10 % montaż filmów, sprawdzą się monitory studyjne?

Muzyki typu rock i czasami metal słucham przez wiele godzin dziennie w małym pokoju i po kontakcie KRK zapragnąłem zainwestować w sprzęt. Czy warto kupować monitory, czy może lepiej jakiś inny sprzęt?

Proszę o opinie i pozdrawiam.

podpisuje się pod tym co napisał bonaventura. monitory to dobre, uniwersalne rozwiązanie. wierność oryginału nagrania = przyjemność z słuchania. sam niedługo porzucam ten audio bajzel na ich rzecz.

z pewnością zaraz wejdzie ktoś kto napisze że monitory studyjne nie nadają się do słuchania muzyki - polecam to zignorować, bo każdy kto takowych słuchał wie że są to po prostu super dokładne głośniki... a i z charakterem grania jest różnie, bo nie ma dwóch tak samo brzmiących modeli ;). a więc,wg mnie śmiało możesz w nie inwestować i powinieneś być zadowolony. Lexicona nie miałem okazji posłuchać, dlatego polecę zapoznać się z objectivedac ( ODAC - trochę droższy,ale to wybitne urządzenie, które jest bezkonkurencyjne do daków w cenie 3-4tysięcy. np taki benchmark dac1 gra niemal identycznie - w internecie możesz znaleźć porówania z wykresami, a oprócz tego wiele pozytywnych opinii "wyrobionych uszami" )

w tym przedziale cenowym zobacz jeszcze fostexy pm0.5, Yamahy hs50/hs5, mackie mr5, trochę droższe Adam F5

Alekksander, masz coś już konkretnie na oku?

Tak - Alesis monitor one mk2 - głównie z 2 powodów - nie ufam przetwornikom i wbudowanym wzmacniaczom (większość osób wybiera zewnętrzne rozwiązania po przesłuchaniu rozwiązań pasywnych i aktywnych) mam świetny przetwornik i całkiem okej wzmacniacz (który kiedyś pewnie zmienię). Niestety jest bardzo mały wybór monitorów pasywnych a z tych i kilku innych powodów tylko takie mnie interesują. kolejne pasywne które widziałem przekraczają mój aktualny budżet więc wysłużę alesisy i dopiero później (pewnie po kilku latach) przeskoczę na coś dokładniejszego. Tak czy inaczej, jestem otwarty na propozycje - wiadomo że nie wszystkiego da się posłuchać, a może akurat ktoś miał styczność z czymś ciekawym... może akurat da się kupić coś używanego ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.