Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz do kolumn Dynaudio 62

marumaru

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

zakupiłem kolumny Dynaudio 62 maja 4 om . Teraz planuję zakup wzmacniacza i mam na oku marantz pm 75 ma on niestety 8 om. Jaki polecacie wzmacniacz podobnej klasy i czy musi być koniecznie 4 om

lubię słuchać muzyki rock, blues i jazz i instrumentalna

Zależy mi na ciepłym brzmieniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/107132-jaki-wzmacniacz-do-kolumn-dynaudio-62/

Określ chociaż mniej więcej budżet na zakup wzmacniacza. Dynaudio bardzo lubią prąd. Znajdziemy coś raz dwa :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jeśli słuchasz najwięcej rocka i masz tendencje do słuchania ciężkich brzmień, trochę skłaniasz się do metalu to zdecydowanie dobrym wyborem będzie Rotel, polecam serię Ra-9xx , ja mam ten np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i muszę powiedzieć, że krótki i dobrze kontrolowany bass rotela z dynaudio sprawia, że np. bębny i stopa od perkusji jest świetnie odwzorowana, gitary elektryczne to również poezja. Taki zestawik bardzo dobrze rozdziela poszczególne instrumenty, nic się nie zlewa przy tym kawałki podawane są bardzo dynamicznie i żywiołowo. Wokale też świetnie brzmią i są wysunięte przed instrumenty, można wysłuchać bez problemu różnego rodzaju szepty czy ciche śpiewanie w tle bez trudu, ale tutaj to też zasługa dobrej średnicy kolumn Dynaudio. Natomiast czy jest to ciepłe brzmienie to się nie wypowiem, ponieważ nigdy nie słuchałem typowo ciepłych wzmacniaczy, choć czytałem dużo opinii że Rotel jest bardziej po ciepłej stronie dźwięku. Co do muzyki typu jazz i blues uważam, że też zgrywa się całkiem fajnie. Jeśli chodzi o impedancję to można podłączyć 4-16 Om kolumny głośnikowe 1 parę czyli w Twoim przypadku jak najbardziej nie ma żadnych problemów z tym. Tak jest zresztą z większością produkowanych wzmacniaczy stereo. 8 omowe kolumny musiałbyś mieć jedynie w przypadku gdybyś chciał podłączyć 2 pary kolumn np. jedne do salonu, drugie do sypialni i słuchać na raz w obu pomieszczeniach z 1 wzmacniacza :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 1500zł to kupiłbym końcówkę mocy i fajny przedwzmacniacz. Grałem na Dynaudio Audience 60 zasilanym Sansui B2101 (2x 200W przy 8ohm i ponad 300 przy 4 ohm) i one moc wchłaniały jak gąbka.

Co to za kolumny dla których liczy się tylko moc.Przestrzeń , muzykalność itp nie mają znaczenia tylko ile wat ma wzmacniacz?Do 1500 chyba jedyny sensowny wzmak to yaqin mc-10l.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.