Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 6tys

diemon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum chciał bym się przywitać ze wszystkimi forumowiczami. Mam nadzieję, że pomożecie mi w doborze zestawu audio.

Do rzeczy:

Do tej pory użytkuje zestaw komputerowy 2.1 bose companion i karte dzwiękowa xonar d2. Z dzwięku jestem w miare zadowolony ale chcial bym cos lepszego. Planuje kupić wzmacniacz + kolumny podstawkowe i podłączyć to pod wyżej wymienioną kartę. Póki co pokój 12m2 ale docelowo 24m2. Moje typy to :

Denon PMA 1510 + ma rx2 - mozna dostać dużo taniej niz katalogowe 5 tys + 3 tys.

Roksan Kandy K2 + dynaudio 2/7- tutaj z cenami może być cięzko...

Rozważam też urzywany sprżęt ale tylko z okolić Trójmiasta. Generalnie słucham każdej muzyki od klasyki typu np. Mozart po POP. Preferuje brzmienie naturalne, zrównoważone takie zeby żadne pasmo nie bylo podbite. Nie jestem audiofilem, to ma być sprzęt na dłużej, rozważam zakup subwofera w poźniejszym czasie.

Jezeli jest taka możliwość to poproszę o wykład na temat : Rodzajów dzwięku - w sensie miękki, ciepły, jasny itd.

Wiem, że należy sprzętu posłuchać ale mam nadzieje ze pomożecie:)

https://www.audiostereo.pl/topic/107210-zestaw-stereo-do-6tys/

Witaj,

jesli szukasz nowego systemu audio, którego brzmienie będzie na tyle uniwersalne, że umożliwi Ci słuchanie z dużą przyjemnością bardzo szerokiego spektrum muzycznego, proponowałbym konfigurację opartą na moim zdaniem bardzo dobrym wzmacniaczu zintegrowanym NAD C356BEE (http://q21.pl/nad-c356-bee.html) oraz zestawie kolumn Focal Aria 906 (http://q21.pl/focal-aria-906.html) lub Kef Q300 (http://q21.pl/kef-q-300.html) jako opcja tańsza.

Focal zagra trochę mocniej, dynamiczniej, potężniej, chociaź jego brzmienie w połączeniu z elektroniką NAD także zapewni dobry odbiór muzyki klasycznej. Kef natomiast zagra łagodniej, spokojniej, świetną sceną, przestrzenią.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+ jakis uzywany wzmak

Ukryta Zawartość

W tej cenie to tylko używki na nowe nie patrz szkoda kasy . Jeśli chodzi o wzmacniacz to polecam Ci Baltlaba Epoca 2 można trafić używany za ok 2000 pln ( zjada Kandy K2 na śniadanie ) lub Yaqin MC-10L używany ok 1500 pln ( też zjada K2 na deser ) reszta kasy zostanie na jakieś używane podstawkowce z tym że jeśli kupisz Baltlaba E2 lub Yaqina to oczywiście będziesz musiał do tych wzmacniaczy dobrać odpowiednie kolumny .

W tej cenie to tylko używki na nowe nie patrz szkoda kasy . Jeśli chodzi o wzmacniacz to polecam Ci Baltlaba Epoca 2 można trafić używany za ok 2000 pln ( zjada Kandy K2 na śniadanie ) lub Yaqin MC-10L używany ok 1500 pln ( też zjada K2 na deser ) reszta kasy zostanie na jakieś używane podstawkowce z tym że jeśli kupisz Baltlaba E2 lub Yaqina to oczywiście będziesz musiał do tych wzmacniaczy dobrać odpowiednie kolumny .

Popieram, miałem u siebie na stoliku wypożyczonego Baltlaba Epoca 2 to zaskakująco dobry piecyk, zwłaszcza w kategoriach cena/jakość, gdyby miał tylko trochę więcej mocy to widziałbym go u siebie.

Jeśli preferujesz brzmienie naturalne, z równowagą tonalną w całym paśmie bez żadnych podbarwień to faktycznie tak jak koledzy polecam w tej cenie jakiś używany piecyk.Przy nowych w tej cenie ciężko o coś dobrze grającego i takich właściwościach.

Podłączam się i również popieram baltlaba epoca 2 jako dobry wybór. Wzmacniacz przy zachowaniu neutralności jest niezwykle muzykalny,detaliczny,buduje bardzo dobrą przestrzenność dźwięku. Świetny stosunek cena a jakość brzmienia, w jego przypadku nie płacimy nie wiadomo ile za markę.W jego przypadku należy dobrze dobrać resztę toru stereo.

Co do 1510 daruj sobie, zagra gorzej niż baltlab ep 2, kandy k2. Zupełnie inne brzmienie.

Roksan kandy k2 zachowuje podobne właściwosći co do muzykalności, neutralności jak i baltlab.

Jednakże faktycznie epoca 2 zagra jeszcze lepiej. Trzeba by tu np. któregoś z Caspiana, no ale już nie ta cena.

Od siebie mogę dodać jeszcze np. Cyrus 6a/8a chodź w tym przypadku ciężko trafić na jakiś używany egzemplarz w dobrej cenie, aczkolwiek bardzo fajne muzykalne i równie neutralne wzmaki.

Jeśli trafiłaby Ci się Leema Pulse to również polecam, w całym paśmie gra bez żadnych podbarwień, bardzo dobra równowaga tonalna.

Świetnie buduje rozbudowaną scenę.

Co do kolumn podstawkowych

Ukryta Zawartość

Kiedyś słuchałem i byłem pozytywnie zaskoczony;)

Ukryta Zawartość

Uzywany Cyrus 8vs lub vs2 mozna trafic za 400-450 euro ja kupilem swojego w tej cenie(415) gral u mnie 3 lata do tego kolumny KEF LS50 lub R300 i jakis przetwornik cyfrowo analogowy. Innym wzmacniaczen uzywanym, ktory zgrywa sie z KEFami(wbrew obiegowej opinii niektorych tubylcow) bardzo dobrze jest Denon PMA serii 2000, ktorego tez mozna ustrzelic w cenie ok 800 Euro. Poszukaj uzywek na audiomarkt.de lub niemeickim ebayu.

Oczywiscie mozliwosci zlorzenia ciekawego zestawu wsrod sprzetow uzywanch jest sporo. Najlepiej na poczatek udac sie do jakegos marketu, wzglednie salonu audio i poprosic o podlaczenie powiedzmy 2-3 zestawow w cenie jaka jestes w stanie zaoferowac i takiego z wyzszej polki, abys mial jakies rozeznanie, a pozniej zgodnie z poradami zlozyc owy lub podobny zestaw uzywany.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Cały sprzęt który tu podaliście - słabo z dostępnością. Byłem ostatnio w Gdańskim Albatrosie, poprosiłem o podłącznie NAD C326 i MA RX2 i potem dynaudio x16. Praktycznie pod każdym względem dynaudio były lepsze. Więcej wysokich tonów, większa przestrzeń. Co prawda basu miały mniej (w przyszłości myślę nad subwoferem) ale zdawało sie ze bardziej panują nad muzyką, hmm odczuję różnice jak podłącze C356 albo jakiegos azura w podobnej cenie? W sumie to mogły zagrać bardziej przestrzennie ale to pewnie juz nie ta półka cenowa...

• 1 rok później...

Witam,

Planuje upgrade mojego zestawu o lepszy wzmacniacz lub kolumny. Budżet to około 6 tys. Sprzęt może być używany lub nowy. Zastanawiałem sie nad Heglem H100 lub h200, Roksan Caspian m2 albo może kolumny np. dynaudio f160... Chcialem bym możliwie zamknąć sei w tej cenie... Dlatego mocno zastanawiam się nad używką co wiąze sie z ograniczoną możliwością odsłuchów ... W sumie to nie wiem jak to wszystko ugryźć.

Pozdrawiam

Skoro mierzysz w takie monitory to weź pod uwagę Definitive Technology Studio Monitor 65. Były swego czasu porównywane na Audiostereo do monitorów Dynaudio i wyszły więcej niż obronną ręką. Wymagają tylko dobrego, mocnego, ciepłego wzmacniacza. Roksan jak się patrzy.

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-studio-monitor-65-sm65-kolumny-stereo-2szt

tutaj test

http://www.klub.audiostereo.pl/recenzje-kolumny/definitive-technology-studio-m-art452.html

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.