Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumna wszechkierunkowa

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ze względu na chęć poważnej realizacji własnego pomieszczenia odsłuchowego brakuje mi źródła dźwięku.

Wspomniana w temacie kolumna wszechkierunkowa pozwala w sposób odpowiedni ocenić akustykę pomieszczenia wraz z uwzględnieniem każdej powierzchni.

Jak wygląda profesjonalny produkt widać na zdjęciu poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-21737-0-58729500-1384971036_thumb.jpg

Założenia:

około 200 Hz - 20 KHz (choć kwestia wysokich tonów jest tutaj bardzo, bardzo, bardzo, optymistyczna :) ze względu na ich kierunkowość itd.)

najlepiej zerowa ingerencja w fazę przetwornika

w miarę możliwe generowanie dźwięku z natężeniem 110 dB lub więcej

mały rozmiar kolumny (by było traktowane jak źródło wszechkierunkowe )

Tutaj kilka linków do typowych produktów komercyjnych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę wdzięczny za sugestie osób o dużo większym doświadczeniu w budowie kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/107223-kolumna-wszechkierunkowa/

Żeby to zrobić musiał byś wydać na to przynajmniej 3-4 tyś zł. Opłaci się?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Żeby to zrobić musiał byś wydać na to przynajmniej 3-4 tyś zł. Opłaci się?

Liczyłem na mniej, przecież to kwestia kilku przetworników i budy. Nie będę się bawił przecież w pomiar harmonicznych tym zestawem. Mam wrażenie że da się to zrobić taniej.

Faktycznie wariant z generowanym ciśnieniem 110 dB to lekka mrzonka przy ludzkiej kasie.

Ze wszystkich głośników Visatona ten (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wydaje się być najsensowniejszy.

Ma dość zjadliwe charakterystyki kątowe. Zastanawia mnie jak obciążalność takiego głośniczka w okolicy 200 Hz (może jakaś pułapka i sygnał testowy >200Hz go nie zabiją)

Przy tych 10 watach to może da się z jakieś 96 dB z niego wycisnąć. Jak znam życie to pewnie jestem wielkim optymistą.

Z drugiej strony nie będę bawił się akustyką w budowlance, przemyśle a w moim zaciszu domowym. Więc może przy mniej niż 20 mkw powinno się sprawdzić.

No i koszt zupełnie śmieszny bo w detalu głośnik kosztuje 35 zł :).

Czy ktoś może mnie sprowadzić na ziemię z moją oceną ?

Ukryta Zawartość

Moze cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona 54

Ukryta Zawartość

Heh no dokładnie nawet głośnik jest Visatona. Widzę że w manualu ART'y fajne rzeczy piszą :).

Tylko czemu nie mają wersji w języku angielskim :/.

Puki co dzięki Cadam i meloV8 :)

Więc jednak się da zrobić coś sensownego nie za 3 tysiące co mnie bardzo Cieszy.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Olej pasmo powyżej 8 kHz. Właściwie nie ma materiałów pochłaniających, które tam "nie działają", więc Twoja piłka nie musi grać w tym zakresie. Ze względu na kierunkowość głośników, odradzam schodzenie poniżej dwunastościanu. Na uczelni używaliśmy właśnie dwunastościanu. Natomiast wycinanie tych pięciokątów... Oj, nie zazdroszczę.

Olej pasmo powyżej 8 kHz. Właściwie nie ma materiałów pochłaniających, które tam "nie działają", więc Twoja piłka nie musi grać w tym zakresie. Ze względu na kierunkowość głośników, odradzam schodzenie poniżej dwunastościanu. Na uczelni używaliśmy właśnie dwunastościanu. Natomiast wycinanie tych pięciokątów... Oj, nie zazdroszczę.

Co do pochłaniania masz rację. Jeśli nie będzie dramatu z fazą, to jestem wstanie uzyskać zafalowania +/- 6 dB (no może trochę więcej) w charakterystyce dookólnej. Co do wspomnianych 8KHz walczyć o to nie będę, bo nawet nie mam na to wpływu. Ale coś z tego powinno wyjść. Będzie 12 formatek nie będę kombinował z bryłą jak tutaj mam gotowe rozwiązanie.

Większe głośniki szeroko pasmowe mają problem z wyższym zakresem. Może mógłbym zejść niżej rezygnując z wyższych częstotliwości stosując inny głośnik niż szeroko pasmowy. Ale chyba zostanę przy Visatonie FR 8 JS. Przy ich cenie będzie to jedno z lepszych rozwiązań.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Cadam nic ciekawego pod tym linkiem nie ma.

Panowie jakaś sugestia gzie i jak zamówić takie formatki? Piły kątowej nie mam itd więc zakup elektronarzędzi raczej odpada.

Dla głośniczka FR 8 JS - 8 Ohm przyjąłem objętość około 1 litra. Czyli przy 12 głośnikach obudowa powinna mieć w przybliżeniu 12 litrów.

Wedle wzoru 7,66 a3 trzeba przyjąć długość boku 12 cm to da jakieś 13,23 litra. Biorę pod uwagę wypchanie tego wełną owczą i minimalnie powiększy się obudowa widziana przez głośnik.

Tak wygląda sym w boxsim dla 1 litra.

Ukryta Zawartość

Pytanie czy coś źle założyłem ?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.