Skocz do zawartości
IGNORED

Chopin - Piano Concertos No. 1&2

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, wiem..., przeglądałem, o Chopinie było już 100 razy...

Ale co polecicie z wykonań wspomnianych koncertów ?

Znalazłem rekomendacje dla Zimermana, ale KZ mam już (!) dwie :) płyty, a w klasykę dopiero wchodzę i chętnie przymierzyłbym się do czegoś nowego.

Spróbowałbym legendarnego Rubinsteina, ale czy słusznie obawiam się o jakość nagrań z lat 30-tych ?

Co radzicie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/10725-chopin-piano-concertos-no-12/

zle sie obawiasz o jakość..........bowiem Rubinstein nagrał kilka jesli nei kilkanaście wejsci koncertów, a przynajmniej Koncertu f (mówie też o nagraniach Live)

W Koncercie e moim idolem obok Zimermana jest Emil Gilels - wielka wirtuozeria, połączona z genialnym romantyzmem. I Samson Francois. też obowiązkowa pozycja.

Posłuchaj też Claudio Arrau - może akurat Ci się spodoba?

Raczej stroń od Polliniego - wielki pianista, ale z Koncertami mu nie wyszło (w przeciwieństwie do np. Etiud)

Jakbyś Bunina dorwał, też powinien być dobry.

Poszukaj też wśród francuzów - Francois-Rene Duchable (uczeń Rubinsteina), choć fenomelnanie i głownie gra Liszta, w Chopinie też jest ok. Poza tym - Jean-MArc Luisada i Jean-Yves Thibadeut.

Aszkenazego raczej też bym nie polecał...tymbardziej na początek....Koncerty Chopina - chyba jedno z najbardziej nieudanych nagrań w jego dyskografii.

Koniecznie spróbuj MArii Joae Pires. Piękne, miękkie nagranie, łagodny dźwięk, wiele melodyki.

Absolutnie nie jest nudne ;)

No

to by było na tyle :)

jakbyś miał dalsze wątpliwośći to pytaj :)

Te przeciągłe, nudne nuty orkiestry... nie umiał Frycek orkiestrować, a już na pewno nie tak, żeby z orkiestry zrobić partnera na równych prawach. Ale trzeba przyznać, że sam zauważył, że nie tędy droga i na dwóch koncertach poprzestał. I chwała mu za to.

Dzięki wszystkim. Rzeczywiście było już sporo na temat a powyższe rekomendacje też się bardzo przydadzą.

Poczytałem wątek 1677 i wystarczy mi na cały rok.

Ale nurtuje mnie wciąż jeszcze temat jakości TECHNICZNEJ starych nagrań.

Rozumiem, że to co możemy kupić obecnie to remastery tamtych zapisów. Czy można przyjąć, że zakup płyt z uznanej wytwórni to zawsze bezpieczny jakościowo wybów ?

Sorki, że taka lameria, ale kompletnie nie mam w poważce obycia i mam już kilka 'kwiatków' na CD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.