Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie monitory do DENON PMA1510

kami1973

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Jako że jestem nowy na forum (chociaż czytam go od paru lat), to tytułem wstępu przedstawienia się - mam na imię Mariusz, mieszkam w pobliżu Lublina, muzyki słucham i interesuję się nią odkąd pamiętam, czyli ok. 30 lat. Słucham i interesuję się głównie muzyką rockową z lat 60 i 70-tych. Audiofilem raczej bym siebie nie nazwał, jak już to prędzej melomanem muzyki rockowej. O mnie to tyle, a teraz bardzo proszę szanownych forumowiczów o pomoc...
Aktualnie mój system to Denon PMA1510 + Denon DCA 1510 + kolumny podłogowe Cabasse Tabago MT3, gra to wszystko w małym pokoju 3,5m x 3,85m czyli na 13,5 m2 i niestety gra bardzo źle...
Brakuje mi zarówno góry jak i basu, dźwięk się zlewa i brak jest klarowności, efekt jest taki jakby grało średniej klasy radio tranzystorowe z jednym głośnikiem średniotonowym. Denony kupiłem niedawno, natomiast kolumny zostały mi po starym systemie który stał w dużo większym pokoju. Całą tą winę zrzucam na to, że mam źle dobrane kolumny zarówno do wzmacniacza jak i do wielkości pomieszczenia (przynajmniej tak mi się wydaję). I tu mam gorącą prośbę do forumowiczów - jakie brać pod uwagę kolumny, żeby w moich warunkach chciało to dobrze zagrać - oczywiście przy tej powierzchni myślę tylko o monitorach. Zależy mi na w miarę dobrym basie, ale najbardziej na wyraźnej i szczegółowej górze. Budżet jakim dysponuję na ten cel to ok. 6 000 PLN, mogą być również używane. Na razie po przegrzebaniu internetu biorę pod uwagę:
- Dynaudio DM 2/7 (nowe)
- KEF R300 (nowe)
- Monitor Audio RX2 (nowe)
- JAMO Concert 8 D830 (używane)
- Sonus Faber Liuto (używane) - link do aukcji- http://allegro.pl/sonus-faber-liuto-monitor-5-miesieczne-tanio-i3710201983.html

Bardzo proszę szanowne grono o poradę. Może ktoś ma ten zestaw Denona i już dobierał do niego monitory, wdzięczny będę za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Mariusz

[b] [/b]

https://www.audiostereo.pl/topic/107331-jakie-monitory-do-denon-pma1510/

Jeśli o Monitor Audio chodzi, to wziąłbym MA GX100. Można coś też spróbować z firmy Dali, choć będą Ci tu pisać, że w takim połączeniu góra będzie zbyt ostra itp. To fakt, że Dali mają sporo góry, ale w mojej ocenie jest ona dość zwiewna, nie wkurzająca. Mogłyby być na przykład: Dali Ikon 2 Mk2, lub jeszcze lepiej Dali Mentor 2. Poza tym warto odpowiednio ustawić kolumny, mówiąc krótko zadbać o akustykę. Pamiętaj też o podstawkach, nie fajnie gdyby dobre monitory miały stać na biurku lub przypadkowym meblu.

Odradzam Denona i Dali, a tym bardziej do muzyki rockowej. Bardzo złe połączenie. Polecam za to Dynaudio ;) Do rocka i do denona trzeba lekko ocieplone głośniki, które nie wyostrzają dźwięku i nie akcentują góry. Proste jak drut.

[quote name='Mario_77' timestamp='1385409815' post='3002956']
Pamiętaj też o podstawkach, nie fajnie gdyby dobre monitory miały stać na biurku lub przypadkowym meblu.
[/quote]
Oczywiście biorę pod uwagę tylko usytuowanie na podstawkach.
Dziękuję za pierwsze odpowiedzi, bardzo liczę na Waszą pomoc i czekam na następne wpisy, szczególnie od forumowiczów którzy słyszeli lub mają zestawionego tego Denona z konkretnymi monitorami i są zadowoleni.
Liczę też na opinię z branży, w końcu trochę tych kolumn przerzucają i myślę że wiedzą co z czym można fajnie zgrać, a co beznadziejnie gra np. z takim Denonem 1510.
A i jeszcze jedno mam już 40 tych na karku i muzyki słucham raczej cicho (dzieci w domu), tak więc nie muszą być to kolumny które rozniosą mi pokój..., bardziej zależy mi na utrzymaniu jakości dźwięku nawet przy delikatnie odkręconym potencjometrze.

Witaj,
wybór dobrych monitorów do Twojego systemu będzie optymalny, zdecydowanie problemem są w Twoim systemie kolumny.
Wybór optymalnego modelu kolumn jest uzależniony od wielu czynników, ale przede wszystkim od subiektywnej oceny brzmienia, tak więc z mojej strony mogę tylko wskazać kilka optymalnych kodeli.
Odsłuchy zacząłbym od kolumn ATC SCM11 (http://q21.pl/atc-scm11.html), ewentualnie w najnowszej, trochę droższej wersji (http://q21.pl/atc-scm11-new.html). W Twoim systemie bardzo ciekawie powinny zagrać także norweskie Amphiony Argon 1 (http://q21.pl/amphion-argon-1.html), które świetnie sprawdzają sie także w gorszych akustycznie pomieszczeniach oraz bardzo specyficzna pod względem konstrukcji, jednak bardzo często podczas odsłuchów odbierana wyjątkowo pozytywnie kolumna Guru QM10 Two (http://q21.pl/guru-qm10-two.html).
Na koniec proponuję wyjątkowo eleganckie kolumny Sonus Faber Venere 1.5 oraz Triangle Comete w limitowanej, także bardzo elaganckiej i jeszcze bardziej dopracowanej wersji Anniversary.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, z Lublina nie masz do nas tak daleko, natomiast wszystkie propozycje, oraz wiele innych modeli, są dostępne w salonie, wszystko moźna posłuchać, porównać a takze sprawdzić jak zagra w Twoim pomieszczeniu. Sonus Faber nie znajduje się jeszcze na naszej stronie www, natomiast kolumny mamy już w salonie.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

KEF LS50.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

[quote name='Mario_77' timestamp='1385409815' post='3002956']
Jeśli o Monitor Audio chodzi, to wziąłbym MA GX100
[/quote]
Bardzo zainteresowały mnie te monitory, mają wszędzie bardzo dobre recenzje i podobno bardzo dobrze spisują się w małych zagraconych pokojach (jak mój).
Ktoś słuchał lub je ma?
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi, są dla mnie bardzo pomocne i proszę o kolejne...

[quote name='kami1973' timestamp='1385455625' post='3003319']
Bardzo zainteresowały mnie te monitory, mają wszędzie bardzo dobre recenzje i podobno bardzo dobrze spisują się w małych zagraconych pokojach (jak mój).
Ktoś słuchał lub je ma?
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi, są dla mnie bardzo pomocne i proszę o kolejne...
[/quote]Kolega napędza Denonem PMA 2020 AE Monitor Audio GX300 i jest to bardzo fajne granie, więc podejrzewam, że sygnatura dźwięku będzie podobna, choć mniej potężna niż z podłogówek. Poza tym świetnie wykonane meble to są, samo patrzenie na nie sprawia przyjemność, świetna stolarka, może jeszcze nie Sonus Faber, ale tak czy inaczej wyglądają super i do Denona pasują.

Witam,
Jak do tej pory jeszcze żadnych kolumn nie kupiłem do mojego Denka 1510...
Zastanawiam się nad następującymi kolumnami sonusa: http://allegro.pl/sonus-faber-minima-vintage-i3737135588.html
Bardzo proszę o opinię, może ktoś z forumowiczów ma te kolumny, niestety nie mam możliwości ich posłuchać i liczę na Wasze opinie przed ewentualnym zakupem. Mam bardzo specyficzne upodobania co do słuchanej muzyki..., zawsze mając jeszcze korektor (za czasów technicsa) ustawiałem pasmo w literę "V" tzn. bas i wysokie na max, natomiast średnica na zero.
Proszę o pomoc... liczę na propozycję i z góry dziękuję...
Mariusz

Do rocka przydały by się kolumny trójdrożne i mają być podstawki to poszukaj używanych Acoustic Energy Aelite 2.Są to duże podstawki 2,5 drożne wyróżniające się rewelacyjną równowagą tonalną wszystkich zakresów pasma . U mnie kiedyś grały z japońską elektroniką i były OK. Obecnie bywają używane na all..... za 1200-1500 pln. Warto spróbować Poleccam.

Jamo D 830 sobie odpuść.
1. Trochę przymałe pomieszczenie
2. Grają mocno "po swojemu"
3. Z tego co czytałem ten wzmacniacz podbija skraje pasma, a więc Denon + charakter tych kolumn + pomieszczenie = z dużym prawdopodobieństwem namiastka KD ale nie stereo.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

[quote name='kami1973' timestamp='1385380588' post='3002463']
Brakuje mi zarówno góry jak i basu, dźwięk się zlewa i brak jest klarowności, efekt jest taki jakby grało średniej klasy radio tranzystorowe z jednym głośnikiem średniotonowym. Denony kupiłem niedawno, natomiast kolumny zostały mi po starym systemie który stał w dużo większym pokoju. Całą tą winę zrzucam na to, że mam źle dobrane kolumny zarówno do wzmacniacza jak i do wielkości pomieszczenia (przynajmniej tak mi się wydaję)
[/quote]
Moim zdaniem za to co słyszysz w największym stopniu odpowiada akustyka tego pokoju i ustawienie głośników.
Niech zgadnę - pokój nie za duży, to i pewnie mebli w nim też nie za wiele. Zgadłem?
Czy bardzo się pomylę, jeśli w ciemno strzelę, że kolumny masz odsunięte od ścian maksymalnie na 20-30 cm?
Jeśli oba punkty programu są u Ciebie spełnione (a jestem niemal pewien, że tak właśnie jest) to niestety,
ale zmiana kolumn nic tu nie pomoże.
Pominę milczeniem poroniony pomysł proponowania podstawkowych monitorków do rocka i cichego słuchania,
bo sześć tysięcy można lepiej wydać, tyle że jest to bez sensu dopóki akustyka pokoju i ustawienie kolumn kuleje.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • 3 tygodnie później...

No i jestem po pierwszych odsłuchach...
Słuchałem swojego zestawu z następującymi kolumnami:
- Sonus Faber Venere 2.0
- Amphion Argon 1
- ATC SCM 11
- Dali Ikon 2 MK2
Wrażenia... Sam jestem zaskoczony, najlepsze wrażenie zrobiły na mnie najtańsze kolumny z tej grupy, czyli Dali Ikon 2. Szczególnie dzięki górze pasma która bardzo mnie urzekła, szczegółowością, klarownością i wyrazistością. Wiem że dźwięk z Dali jest bardzo blisko tego czego szukam, szczególnie ta "cykająca" góra, podkreślająca każdy dzwonek uderzenie w talerz perkusji, to jest to..
Teraz mam zamiar posłuchać Dali Ikon w porównaniu z Dali Mentorami i tu mam do was pytania:
- do pokoju 14m wystarczą najmniejsze monitory serii 1 czy lepiej brać serię 2
- czy warto dać 2x więcej za Mentory w porównaniu do Ikon,

A teraz do forumowicza Renia 239:
[quote name='Renia239' timestamp='1385411235' post='3002987']
Tak jak olega Mario77 radzi rozważałbym coś z oferty Dali (mam również zestaw Denona i Dali)
[/quote]
Dziękuję za bardzo trafną poradę i bardzo proszę o kolejne sugestie, odnośnie powyższych dylematów, przeglądając forum wiem że masz dużą wiedzę w temacie Diali i klocków Denona...
Z góry wszystkim dziękuję za podpowiedzi.

Ja mam Dali Ikon 6 w połączeniu z Yamaha 797 w pokoju ok. 16M2 i jeżeli chodzi o spokojną muzykę jazz, Dire Straits, Pink Floyd to grają moim zdaniem bardzo dobrze, tak jak piszesz góra jest rewelacyjna, alu już przy ciezszym graniu niestety już tak dobrze się nie spisuje mój system, wszystko jest bym powiedzial za ostre i ciezko się tego słucha. Ale też wzmacniacz inny.

Jak bym miał wybierać pomiędzy Ikonami 2 i Mentorami 1 do pomieszczenia 14 m, wybrał bym Mentorki - dźwięk mniejszy ale za to przestrzeń nieporównywalnie większa a cena zbliżona.

Kamil, jak posłuchasz tej "cykającej góry" chwilę dłużej to zacznie Cie niemiłosierdnie męczyć. Bo to efektowne cykanie nie ma nic wspólnego z muzykalnością i przyjemnością z odsłuchu. Tak, usłyszysz mnóstwo "cykających" detali, ale czy tylko o to chodzi? Zwłaszcza jak sam o sobie piszesz słuchasz głownie rocka....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.