Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z regulacją głośności na pilocie

Bukaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taki o to problem, że nie da się ani podgłaśnić ani ściszać na pilocie regulacji głośności(wzmacniacz Yamaha AX-570) a ręczna regulacja głośności oczywiście działa. Słychać, że silniczek chodzi jak podgłaśniam czy ściszam ale gałka nie przesuwa się. Czego to może być wina i jak to naprawić?

Jeśli silnik chodzi to jest tam jakiś problem natury mechanicznej. Na odległość nie da się stwierdzić co jest powodem nie działania. Trzeba się temu przyjrzeć osobiście

Można też wymienić ten potencjometr na nowy i to na pewno pomoże

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

zapomniałem jeszcze dodać, że jak naciskałem przycisk ściszający czy podgłaśniający na pilocie to również w tym samym momencie pomagałem przesunąć lekko palcem gałkę. Wtedy się przesuwała.Nie wiem to może jest wina tego, że jest zabrudzony od środka i nie umie się przesuwać.

Jeśli silnik chodzi to jest tam jakiś problem natury mechanicznej. Na odległość nie da się stwierdzić co jest powodem nie działania. Trzeba się temu przyjrzeć osobiście

ale jak wyciągnąć gałkę regulacji głośności?

Ta gałka powinna się normalnie ściągnąć ręką. Trzeba trochę siły użyć.

Tak jest w większości wzmacniaczy z plastikową gałką.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Pewnie coś wewnątrz tego potencjometru co sprzęga oś silnika z samym potencjometrem

Możliwości są trzy, wylutować cały ten potencjometr, rozebrać go i spróbować stwierdzić co tam jest nie tak, albo wymienić na nowy, albo regulować głośność z ręki.

Po wyciągnięciu gałki i włożeniu jej z łatwością się ją wyciąga. Jakim klejem ją przykleić to potencjometru? Kropelka lub coś w tym stylu może być?

• 2 tygodnie później...

Albo włożyć skrawek papieru poprostu.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 7 miesięcy później...

Co uzyc i jak na poslizg potencjometru glosnosci? Potencjometr po rozkreceniu obraca sie, ale nie do konca tzn od 5 do 10 obraca sie ale od 5 do 0 juz nie. Ciezko mu jest zejsc do 0. Nawet reka bardzo ciezko jest krecic od 5 do 0. Zas od 5 do 10 chodzi normslnie. Co polecacie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.