Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie oświetlenie do malowania?

paul_67

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę maluję (olej,płótno) i obecny okres jest dla mnie bardzo uciążliwy ze względu na krótki dzień i często zachmurzone niebo.W mieszkaniu jest dość ciemno, a światło sufitowe przekłamuje barwy i co za tym idzie mam trudność w doborze kolorów.Jakie polecacie oświetlenie do tego celu?

https://www.audiostereo.pl/topic/107536-jakie-o%C5%9Bwietlenie-do-malowania/

MASTER TL-D 90 Graphica

link tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Polecam je zamiast OSRAM bo po prostu dłużej świecą a więc po co przepłacać :)

Jest jedna istotna sprawa jeśli np miałbyś nad blatem na wysokości 80cm jedną świetlówkę 1200mm (36W) to jest to za mało! Przy np wolnym pomieszczeniu ze sztalugami o powierzchni 10m2 i wysokości jakieś 2,4m polecał bym minimum 4 świetlówki 1200mm może nawet 5! Przy mniejszej ilości oddawanie barwy jest dalej OK ale robi się takie wrażenie światła księżycowego i po prostu jest brak nasycenia które ma np. światło dzienne wpadające do okien w okresie letnim.

Jak byś miał jakieś pytania to pisz na PW

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Słyszałem o tych świetlówkach, ale tak naprawdę nie mam gdzie je zainstalować.Myślałem o czym takim, ale nie wiem czy się sprawdzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słyszałem o tych świetlówkach, ale tak naprawdę nie mam gdzie je zainstalować.Myślałem o czym takim, ale nie wiem czy się sprawdzi

Ukryta Zawartość

Ja pierd..le chyba sobie żarty robisz!!!

Ledy są jeszcze w okresie kamienia łupanego co do oddawania barwy!!!

Ukryta Zawartość

Nie miał najlepszego co widać po obrazach.Widział przede wszystkim ciemność (wieczorami), a w dzień zapewne poprawiał:)

Proponuję światło w jakim obraz będzie oglądany, ostatecznie tylko to ma znaczenie. Wszystko inne to zmienna. Nie ma obiektywnych barw bo to tylko sprawa osobistej głowy i kultury obrazu tych którzy oglądają.

Zwróciłem szczególna uwagę na temperaturę - 4500 K .

Temperatura w stopniach K to nie to samo co współczynnik oddawania barwy Ra poczytaj sobie coś o tym.

Wiodący nie wiem czy najlepszy producent LED na razie jest w takiej fazie (sprawdzałem pól roku temu, poczytaj moze sie coś u nich zmieniło)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję światło w jakim obraz będzie oglądany, ostatecznie tylko to ma znaczenie. Wszystko inne to zmienna. Nie ma obiektywnych barw bo to tylko sprawa osobistej głowy i kultury obrazu tych którzy oglądają.

Jeśli robisz kopię to już nie ma mowy o interpretacji barw...

Temperatura w stopniach K to nie to samo co współczynnik oddawania barwy Ra poczytaj sobie coś o tym.

Wiodący nie wiem czy najlepszy producent LED na razie jest w takiej fazie (sprawdzałem pól roku temu, poczytaj moze sie coś u nich zmieniło)

Ukryta Zawartość

Dzięki, nie znam się na oświetleniu, stąd moje dylematy...

Ukryta Zawartość

Ra 100 to barwa słońca

Ra 97 to współczynnik oddawania barwy przez proponowane świetlówki (procent barwy słońca)

Poszperaj ile RA mają LED-y :)

W całym pąśmie widzialnym 3 wąskie prążki, mało kto mówi że takim mocnym światłem ale o bardzo wąskiej długości fali to sobie można wypalić receptory wzrokowe.

Dzięki, nie znam się na oświetleniu, stąd moje dylematy...

Dylematem jak zwykle jest cena, nie czarujmy się! Sama świetlówka 1200mm to cena netto ok 21zł a lampa na dwie świetlówki to ok 68zł (tylko zamawiaj w Polsce C bo gdzie indziej Cię oskubią).

Nie prawda, cała fotografia barwna, drukowanie opiera się właśnie na dokładnym odwzorowaniu barwy, są wzorniki do wszystkiego ;papieru,monitorów,e.t.c.

Problem w audio np. polega na braku takich wzorników w obróbce wypracowano normy i technika tam ma mocne podstawy.

No cóż będę musiał czekać na dłuższe dni, bo tych świetlówek w pokoju nie mogę zainstalować.Dziękuje za zainteresowanie tematem!

Pozdrawiam!

Paweł

Tych ani innych rozumiem.

Z świetlówkami wkręcanymi do opraw typu E27 (bańki żarnikowe popularne żarówki)jest problem mają tylko RA 83 (tzw światło "ciepłe") i RA 84 (swiatło "zimne") i obje się moim zdaniem nie nadają nawet do mieszkania mimo ze sam takie mam w domu. Jedynie co cię poratuje to coś takiego ale nie podaja cwaniacy RA bo to nie takie proste :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie prawda, cała fotografia barwna, drukowanie opiera się właśnie na dokładnym odwzorowaniu barwy, są wzorniki do wszystkiego ;papieru,monitorów,e.t.c.

Ale ludzie tak nie postrzegają. Ta sama obiektywna kopia może być postrzegana inaczej przez różne osoby tak samo jak oryginał. Większość populacji ma pewne wahania proporcji pręcików i czopków w oku, na to nakłada się kultura obrazu danej społeczności. Oprócz tego są osoby bardziej zwichrowane barwnie co nie jest wcale tak rzadkie jak można by sądzić (zwłaszcza w populacji mężczyzn), z kolei większe problemy z ostrością widzenia mają kobiety.

Spory wpływ mają warunki oświetlenia w powiązaniu ze skojarzeniami i przeżyciami z nimi związanymi - warto sobie poczytać wyniki badań nad behawiorystyką ssaków w tym ludzi - adrenalina, system krążenia, poczucie zagrożenia bądź rozluźnienie - wszystko to wpływa na postrzeganie barw, zdolność akomodacji oka etc. Na tym też zresztą opiera się nieco technik z zakresu marketingu co pozwala w pewnym zakresie manipulować postrzeganiem właściwości obiektu. Kto ma dzisiaj czas żeby spokojnie posiedzieć pół godziny przed obrazem?

Wypróbuję, może się sprawdzi...

Daj znać jak dotrą.

Ale ludzie tak nie postrzegają. Ta sama obiektywna kopia może być postrzegana inaczej przez różne osoby tak samo jak oryginał. Większość populacji ma pewne wahania proporcji pręcików i czopków w oku, na to nakłada się kultura obrazu danej społeczności. Oprócz tego są osoby bardziej zwichrowane barwnie co nie jest wcale tak rzadkie jak można by sądzić (zwłaszcza w populacji mężczyzn), z kolei większe problemy z ostrością widzenia mają kobiety.

Spory wpływ mają warunki oświetlenia w powiązaniu ze skojarzeniami i przeżyciami z nimi związanymi - warto sobie poczytać wyniki badań nad behawiorystyką ssaków w tym ludzi - adrenalina, system krążenia, poczucie zagrożenia bądź rozluźnienie - wszystko to wpływa na postrzeganie barw, zdolność akomodacji oka etc. Na tym też zresztą opiera się nieco technik z zakresu marketingu co pozwala w pewnym zakresie manipulować postrzeganiem właściwości obiektu. Kto ma dzisiaj czas żeby spokojnie posiedzieć pół godziny przed obrazem?

Ależ populacja o której piszesz na czymś musi bazować, doskonale znam np. świetlówki do oświetlania wędlinW LADACH CHŁODNICZYCH gdzie nawet stare zepsute mięso wygląda jak świeże; TAK MÓZG MOŻNA OSZUKIWAĆ ALE PRZY ROBIENIU KOPII WARUNKI U ODBIORCY SĄ NIEWIADOME! Wbrew pozorom najlepiej w sztucznym świetle popatrzeć na własne dłonie przy pełnym lub prawie pełnym (RA97) widmie dane zapisane w mózgu potrafią nas właściwie naprowadzić :)

To o czym Ty jeszcze piszesz to też wiadomo że jak się nie ma wyboru to zamiast żarówek RA 84 wybierzemy te :cieplejsze" RA83 :)Wynika to z kulturowego jak zauważyłeś przyzwyczajenia do światła żarnikowego które też przy słabszych "klasycznych" żarówkach (do 100W) świeci w kierunku żółtego.

Wypróbuję, może się sprawdzi...

Cześć.

Też trochę maluję. Własnie robię dyplom z malarstwa.

Szukałem dobrego i niedrogiego rozwiązania oświetlenia w pracowni i zgadzam się z kolegą Rafaellem.

Przy czym moim zdaniem warto zaopatrzyć się też w statyw i dyfuzor. Najtańszym i bardzo dobrym wyjściem jest już taki zestaw za 120zł:

Ukryta Zawartość

Możesz oczywiście zwiększyć moc/ilość żarówek, wielkość dyfuzora i liczbę statywów, ale to zależy od rozmiarów studia.

Ta firma - inbest - z allegro ma najniższe ceny i wszystkie opcje do wyboru, także płacisz raz za wysyłkę.

Pozdrawiam i życzę dobrego malowania.

Ukryta Zawartość

Takie oświetlenie zapewni miękkie światło; chyba za dokładnie te obrazy namalujecie ;)

Ważne przy tym jakie kolory są obecne w pomieszczeniu (ściany, meble,etc) one też mogą narzucić odbijając światło swą sygnaturę i o tym trzeba pamiętać. Jeśli takowa ingerencja jest to raczej zamiast rozpraszać na całe pomieszczenie parasolem trzeba by było użyć coś w rodzaju punktowego oświetlenia z żaluzjami oświetlającego tylko teren pracy.

Tak że jak widać sprawa nie jest taka prosta :)

Dyfuzor zawsze można zdjąć, ale ja wolę malować w rozproszonym świetle. Jest bardziej zbliżone do naturalnego, nie rzuca ostrych cieni - od pędzli, ręki - i nie daje takich ostrych odblasków na papierze czy świeżej farbie. Poza tym statyw daje fajną funkcjonalność ustawienia światła kierunkowo.

Dla świętego spokoju można wziąć zestaw z mocniejszą żarówką:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie polecę Ci konkretnej żarówki,ale jeśli masz duże pomieszczenie to zainteresuj się lampami matalohalogenowymi,mają dobre światło,można znaleść modele o dużym ra i dużej temperaturze barwowej.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Jeszcze słowo na temat metalohalogena:wymaga oprawy z układem zapłonowym,nie jest to tania zabawka i jest to oświetlenie raczej przemysłowe,więc jeśli nie masz oddzielnej pracowni to w starciu z żoną jest bez szans.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Wielcy mistrzowie malowali przy różnym oświetleniu. To nie oświetlenie czyni mistrza, więc można je sobie spokojnie dobierać zgodnie z własnym widzi-mi-się.

A też zdarza mi się malować przy świecach, ale to raczej chodzi o oświetlenie modela.

Kupiłem taki zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wydaje się być w porządku.Przy nim wszystkie ledy i świetlówki energiooszczędne świecą na żółto.Mam duże możliwości regulacji kąta i wysokości światła.Zobaczymy jak się sprawdzi w praktyce.

Ukryta Zawartość

Nic z tego, najlepsze światło jest z północy, kiedyś tak na początku 20 wieku budowano pod nie atelier.

Nie wiem czy dalej ktoś tam maluje ale poza dużą ilością światła zimą tam jest raczej chłodno :(

Powerlux 5400K, dość referencyjne, zbliżone do światła dziennego, używałem do kalibrowania fotografii. Duża moc, do tego białe ściany.

Ukryta Zawartość

Niestety zbyt ciepłe światło wchodzi w żółcie, a chłodne w niebieski. Potrzebne jest jakieś odniesienie przy pracy.

Ukryta Zawartość

To nie tak, ważne jest równomierne rozłożenie całego emitowanego pasma. Trzeba pooglądać dokładne katalogi spektrum świecenia danego źródła światła.

Dzienne światło też ma odchyły ciepłoty inne jest np rano a inne w samo południe.

Odchodząc od światła sztucznego a obserwując niebo to subiektywnie tak zarąbistego koloru nieba w naszym kraju nie ma nigdzie indziej jak na północnym wschodzie. Nawet wyszło to na filmie Zmruż oczy Andrzeja Jakimowskiego filmowanego przez Adama Bajerskiego.

To nie są odchyły, ale bardzo duże różnice. Ale jako odniesienie do pracy powinno się używać 5500K. Jest to temperatura światła w południe wiosną i latem. Nie wchodzi zanadto w czerwień ani niebieski. Nie ma to związku z gustem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.