Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny o roznej impedancji w zestawie KD

Jackob

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

podobno nie ma glupich pytan, wiec pytam. Czy w zestawie np. 5.1 moge miec kolumny z dwoch kompletow, np. 4ohm fronty i 8 ohm central i boczne? Czy amplituner sobie z tym poradzi z palcem w styku, czy beda jakies negatywne skutki? Zakladam, ze do samoczynnej eksplozji ampka nie dojdzie, ale moze cos jednak sie porobic nieprzyjemnego ze sprzetem lub dzwiekiem?

Pozdrawiam,

J.

Pewnie poradzi sobie , nie wybuchnie , najwyżej przy głośniejszym słuchaniu wyłączy się . . Niektóre amplitunery mają przełączanie impedancji z 4 na 8 omów . Jaki masz ampli i jakie kolumny ?

Pewnie poradzi sobie , nie wybuchnie , najwyżej przy głośniejszym słuchaniu wyłączy się . . Niektóre amplitunery mają przełączanie impedancji z 4 na 8 omów . Jaki masz ampli i jakie kolumny ?

Ampli to Yamaha RX-V775 a kolumny fronty Avance Omega 503 (4ohm), reszta PSB Image (6ohm). Jak by to mialo nie fungowac to dokupie fronty od PSB. Avance maja juz swoje lata, do tego ostatnio przylapalem moja 2letnia corke, jak zdjela maskownice i robila 'pi-bip' na kopulce wysokotonowej :) Kolumna zabezpieczona, ale musialem uzyc odkurzacza :)

Jesli będą to np fornty 8 OHM a surround 4 OHM to raczej nie. Ciekawi mnie bardziej jesli ktoś podłącza do jednej nazwijmy to pary różne impedancje. Np niezależy mu na dobrych tyłach i podłacza co mu po dziadku zostało. Wtedy może być problem?

Nic się nie stanie gdy przed używaniem zmienisz impedancje kolumn na najniższą jaka jest w setupie a resztę skorygujesz jak napisał wojtas też w ampli w setupie

czyli w ampli ustawiam impedancje na 4ohm'y pod fronty, a reszte reguluje w ampli glosnoscia?

Nie na 4 ohmy a na 6 bo to jest najniższa impedancja jaką można ustawić w ampli (przynajmniej taka jest w 773) ale przy niej amplituner obsługuje 4-ro ohmowe ,

a resztę , tzn. różnice w głośności między centralną a frontami ustawiasz w menu naciskając na pilocie On Screen i dalej-> Setup-> Manual->Configuration->Level bo taka różnica może właśnie powstać z uwagi na różną impedancję , która powoduje zróżnicowanie mocy ,

natomiast w Parametric EQ wyregulujesz barwę dźwięku za pomocą korektora jeśli czegoś będzie brakowało lub będzie za dużo w brzmieniu kolumn.

Pewnie , że najprościej włączyć automata ale nie wiem czy automat zmieni impedancję , to trzeba będzie jednak ręcznie przestawić. Dzięki czester15.30 bo nawet nie przyszła mi na myśl . Sam sobie poustawiałem.

Zmień impedancję ręcznie , a później przeprowadź automatyczną kalibrację , kalibracja sama poustawia poziomy głośności dla poszczególnych kolumn , możesz po automacie wprowadzić swoje niewielkie korekty .

To miałem na myśli .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.