Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Hegel H70

moxaq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Serdecznie :)

Z okazji zbliżających się świąt oraz faktu że w pudełku leży przywieziony zza mniejszej wody Hegel H70 postanowiłem dokupić do niego kolumny...

Zestaw będzie podpięty do dac_a od Audio_Gd - Reference 7, zaś materiał to głównie pliki flac oraz koncerty z płytek HD / ścieżka linear PCM/

Pokój to około 16 m2 /4,5x3,5/. Po lekturze forum zdecydowałem się na mniejsze klocki:

- ATC SCM 11

- KEF LS50

Muzyka jakiej słucham jest rockowo/akustyczna /Bocelli, Botti, Genesis, Pink Floyd, Genesis, Acoustic Alchemy... ale i Raz Dwa Trzy :)/

Zastanawiam się czy te kolumienki nie będą miały za mało basu... ale z większymi będę w tym pokoju miał spory problem...

Proszę bardzo o porady i opinie... a może zaproponujecie coś innego? Na kolumny chcę przeznaczyć tak do 5000-6000 zł - interesują mnie tylko nowe... wystarczy, że wzmacniacz jest używany ale to była prawdziwa okazja...

Pozdrawiam Serdecznie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/107816-kolumny-do-hegel-h70/

Z ATC SCM 11 nadmiaru basu nie uświadczysz, nie licz na jakiekolwiek uderzenie, zejście, pomruk itp. Radziłbym odsłuchać. Jeśli interesują Cię LS50 sprawdź też R300,w nich uderzenia Ci nie braknie. Porównywałem je bezpośrednio właśnie ATC SCM 11, Xavianami, Audio Academy Phoebe 3. Kefy zagrały zdecydowanie najlepiej z nich wszystkich.

KEFy będą lepsze.

H70 ma przygaszoną górę pasma, a KEFy ją eksponują, więc będzie w sam raz.

ATC mają znowu wysokie tony nie do końca tegens, poza tym moc H70 będzie za mała.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Witaj,

Jeśli szukasz brzmienia otwartego, dynamicznego, natomiast bas powinien być świetnie kontrolowany, zdecydowanie polecam ATC SCM11 (mamy najnowszą wersję SCM11 2013 edition oraz poprzednią w niźszej cenie). Jest to często łączona konfiguracja.

W przypadku kolumn Kef poza oczywiście bardzo dobrymi LS50, namawiam na posłuchanie R300 (http://q21.pl/kef-r300.html). Jesli lubisz bardziej miekkie brzmienie, dobrze spasiją się także monitory Xavian XN125 Junior (http://q21.pl/xavian-xn-125-junior.html).

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Jeśli szukasz brzmienia otwartego, dynamicznego, natomiast bas powinien być świetnie kontrolowany, zdecydowanie polecam ATC SCM11 (mamy najnowszą wersję SCM11 2013 edition oraz poprzednią w niźszej cenie). Jest to często łączona konfiguracja.

W przypadku kolumn Kef poza oczywiście bardzo dobrymi LS50, namawiam na posłuchanie R300 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jesli lubisz bardziej miekkie brzmienie, dobrze spasiją się także monitory Xavian XN125 Junior (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Dziękuję za odpowiedź.

Z SCM 11 rezygnuje bo z tego co czytam grają analitycznie i nie mają basu...

A jaka jest różnica pomiędzy LS50 a R300? Cenowo raczej podobnie...

Wysłane z mojego GT-I9505

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ls50 to dwu drozna kolumna a r300 to już 3 drozna .cenowo troszkę r300 drozsze.

Sam miałem ls50 i zamienillem na atc 11. Może nie mają dużego zejścia na basie ale nie znaczy że go nie mają ,jest go wystraczjaco tylko ze po prostu nie schodzi bardzo nisko ,Nie rezygnował bym z nich ,możesz posłuchać w sklepie nic to nie kosztuje może zdziwił byś się bo grają naturalnym dzwiekiem który nie męczy i nie czaruje jak niektore kolumny -tyle że wygląd nie każdemu pasuje .

Sam przerabialem temat monitorów i najlepiej mi zagrały dynaudio Focus 160 trochę więcej niz twoj zakładany budżet ale niektóre sklepy dadzą ci upust i może lekko prekroczysz twoj budżet

:)

Ja jednak namawiałbym na posłuchanie ATC.

Kef R300 grają bardziej efektownie niż LS59, dynamiczniej, mocniej, bardziej skrajami pasma. Wybór zaleźy od indywidualnych preferencji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie ma innej opcji, musisz posłuchać. Ja przed zakupem słuchałem właśnie w Q21, no i wybór padł na R300, mimo że były najdroższe. Odsłuch ATC trwał 5 minut i podziękowałem, może do plumkania czy jakiejś klasyki by się sprawdziły na moim Arcamie, ja szukałem trochę agresji, dobrego mięsistego basu z odpowiednim zejściem i czegoś z dobrą sceną i niewypchaną średnica na pierwszy plan :) Nie wiem jak grają LS50 bo ich nie słyszałem, cena natomiast niższa o jakiegoś tysiaka od R300.

Posiadam hegla h70 z atc scm11, gra to u mnie świetnie w 23 m2, bas jest bardzo dobry, zróżnicowany, trzeba zwrócić uwagę na kable głośnikowe, u mnie obecnie są podłączone Jantzen.Każdy ma inne preferencje brzmieniowe oczywiście, i dlatego bez odsłuchu, tylko z Kogoś polecenia kupować nie warto, bo można się naprawdę zawieść.W każdym bądź razie nie rezygnuj tak szybko z ATC.Pozdrawiam.

Jestem po odsłuchach... subiektywnie najbardziej podobały mi się R-300 w ls50 basu prawie nie słyszałem... :-( chodź niestety sprzedawca nie miał Hegla tylko Nada i Xindaka...

Ogólnie namawiał mnie na te 50ki że maja basu tyle ile trzeba...

Wysłane z mojego GT-I9505

witam ponownie... wychodzi cały czas moje laictwo i dyletanctwo :( odsłuchy trwały ponad godzinę a konkluzja jest taka, że wcale nie wiem więcej niż na początku... no powiedzmy, że niewiele więcej... podobno podarowano mi 100... gdyż odsłychy są płatne oprócz wyżej wspomnianych słuchałem jeszcze Audio Academy Phoebe 3 / takie dość niskie podłogówki/ to polska konstrukcja/ niestety ku mojemu żalowi nie było ATC SCM11 ale dowiedziałem się, że jest tego nowa wersja z tego roku która "podobno" przy dobrym wzmaku robi różnicę...

jestem laikiem ale od razu odczułem, że pomieszczenie dla ls50 było za duże... i miałem wrażenie, że grają tak ostro... nie wiem jak to określić ale dźwięki były bardzo "odczuwalne" a bas taki jakby ukryty, żadnych tam "zejść" także do rocka chyba średnio... może w mniejszym pomieszaniu... r300 za to dużo lepszy bas - przede wszystkim go "odczuwałem", no i phoebe 3 które zagrały całkiem całkiem... może bas mimo że nie był tak odczuwalny jak w R300 /mimo że te są mniejsze/ ale grały jakby bardziej niemęcząco... i były najtańsze... a w ciemno nigdy bym tego nie powiedział... ot laik ze mnie...

sprzedawca najbardziej namawiał mnie na ls50, że R300 po jakimś czasie zaczną mnie męczyć bo dźwięk z nich jest atrakcyjny tylko na początku a po jakimś czasie zacznie mnie męczyć... /bo pasma w nim są podkoloryzowane/ zaś ls50 są dużo lepiej zbalansowane i jak się osłucham to zacznę to doceniać... no i phoebe 3 które też zachwalał /podobno świetnie grają z /xindakiem?/ i Vincentem? i które ogólnie są dla mnie też ciekawe... ale już zdecydowałem na podstawkowe...

muszę jeszcze w stolicy znaleźć te ATC SCM 11 - naprawdę ta nowa wersja z tego roku robi taką różnicę...?

sprzedawca najbardziej namawiał mnie na ls50, że R300 po jakimś czasie zaczną mnie męczyć bo dźwięk z nich jest atrakcyjny tylko na początku a po jakimś czasie zacznie mnie męczyć... /bo pasma w nim są podkoloryzowane/ zaś ls50 są dużo lepiej zbalansowane i jak się osłucham to zacznę to doceniać... no i phoebe 3 które też zachwalał /podobno świetnie grają z /xindakiem?/ i Vincentem? i które ogólnie są dla mnie też ciekawe... ale już zdecydowałem na podstawkowe...

Brzmi to trochę tak jak byś słuchał w tym samym sklepie co ja:) Tyle że mnie namawiano na ATC, które ogólnie zagrały najsłabiej z całej czwórki, oraz na AA Phoebe 3 właśnie ( moim zdaniem oraz kumpla który był ze mną wyglądają jak Clatronici :)). Co do R300, to wcale nie męczą, wręcz z czasem jest coraz lepiej, musza trochę pograć. Ogólnie to widzę że nie na sucho a właśnie po odsłuchach mnóstwo osób przekonuje się co do Kefów z serii R, bo jeśli chodzi o forum to nikt Ci prawie ich nie poleci, bo każdy w każdym temacie pisze o "Dynkach", ATC, Tannoyach i Magnatach. Pewnie dlatego że mało kto je słuchał, a jest co posłuchać:)

Ps. NAD do serii R nie bardzo, do nich trzeba coś bardziej liniowego. Nie wiem jak gra ten Hegel, ale z Arcamem jest bardzo dobrze.

muszę jeszcze w stolicy znaleźć te ATC SCM 11 - naprawdę ta nowa wersja z tego roku robi taką różnicę...?

Nie wiem która to wersja tegoroczna, ta z czarnym przodem? Bo to tego słuchałem.

• 2 lata później...

O ile pamiętam mojego Marantza tyle że pm7004 to miał trochę napompowany dół, zwłaszcza ten wyższy zakres i właśnie grał mocno do przodu, wokale brzmiały bardzo efektownie ale trochę męczyło przy innej muzyce.

Proponuję rzucić uchem na używane Xavian XN 250. Mam je w pokoju 15m2 i tam brzmią doskonale. Dołu tyle ile trzeba, wypełnia ładnie pokój ale nie dusi się, ładna średnica i pięknie grająca góra. Sugeruję jeszcze posłuchać Impuls Audio monitor Alize poznańskiej firmy. Świetne monitory w bardzo dobrej cenie. Wszystkie monitory testowałem z Hegel H 100 i efekt był naprawdę b.dobry.

Szukając monitorów przetestowałem u siebie kilka sztuk i podzieliłem się wrażeniami. Może coś z tego będzie pomocne koledze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.