Skocz do zawartości
IGNORED

Audio do salonu:) 3x4,5 m

Geed

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w wyborze wzmacniacza do pokoju 13,5 m2.

Opiszę pokój: głośniki mogę postawić na ścianie gdzie wisi TV, szerokość ściany 2m i drzwi z prawej strony. Na przeciwko kanapa w odległości 4m, pomiędzy nimi stolik kawowy z prawej ściana z lewej meblościanka. Głośniki mogą stać na podłodze lub na podstawkach.

Muzyka: Najczęściej słuchamy z żoną Bocelli, Keny G, jazz, ale i Chrzanowska, Genesis, Marillion, Led Zeppelin, Pink Floyd, Whitney Houston. Czasami muzykę poważną. Czyli wachlarz dość spory. Bardzo rzadko puszczamy coś ciężkiego jak Metalika, ACDC czy podobne.

Słuch: Słyszymy, żona lepiej:) - przynajmniej tak mówi, ale bez przesady nie mamy słuchu idealnego (lata swoje robią).

Ponieważ nie jesteśmy wstanie uzbierać na cały sprzęt, więc na początek chcielibyśmy kupić wzmacniacz stereo w granicy 2000 - 2500zł. Może za pół roku dokupilibyśmy głośniki, także proszę o zestaw wzmacniacz - głośniki by zorientować się w cenie. Wzmacniacz chcemy kupić nowy. Źródłem byłby na razie Technics SL-P320 ale nie ma co na niego się oglądać, bo już ledwo zipie.

https://www.audiostereo.pl/topic/107831-audio-do-salonu-3x45-m/

Witaj

Jeśli szerokość ściany to 2m , oznacza odległość między kolumnami to 1.5 m ( 0.5 m od ściany lewej + 1.5 m między kolumnami + 1m na drzwi) - trochę mało - przy rozstawie kolumn 1.5 m odległość punktu odsłuchowego 1.5 góra 2 m od kolumn - przy kanapie odstawionej na 4m raczej nie ma szans na przyzwoitą stereofonię. Spróbuj odstawić kolumny na 1.5 m od ściany i trochę przysunąc kanapę. Jeszcze jedna uwaga - dużo ważniejsze od wzmacniacza będą w Twoim przypadku kolumny - pomieszczenie nie jest za duże - powinieneś je bardzo starannie dobrać. Piszę z własnych doświadczeń, nie jestem mistrzem od akustyki. Być może zajrzą tutaj bardziej doświadczeni koledzy i udzielą szczegółowych rad. Przed Tobą wiele poszukiwań ( sprzętu i ustawień ) - pozdrawiam Jarek

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz preferencje brzmieniowe, zdecydowanie polecałbym dosyć uniwersalny system, oparty docelowo na wzmacniaczu NAD C326 BEE (http://q21.pl/nad-c326-bee.html) lub Xindak A-06 (http://q21.pl/xindak-a-06.html). NAD zagra mocniej, dynamicznej, Xindak natomiast jest urządzeniem grającym równo z bardzo dobrym wypełnieniem, gdzie bardzo dobrze prezentowany jest środek pasma. Droższą ale moim zdaniem wyraźnie lepszą alternatywą jest wzmacniacz Rega Brio-R (http://q21.pl/rega-brio-r.html), który przede wszystkim barwą przebije konkurencję.

Gdyby wybór padł na wzmacniacz Rega, optymalnym, bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakup kolumn Rega RS3 (http://q21.pl/rega-rs-3.html), chociaż warto rozważyć także świetną, polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (http://q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html).

Przejrzyj proszę nasze propozycje i serdecznie zapraszam z żoną do naszego salonu na odsłuchy. Są to tylko moje propozycje, natomiast w salonie mamy ogromny wybór wzmacniaczy i kolumn, fizycznie dostępnych i gotowych do odsłuchów, można wszystko potestować.

W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za pomoc i propozycje. Prosiłbym o dobór jeszcze kolumn do NAD C326 BEE i Xindak A-06. Rega Brio-R trochę przekracza budżet ale OK. Czy różnica pomiędzy Xindak A-06 a Rega Brio-R rzeczywiście jest aż taka duża, bo w cenie jest.

Między kolumnami może być odstęp max 1,5m. Głośniki muszą stać blisko ściany. W czasie słuchania mogę najwyżej przysunąć wersalkę.

• 2 lata później...

Po 3 latach sprzęt skompletowany. Wybór padł na REGA: Rega Brio, Rega RS3, Rega RP3 oraz Rega DAC-R. Jestem zadowolony. Wczoraj odpaliłem gramofon. Dźwięk super. Mam tylko pytanie jak ustawić poprawnie RP3 z wkładką elys2. Krok po kroku proszę.

Jak dobierałeś sprzęt? Czy po drodze miałeś coś innego?

Z czym testowałeś? Dlaczego wybrałeś akurat to?

Mam tylko pytanie jak ustawić poprawnie RP3 z wkładką elys2. Krok po kroku proszę.

Gdzie kupiłeś? Nie mogli Ci tego od razu zrobić?

Mam tylko pytanie jak ustawić poprawnie RP3 z wkładką elys2. Krok po kroku proszę.

O ile dobrze pamiętam to RP3 jest bardzo często sprzedawany z Elysem jako komplet tam są trzy wkręty do podwieszenia wkładki i nie ma jakiegoś pola manewru. Ustaw tylko nacisk.

Jesli chcesz przykręcić tylko dwoma wkrętami i korygować ustawienie to tutaj jest takie podstawowe ABC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Czesc,

Rega w tej cenie gra bardzo dobrze. Malo jest osob, ktore kompletuja caly zestaw z jednej firmy. Mam nadzieje, ze dostales ladny rabat na to wszystko. Kompletny, przyjemny dla ucha zestaw i ladnie wyglada na polce ;) Milego sluchania.

Wieza STEREO Technics :)

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.