Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat gwiazdkowy

Thrudpl

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

Na wstępnie chciałbym wszystkich pozdrowić ponieważ jest to mój pierwszy post tutaj.

Ponieważ czas już pisać list do Mikołaja zwracam się do szanownych doświadczonych kolegów z radą.

Na początek opiszę czym dysponuję:

Wzmacniacz Onkyo + Quadral Quintas 500 jako kino domowe - rzadko muzyka.

PC + Sound Blaster LIVE 24Bit External + słuchawki Superlux 668B - głównie do słuchania muzyki oraz czasami do grania.

Jako że Mikołaj budżetem zbyt dużym nie dysponuje postanowiłem zakupić coś do zestawu PC. I tu mam dylemat:

1. Używana karta Audiotrak Prodigy HD2

2. DAC ze wzmacniaczem Fiio E10

3 Wzmacniacz słuchawkowy hybrydowy by Micszu

Najbardziej się skłaniam do opcji nr3 (bo lampa) ale najbardziej chyba racjonalna jest opcja nr1. Bo Audiotrak ma wyjścia RCA pod które mogę podpiąć w przyszłości jakiś wzmacniacz. A wzmacniacz w tej chwili mógłbym podpiąć jedynie pod wyjście słuchawkowe z mojej karty.

Co sądzicie o tych opcjach? Może macie jeszcze jakieś inne pomysły, a może w ogóle cały zakup jest bez sensu bo karta która obecnie mam jest wystarczająca i poprawy dźwięku nie będzie.

W każdym razie dziękuje z góry za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/107833-dylemat-gwiazdkowy/

kazdy moze miec swoja opinie;)

oto moja

sprzedaj conajmniej fronty za sensowna cene

i kup lepsze kolumny frontowe - koniecznie podstawkowe na inne mikołaj nie ma pieniedzy

bardzio proponuje rozwazac dostepne od reki (pewne)piloty na allegro - jakosc bez porówniania do tego co masz

wymiany na hd2 nie usłyszysz na tych kolumnach poza zmiana charakteru na głebszy (bedziesz drazył czy słychac czy nie) roznic pomiedzy 24bit a np. elite - nie da zadna mocą znalezc

nie raz nie dwa drazyłem by znajomym wsadzic lepszy dziwek w to -i nie ma sensu - w słuchawkach tak

zarobisz grosz i zyskasz słuchowo

jak dobrze sprzedasz to i na hd2 wystarczy

pierwszy Twoj zakup na gwiazdke to list o kolumny

jesli nie uzywasz muzycznie kolumn tylko słuchawki

nawet z wyjscia onkyo warto zmienic karte

hd2 zrobi jak nic innego w cenie :) (poza 0404 znacznie lzejsza w przekazie ale detalika lepsza)

wzmacniacz słuchawkowty calkoiwocie odpada -kiedys na szarym koncu do innego sprzetu

stereo z obsługą kina

xonar d2

barracua ac-1

obydwie wysmienicie grają - i maja super sterownik modowany uniXonar

esencja

te kolumny nie graja wystarczajaco by przekazac to co karty maja do przekazania -trudno i darmo

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Niestety z powodu dwóch małych szkrabów (2latka i 6miesięcy) odsłuch muzyki tylko na słuchawkach. Z tego powodu ( atakże finansowego) kolumny zostawiam tak jak są a drobne fundusze przeznaczam na słuchanie przez słuchawki.

Zastanawiam mnie czy lepsza będzie krata czy jednak DAC (np Fiio E10) obie pocje umożliwiają w przyszłości podłaczenie wzmacniacza słuchawkowego (np lampowego)

jak przyszłosciowo pod a'la lampizacja to tylko emu 0404 i 1212 ale to juz praktycznie nieslyszalna zmiana z 4 na 12

hd2 jest za mało detaliczny i za gleboki dla lampy to samo fiio10 swietne sprzety same w sobie juz wpasowane w gusta

jak lampa ty tylko 0404 niesamowita detalika nic sie nie umywa ani hd2 ani d2 ani elite - watpe w xonara st (choc nie miałem przyjemnosci) wiedzac ze nie gra diametralnie odmiennie i duzo lepiej od d2

emu zabija wszystko to calkowicie inne grabnie - slyszysz sprawy o ktorych mogłes pomyslec ze są

takiej roznicy jaka robi emu z poziomu np x-fi

nie robi ani przesiadka z integey na d2 ani na hd2

latencja zerowa praktycznie - gwarantuje muzykalnosc i to słychac

to porostu inne granie - pełne wszelkich szczególików detaliczne i tak separowane ze MIAZGA:)

do lampy nic innego

pewna trudnosc w obsłudze mixera firmowego ale warto warto sie chwile potrudzic

masz toshibe aurex albo yamahe co gorsza z jasnymi kolumnami - nie emu

chcesz lampe i wiesz ze bedzie masz słuchawki- tylko emu

zobaczysz ze to cie rozłozy na podłodze i nie słuchaj głupot ze to studio i nie da przyjemnosci bo wykaze błedy - stare bzdety - jak kto słucha smiecia kompresowanego smieciowo to i tak ale nie po to sie kupuje dobry sprzet by sluchac mp3 komprsowanego szybkim trybem na 128 a pozniej z tego "by zrobic lepiej" przerobic na 160:)

dobre 200-320 brzmia juz wspaniale zadnego smiecia

jaby nie było do kupienia to moge wystawic

nie rób błedu na hd2 z powodu trudnosci- choc hd2 tez nie prosto znalesc uzywaną sporo taniej .

Napewno w dobrej cenie- takiej jakiej nie ma

kupuje wszystkie okazje na 0404 i 1212 - ja nie "zbiednieje" - "jutro" bedzie kolejna :)

kolejna sprawa jakosc słuchawek ale to sam oceniasz

ja bym zamiast lampy najpierw zmieniał słuchawki choc tych tez nie znam a słychac ze ludzie chwala ale ludzie wszystko chwalą ;)

wydatek na uzywane załozmy np. 518stki nie jest gigantem nie do przekroczenia ;)

na słuchawkach mało sie znam ot wspominam

uzywam w zyciu 3 par i od swieta

ooo prosze Cie bardzo akurat koło mnie - moge sie wybrac osluchac czy wszystko wporzadku:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Dzięki za podpowiedź z tym EMU ale obawiam się że trochę przerasta mój budżet.Obawiam się również czy nie jest zbyt skomplikowana dla mnie. Na Allegro widziałem dwie wersje EMU zewnętrzną i wewnętrzną. Czy wewnętrzna ma wyjście słuchawkowe? Bo wzmacniacza jeszcze długo mogę się nie dorobić i musiałbym słuchać bezpośrednio z karty.

Jeśli chodzi o słuchawki to Superluxy 668B uważam za bardzo dobre. Nie jestem znawcą i możliwe że i słuch nie ten, ale porównywałem je z Sennheiserami HD600 i różnica na korzyść 600 nie była zbyt duża (a nawet jeśli chodzi o wyższe częstotliwości to 668B grała jak dla mnie lepiej) Na tą chwile nie zamierzam więc ich zmieniać.

Niestety z powodu dwóch małych szkrabów (2latka i 6miesięcy) odsłuch muzyki tylko na słuchawkach.

Aby napić się piwa, nie musisz już kupować całego browaru ! :)

Tylko bez śmiechu, bo można się mocno zdziwić ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja to sie dziwie - ze ktos to kupuje ;)

nie no nie mam nic przeciwko ale cena to raczej .... :/

z takimi parametrami producenckimi ze szok :/

moze i gra nie mowie ze nie ......a warto to to ? lepsze niz fiio 10?

to w koncu 1000 zł

lepsze niz stacjonarka sabre ? ;)

nie zmam ale na moje to własnie jest cały browar przepity :)

zreszta jak miałbym dac 1k za cos bez gałki porzadnej to tak troche niezrecznie- lubuje sie w konkretnych urzadzeniach stosunkowo duzych

jak kto ma browar to po co mu nowa warzelnia ? wystarczy kupic lepsza kadz a to jest poprostu nowy browar do kieszeni - lacznie za duzo piwa mozna sie ututkac :)

nie ma wyjscia sluchawkowego trzeba stosowac przejsciówke z monojacków

a czemu miałbys nie uzywac dziury z Onkyo?

teraz tez podalaczasz bezposrednio pod liva?

zewnetrzne do 0202 to nie - to co innego (dobra ale bez zadnej rewelacji)

0204 juz tak - to co innego / nie gra tak dobrze jak 0404 pci/ex - choc ten sam głowny przetwornik

0404 - nie mialem nie wiem

nie rozumiem po co chcesz wydawac jak juz na zewnetrzną- to niewarte

nie zapolacisz mniej niz 4stówy

nie najladniej to to wyglada :/

wzmacniacz stacjonarny jest atrakcją chcesz na nim postawic to brzydkie pudełko ;)

zewnetrzne to kupuje sie raczej jak ktos nie ma wyboru i z lapka pracuje

nie masz sie bawic w sterownikach ani mikserze ani jeszcze dalej w las - tego to i ja nie znam ani zamierzam poznawac

grun to to poprostu postawy odpalanie mixera właczania trybów i to wszystko

ps

załozmy ze nikt nie widział tego ze suprluxy graja lepiej niz hd600 - nie bede komentował ;) (zwalmy na karb warunków) - Twoja osobista sprawa w kazdym razie jak do mnie taka interpretacja nie dociera i napewno sie z nia nigdy nie zgodze ani nie umyka bezrefleksyjnie

nie wiem o co z budzetem ale 200zł to conajmniej rozsądna cena - nie wiem co widziałes, ja nie myslalem o drozszych

a czemu miałbys nie uzywac dziury z Onkyo?

teraz tez podalaczasz bezposrednio pod liva?

Kino stoi wmiejscu niezbyt fortunnym do odsłuchu na słuchawkach, POzatym przy dzieciach mam czas na słuchanie głownie wieczorem kiedy śpią. Siadan wtedy przy komputerze i przy okazji słucham muzyki (albo jka kto woli przy słuchaniu muzyki robię coś na komputerze).

Najtańsza E-mu 0404 jest w tej chwili za 400zł -to niestety przekracza mój budżet.

W tej chwili najlepszą opcją wydaje mi się Fiio 10. Ma wyjście liniowe więc w przyszłości mogę podpiąć wzmacniacz słuchawkowy. Jest mobilne - mogą podpiąc pod firmowego lapka na delegacji.

Wytłumacze się również dlaczego nie chce uzbierać kasy na coś droższego. Za jakiś czas (rok może dwa) zamierzamy sie przeprowadzać do większego mieszkania i zamierzam kupić jaki fajny gramofon + kolumny stereo. Dlatego zestaw słuchawkowy traktuję jako niskobudżetowy (ale jakościowo w miarę dobry) element przejściowy.

eh to po co w ogole pisałes o kolumnach i wzmacniaczu i... skoro to wszysko nie w temacie

lampizowac fiio nie

wzmacniac nie ma do czego

masz zbyt wiele rozbierznych mysli ;)

kup to fiio10 dobry wybór i nie z zadna mysla na przyszłosc coz to z niego wielkiego zrobisz - nic nie zrobisz, podziałasz i pojdzie do ludzi - grunt bys był teraz zadowolony :)

kiedys bedzie kiedys :)

ps

nie oczekuj zbyt wiele to nie bedzioe jakby swiat sie zmienił

nawet zmodowane hd2 swiata nie wywali do gory nogami ale jednak bardziej

fiio delkikatniej ale funkcjonalniej jak sam zauwazyłes

zapomniałbym polecic jak zawsze uwadze xonara u7 - wiecej bajerów od fiio sterowniki to nie tylko cos nieprzydatnego :)

naprawde mozna nimi zrobic "cuda na kiju" i uzyskac efekty pozytywne bujajace sprzet powyzej "symbolicznych" zmian

gdyby to to sprawdz np

ustwienie

nie wyjscie sluchawki a kolumy (i bez znaczenia ze masz podpiete słuchawki)

dolby dla kolumn wezsze nie bardziej rozszerzone - zadnych wiecej dodatków tylko właczone dolby

razem z nim pomieszczenie wygluszone - małe

u mnie na kolumnach robi lepszy (nie mocniejszy) efekt niz sb crystalizer 30%

w wiekszosci rodzajów muzycznych

warto tez uzyc flexi basa na minimum hz czyli zostawic na 50 i wlaczyc lepiej kontroluje nie rozlewa sie ot wrazenie zalezne od utworu i sprzetu

Ups to mi dałeś do myślenia z tym Xonarem. A już byłem zdecydowany na Fiio. Teraz całą niedzielę spędze na porównywaniu tych obu urządzeń.

Zastanwaim mnie czy U7 gra tak dobrze jak Fiio. NA plus U7 jest surround w grach. Ale za to w Fiio są chyba lepsze komponenty do grania stereo.

Sam już nie wiem

nie jest lepszy ani komponenty jest ładniejsza skrzynka i fajny krecioł

lepszy jest u7 jak dla mnie

a ja sie zastanawiam czy fiio grało tak dobrze jak xonar

w kazdym raznie na mnie nie zrobiło zadnego znaczacego wrazenia u7 bardziej

Najtaniej Xonar U7 na Allegro jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Ale po wejściu na ich stronę przyznam że troche nie rozumiem.

Ukryta Zawartość

Czymś się róznią?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupujesz jak juz to jedna nie w opakowaniu zbiorczym ;)

kupujesz w morelach np albo innej sieciówce gdzie latwiej odebrac osobiscie czy oddac

isiotne przy odsprzedazy

nie kupujesz od krzaka na allegro ktory dzis jest a jutro nie ma bo 5 zł taniej

kupujesz w solidnym sklepie za 310 z pewna 3 letnia gwarancją i odbierasz osobiscie jesli akurat mozesz

Jeszcze jedno pytanie (mam nadzieję że niezbyt głupie). Jesli przesyłam sygnał spdif do amplitunera to czy ma znaczenie z jakiej karty on wychodzi? Czy z karty zewnętrznej czy z integry?

Teoretycznie chyba nie powinno to mieć znaczenia skoro sygnał jest wysyłany w formie binarnej i dopiero odkodowywany w amplitunerze. Co w sytuacji gdy karta jest stereofoniczna a sygnał np. 5.1?

nie ma znaczenia w tej klasie

teoretycznie moze gubic zero jedynki przez zły przekaz ale nie wnikaj raczej

ps

chyba nie po to kupujesz dobry przetwornik by wysyłac do złego w amplitunerze ;)

np.

hd2 jest stereofoniczna w sekcji dac

cyfrowo przesyła sygal pomijajac swoja własną sekcje D/A

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie.

Jako że zaznajomiłem się już z nowym nabytkiem podzielę się z wami moimi spostrzeżeniami.

Karta gra bardziej muzykalnie od mojego poprzedniego Sound Blastera, dźwięk jest łagodniejszy i wyższe częstotliwości nie są tak mocno wyeksponowane.

Muzykę odtwarzam na Foobarze poprzez ASIO. Nie używam Xonarowych "polepszaczy" uprzestrzenniających dźwięk (jak dla mnie totalna porażka - może i zwiększa się scena ale dźwięk jest kompletnie zamulony). Jedyne warte zastosowania jest Dolby Theater (w filmach), które stanowi odrebny moduł.

Jestem zadowolony z zakupu. Karta warta swojej ceny

• 2 miesiące później...

zapomniałbym polecic jak zawsze uwadze xonara u7 - wiecej bajerów od fiio sterowniki to nie tylko cos nieprzydatnego :)

naprawde mozna nimi zrobic "cuda na kiju" i uzyskac efekty pozytywne bujajace sprzet powyzej "symbolicznych" zmian

gdyby to to sprawdz np

ustwienie

nie wyjscie sluchawki a kolumy (i bez znaczenia ze masz podpiete słuchawki)

dolby dla kolumn wezsze nie bardziej rozszerzone - zadnych wiecej dodatków tylko właczone dolby

razem z nim pomieszczenie wygluszone - małe

u mnie na kolumnach robi lepszy (nie mocniejszy) efekt niz sb crystalizer 30%

w wiekszosci rodzajów muzycznych

warto tez uzyc flexi basa na minimum hz czyli zostawic na 50 i wlaczyc lepiej kontroluje nie rozlewa sie ot wrazenie zalezne od utworu i sprzetu

Dzięki Kolego Erazm, Twoja porada bardzo pomogła :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.