Skocz do zawartości
IGNORED

Kupno przez tablica.pl na odległość

Excalibue

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Znalazłem interesujący zestaw kina domowego, niestety na portalu tablica.pl
Facet nie ma konta na allegro.
Jak się zabezpieczyć przed wpłatą pieniedzy na jego konto ?
Umowa kupna sprzedaży mailowa + potwierdzenie danych przelewem symbolicznej złotówki na moje konto ?
Ma ktoś jakieś pomysły ?
Pozdrawiam.

Za pobraniem jeśli chcesz się zabezpieczyć. Może Ci przelać symboliczną kasę z jego konta aby potwierdzić dane, choć i tak nie masz pewności. Jak oszust Ci się trafi to podpisze Ci co zechcesz a i tak potem zniknie z kasą.

Wysyłka sprzętu za pobraniem też Ci nic nie da. Będziesz przy kurierze sprawdzał czy sprzęt działa?

Zresztą żeby otworzyć paczkę i tak musisz najpierw zapłacić za nią.

Kupuję w sieci bardzo dużo. Często wysyłałem pieniądze na podstawie rozmowy telefonicznej z kimś lub tylko maila. Nikt mnie nigdy nie oszukał.

Ale masz "skazę polską" - boisz się że ktoś cię na pewno oszuka. Więc nie kupuj w sieci - dla Ciebie są przeznaczone sklepy.
Ale masz drugą "skazę polską" - wolisz kupić takiej. Więc nie kupisz w sklepie - szukasz w sieci. Ale boisz się że tam cię ktoś oszuka...
To się nazywa "błędne koło" ...

Kupuj za pobraniem, ale napisz sprzedającemu, że odbierzesz tylko jeżeli wybierze dodatkową opcję "sprawdzenie zawartości".
Kosztuje to tylko 5zł, więc jak jej nie wybierze, to znaczy, że coś nie gra, a Ty wtedy możesz nie odebrać paczki i zostanie ona zwrócona do nadawcy na jego koszt.
Ta opcja daje Ci oczywiście możliwość sprawdzenia zawartości przed zapłaceniem pieniędzy.

[quote name='Excalibue' timestamp='1386947981' post='3019336']
Z tego co wiem jak już otworze paczkę przy kurierze to jest już moja nawet jeśli będą to cegłówki..
[/quote]

Nie prawda, jeśli firma kurierska ma opcję sprawdzania przesyłki to jest to czynność przed opłaceniem.
Jeśli stwierdzisz, że towar jest niezgodny z tym czego oczekujesz sporządzany jest protokół odmowy przyjęcia przesyłki.
Jedyną opłatę jaką ewentualnie trzeba zapłacić to tylko koszt usługi za dostarczenia przesyłki i to tylko w przypadku jeśli jest scedowana na adresata.

Oczywiście przed wszystkim czynnościami sprawdzającymi przesyłkę nie nalezy niczego podpisywać.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Cholerka teraz mam jaja z KE-X'em.
Wysłałem do klienta dość duże kolumny ( ponad 40kg ) - przesyłka widnieje jako doręczona a paczki brak..
Może ktoś tam pracuje albo wie o co chodzi ?
[url="http://kurier.k-ex.pl/tnt_szczegoly.php?nr=468019554"]http://kurier.k-ex.pl/tnt_szczegoly.php?nr=468019554[/url]
Proszę zauważyć jaki widnieje podpis odbierającego... Tragedia po prostu.

Gość

(Konto usunięte)

[quote name='Excalibue' timestamp='1387223501' post='3022260']
Cholerka teraz mam jaja z KE-X'em.
Wysłałem do klienta dość duże kolumny ( ponad 40kg ) - przesyłka widnieje jako doręczona a paczki brak..
[url="http://kurier.k-ex.pl/tnt_szczegoly.php?nr=468019554"]http://kurier.k-ex.pl/tnt_szczegoly.php?nr=468019554[/url]
Proszę zauważyć jaki widnieje podpis odbierającego... Tragedia po prostu.
[/quote]

W takich przypadkach nie ma co gdybać na forum, tylko skontaktuj się z firmą wysyłkową - tam otrzymasz wyjaśnienia od nich albo do konkretnego kuriera.

Wracając do tematu: A może poproś kolegę z forum zamieszkującego obok sprzedawcy o obejrzenie oferowanego towaru i wydanie opinii. Forum chyba jest formą bractwa, nie tylko ringiem podstarzałych samców alfa.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

[quote]Cholerka teraz mam jaja z KE-X'em.
http://kurier.k-ex.pl/tnt_szczegoly.php?nr=468019554
Proszę zauważyć jaki widnieje podpis odbierającego... Tragedia po prostu.[/quote]

Niby błąd systemu... ale paczka szczęśliwie dotarła dziś rano więc niech im będzie.

Na zakupy na tablicy trzeba uważać jak wszędzie zresztą a kto powiedział że allegro jest bezpieczne? Można kupować na tablicy w miarę rozsądnie ale trzeba robić to z głową (zadzwoń do gościa popytaj, jeśli jest taka potrzeba zadzwoń jeszcze raz porozmawiaj, zorientuj się czy to kombinator, czy rozmawia normalnie przebiega, poproś o jakieś dodatkowe fotki oraz informację o sprzęcie, sprawdź czy sprzedaje coś jeszcze, może ma konto jeszcze gdzieś indziej na innym portalu, może znasz kogoś z audiostereo kto tam mieszka, spytaj się na forum itp). Nigdy nie będzie pewności a znając życie nikt lub prawie nikt nie wyśle sprzętu z opcją "płatność przy odbiorze" w takim już kraju żyjemy. A na prawdę można trafić po dobrej cenie rzeczy, które na innych portalach byśmy w takiej cenie nie dostali. Ja korzystam z tablicy raz na miesiąc czasem na dwa tzn. kupuję i jeszcze puki co wszystko było ok. Między innymi kupiłem gramofon Pro-Jecta za 250 zł który w sklepie jest za prawie 1600 zł. Korzystam z usług KEX-a i jestem zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.