Skocz do zawartości
IGNORED

Donatan (& Cleo itp.)

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

Na jakim sprzęcie to najlepiej zabrzmi?

Na mocno sciszonym i z duzym ekranem ;-)

Ten utwór jest formą pastiszu muzyki ludowej - połączeniem folku z rapem.

Ciekawe, ze tlumaczenie "forma pastiszu" pojawia sie dopiero po tym jak utwor stanie sie slawny, a nie przed. A przeciez pastisz jest wiarygodny tylko gdy zrobi go ktos kto juz sie sprawdzil. Tak bylo wczesniej z Big Cyc, gdzie tez tlumaczono pastiszem, ktory to rozlal sie na cale albumy.

• Redaktorzy

Oj tam, będą się zastanawiać, pastisz - niepastisz... A to takie sobie po prostu przyjemne pitolenie połączone z kręceniem cyckami. Można się uśmiechnąć lub zgrzytnąć zębami, ale żeby zaraz analizować artyzm...?

Więcej mądrości w ginazjum chyba nie było. A wystarczyło posłuchać sentencję wygłaszaną przez Donatana przed emisją klipu. To własnie dla tych mniej rozgarnietych tłumaczył łopatologicznie.

Daruj sobie misiu wywody o mniej rozgarnietych I przeczytaj jakas dobra ksiazke o marketingu.

• 6 miesięcy później...

Nowy, odmienny od wcześniejszych twór DiC-o - nie ma kolorowej, dynamicznej wielociałowej golizny, ale ascetyczny jednoosobowy wymiar kobiecy w stroju niemal islamskim i dużo smutnej wody wokół. Cleo jak Jezus po wodzie drepcząca - w sumie mogłaby zagrać na blond owłosioną Marię Magdalenę w duecie z blond Gracjanem - Jezusem. A co - powiedzmy stop dyktaturze boskich brunetów! Niech blondyni zarządzą i przestaną się kojarzyć jedynie z infantylnymi złotowłosymi aniołkami!

A w ogóle, to jakoś po azjatycku tu skrzypki brzmią.

• 1 miesiąc później...

Nie mogę do końca wyczuć, czy w tym wątku zachwycacie się, czy raczej nabijacie z twórczości Donatana i Cleo. Mam wrażenie, że traktujecie to na zasadzie "wiocha", "wstyd", "żeanada" etc. Ja uważam, że ten duet robi dobrą robotę. Nie jest to oczywiście klasyczny rap, ale sporo zapożycza z tego gatunku, w całkiem niezłym połączeniu z innymi klimatami. Mnie podoba to się bez porównania bardziej, niż te wszystkie Dody, Sylwie Grzeszczaki, czy inne wokalistki śpiewające o tym, jak bardzo się zakochały i jak bardzo nie wyszło, czy nawet popularne zespoły typu Feel, Coma, Lemon, które to nieco wcześniej, ale i obecnie dość często pojawiają się w mainstreamowych rozgłośniach, jako te, których teraz "modnie" jest słuchać. Nie godzę się z wyborami większości popularnych stacji radiowych, choć przyznam, że i wspomniany duet się tam również pojawia i to jest akurat krok w dobrym kierunku.

A Cleo... cóż, kobieta utalentowana, piękna i trzeba przyznać, że głos ma nietypowy (choć może nie każdemu się podobać) - przytaczając żartobliwy słowa Donatana: "gloś, jak u dupy włos - gruby i nieczysty" :-)

Ja im kibicuję.

• 3 tygodnie później...

Nie wstydzę się powiedzieć, że kupiłem wczoraj ich płytę i powiem Wam dwie rzeczy (abstrahując od muzyki czy się komuś podoba czy nie):

1. Życzę innym polskim wykonawcom tak wydaje płyty, wersja prawie książeczkowa, 2CD, porządny papier,

2. płyta brzmi bardzo dobrze, fajny bas, produkcja może nie pierwsza liga światowa, ale bardzo dobra.

... i to wszystko za 27zł

• 2 tygodnie później...

Kolego JohnnyT bardzo proszę nie porównywać super duetu ( to IRONIA, SARKAZM, itp, itd ) do choćby Comy, no co jak co ale teksty P. Roguckiego mają przekaz, głębię, starają się przekazać jakieś głębsze treści, a nie tekściki o niczym i tak do zarzygania, a jeśli ktoś mówi, że ta lala jest ładna hmmmmmm, ohh zobacz ją bez makijażu, nie poznasz koleżanki, miniesz na ulicy i nawet się nie obejrzysz.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

• 2 tygodnie później...

Muzykę zwykle pisało się dla pieniędzy, tylko nie każdy skutecznie potrafił - tak wychodzi z prześledzenia jej historii. Donatan był na "20 metrach Łukasza" i tam dość rozsądnie wypowiedział się, jaka pozycję zajmuje w kontekście ligii światowej i polskiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.