Skocz do zawartości
IGNORED

Rozwiązywanie problemów sprzętowych i programowych.

skrzypek

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć temat który mógłby być przydatny w późniejszym czasie dla innych, aby nie mnożyć nowych.

Mam problem z wyświetlaniem obrazu przy starcie komputera, pojawia się grafika , logo startowe płyty podczas inicjacji bios, wszystko prawidłowo startuje, system szybko się uruchamia, przy odpowiednich ustawieniach trwa to nawet 5 sekund od momentu pojawienia się pierwszego wyświetlenia ekranu windows ósemki. Ten problem to brak trybu tekstowego przy uruchamianiu bios gdy w opcjach wyłączę wyświetlanie logo. Problemy zaczęły się od momentu gdy wykonałem upgrade bios, wcześniej funkcjonowało prawidłowo. Zbyt nowoczesna konfiguracja płyty i brak optymalizacji pod kątem starego systemu powodowały, że nie mogłem skorzystać z posiadanej aktualizacji xp do win 8. Musiałem wykonać upgrade biosu ponieważ były problemy z instalacją xp która się zawieszała, poprawki likwidują problemy, jednak nie dane mi było tego na razie stwierdzić, bo aktualnie pojawiły się kolejne. Na początku dla spokoju zainstalowałem ósemkę w wersji próbnej, którą aktualnie użytkuję od pół roku, z instalacją nie było kłopotu, byłem, jestem zadowolony, do zastosowań jako media center sprawdza się dobrze, do audio jak najbardziej ok.

Płyta intela DH61AG z dwoma wyjściami grafiki na hdmi i dvi. Za wyświetlanie odpowiada płyta i procesor ze zintegrowanem układem graficznym G2020T @ 2,5 GHz. W dalszych zmaganiach mam zamiar spróbować wykorzystać dvi jako wyjście vga, kablem dvi => d-sub. Może w trybie vga wyświetli obraz. Oczywiście taki sposób jeśli zadziała wydaje sie absurdalny bo dlaczego komputer nie działa na każdym z wyjść. To fatalnie swiadczy o Intelowskich wyrobach.

Zamieszczam zdjęcia komputera z wyjściami, bebechami i kilka ekranów z ustawieniami bios karty graficznej.

9c5b4d370945e04a.jpgd853375f073d6de2.jpg

72c4282ffc4f46cd.jpg

8ad30f7250b0b13f.jpg

f8aadee6bb36adc4.jpg

Ta ósemka którą użytkuję to wersja próbna Enterprise Evaluation. Aktualnie mozna pobrac 60 dniową 8.1, jednak aby rozpocząć instalację trzeba cokolwiek widzieć na ekranie. Ciekawe, że po okresie próbnym i wygaśnięciu licencji można korzystać z systemu nadal, dzięki temu mam jeszcze jakikolwiek wgląd w sprzęt i widac, że problem występuje jedynie w fazie rozruchowej, reszta funkcjonuje właściwie.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.