Skocz do zawartości
IGNORED

analog i muza pmcompa

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam, aczkolwiek, ja już swoje myśli zakupowe na najbliższe dwa lata, no może rok :) ukształtowałem.

Jasne, chciałbym już teraz przerobić więcej swojego stereo niż "tylko" tor analogowy, ale jak to powiem drugiej połówce ona pokaże mi pampers.

Cześć ,

"pmcompa" z NRD polecam płytę :

PS.

Ten AR to ten sam który jest teraz na aledrogo ?i... jak bedziesz testował jakiś wzmak lampowy to jest mozliwość się wproszenia ? jestem z Wawra .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten AR to ten sam który jest teraz na aledrogo ?i... jak bedziesz testował jakiś wzmak lampowy to jest mozliwość się wproszenia ? jestem z Wawra .

Nie, ten to VT100 MkII czyli wersja troszkę poprawiona z lepszymi kondensatorami, "większym" zasilaczem (bateria kondensatorów elektrolitycznych), wiatrakiem, odłączonym kablem i ... nie pamietam co jeszcze. Znajdziesz w sieci. On jest z Częstochowy i wystawiony jest także na audiomarkt.de. Moim zdaniem jest w bardzo dobrej cenie. Chciałem go przesłuchac ale akurat był u kolegi który był na feriach. Może i tak było, dzwoń, pytaj. A na pewno chciałem obejrzeć bo podobno ma nowe lampy tylko nie wiadomo jakie.

Ten co ja słuchałem, wersja MkI troszkę tańszy, jest z Sochaczewa.

Jeśli rzeczywiście w torze sygnału są "słabe" kondensatory i ich wymiana na "uznane i grające marki" otworzy dźwięk to uważam, że za tą kasę te wzmaki są warte grzechu i tych pieniędzy. Ale to tylko moje zdanie.

Pozdro

PS. właśnie 3 płytki tego Pana zakupiłem. Jak mi się nie spodoba to cię tutaj obsmaruję :).

Muszę przewietrzyć mój system…

Witam,

dzisiaj pewna ciekawostka.

Gościli dzisiaj u mnie w domu Sławomir "Dżabi" Leniart i Bodek Pezda z kapeli Heart & Soul. Przyprowadził ich Paweł Zontek, tak, tak ... ten od gramofonu Zontek. Cel główny to kręcenie zdjęć do klipu z wykorzystaniem mojego toru analogowego. Produkt finalny zobaczycie wkrótce.

Oto najnowszy album wydany oczywiście na winylu:

Ukryta Zawartość

z14973062Q.jpg

A tutaj już coś dla ucha:

Ukryta Zawartość

Była fajna atmosfera. Panowie pokamerowali co chcieli i co było potrzeba, popili herbatkę, którą własnoręcznie przygotowałem, naturalne świeże soczki mojej lepszej połowy oraz posłuchali swojej płyty na moim sprzęcie. A ponieważ to profesjonalni muzycy miło było posłuchać ich zdania nt. brzmienia, aranżacji, instrumentów, nagrania itp. Prawdziwi fachowcy, którzy muzykę odbierają inaczej niż my zwykli śmiertelnicy.

A na koniec puściłem im parę moich big bandów oraz kawałki Nat King Cola w różnych realizacjach z różnych lat. Podobały im sie te najstarsze. Znaczy mają dobre uszy :).

W podzięce dostałem płytę z autografami. Czad.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeklejam link z innej zakładki ku pamięci, bardzo ciekawa strona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Takich kolumn bym u siebie nie postawił, byłby rozwód :).

Pozdro

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Teraz merytorycznie ... do mojej końcówki Nelsona Passa podłączyłem ten preamp Audio Research i jest po prostu znakomiciie.

Zawsze twierdziłem, że Nalson robi tranzystorowe końcówki mocy w klasie A grające jak lampa. Dla przypomnienia do Passa włożyłem 8 sztuk kondensatorów elektrolitycznych Mundorfa i to słychać w kontroli basu.

Ten preamp jest zajebisty. Robert w modyfikacji zrobił wspaniałą robotę: black gate'y w zasilaniu, porzadne kondy i rezystory w sciezce sygnalowej i Bugle Boy'e E88CC.

Nawte nie wiedziałem, że mój Pass potrafi tak zagrać.

Dla rozwinięcia tematu modyfikacji tego przedwzmacniacza Audio Research LS16: wymienione tam zostało ok. 100 komponentów, między innymi: wszystkie kondensatory elektrolityczne (na Black Gate'y N i VK), kondensatory foliowe na cynowe poliestrowe i teflonowe ze zmodyfikowanymi wartościami, rezystory na tantalowe Audio Note i węglowe Riken, diody na silikonowe Schottky'ego na 600V, lampy na Amperexy z końca lat 50. To wszystko jednak dałoby efekt na pół gwizdka, gdyby nie zostały również wymienione 2 transformatory w zasilaniu. Firma ARC celowo obniża wydajność prądową transformatorów w niższych modelach - a ten był trzeci od góry - po to, żeby nie miały takiej swobody, basu i przestrzeni jak wyższe modele. W tym konkretnym egzemplarzu główne trafo jest 2,5 raza bardziej wydajne niż pierwotnie, a niektóre napięcia zmienione tak, by urządzenie działało w pełni swoich realnych możliwości. Z tymi częściami z najwyższej półki, naprawdę najlepszymi jakie dało się w nim zastosować, preamp brzmi lepiej niż późniejszy topowy Reference 3. Nie ma się więc co dziwić, że tak dobrze robi w systemie Piotra... Koszt takiego tuningu dorównuje wprawdzie niemal wartości samego urządzenia z drugiej ręki, ale za to teraz to prawdziwie referencyjne urządzenie, które można odnosić do wielokrotnie droższych, do tych najbardziej bezkompromisowych.

Hej,

w sobotę wracam z wakacji. Totalne wyluzowanie, prawie wogóle nie słuchałem muzyki.

Plaża, morze, snoorklowanie, książeczki, sex, browarek, wieczorem łyskaczyk albo Bieluga z sokiem mango ... mniam., świeze rybki i inne dary morza.

BTW kto wymyślił wódkę z sokiem pomarańczowym? ... spróbujcie z sokiem mango!

Już nie mogę doczekać się powrotu i zapuszczenia czarnego placka.

A w najblizszej przyszlosci kolejne zmiany:

- wymiana lamp mocy w końcówkach IDHOSa na diabełki sygnowane Swetlana winged C oraz driverów na różne NOSy 6SN7

- ponieważ zdalnie zakupiłem pre amp czeka mnie zakup do niego elementow do upgradeu, przede wszystkim kondensatorów. Lampy już zakupiłem

- budowa przełącznika do phono stage na wysokiej jakości przekaźnikach. Ma mieć trzy wejscia z trzech ramion, w tym jedno przechodzące przez wbudowane transformatory oraz dwa wyjscia na dwa różne phono stage.

- ponieważ Zero mono już się wygrzała i ułożyła dopieszczenie ramienia i dopasowanie pod kątem częstotliwości rezonansowej

- wykonanie platformy antywibracyjnej opartej na podstawkach kulkowycg od bazodruta

- instalacja oprogramowania Pure Vinyl na dedykowanym Mac'u czyli ripowanie i streamowanie vinyli w czasie rzeczywistym z różnymi krzywymi RIAA.

Ehhh, chyba muszę wziąć drugi urlop ...

Pozdro

Hmm, wydawalo mi sie, ze te Swetlany sa robione w innej fabryce. Ale ja sie jeszcze na diabelkach malo znam.

Czy te 16C18C to protoplasta diabła? Jak to gra w porownaniu do diabla?

Pozdro

Tego potrzebujesz - Burmester 100 Top Line. :)

He, he, jeszcze napisz jaki bank obrabować. Ze swojego Klyne jestem bardzo zadowolony, a z opisów softu Pure Vinyl wynika, że ma niezłe możliwości.

Pozdro

mieszasz czystą?

fuj...

BTW kto wymyślił wódkę z sokiem pomarańczowym?

kto Ci tak nalewał?

sorki.

pierwsze pokolenie z kasą w rodzinie ?

Nie wiwm czy wiesz ale czysta wódka powszechnie na świecie wykorzystywana jest do kilku znanych drinków.

Ale może Twoje pierwsze pokolenie, z kasą czy bez, to bez znaczenia, się tego nie doczytało. Widocznie Twoi pra, pra, pra od pokoleń walą czyściochę w szotach i są zadowoleni.

Ja poszukuję wielu rozwiązań, np. takie:

beluga-vodka.gif

Szklanka to łyskaczówka napełniona po brzegi kostkami lodu. Bieługa w temperaturze pokojowej nalana po brzegi. Po oddaniu zimna przez kostki lodu pijam jak drinka. Czysta wódka na lodzie, bez popitki.

Polecam spróbować. BTW moim zdaniem to najlepsza czysta wódka na świecie. Nie wszystki podpasuje, bez smaku, prawie bez zapachu, a następnego dnia żadnych problemów. W Posce do kupienia czasami w sieci Alma w cenie ok. 170 zł/but 0,7l.

Teraz na wakacjach piłem lokalną, szeszelską wódkę z taką nalepką:

Web-Mango.jpg?itok=8penOZGC

Ukryta Zawartość

Czysta wódka 40%. Zapach wspaniały, w smaku obrzydliwstwo gorsze niż samogon. Z sokiem mango poezja.

Sprawdziłem, w takim klimacie wchodzi znakomicie:

seychelles.jpeg

Seychelles%20moutia.JPG

W alkoholach mam żelazna zasadę: każdy pija jak lubi i "mondralom" nic do tego.

A na koniec ... w lokalnym duty free zakupiłem cos takiego:

Famous%20Grouse%2012%20y.o.%20II_1.png

ciekawostka, nawet nie wiedziałem, że ta stajnia robi single malty. W europejskich strefach chyba nigdy jej nie spotkałem.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

O i to mi się podoba!

Szklanka to łyskaczówka napełniona po brzegi kostkami lodu. Bieługa w temperaturze pokojowej nalana po brzegi. Po oddaniu zimna przez kostki lodu pijam jak drinka. Czysta wódka na lodzie, bez popitki.

Tranem ci nie trąci? :-)

W.

Nie trąci niczym, jest tak czysta, że nie wszystkim się spodoba bo jest praktycznie bez smaku i bez zapachu.

Pozdro

Osobiście uważam, że to jest najlepsza czysta, ale może to sentyment do Chopina przeze mnie przemawia.

Jak na razie pozwoliłem sobie raptem raz na jej zakup, ale warto było.

Czysta śledzik i miłe towarzystwo, więcej nie potrzeba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No przecie to blended jezd :-)

Serdecznosci.

No ona dziwna jakaś jest :) ... blended malt whisky:

Ukryta Zawartość

jest jaka jest, zobaczymy wkrótce jak smakuje.

Pozdro

Ukryta Zawartość

No ona dziwna jakaś jest :) ... blended malt whisky:

Ukryta Zawartość

jest jaka jest, zobaczymy wkrótce jak smakuje.

Pozdro

Ja już ją piłem :-) Będziesz pan zadowolony :-) Stilton do niej pasuje i ostrygi oczywiście ;-) Moim zdaniem :-)

W.

Ukryta Zawartość

To jak już jestesmy przy łyskaczach, a zerkając do 1-ego postu uprzedzałem że tak będzie, to przywiozłem jeszcze taką "dziwną" fioletową wersję:

glengoyne15.jpg

21yo juz piłem, jedna z lepszych jakie piłem w ogóle, 10yo także ale ta słaba jest. Czas na 15-kę.

BTW piłem też ostatnio takie cuś:

00000000_glenfiddich30.png

... słaaaba jest. Wspomniana powyżej Glengoyne 21yo czy Balvenie 21yo moim zdaniem lepsze. Ale o gustach się nie dyskutuje.

Pozdro

jednak pierwsze pokolenie :)

pozdrawiam.

Cieszę się, że jesteś lepszy ode mnie.

Pozdro

Jeszcze jedno, byłbym zapomniał ... może podzielisz się z nami wiedzą jak to się pija czystą wódkę np. w ósmym pokoleniu bo jak rozumiem masz w tym temacie ogromne doświadczenie?

Bardzo prosimy ... .

BTW polecam do obejrzenia znakomity, polski film pt. Żółty szalik z Januszem Gajosem w roli głównej:

Ukryta Zawartość

Mocnego anioła Smarzowskiego nie polecę, film bardzo przygnębiający.

Pozdro

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

:)

wódkę czystą pije się normalnie,jak wódkę.

z kieliszka,szklanki,stakana.

pozdrawiam.

ps.

zimna musi być.

Nie wiem jak jest z wieprzami, ale można posłuchać tak od 1'34" ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

:)

wódkę czystą pije się normalnie,jak wódkę.

z kieliszka,szklanki,stakana.

pozdrawiam.

ps.

zimna musi być.

No toć napisałem, ze własnie tak pijam ... stakan łyskaczowy do pełna lodu i do pełna wódki typ Beluga. Wódka nie może być zmrożona.

I tak sobie wtedy popijam bo szota z takiego stakana zrobić to nie moja liga.

Natomiast ręczę, że w gorącym klimacie gdzie mango rosło "w moim ogródku", gdzie flying foxy to mango na moich oczach żarły

marianas-flying-fox_img01-l.jpg

(to taki mangożerny nietoperz) czysta wódka z sokiem mango wchodzi lepiej niż czysta wódka z czysta wódką :).

Pozdro

Pełen sił po zakończonym urlopie, zgodnie z planami i zapowiedziami zabieram się do kolejnego etapu upgrade'u mojego toru.

Radzieckie 6SN7 włożone do końcówek. Zgodnie z oczekiwaniami i wcześniejszymi porównaniami komunistki zjadły na śniadanie obecnie posiadane Tung Sole z bieżącej produkcji. Końcówki czekaja jeszcze na trzy sety lamp: 8 szt diabełków Sylvania Winged C, Philips 6SN7WGTA z przełomu lat 70/80 oraz Marconi 6SN7GT z lat 50/60. Bedzie się czym bawić.

Do zakupionego preampa Audio Research LS16 czekam na dwie pary ECC88 Bugle Boy z fabryki w Herleen. A dzisiaj zamówiłem takie zabawki do toru sygnałowego:

- 4 szt 4,7 uF

jupiter_flat_300.gif

- 4 szt 0,01 uF

capacitor_33.jpg

- 4 szt 0,68 uF

jensen_047.jpg

BTW zapytam czy dobrze kombinuję, że sygnał ma iść od "nogi" z kreską na obudowie w kierunku do "nogi" bez kreski na obudowie, czyli na zdjęciu powyżej od prawej do lewej strony?

Delundy i V-Capy na razie sobie darowałem, te też kosztowały majątek.

Do tego dokupiono set kondensatorów elektrolitycznych Mundorfa i małe ELNAy Silimic II oraz tantalowe rezystory Shinkoh i Audio Note.

Będzie się działo :).

A z gotowców już leżą i czekają głosnikowe kabelki Transparent Audio MusicWave Super. Czekam na długie XLRy do połaczenia pre z końcówkami czyli Transparent Audio Balanced MusicLink Plus, końcówki mają stać blisko kolumn.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.