Skocz do zawartości
IGNORED

Project RMP 1.3 Genie Problem ! pomocy

Tjuning

Rekomendowane odpowiedzi

Tomasz, ważne to jest, bo cena przyrządu zależy od produkowanej ilości sztuk. Inaczej wycenia się przyrządy w ilościach do 10 szt. inaczej do 100 szt. i inaczej do 1 000 000 sztuk.

Przecież tego nie produkuje Ortofon, Clearaudio czy inny Thorens.

Robi Chińczyk za parę centów a oni ładują swoje logo i mnożą cenę x100

• Redaktorzy

Panowie, libelka libelką. Chodzi o przyrządy - szablony wykonane precyzyjnie! O takie jak ten mój:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

7de481dcc2f8ef3fmed.jpg

baff3c2c1b614301med.jpg

Poza tym firma jest po to by zarabiać i przynosić zyski. Jeśli za drogo - nie kupuj. Ale nie pisz, że drogo. Zresztą każdy niech pisze co chce, o ile nie pisze głupot ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Czyli jeżeli jedna fabryka gwoździ produkuje milion sztuk, a druga 10 rocznie, to ceny tych gwoździ mogą się różnić i ta różnica ma być czymś uzasadniona? Daj spokój.

Obie firmy splajtują, to te ilości gwoździ nie utrzymają tych firm przy funkcjonowaniu.

Oczywiście - cena będzie się różnić. Czy wiesz, że gdyby Transrotor zwiększył produkcję swoich gramofonów do ilości gramofonów produkowanych przez Pro-Jecta, to ceny zbliżyłyby się. A tak to 10 000zł trzeba dać by mieć przyzwoity gramofon od Transrotora.

Przecież tego nie produkuje Ortofon, Clearaudio czy inny Thorens.

Robi Chińczyk za parę centów a oni ładują swoje logo i mnożą cenę x100

Oczywiście, że produkuje to firma zewnętrzna. Dzisiaj sprawdzę, ale mój Align It nie został wyprodukowany przez Chińczyków. To chyba jest produkt austriacki.

Wystarczy przywieźć z Chin w dwóch częściach, złożyć w Austrii i już jest Made in Austria i austriacki kod kreskowy.

Czasem wystarczy tylko konfekcjonowanie.

• Redaktorzy

Nie przesadzajmy. Nie wszystko produkowane jest w Chinach. Pracuję w ogromnej firmie produkcyjnej. Współpracujemy z 880-ma dostawcami zewnętrznymi. Jest kilka dostawców chińskich, jednak olbrzymia większość to Polska i Europa.

Ukryta Zawartość

i zerknijcie na daty ...

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość rydz

(Konto usunięte)

tutaj nawey bardzie pasujaca do patefonow z okrągła libelką ale jakze nieałdiofilska bo tylko 7,90 pln i bez loga, a fuj:-)

http://allegro.pl/db20-libella-poziomica-oczkowa-libelka-20mm-krakow-i3772193864.html

Już 7,90 ?, 2-3 miechy temu były po 1,75 ! :)

Ale pierdoły tu większość wypisuje, aż głupio czytać.Kolega ma po prostu źle skalibrowany gramofon lub brudną igłę.Żaden przeciąg nie zdmuchnie tego PJ ze stolika.Kolce na podkładkach antypoślizgowych trzymają go tak,że trudno go ręką przesunąć i gdzie tam są tony plastiku? Radzę się dobrze zastanowić nim takie bzdury wyśle się w eter!

Nie czyściłem jeszcze igły. Mam Go 2 tygodnie i nawet nie wiem czym to robić

Mam nówki płyty ze sklepu dopiero co kupione i stare i jest to samo

Dzisiaj ustawiałem wszystko co możliwe wg przymiarów z nim dostarczonych i może jest trochę lepiej ale nie bardzo

A ta przypadłość rozumiem nie da się usunąć całkowicie i wynika również z konstrukcji ramienia w RMP 1.3 ?

Mam ten gramofon poprawnie skalibrowany i przypadłości przez Ciebie opisane w ogóle NIE WYSTĘPUJĄ !

Z tego co pamiętam to ufajdolić igłę tak, że wygląda jak kulka brudu można nastepująco:

1. czyszcząc płytę na mokro w pralce a'la knosti i potem odtwarzając, igła zbiera syf i jest zamulony dźwięk ale od początku płyty

2. czyszcząc płytę płynem i szczoteczką welurową, po taki zabiegu płyta wygląda bardzo ładnie ale w czasie odtwarzania igła zbiera brud i robi się zamiast igły kulka :-)

Do ustalenia jest czy kolega używał jakichkolwiek płynów i wykonał którąś z w/w czynności. Jeśli tak to albo można oczyścić igiełkę płynem do czyszczenia igieł ale tak żeby nie zalać gumki resora cantilevera albo użyć magicznej gąbki - i to bym bardziej polecał - bo ja akurat od kilku lat nie wiem co to ufajdolona igła. Gąbeczka z nanostrukturą czyści po pierwszym zanurzeniu w nią.

Jeśli nie to ma ch..wo ustawioną wkładkę, tu można winić tych którzy ustawiali :-)

Jak potwierdza kolega paul_67 u niego gra bez przesterów, tak więc można.

Zdania o PJ nie zmienię bo dotykałem, słuchałem i macałem :-) jeden jara się sportową nisko zawieszoną czerwoną strzała, inny dostaje ślinotoku jak widzi piękna terenówkę, która wjedzie w każden teren i z niego wyjedzie a przy okazji będzie w środku jak dobra limuzyna ale nie musi ultra-hiper exclusieve z drewnem z ostatniego drzewa na drewno bubinga :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Chyba trzeba wkleić złota wersję Technicsa dla cygana :)

Kłak z mycia płynem Knosti narasta wraz z odtwarzaniem strony, to nie jest tak że cały syf czeka na początku pierwszego kawałka :)

Dodatkowo na igle zbiera się z czasem nalot winylowy, który nie wygląda jak kłak, a ładnie oblepia igłę, która może wydawać się czysta.

Dlatego co parę, paręnaście płytuf trza wyczyścić igłę i tyle. Pomimo, że się wydaje, że czysta.

Chyba trzeba wkleić złota wersję Technicsa dla cygana :)

Kłak z mycia płynem Knosti narasta wraz z odtwarzaniem strony, to nie jest tak że cały syf czeka na początku pierwszego kawałka :)

Dodatkowo na igle zbiera się z czasem nalot winylowy, który nie wygląda jak kłak, a ładnie oblepia igłę, która może wydawać się czysta.

Dlatego co parę, paręnaście płytuf trza wyczyścić igłę i tyle. Pomimo, że się wydaje, że czysta.

Mi się ten golden edition nie podoba ale są amatorzy :-)

Taaaak wiem że jak przeleci całą stronę to zbierze syfu tyle ile trzeba na kłaczka. Teraz jak już masz po jednym kółku kłaczka to każda płyta będzie Ci rzęzić, co u kolegi raczej nie występuje, bo napisał dokładnie że ma IDG praktycznie na każdej płycie.

Ja bym generalnie obstawiał, że nowy kolega nie czyścił płyt na mokro i po prostu ma zj..ne ustawienie wkładki. Słuchałem nie jeden raz na Audioshow, jak patefony za tryliony z wkładkami za drugie tyle rzęziły jak - za przeproszeniem - universumy z MF-ką aczkolwiek tą reference ultra-hajend edyszon :-) a niby ustawiane godzinami - jak mówili wystawiający - ze wszystkimi szablonami i innymi cudami techniki kosmicznej.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Ja bym zaczął od pytania, czy gramofon jest wypoziomowany i jak , na czym stoi?

Może tu jest pies pogrzebany.Wypoziomowanie to jedno, a drugie solidna podstawa, która potrafi radykalnie zmienić brzmienie tego gramofonu.Od tego należałoby zacząć, a potem dopiero się brać za dalsze regulacje.

RPM 1.3 jest łatwy w kalibracji i potrafi zaskakująco dobrze zagrać i moim zdaniem wart jest pieniędzy, które za niego trzeba zapłacić.Najbardziej mnie zaskoczyło,że talerz stoi jak wryty i trudno z odległości dostrzec czy rzeczywiście się kręci w odróżnieniu od starych, zdezelowanych patefonów:)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Winyl jako taki wymaga jednak szczypty wyobraźni technologicznej, krzty wiedzy technicznej, bladego pojęcia o przyciąganiu ziemskim i plamach na słońcu.

Umówmy się, że stuprocentowy poeta będący wiecznie na granicy snu i jawy nijak nie poradzi sobie z najprostszym manualnym gramofonem.

Takiemu polecamy odtwarzacz CD.

Wychodzi na to,że nie jestem stu procentowym artystą:)))

Pauluś artystą jesteś i to dwustu procentowym :-)

A co do porad dla Autora wątku , to może jako najważniejszą zalecam zapoznać się z manualem gramofonu i choćby podstawami zagadnienia jakim jest gramofon i płyta winylowa.

Pozdrawiam Włodek.

Już 7,90 ?, 2-3 miechy temu były po 1,75 ! :)

Ale są różne średnice :-) te większe 30 mm dla starszego audiofila coby widział libelkę są najdroższe 8,60 pln a dla tych najstarszych ślepych już kompletnie 10,50 :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale są różne średnice :-) te większe 30 mm dla starszego audiofila coby widział libelkę są najdroższe 8,60 pln a dla tych najstarszych ślepych już kompletnie 10,50 :-)

Ukryta Zawartość

jak szaleć to szaleć i kupić produkt znanej marki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

• Redaktorzy

Jak szaleć to kupować przyrządy pomiarowe certyfikowane. Ten, kto pracował w laboratoriach pomiarowych wie dobrze co mam na myśli ;)

jak szaleć to szaleć i kupić produkt znanej marki

Ukryta Zawartość

Na moje oko spokojnie da radę wypoziomować nawet taki najbardziej audiofilski gramofon za 100 tysięcy dolarów :-) chociaż niekoszerna, niekoszerna, ni ma znaczka znanej firmy audiofilskiej, robiona w milionach egzemplarzy pewnie a i kolor taki budowlany ordynarny :-) blech, odłożę sobie 7 dyszek na pj ich poziom będzie bardziej wypoziomowany :-) tak na marginesie to ja swój poziomowałem taka aplikacją na smartfony - poziomica z okrągłą libelką, poprawiłem poziomiczką budowlaną z 2 libelkami i stoi bydlę :-) ale mój to wół roboczy a taki to zeźre wszystko co mu dasz i jak mu dasz :-) zero finezji :-)

Ukryta Zawartość

Wiecie, jakiś czas temu już miałem nadzieję, ze weszło " NOWE " na nasze forum i jak ktoś , z wiedzą trochę mniejszą , szuka u nas pomocy, to my WSZYSCY, FACHOWCY i PROFESJONALIŚCI, pomożemy, wytłumaczymy ........

A tu znowu spotyka sie kilku " spiętych " kolegów i po temacie.

kolega , który poprosił o pomoc , jak widac dał spokój i więcej się nie udziela, bo widzi co się dzieje.

LUDZISKA OPANUJTA się , ŚWIĘTA IDĄ , nie....

robiz

• Redaktorzy

A tu znowu spotyka sie kilku " spiętych " kolegów i po temacie.

Bo jeśli nagle ktoś (rzekomo doświadczony forumowicz) wali farmazony na temat lichości Pro-Jectów, to jak takiemu w łeb nie dać? Kolega założyciel tematu - nie prosi opinii o Pro-Jectach, tylko o rozwiazanie problemu.

Niech kolega założyciel tematu wklei kilka fotek wkładki. Często ze zdjęć dużo widać. Ja obstawiam, że wkładka przekoszona i wymaga kalibracji.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Bo jeśli nagle ktoś (rzekomo doświadczony forumowicz) wali farmazony na temat lichości Pro-Jectów,<br />

Który to ? , a jeżeli chodzi o ten konkretnie model to lichota niestety !

Niech kolega założyciel tematu wklei kilka fotek wkładki.

A ja obstawiam, że to jest to wątek założony przez klona jakiegoś żartownisia/prowokatorka. Ktoś kto jest zainteresowany poprawą brzmienia gramofonu i otrzymaniem porad w ten sposób nie postępuje, że porzuca temat po 3 postach które niczego nie wyjaśniły. Na pewno w tej chwili ten wątek niczemu innemu niż kłótniom nie służy.

zero finezji :-)

Gumowiec, krótko mówiąc :)
  • Redaktorzy

Który to ? , a jeżeli chodzi o ten konkretnie model to lichota niestety !

Byłbym w stanie założyć się, że ta "lichota niestety" mogłaby dać radę wielu starym runchlom, uważanych za dobry sprzęt przez wielu userów forum. Tylko trzeba by było zorganizować spotkanie, poustawiać gramofony, dobrać do nich wkładki, preampy, dobre tłoczenia płyt i nagle okazałoby się że właściciele NIEKTÓRYCH starych drapaków (na literkę "T") od nowego roku zaczęliby zbierać złocisze na RPMa 1,3 z wkładką 2M RED :) Chciałbym zobaczyć ich miny, hehehe

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.