Skocz do zawartości
IGNORED

Używane kolumny do ~1000 zł do vintage rotela - dali?

igi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Postanowiłem zrobić sobie prezent na święta i wymienić na coś sensownego moje eltax symphony 6.4.

Wzmacniacz który je napędza to rotel ra1210 czyli staruszek z lat 70. Moc to 2x80 przy 4 ohm i 2x60 przy 8 ohm.
Źródło to albo płytki winylowe - saba psp-250 z oryginalną wkłądką audiotechnica AT 12, albo formaty cyfrowe stratne i bezstratne puszczane z pc z wyjścia optycznego za pomocą DACa FIIO D3 (wiem że żadne cudo, ale moim zdaniem jakość/cena wychodzi bdb).

Muzyka którą słucham jest niestety bardzo zróżnicowana :). Generalnie wychowałem się na mocniejszym brzmieniu - od metalu poprzez rock itp, jednak ostatnio często słucham i jazzu, zdarza się posłuchać hip hopu i rapu, czasem nawet muzyki elektronicznej. Generalnie bardziej energetyczne brzmienia, gdzie bas jest istotny.

Obecne Eltaxy po pierwszych zachwytach (miałem wcześniej altony ;) ) nie spełniają w ogóle moich oczekiwań. Na pierwszy rzut oka wydawały się fajne - jasna czyta góra, dobry bas, jednak im dłużej je mam tym bardziej mi przeszkadzają. Na chwilę obecną w ogóle nie słucham na nich muzyki gdyż po prostu mnie to męczy. Po godzinie mam dosyć chaosu jaki tworzą i kłującej góry.

Pomieszczenie w którym będą grały to prostokątny pokój o powierzchni 15 metrów.

Poszukuję best buy w kategorii jakość/cena do 1000, chyba że warto będzie dołożyć kilka stówek. Interesują mnie kolumny, nie chcę monitorów.

Pierwszym moim strzałem były dali 450 (trochę ponad budżet) jednak czytając trochę zacząłem się obawiać że się uduszą w 15 metrach, do tego mają otwór br z tyłu a jedyne sensowne ich ustawienie będzie niestety w rogach pomieszczenia.

Zacząłem się zastanawiać więc nad mniejszymi dali 350. Czy to będzie dobry wybór do 1000zł? Może polecicie mi coś innego z używanych sprzętów co zaspokoi moje oczekiwania?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Jak znajdziesz to jbl xpl90.
Słuchałem rotela (inne modele) z xpl 160, byłem oczarowany.
Jeśli 90 gra podobnym brzmieniem to bierz.
Ale to monitory.
W tej cenie podłogówka.. nie będzie to raczej best buy.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.