Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa hi-end kina domowego odtarzającego 3d

Daniel Gulinski

Rekomendowane odpowiedzi

Moj brat ma takiego onko 906 jesli sie nie myle i zmienił go bo nieobsługiwał 3d.

OPPO 103 już licytuje bo dużo pochlebnych opinii na temat tych odtwarzaczy.

a moze YAMHA DSP-Z9 ale to już prehistoria bez hdmi:(

Potrzebuje kupic już coś takiego by nie być ograniczonym w oglądaniu wszystkich nowych filmów 3D.

Tak więc kup cokolwiek za 10 tyś kupisz zwykły tani zestaw kina z 3d,i dekoderami Hd.Oraz jakiś zestaw kolumn,i to tyle w temacie.

Jak to co ? Dekodujesz na pokładzie i wysyłasz do ampa - nie ma w tym nic złego, to tylko dekodujący

algorytm, który można policzyć nawet kalkulatorem, wynik musi być taki sam dla każdego urządzenia.

czyli co np. popcorn a_coś tam dekoduje DTS HDMA 7.1 leci to po hdmi do ampli passtrough i mam pełne DTS HDMA 7.1 w głosnikach czy tak? Ale to i tak moim zdaniem linpe rozwiązanie - żaden znany mi player nie wyswietla co wypuszcza na zewnątrz, i tak np. - mam plik z opisem DTS HD MA 7.1 puszczam jak powyżej i leci - ale co leci????? W nowoczesnym ampli zapali mi sie kontorlka DTS HD MA ew. DTS jak plik tylko tak sie nazywa a ktoś wycioł hd i zostało core a tak pytam co leci??? Owszem dzwięk idzie na 7 głosników ale czy leci DTS HDMA z bitrate np. 4500 czy DTS core 1500 przerobine przez procek ampli na 7 głośników? Ja osobiście jestem wzrokowcem i lubie widziec jak zapala mi sie odpowiednia lamka i wiem co jest grane w moich klockach - tak że dalej sie upieram - nie dla wszystkich ta droga!

żaden znany mi player nie wyswietla co wypuszcza na zewnątrz

Player wyświetla ściezkę, którą czyta - dekodujesz to playerem do LPCM i poszło w HDMI do wzmaka.

Amp wyświetla, że dostaje MCH LPCM, a szczegóły można wyświetlić z menu INFO - co to za problem i?

A 16 kości DAC-a (po 2 na kanał) zajmuje się resztą i wywala na 10 końcówek w bi-ampingu do takich kolumn.

Cud-miód ....

Robiłem rekonesans i najtaniej kupie uzywkę Onkyo,warto iść w te firme czy jednak Denon?Jeśli Onkyo który model pod 3D?

nie ma znaczenia który kupisz,pisałem ci to już,bardziej przyłóż się do kupna kolumn.

Widzę że każdy ma inne poglądy na ten temat:)

skupmy się najpierw może na wyborze amplitunera:

1.marantz sr 7005

2.YAMHA DSP-Z9

3.ONKYO TX-NR 906

4.Denon AVR 4310

5.arcam-avr-400

6.Denon AVC-A11XV

7.Marantz 6007

Ze swojej strony dodam , że u kolegi który miał amplituner HK 255 i odtwarzacz BR Sony puszczając DTS HD między Bistream , a LPCM , nie było żadnej różnicy w dźwięku , tylko optyczna była różnica tzn. raz świeciła się magiczna dioda , a raz nie . Jaki model odtwarzacza BR Sony to nie wiem .

Pozdrawiam .

Widzę że każdy ma inne poglądy na ten temat:)

skupmy się najpierw może na wyborze amplitunera:

1.marantz sr 7005

2.YAMHA DSP-Z9

3.ONKYO TX-NR 906

4.Denon AVR 4310

5.arcam-avr-400

6.Denon AVC-A11XV

7.Marantz 6007

Trzy modele Marantz,Denon to praktycznie to samo,Yamaha z9 brak Hd,Onkyo kiepsko w stereo,tak więc zostaje ci najbrzydszy Arcam.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Ja bym skromnie sugerował pozostać przy porządnym 5.1 a nie bawić się w HD bo za mały budżet.

Popieram pierwszą propozycje z AVC-A1XVA, jest to konkretny 40 (jak nie więcej) kilogramowy klocek (podobnie jak DSP-Z9), cała reszta nowszych tutaj wymienionych to przy nim zabawki , co z tego że mają HD jak reszta jest ... taka se. Z resztą poszukałbym czegoś tańszego typu ax10i (różnica ponoć niewielka) a zaoszczędzoną kasę przeznaczył na głośniki, wszystkie koniecznie takie same, przecież musi być zgodność fazowa i inne pierdoły.

za 10k jest spoko sprzęt.

Trzy modele Marantz,Denon to praktycznie to samo,Yamaha z9 brak Hd,Onkyo kiepsko w stereo,tak więc zostaje ci najbrzydszy Arcam.

Arcam 400 czy 500?

Oba chyba nie maja obsługi 3D w serii.

3d mial tylko 600

Ja bym skromnie sugerował pozostać przy porządnym 5.1 a nie bawić się w HD bo za mały budżet.

Popieram pierwszą propozycje z AVC-A1XVA, jest to konkretny 40 (jak nie więcej) kilogramowy klocek (podobnie jak DSP-Z9), cała reszta nowszych tutaj wymienionych to przy nim zabawki , co z tego że mają HD jak reszta jest ... taka se. Z resztą poszukałbym czegoś tańszego typu ax10i (różnica ponoć niewielka) a zaoszczędzoną kasę przeznaczył na głośniki, wszystkie koniecznie takie same, przecież musi być zgodność fazowa i inne pierdoły.

za 10k jest spoko sprzęt.

co chwile przekraczam juz tą granice 10000 tys zł :),narazie jestesmy przy wyborze amplitunera za ok 5000 tys zl niestety interesuje mnie tylko z obsługa pełna 3d

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma 3D:) wiec poszukiwania są Arcama

Ukryta Zawartość

Ma 3D:) wiec poszukiwania są Arcama

to tylko sugestia ja tego nie odsłuchiwałem,a tak prawdę mówiąc to dekodery hd mi akurat sa zbędne ,zestawy dzielone procek i końcówka deklasuje wszystkie te nowe hd .wystarczy zwykłe DTS.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Jak chcesz mieć gadżety zamiast porządnego dźwięku to bierz te HD i pseudo 3D i głowy nie zawracaj ;]

i z ciekawości zobacz sobie ile kiedyś (czyli np w 2005 roku) kosztował ten klocek a ile kosztują te namiastki dobrego dzwięku którymi się interesujesz.

Tylko jeden szczegół, kupując urządzenie powiedzmy 10 letnie należy liczyć się z tym, że już coś w nim nie domaga lub zaraz zacznie niedomagać. A to potencjometr, a to jakaś płytka pójdzie itd. Było już na forum opisywanych kilka przygód z hajendami sprzed lat...

To że rynek na dziś wycenia te niegdysiejsze smoki na 2-4 tys. powinno chyba dać trochę do myślenia. Spójrzmy prawdzie w oczy: te ampli są przestarzałe moralnie, często wzorniczo, nie mają wymaganych dekoderów, często mają nieznaną przeszłość serwisową. Co kto lubi.

ps. włożyłem kij w mrowisko, żeby dyskusja nie była taka jednostronna, że tylko stare jest dobre ;)

Tylko jeden szczegół, kupując urządzenie powiedzmy 10 letnie należy liczyć się z tym, że już coś w nim nie domaga lub zaraz zacznie niedomagać. A to potencjometr, a to jakaś płytka pójdzie itd. Było już na forum opisywanych kilka przygód z hajendami sprzed lat...

To że rynek na dziś wycenia te niegdysiejsze smoki na 2-4 tys. powinno chyba dać trochę do myślenia. Spójrzmy prawdzie w oczy: te ampli są przestarzałe moralnie, często wzorniczo, nie mają wymaganych dekoderów, często mają nieznaną przeszłość serwisową. Co kto lubi.

ps. włożyłem kij w mrowisko, żeby dyskusja nie była taka jednostronna, że tylko stare jest dobre ;)

He he - jest prawda w tym co mówisz. Ale... wystarczy odrobinę cierpliwości (nie kupować pierwszego lepszego egzemplarza), zawsze odbiór osobisty i poznanie właściciela. U mnie około 10% urządzeń, które kupiłem miało jakieś felery (mniejsze lub większe). Biorąc pod uwagę ich ilość to raczej mały odsetek.

Co do wytrzymałości potencjometrów itp. to wierz mi, że w tych starych smokach (dobrze zachowanych) wytrzymają jeszcze bardzo długo. Właściwie nigdy nie miałem z tym problemów.

Wesołych Świąt Panowie. I bogatego gwiazdora :-) (Żeby jakiś sprzęcik wpadł na półkę)

Jak egzemplarz zadbany, kilkuletni, najlepiej od pierwszego właściciela to można zaryzykować.

ps. czy ktoś wie gdzie w Warszawie serwisują Onkyo - padła mi płytka HDMI w Onkyo 905 i nie chciałbym tego robić przez autoryzowany seriws, bo tam to zdaje się koszt wymiany płytki zbliża się do ceny używanej 905-tki. Między świętami będę miał czas żeby się tym zająć.

Piszesz prawdę,tak to juz jest nie ma nic za darmo.Tez mi np cięzko byłoby sprzedać super klocek który kosztował majątek za grosze,wiekszość ma przeszłość nie znaną.To jest ryzyko wkalkulowane w cenę.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

a ja się z tym nie zgodzę. Po pierwsze amplitunery tanieją bo jest moda na nowe, na kotleta w 3D i szumy w HD. To jest podstawowa przyczyna spadku cen, tak samo jest z podzespołami komputerowymi, telewizorami itd. Reklama robi swoje, druga sprawa pobór prądu....Coś co dzisiaj kosztuje 20k za 10 lat też będzie kosztować 4k, pytanie ile będzie kosztować to co dzisiaj kosztuje 4-5k (o ile wogle będzie działać)

To nie jest wzmacniacz, tylko amplituner, tej klasy sprzęt ma często potencjometry i guzik w jednym więc jest on wykonany zupełnie inaczej. Są bardzo mocne i bardzo mało się z nich korzysta (chyba że ktoś zgubił pilot)

Jeśli ktoś chce mi powiedzieć że coś co nie tak dawno kosztowało 20-25 tyś a dzisiaj kosztuje tyle co marketingowy amplituner (od 4 do 6 tyś a w idealnym stanie i więcej) gra chociaż zbliżenie i jest wykonane z takich samych materiałów no to chyba ze mną jest coś nie tak. Rozumiem że dzisiaj da się pewne rzeczy wyprodukować taniej bo się czasy i technologia zmieniły, ale zmieniły się też materiały, jest ROHS i inne eko badziewia, zamiast pięknego alu na froncie mamy badziewiastą imitacje i problem gdy się skończy gwarancja.

I jeszcze jedna sprawa, kiedyś ten sprzęt tylko grał... dzisiaj amplitunery robią kawę, mają wi fi, mp3 , flac itd.. to wszystko kosztuje... jaki % z tych 5 tysi idzie na sam tor audio ?

Przypominam że te dziadki porównuje się dźwiękowo do sprzętu nowego raczej zaczynającego się od 10k.

Ja bym kupił coś rozsądnego używanego i maksymalnie dobre głośniki, to jest i tak najważniejszy element. Potem bym poczekał dozbierał i kupił elektronikę, odwrotnie jest to trochę bez sensu... w między czasie wiedziałbym już czego szukać / czego mi brakuje.

a ja się z tym nie zgodzę. Po pierwsze amplitunery tanieją bo jest moda na nowe, na kotleta w 3D i szumy w HD. To jest podstawowa przyczyna spadku cen, tak samo jest z podzespołami komputerowymi, telewizorami itd. Reklama robi swoje, druga sprawa pobór prądu....Coś co dzisiaj kosztuje 20k za 10 lat też będzie kosztować 4k, pytanie ile będzie kosztować to co dzisiaj kosztuje 4-5k (o ile wogle będzie działać)

To nie jest wzmacniacz, tylko amplituner, tej klasy sprzęt ma często potencjometry i guzik w jednym więc jest on wykonany zupełnie inaczej. Są bardzo mocne i bardzo mało się z nich korzysta (chyba że ktoś zgubił pilot)

Jeśli ktoś chce mi powiedzieć że coś co nie tak dawno kosztowało 20-25 tyś a dzisiaj kosztuje tyle co marketingowy amplituner (od 4 do 6 tyś a w idealnym stanie i więcej) gra chociaż zbliżenie i jest wykonane z takich samych materiałów no to chyba ze mną jest coś nie tak. Rozumiem że dzisiaj da się pewne rzeczy wyprodukować taniej bo się czasy i technologia zmieniły, ale zmieniły się też materiały, jest ROHS i inne eko badziewia, zamiast pięknego alu na froncie mamy badziewiastą imitacje i problem gdy się skończy gwarancja.

I jeszcze jedna sprawa, kiedyś ten sprzęt tylko grał... dzisiaj amplitunery robią kawę, mają wi fi, mp3 , flac itd.. to wszystko kosztuje... jaki % z tych 5 tysi idzie na sam tor audio ?

Przypominam że te dziadki porównuje się dźwiękowo do sprzętu nowego raczej zaczynającego się od 10k.

Ja bym kupił coś rozsądnego używanego i maksymalnie dobre głośniki, to jest i tak najważniejszy element. Potem bym poczekał dozbierał i kupił elektronikę, odwrotnie jest to trochę bez sensu... w między czasie wiedziałbym już czego szukać / czego mi brakuje.

zgadzam się z Tobą i tez szukałbym czegoś w starych denonach czy Yamaha DSP ale jak pisałem na wstępie,planuje zbudować jak najlepsze kino domowe do goladania w 90% filmów na bluray i 3d tylko to mnie interesuje,nie stety moja praca nie pozwala mi na relax w postaci włożenia płytki CD i delektowania sie detalicznością i przestrzenia barw dochodzących z głosników.

Jeśli kupie np starego denona Denon AVC-A1XVA co z obsługą wszystkich nowych systemów dziwekowych i ogladaniem 3d?Nie będzie to cofnięcie sie w czasie mimo np odtwarzacza OPPO 103 lub Cambridge audio azur 751d?

Zróbmy może kompedium wiedzy fajnie grających amplitunerów wyższej klasy i wady i zalety ich,napewno sie przyda taki temat na forum :)

Osobiście łamie się nad onkyo tx-nr 3008 lub arcam 400,

I najważniejsze pytanie,co z kolumn polecacie do pokoju który ma 2,9x5,8m telewizor mam po szerokości pokoju czyli 2,9 m.

Mam 3 opcje:

1.Usher CP-6371

2.AUDIO PHYSIC TEMPO VI

3. AUDIO PHYSIC TEMPO 2 SE

4.AKUSTYK RR22

Kolumny musza stać przy samej ścianie bo nie przejdę na balkon

A tak w ogóle - to gratuluję niektórym Świątecznego humoru w kwestiach HI-End.

Przy okazji życzę wszystkim Wesołych i Zdrowych Świąt.

Ukryta Zawartość

post-10515-0-50226400-1387894752_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

A tak w ogóle - to gratuluję niektórym Świątecznego humoru w kwestiach HI-End.

Przy okazji życzę wszystkim Wesołych i Zdrowych Świąt.

wzajemnie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ok 3,3 tys

ma analogowe 7.1 chanell IN i 7.2 OUT (PRE OUT) , obsługa dekoderów HD jednak bez hdmi 1.4 ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten ma już obsługę 3D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub ten też z obsługą dekoderów HD ,

do tego player Oppo 103 jak to ktoś zaproponował z 2-ma wyjściami hdmi ale to już ok 6-7 tys więc na kolumny i sub zostało by niewiele ,

Onkyo 809 nowszy model od 906 i też wcale nie z niskiej półki a już mający najnowsze dekodery i obsługujący 3D(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) tutaj zostało by nieco więcej na kolumny ,

tak prawdę mówiąc chcąc wskoczyć na wyższa półkę w jakości brzmienia to te 10tys jest za mało chcąc mieć wszystko nowe ,

zastanów się czy na pewno usłyszysz różnicę w brzmieniu kolumn podłączonych do "klocka" , który kiedyś kosztował 10 czy więcej tysięcy a podłączonych do któregoś z tego roku lub sprzed roku lub dwóch , zastanów się nad tym czy warto "wchodzić" w te stare klocki ,

weź też pod uwagę to , że w kinie potrzeba suba i co kupisz takiego za tysiąc zł i co , jak on będzie grał , nie potrafiłem znaleźć nic sensownego jeśli chodzi o kolumny na allegro , na niemieckim eBay-u z kolei są kiepskie suby , patrzyłem też na amazon.de i uk i też bez rewelacji ,

przyjrzyj się polskim kolumnom np firmy Pylon Audio ,

przypuszczam , że na suba , dobrego suba do kina zabraknie ,

kurcze czy ludzie zawsze muszą sobie utrudniać życie .

W E S O Ł Y C H Ś W I Ą T

ZDROWYCH , POGODNYCH , RADOSNYCH I RODZINNYCH

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps. czy ktoś wie gdzie w Warszawie serwisują Onkyo - padła mi płytka HDMI w Onkyo 905 i nie chciałbym tego robić przez autoryzowany seriws, bo tam to zdaje się koszt wymiany płytki zbliża się do ceny używanej 905-tki. Między świętami będę miał czas żeby się tym zająć.

Kurde u Ciebie też? Co z tymi Onkyo? Myślałem że mój mi się znudzi to następny Amplituner to będzie właśnie Onkyo, ale te przygody z awariami dają do myślenia i to fest. Yamaha mi się nie podoba więc zostaje Pioneer, ale są strasznie drogie :)

Tobie Yamaha nie podoba się wizualnie ?

Nie:/ Ani trochę. Dopiero te najwyższe modele, reszta kojarzy mi się z tandetą z Mediaexpert i Mediamarkt :/ bo ich tam najwięcej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.