Skocz do zawartości
IGNORED

stereo od PC do 4tys

chapakostabakos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebował bym waszej pomocy - opinii w doborze amplitunera/wzmacniacza i kolumn do 4tyś

Poczatkowo myślalem o kinie domowym 5.1 ale po przeczytaniu wiekszosci postow to do sluchania muzyki lepsze jest stereo w tej samej cenie mozna dostac lepsze jakościowo amplitunery

Przeczytałem tysiace postow i jestem juz zielony co wybrać....

sprzet bedzie podpiety pod komputer w przyszlosci pod TV

Słucham szczególnie rocka,grunge, metalu(Hunter, Illusion, Rammstein, Within Temptation, Nightwish, RHCP) tzn ciezszych brzmien

Moj pierwszy wzmacniacz to był amator pozniej merkury:) wiec nie mam wygórowanych wymagań

jedynie co by moglo sie przydac to wejscie HDMI do podpiecia TV

Sprzet bedzie grał w pokoju 20m2

Kolumny(podłogowe) chciałbym nowe amplituner/wzmacniacz moze być uzywany

NIe mam pojecia o domowym audio wiec licze na wasza pomoc z gory dzikuje za odpowiedzi

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/108085-stereo-od-pc-do-4tys/

czy mówisz ze kolumny chciałbys uzywane a wzmacniacz moze byc nowy ?

tak bedzie lepiej - nie stac Cie na nowe kolumny ;)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Ciężko będzie CI wyrwać nowe podłogówki i jakiś wzmacniacz do tego w tym budżecie, natomiast jeśli rozważysz sprzęt używany, to już będziesz miał bardzo fajny setcik:)

Przy takim metrażu sprawdzą się jeszcze spore kolumny podstawkowe dynaudio 2/7 czy 2/8 będą jak znalazł:) Do nich na przykład nowy nad c326 i masz szanse wyrobić się w swoim budżecie jak dobrze poszukasz.

Kolumny(podłogowe)

Trudno to trochę nazwać zestawem do komputera w takim razie ... tzn. teoretycznie można, ale w praktyce wątpię byś był w stanie prawidłowo ustawić te kolumny w pokoju, wzgl. miejsca gdzie siedzisz przy kompie (oś akustyczna kolumn wycelowana prosto w uszy słuchacza, kolumny oczywiście po równo oddalone od głowy słuchacza, tworzące trójkąt równoboczny z głową, lub przynajmniej jego okolice)

- nie stac Cie na nowe kolumny ;)

Chcesz mu powiedzieć, że nie ma na rynku nowych podłogówek do ~3 tys. zł / para? :)

Ciężko będzie CI wyrwać nowe podłogówki i jakiś wzmacniacz do tego w tym budżecie, natomiast jeśli rozważysz sprzęt używany, to już będziesz miał bardzo fajny setcik:)

Wyrwać nie będzie trudno (np. Wharfedale Diamond 159 + sporo kasy na wzmacniacz zostanie) ... nawet nowe podłogówki + nowy wzmacniacz da się kupić za 4 tys i to nie jakiejś firmy krzak.

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zaproponowałbym Ci zestaw oparty na sieciowym amplitunerze Yamaha R-N500 lub Onkyo TX-8050oraz zestawie kolumn Roth Audio Oli RA4 lub Melodika BL40

Są to konfiguracje, które powinny w pełni Cię usatysfakcjonować pod względem brzmienia i funkcjonalności.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w orzypadku pytań lub oferty cenowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jedno jest pewne. Nie masz pojęcia w ogóle o audio. Po co chcesz podłączać TV przez hdmi do wzmacniacza. Po za tym jeżeli zależy ci na jakości to tylko wzmacniacz. Amplituner 5,1 itp tylko do KD. Za 4000 możesz mieć już niezłe granie, ale musisz słuchać właściwych ludzi.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Droga jest właściwa. Sam 6 lat używałem amplitunera kd z podpiętymi frontami, czas pokazał, ze wielokanałowiec nie ma uzasadnienia. Od siebie mogę dodać, jeśli chodzi o wzmacniacz stereo cokolwiek kupisz będziesz potrzebował wejść cyfrowych (sat, pc, dvd, bd, tv..). Większość wzmacniaczy stereo nie posiada takich wejść, bo nie posiada przetwornika DAC. Rozwiązaniem wtedy jest DAC zewnętrzny. Takiego systemu w tej kwocie nie zbudujesz, wiec dobrą alternatywa będą amplitunery choćby podane przez Q21.

co do wzmacniacza - bardzo proponowałbym zagadac przed wielkim szukaniem do uzytkownika Rafał735r

powinien miec cos dla Ciebie -akurat do budzetu, załozen i wymagan ktore opisał Adym

do kompletu mu zapodac

np. T+A TMR 160 ;)

albo masz wielkie wymagania albo zmniejsz budzet i idz na lody ;)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Propozycja Q21 to dobre granie w rozsądnej cenie. Jeśli jednak chciałbyś "popełnić" Big Step w kierunku dużo lepszego dżwięku, to polecam Rotela RA-12, którego powinieneś wyrwać za około 3k. Pozostały 1k spokojnie wystarczy na dobre używane kolumny. Rotel ma aż 4 wejścia cyfrowe, a wbudowany dac jest zaskakująco dobry. Najważniejsze jednak że sam wzmacniacz to już inna klasa. Zanim kupiłem streamera słuchałem na nim muzyki z mojego laptopa wpiętego optykiem i było naprawdę doobrze.

big stepem sa tylko kolumny

wzmacniacz robi minimum niezbedne

w kolumnach za tysiac nie bedzie zadnego big stepu co do odsluchu- bedzie grało jak za tysiac ;)

ja protestuje przeciwko wydaniu 3/4 na wzmacniacz i kupieniu za reszte kolumn

to nie jest droga , drogą jest wydanie 3/4 na kolumny i dobranie wzmacniacza za reszte

mowta co chceta - ja tam protestuje :p

Witam

Potrzebował bym waszej pomocy - opinii w doborze amplitunera/wzmacniacza i kolumn do 4tyś

Poczatkowo myślalem o kinie domowym 5.1 ale po przeczytaniu wiekszosci postow to do sluchania muzyki lepsze jest stereo w tej samej cenie mozna dostac lepsze jakościowo amplitunery

Przeczytałem tysiace postow i jestem juz zielony co wybrać....

sprzet bedzie podpiety pod komputer w przyszlosci pod TV

Słucham szczególnie rocka,grunge, metalu(Hunter, Illusion, Rammstein, Within Temptation, Nightwish, RHCP) tzn ciezszych brzmien

Moj pierwszy wzmacniacz to był amator pozniej merkury:) wiec nie mam wygórowanych wymagań

jedynie co by moglo sie przydac to wejscie HDMI do podpiecia TV

Sprzet bedzie grał w pokoju 20m2

Kolumny(podłogowe) chciałbym nowe amplituner/wzmacniacz moze być uzywany

NIe mam pojecia o domowym audio wiec licze na wasza pomoc z gory dzikuje za odpowiedzi

pozdrawiam

Optymalnym rozwiązaniem będzie zakup kolumn Melodika BL40 oraz odpowiedni ich wzmocnienie, chociażby wzmacniaczem od NAD lub bardziej funkcjonalna jednostką od Onkyo. Osobiście uważam, iż w tej cenie można nabyć już bardzo fajnie grający zestaw, który również pozwoli na możliwość rozbudowy w przyszłości. Zdecydowanie posłuchaj kilku propozycji przed zakupem.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Chociażby by wyjść kablem toslink z TV na wzmacniacz. Generalnie znaczna większość klientów życzy sobie teraz by wzmacniacze miały również wejścia cyfrowe. Stąd duża popularność amplitunerów stereo.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Rozumiem że zainteresowany już raczej tu nie zaglądnie ale pytam fachowców po co mu cyfrowe wejścia we wzmacniaczu?

Po to by podłączyć komputer optykiem, separując się elektrycznie od niego (brak ew. pętli mas, czy zjawiska uziemiania PC przez wzmacniacz). Z TV w sumie to samo - lepiej się odizolować elektrycznie. Ogólnie cyfrowe wejście w dzisiejszych czasach, we wzmaku, to bardzo użyteczna rzecz (oczywiście lepiej by ten wbudowany DAC był dobrej jakości, bo jak nie, to gorsza sprawa).

Droga jest właściwa. Sam 6 lat używałem amplitunera kd z podpiętymi frontami, czas pokazał, ze wielokanałowiec nie ma uzasadnienia. Od siebie mogę dodać, jeśli chodzi o wzmacniacz stereo cokolwiek kupisz będziesz potrzebował wejść cyfrowych (sat, pc, dvd, bd, tv..). Większość wzmacniaczy stereo nie posiada takich wejść, bo nie posiada przetwornika DAC. Rozwiązaniem wtedy jest DAC zewnętrzny. Takiego systemu w tej kwocie nie zbudujesz, wiec dobrą alternatywa będą amplitunery choćby podane przez Q21.

To wg. Ciebie powinien kupić amplituner czy nie powinien, Bo w drugim zdaniu piszesz że to niema uzasadnienia a w ostatnim że to dobra alternatywa. Wg mnie a słuchałem ostatnio Yamahy RX-A1030 z kolumnami Magnat 807 i Heco 702 gt w stereo to nie jest za ciekawie, po prostu słabo. Tz wokal lekko oderwał się od kolumn. Ale to wszystko. Myślę a nawet wiem to na pewno że znajdę używany wzmacniacz do 1000 który rozniesie tą Yamahę w pył w stereo. A mówię tu o ampli za 5000 pln. Więc nie piszcie proszę że apli z tej samej stajni tylko bardziej budżetowe jest dobrym wyborem. Tym bardziej że autor wątku słucha raczej cięższego brzmienia.

Po to by podłączyć komputer optykiem, separując się elektrycznie od niego (brak ew. pętli mas, czy zjawiska uziemiania PC przez wzmacniacz). Z TV w sumie to samo - lepiej się odizolować elektrycznie. Ogólnie cyfrowe wejście w dzisiejszych czasach, we wzmaku, to bardzo użyteczna rzecz (oczywiście lepiej by ten wbudowany DAC był dobrej jakości, bo jak nie, to gorsza sprawa).

A jakiś przykład takiego pieca z hdmi. Bo o hdmi autorowi chodzi

Ale jeżeli faktycznie komputer ma być podłączony bezpośrednio do wzmacniacza to Sony 650 ES z DACiem na pokładzie załatwia sprawę. I myślę że będzie lepszym rozwiązaniem do stereo niż ampli 5,1

i spokojnie do wyrwania za mniej niż 1000. Więc na kolumny zostaje 3000.

dzieki za pomoc

z amplitunerow ktorych mi zaproponowaliście to na 99% wezne Yamaha R-N500 chociaz tego Onkyo TX-8050 tez warto sprawdzic jutro mam zamiar pojechac na odsluch

co do kolumn to wybrałem Melodika BL40 (2.4tys zl) chyba ze Onkyo wypadnie lepiej w moim tescie to Roth Audio Oli RA4 (2.6 tyś zł) ze wzgledu na ta sama impedancje: 6 Ohm

PS: te HDMI mozna sobie darowac myslalem ze to wyjscie jest bardziej przyszłościowe:)

chyba ze macie jeszcze jakies propozycje kolumn zwiekszajac nieco budżet do 3tys

do kolegi stachukubik

chlopie rafał ma na zbyciu i bedzie wystawiał pierwszego denona 1520

to roznosi te yamahe - nie miałem przyjemnosci z TYMI yamahami ale do tej muzyki to .... :(

za 1200 (tak sobie spekuluje) masz szanse przed wystawieniem umówic sprzet z najwyzszej pólki

zarówno jako dac i jako wzmacniacz rockowy

Od Rafała wez tego Denona ode mnie Magnaty 1003 za 3000 i myślę że nic lepszego nie znajdziesz w zakładanym budżecie. hehe

I tak tu każdy chwali swoje. hehe

1520 nie trzeba chwalic - to poprostu jest samochwalny sprzet

swiat go chwali i pieje a nie kazda kura swój ogon....

tym bardziej ze uzywek nie ma i nie bywają

to jest okazja na dobranie wzmacniacza - PRAWDZIWA okazja

nie napisałem po to by robic kreciolek na rynku

magnaty 1003 za 3k to ma byc joke rozumiem ? ;)

takie oferty to na allegro prosze :) - moge dac 1500 z bolem serca ;)

To wg. Ciebie powinien kupić amplituner czy nie powinien, Bo w drugim zdaniu piszesz że to niema uzasadnienia a w ostatnim że to dobra alternatywa.

Amplituner wielokanałowy - nie, Q21 proponuje amplitunery stereo.

I ostatnie mam dla was pytanie jak istotny wplyw ma karta dzwiekowa na jakosc dzwieku? tzn wysyla sygnal do amplitunera a on juz robi swoje czy juz wstepnie przetwarza dzwiek.... poniewaz na interze mialem straszne szumy i trzaski w glosnikach brat dal mi oddzielna karte i efekt znacznie sie poprawil

obecnie posiadam sound blaster audigy i zastanawiam sie czy do osiagniecia lepszej jakosci pod w/w zestam nie bedzie lepszym rozwiazaniem ASUS Xonar Essence ST lub Creative Sound Blaster X-FI Titanium HD

pozdrawiam

ma to decydujacy wpływ

wlasnie z tego powodu rowniez szkoda ze nie udalo sie z denonem - sama wartosc sekcji digital/ analog jest tam bardzo duza

mialbys essence+ plus wzmacniacz jakosciowy - za tak niewielki wydatek

gole nie przerabiane opampami essence do rocka nie jest lepsze a moze nawet gorsze od prodigy hd2 advance - tylko 300 zł

titanium nie kupuj

do yamahy zdecydowanie prodigy hd2 advance - w rocku ładnie wyrówna jej "braki"

pamietaj ze nadal jestes na dosc niskiej polce jakosciowej (patrzac bezwzglednie)- dac (digital/analog conwerter) to wazny element

w elemantach z górenej polki bardzo wyraznie czuc zmiany na zródle

co do kolumn jakie wybierzesz to juz niekoniecznie- wszystko zalezy

w kazdym razie to dobre zródlo i jest konieczny jego zakup

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

denon 1520 juz sprzedany wiec zostane przy Yamaha R-N500 lub Onkyo TX-8050

Dodaj do odsłuchu Harman kardon 3490-za 1000 z hakiem nowego dostaniesz ,wejście optyczne ma,procesor DSP do filmów-moim zdaniem do 2 koła najlepszy ampli stereo.

Propozycja Q21 to dobre granie w rozsądnej cenie

Kolego to jest tragedia jak to gra. Wzmacniacz jest tragiczny. Reszta też. Jak większość z tego forum ma takie audio to czapka z głowy. Brawo Panowie. Jeszcze mega długa droga przed wami, żeby usłyszeć namiastkę audio!!!!!

Dodaj do odsłuchu Harman kardon 3490

To to jest tragedia dźwiękowa. Brawo. Widać na jakim poziomie odsłuchowym wypowiadają się Panowie forumowicze.

Nic dodać nic ująć. I uwierz mi nie chcę znać Twojego zdania na tema audio. He he.

moge dac 1500 z bolem serca ;)

Ale cwaniaczek się trafił. O ooooo ooooo. Tylko szkoda, że nie słyszał nigdy jak to gra!!!! Za 1500 zł to się serce kraje jakie bzdety piszesz. Odezwał się znawca od dzwonków gazowych!!!.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Proponuję czytać ze zrozumieniem,co kolega napisał(więc zostanę przy yamaha i onkyo) i o czym jest mowa.A jak ty jesteś taki oblatany(figo fago del amigo) to zapodaj coś że swojej strony(tylko przeczytaj uważnie najpierw o jakim budżecie jest mowa i jakim stanie towaru-nowy czy używany-żebyś znowu nie cwaniakował. :)

Markus

jak dla mnie to mozesz dac nawet 4 i sie cieszyc ze masz w kieszeni tysiac

tyle ze za 3 to "ja kupuje" sprzet z calkowicie innej bajki

wystawiajac za 3 tys takie cos wspanałego mierzysz sie ze sprzetem ktory na portalach handlowych wystawia sie za 3 i sa tam "cuda na kiju"

za 3 to ja kupuje piloty concorde 2000 czy t+a criterion 220

a nie "brzeczydła"

szkoda zes Ty wiele słyszłał ino wprost z marketu

polecasz zakup tych magnatów za 3 k ? prosze bardzo ja Ci nie bronie

ja nie i tyle, nawet nie mam nic i nie chce miec nic wspolego z polecaniem wiec sie wyraznie odcinam

juz wolałbym głupiego ushera za te pieniadze i tez nie zrobiłbym najlepszego zakupu choc zaoszczedził

tak to gra z jakich elementów jest zbudowane i wcale nie chce slyszec - ani za grosz mnie nie kusi

A Ty słyszałeś kiedyś te Magnaty? To pochwal się co kupujesz za te pieniądze, sprawdzimy. A tak na marginesie popracuj nad składnią.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.