Skocz do zawartości
IGNORED

Jolida JD102B czy warta tej ceny

Melepeta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników lamp. Na Allegro pojawiła się taka oferta - Jolida JD102B

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A moje pytanie dotyczy ceny. Czy 1500 zł za ten wzmacniacz to odpowiednia cena, czy zdecydowanie za drogo a może to niespotykana okazja?

Po świętach umówiony jestem na odsłuch, jako że sprzedający mieszka kilka ulic ode mnie. Jednak nie chciałbym przepłacić.

Ukryta Zawartość

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/108102-jolida-jd102b-czy-warta-tej-ceny/

W stanach koło 1000 dolców, więc u nas na pewno więcej niż 4 tysiące kosztowała. Za 2 letnią 1500 zł w ładnym stanie wydaje się więc okay.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdź z jakiej dystrybucji pochodzi. Jeżeli z Audio Klanu (sprzedawane były przez Top HiFi) to warto posłuchać i cena niezła, a jeżeli import bezpośrednio z Chin (a jest tego u nas sporo) to ...

Sprzedający pisze, że w 2011 roku kupił ją jako używaną. I że ma oryginalną plombę Audio Forte. To jak czytam na ich stronie sklep niezależny. Czyli chyba własny import z Chin. W archiwalnych ofertach znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda mi ona na chińską wersję, po pewnych detalach, jak opisy na obudowie, gałki potencjometrów, etykiety itd. Nie mam jednak 100% pewności - trzeba by chyba było zerknąć do środka i sprawdzić przynajmniej transformatory.

Byłem dziś na odsłuchu. O ile to tak można nazwać. Akustyka koszmarna, pokój taka długa kiszka. A kolumny Celestion chyba F28 ustawione w rogach na dłuższej ścianie. Na szczęście sprzedający zgodził się przyjechać do mnie, więc słuchałem go w moim systemie. Jak pisałem, to parę ulic stąd. Wzmacniacz gra całkiem fajnie, ale nie było szału. Na poziomie mego NAD-a 3020. Po założeniu jakichś drogich lamp było troszkę lepiej. Nie na tyle jednak abym go kupił. W stosunku do mego NAD-a dołożyłbym 1000zł. gdybym chciał tę Jolidę kupić. A to nie jest warte tych pieniędzy. 1000zł dołożone do kolumn da o wiele lepsze efekty brzmieniowe.

Masz rację to nie jest okazja. Tylko tak napisał sobie sprzedający. Tysiąc max i też pod wielkim znakiem zapytania. A jakie to były drogie lampy? El84 czy sterujące?

Weź pod uwagę to że ten wzmacniacz nie ma wielkiej mocy i nie każde głośniki zagrają z nim.

Owszem może być pięknie, ale może też być koszmarnie. W każdym razie może to być dobra baza, ale chyba też nie bo to na płytce poskładane jest.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

jolida robila furore przed era chinczykow - obecnie jej stosunek jakosci do ceny mocno spadl. w latach 80tych i poczatku 90 to byl przyzwoity sprzet za niewielkie pieniadze teraz byle mingda ja rozniesie

Ja chciałem napisać sprzedawcy tej "Jolki" że 1500 to okazja dla frajerów i zaproponować mu 800zł, ale ja nie szukam wzmacniacza, przynajmniej na razie. W tej chwili mam Manleya i to jest dobry wzmacniacz. A miałem dwa różne na el34, jeden na kt88, jeden na 300B i 6s33s, może to nie były te konkretne. Ale proponuję nie wyrzucać pieniędzy na doświadczenia, tylko korzystać z doświadczeń kolegów. Spokojnie dozbieraj i moją propozycją w lampie el84 jest Manley Stingray albo Leben co kto lubi

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Ja mam Omaka Ambassadora, ale on jest w naprawie. I nie wiadomo ile jeszcze to potrwa. Kupiłem go i od razu poszedł do naprawy. Dla tego brałem pod uwagę tę Jolkę, tak tymczasowo.

Mam takiego elektronika. On nie chce za bardzo bez dokumentacji tego robić. A ktoś mu obiecał jakąś dokumentację do tego Omaka. Tak więc czekam.

Ja chciałem napisać sprzedawcy tej "Jolki" że 1500 to okazja dla frajerów i zaproponować mu 800zł, ale ja nie szukam wzmacniacza, przynajmniej na razie. W tej chwili mam Manleya i to jest dobry wzmacniacz. A miałem dwa różne na el34, jeden na kt88, jeden na 300B i 6s33s, może to nie były te konkretne. Ale proponuję nie wyrzucać pieniędzy na doświadczenia, tylko korzystać z doświadczeń kolegów. Spokojnie dozbieraj i moją propozycją w lampie el84 jest Manley Stingray albo Leben co kto lubi

zaproponowałeś wzmacniacze 4x droższe (używki) od Jolki

zaproponowałeś wzmacniacze 4x droższe (używki) od Jolki

Wiem co napisałem. Ale inaczej się nie da. Ewentualnie z tanich to może coś od p. Markówa lub Prima Luna używana. Miałem "przyjemność" z kilkoma tanimi chińczykami. Raczej średnio i niebezpiecznie.

Nie ma ciśnienia. Z NAD-a jestem zadowolony. Nie będę kupował chinola w ciemno. Chyba, że jakiś się trafi w okolicy, to może. Oczywiście jeśli będę mógł go posłuchać przed zakupem w moim systemie.

Witam!

Niestety nie lubię dyskutować na forach z wielu powodów, ale tutaj muszę bronić prawdy , której nie widzę lub została ona zakłamana. Z szacunkiem do wszystkich, ale niestety czytając to forum wnisokuję, że P. Melepeta nie uszanował jednak mojego poświęconego dla niego czasu i gościnności, bo nieczęsto zapraszam gości do jakichkolwiek odsłuchów, niemal nigdy nie "wypożyczam" lub nie wyjeżdzam ze sprzętem do odsłuchu, nie panosze się i nie wychwalam "cudów techniki", których miałem kilka, ale tutaj zrobiłem poraz pierwszy wyjątek, ale po kolei.

Piszecie i wnioskujecie o sprzecię, o którym defacto nie wiele wiecie - nawet skąd pochodzi, jakie ma zasilanie, jakie zestawy lamp grały, jakie okablowanie, elektonika, etc, ect.. - podżegacie do "bez okazyjności" i wygórowanej ceny - no pewnie - proponowana cena sprzedaży wynosiła z lampami 1400 zł - 3940 zł była cena sklepowa.

Stwierdzone na odsłuchu fakty, że pokój kicha - kolumny Celestion - tzw. pseudo odsłuch - może i warunki odsłuchu nie mam najlepsze, ale czy poprosił Melepeta o może lepsze ich ustawienie ? Np. nie wiem - odsunięcie ich o pół metra do środka kichy??? Czy w swoim salonie, w którym byłem jakby zostawił swoje Mercury jak stały w kątach to czy by coś lepszego wycisną niz u mnie? Czy zainteresowany kupnem miał minimalne pojęcie jak i na czym działa elektornika lampowa - zależało mu ewidentnie na przywiezieniu wzmaka do testu własnego zestawu -zakup stanowił II rzedną sprawę pewnie jakbym zostawił najlepszy komplet - niemal nowych lamp i "zszedł" z ceny na poziom tutaj sugerowany 800 zł pewnie byłaby to "promocja" i nie tylko dla niego. Jak można po 15-30 minutach od włączenia wzmaka poznać wszystkie wady/zalety wzmacniacza - jak tłumaczyłem, że po ponad godzinie dopiero lampy pokazują swoje oblicze - a wymieniłem cały kpl. Porównujecie Jolidę do Manleya czy Lebena - kto ma 6-10 kzł niech startuje - porównujecie 2 światy. Zmarnowany czas i tyle - pierwszy i ostatni wyjazd do takich "Klientów"

Więcej zdrowego rozsądku Panowie i faktów

Pozdrawiam

Jeśli Piotrek masz do mnie pretensję, że nie kupiłem, to przepraszam. Jak rozstawaliśmy się mówiłeś co innego. I inna była atmosfera. Przepraszam za Twój stracony czas, czyli te 2 godziny. Przywiozłem Cię i odwiozłem. A nie kupiłem, bo jak pisałem wcześniej, 1000 zł do kolumn da o wiele lepsze efekty. A tym którzy myślą, że jestem cwaniak, co to chce tylko naciągnąć na odsłuchy polecam mój wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie śledzę audiostereo na bieżąco i nie wiedziałem, że "za plecami" zbiera się jednak wszelkie dane o aukcji i anty-posty na jej temat - wpadłem "przypadkiem" szukając informacji na temat innych lamp - przypadkiem po nitce doszedłem tutaj - a tego osobiście nielubię,

Przeczytałem Twoje wątki, które zaczepiłeś np. wadliwego Ambasadora - zapłaciłeś za niego cenę wyższą od mojej Jolidy -zapytam, czy obiektywnie Ambasador ma wyższość brzmieniową nad Jolidą? Pracuje na oktecie lamp 6P14P w wersji militarnej i 6P2P na wejściu w klasie A, więc powinno być teoretycznie o niebo lepiej.

Rozgrzany temat o tej Jolidzie nie jest obiektywny z mojego punktu widzenia - jej definicja istnienia została tutaj bezpodstawnie skreślona - również tym sposobem mogłem stracić potencjalnych klientów jej zakupu.

Dodam, że zanim kupiłem lampę (tę Jolidę) to przebrnąłem wiele danych na temat lamp - ich ceny - dostępności - trwałości - relacji jakości do otrzymanego brzmienia. Przesłuchałem na Jolce 3-4 kpl lamp różnych poducentów przez 2,5 roku - wiem co można się po niej spodziewać i z jakimi lampami jest najlepiej - wiedziałem, że zakup wyższego modelu Jolidy nie będzie porażką, ale kolejną pozytywną przygodą. Proponowane tutaj marki typu "Manley" kosztuja ok. 5-6kzł - więc porównując do Twojego NAD-a za 400 zł jest 12x droższy, - czy dżwięk będzie o te 12x lepszy bądź 4x lepszy od Jolidy?

Leben kosztuje jeszcze więcej - wiem, że te marki to góry pokroju K2, ale ciągną dalsze zakupy , bo przecież nie podłaczy się kolumn za 2 kzł. Tego się niestety tutaj nie obala, kto ma portfel z gumy żaden problem - to i forum niepotrzebne -żadne pieniądze dodane do starego sprzętu nie oddadzą jego wartości - można kupić tanio / drogo i można się cieszyć lub namoczyć. Dołożysz 1000 zł do kolumn to wierz mi, że i tak znajdziesz kolejny 1000 zł do wzmacniacza - apetyt rośnie z każdym zakupem.

Pozdrawiam, przeprosiny przyjęte - nauka na przyszłość zapamiętana.

pochodzi, jakie ma zasilanie, jakie zestawy lamp grały, jakie okablowanie, elektonika, etc, ect.. - podżegacie do "bez okazyjności" i wygórowanej ceny - no pewnie - proponowana cena sprzedaży wynosiła z lampami 1400 zł - 3940 zł była cena sklepowa.

O czy Ty piszesz? Jolida na el84 nigdy tyle nie kosztowała, albo dałeś sie nieźle orżnąć. Ten wzmacniacz jako nowy nie jest wart 3940zł. Napisałeś że w 2011 kupiłeś jako używany zapewne za te same 1,5tysi i dwa lata na nim grałeś a ile miał on tak jak go kupiłeś, dlaczego o tym nie wspominasz. Chcesz sprzedać wzmacniacz i jak piszesz nie zapraszasz na odsłuch a jak zaprosisz to łaskę robisz. Nie jeździsz ze wzmacniaczem do klienta a jak pojedziesz (w granicach przyzwoitości oczywiście) to też łaska .

Godzina na podgrzanie el84???!!! Brak opakowania i papierów wielki Twój błąd że tego nie dopilnowałeś albo że bez opakowania kupiłeś, to bardzo poważnie obniża cenę. Nie będę tutaj złośliwy ale napiszę tak jeśli ktoś Ci zaproponuje 1kzł to szybko pancernie pakuj i wysyłaj na swój koszt żeby klient się nie rozmyślił a lampy doślij osobna paczką też szybko.

Zacytuje Twoje słowa : "Więcej zdrowego rozsądku" proszę Pana.

Pozdrawiam,

Paweł

O czy Ty piszesz? Jolida na el84 nigdy tyle nie kosztowała, albo dałeś sie nieźle orżnąć. Ten wzmacniacz jako nowy nie jest wart 3940zł. [...] "Więcej zdrowego rozsądku" proszę Pana.

[...]

Nie tak do końca. Jolida 102D w stanach kosztuje ok. 900$ - tu konkretnie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) 875 $.

Dolicz transport ze Stanów cło i ewentualnie marżę dystrybutora (jeśli nie był to "prywatny" import. Nawet przy niegdysiejszym, korzystnym kursie dolara wychodzi co najmniej 3 tys. za nówkę.

Ukryta Zawartość

O czy Ty piszesz? Jolida na el84 nigdy tyle nie kosztowała, albo dałeś sie nieźle orżnąć. Ten wzmacniacz jako nowy nie jest wart 3940zł. Napisałeś że w 2011 kupiłeś jako używany zapewne za te same 1,5tysi i dwa lata na nim grałeś a ile miał on tak jak go kupiłeś, dlaczego o tym nie wspominasz. Chcesz sprzedać wzmacniacz i jak piszesz nie zapraszasz na odsłuch a jak zaprosisz to łaskę robisz. Nie jeździsz ze wzmacniaczem do klienta a jak pojedziesz (w granicach przyzwoitości oczywiście) to też łaska .

Godzina na podgrzanie el84???!!! Brak opakowania i papierów wielki Twój błąd że tego nie dopilnowałeś albo że bez opakowania kupiłeś, to bardzo poważnie obniża cenę. Nie będę tutaj złośliwy ale napiszę tak jeśli ktoś Ci zaproponuje 1kzł to szybko pancernie pakuj i wysyłaj na swój koszt żeby klient się nie rozmyślił a lampy doślij osobna paczką też szybko.

Pozdrawiam,

Paweł

Pozdrawiam,

Paweł

Nigdy? To skan oferty Jolidy w załączeniu:-) Nie wróż za ile od kogo i z czym ją kupiłem - nawet jeślibym go dostał "gratis" to nie ma tutaj nic do rzeczy. Na aukcji preferowałem odbiór osobisty a nie jego odsłuch!!! - na prośbę Melepety zrobiłem wyjątek, zaproponowałem odsłuch oraz wolny wybór różnych kompletów lamp - posłuchaliśmy godzine u mnie - godzinę u niego - gdzie i w jakim sklepie znajdziesz lepsze podejście do Klienta??? Nie martw się o jego sprzedaż to mój nie twój problem - czy go sprzedam czy nie - mój "foch" wynikł, że Melepeta twierdził, że nie miał nic wspólnego z lampami, ale dziwnym dla mnie było, że kompletnie nie interesował się jak się wymienia lampy, ustawia spadki napięć, jak wygląda tył wzmacniacza i co można do niego podpiąć - zapamiętał jedynie Celestiony F28 i nic poza tym - a grało 14 różnych lamp, to jak mam to odebrać jak po tygodniu zauważyłem "nagonkę" na Jolkę na forum w którym padają epitety o moim pokoju, akustyce ect, tak się nie robi - lubię otwarte rozmowy - np. Wie Pan - trochę drogo za wzmaka - pytałem na forum, w sklepie , tu i tu - mam tyle i tyle więcej nie zapłacę - czy da radę mimo wszystko posłuchać z ciekawości -

Pozdrawiam i nie cytuj mnie proszę :-)

Piotr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dużo taniej od 1500 zł za markowy wzmacniacz , to radzę poszukać na składowisku złomu, lub kupić od pasera.

Jolida???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.