Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy m2 / m3 jaki wzmacniacz?

adamk86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad zmianą sprzętu audio i padło na Tannoy M2, ale w związku z tym, że ciężko znaleźć zadbane :/ a wypatrzyłem Tannoy M3 w świetnym stanie :) Czy ma ktoś porównanie z w/w modelami?

Kolejne pytanie, jaki dobrać wzmacniacz? Aktualnie posiadam model pioneer'a A505R, który raczej się nie przyda do w/w kolumn, wiec zamierzam go sprzedać z aktualnymi głośnikami. Budżet jakim dysponuje na wzmacniacz to max 800 zł.

Mam na oku model: Marantz PM6010 OSE lub Cambridge Audio A5, co o nim sądzicie? Może coś innego polecicie?

Pokój ~11m^2. Rodzaj muzyki: lata 80', rock 80', rock alternatywny, pink floyd, kings of leon etc

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/108122-tannoy-m2-m3-jaki-wzmacniacz/

PM6010OSE za 800zl? Wolne zarty. Za te siano to PM7000. Niezly by byl tez Denon PMA-1055R.

Dziękuje.

Marantz PM6010 OSE moge miec w cenie ok 600 zł, sporo jest gorszy od PM7000? Bo akurat tego modelu aktualnie nie moge znaleźć, ale będę się rozglądał za nim :) rozejrzę się tez za PMA-1055R

Dziękuje.

Marantz PM6010 OSE moge miec w cenie ok 600 zł, sporo jest gorszy od PM7000? Bo akurat tego modelu aktualnie nie moge znaleźć, ale będę się rozglądał za nim :) rozejrzę się tez za PMA-1055R

6010 jest lichy nie wart 4setek,podobnie kiepskie jest tez CA o którym piszesz,podejrzewam ze twój Pioneer nie jest gorszy od tych piecyków,może kup kolumny,posłuchaj i przemyśl czego ci brakuje .M3 to dobre kolumny i faktycznie dobrze spisują sie z Marantzem,i Denonem

Możesz zapolować na 7001,ostatnio był za 775pln

Widziałem też HK-980 za te pieniądze,oraz Yamaha AS-700

są jeszcze starsze i bardzo dobre grundig a-9000,Philips-960,HK-680,Sony Es,oraz całkiem dobre Q940

To taka kwota że można poprzebierać ale ty musisz wiedzieć czego oczekujesz.

Były jeszcze całkiem udane M2,5, mnie się bardzo podobało ich łączenie ze starszymi wzmacniaczami NAD-a.

m2,5 to jednak nie to ,miały być pomiędzy m2,a m3,ale to nie sprawdziło się

czy ja wiem, może nie było w okół nich takiego szumu ale z pamięci mogę powiedzieć że bardziej mi się podobały m2,5 niż m2. Nie mniej kolumny to jedno a akustyka i upodobania to całkiem inna para kaloszy :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Tylko tannoy m1 dobrze grają z tej serii. Wbrew testom w prasie .Są w miare szybkie i wyrównane tylko wiadomo dzwięk mniejszy.Reszta rodziny to straszne muły przykryte kocem.Ta seria Tannoy nadaje sie do odsłuchania jakiegoś wokalu plus co najwyżej trąbka w tle.Do rocka się nie nadają zupełnie.Moim zdaniem oczywiście.

Grundig High Fidelity

On nie jest dobry :/

to akurat kwestia gustu,razem z cd Qs930 gra dobrze ,wiesz przecież że podstawa to zgranie systemu wraz z kolumnami,są piece które nie grają z niczym,a są takie które trzeba odpowiednio dobrać do pozostałych elementów.

Ten wlasnie nie zagra z niczym :) To jest to samo co FA3ES, FS30ES? Chyba tak. Bardzo biedny dziwek no i biednie tez zbudowany. Bardzo slaba srednica, zero szczegolow, powietrza, reszta ujdzie. Gra na bardzo slabym poziomie wzmacniaczy za 300-400zl. Nie wiecej.

?👈

To akurat twoja opinia,masz prawo do niej,ja akurat się z tym nie zgodzę,wzmacniacz ten mam u ojca,,jest tam też średniak 7001 od Marantza,nie wiele więcej szczegółów z tego drugiego,to klocki z lat 2004 Sony i 2006 Marantz i jak wiele wzmacniaczy grają przyzwoicie,ale gorzej od swoich starszych braci.

Ja mialem FA30ES na rowni z Marantzem PM78 jakies 3 lata temu. Sluchalem obu kilka dni i miedzy nimi jest doslownie przepasc. Pamietam ze wtedy nawet byl u mnie kumpel i kopara mu opadla jak podpielem spowrotem PM78. Akurat PM7001 nie znam.

?👈

Pm78 to jak pisałem starszy klocek,prawda jest taka że czym nowsze te masowe wzmacniacze tym gorzej grają,Yamahy,Denony,Sony,Pioneery.wykastrowali je okroili,a i tak ludzie to kupują bo znana firma.

wracając do pm 78 to jest praktycznie pm 8000 inna półka i cena tak więc nie ma co porównywać tego do Sony es30 .Sony wyglada solidnie ale nie ma startu to pm8000 bo to juz dobry piec i nie kupisz go taniej niz 1300 pln es mozna kupic za 700 tak więc nie ta półka.

Pm78 to jak pisałem starszy klocek,prawda jest taka że czym nowsze te masowe wzmacniacze tym gorzej grają,Yamahy,Denony,Sony,Pioneery.wykastrowali je okroili,a i tak ludzie to kupują bo znana firma.

wracając do pm 78 to jest praktycznie pm 8000 inna półka i cena tak więc nie ma co porównywać tego do Sony es30 .Sony wyglada solidnie ale nie ma startu to pm8000 bo to juz dobry piec i nie kupisz go taniej niz 1300 pln es mozna kupic za 700 tak więc nie ta półka.

Teraz ceny PM78, 68 podskoczyly u handlarzy. Zreszta za FA30ES tez sie cenia po 800zl. Kilka dni temu poszedl PM68 za 520zl. Normalna cena PM78 to kolo 800zl. Sprzedalem za tyle kumplowi. Gra do dzis.

?👈

Teraz ceny PM78, 68 podskoczyly u handlarzy. Zreszta za FA30ES tez sie cenia po 800zl. Kilka dni temu poszedl PM68 za 520zl. Normalna cena PM78 to kolo 800zl. Sprzedalem za tyle kumplowi. Gra do dzis.

Sony wygląda tłusto dlatego schodzi właśnie za te 700-800 pln,Marantz wyglądem nie grzeszy te modele 68,78,są po prostu brzydkie,a to jest to samo co pm7000 i 8000 które są piękne,mi się bardzo podobają.

Dzięki wszystkim za informacje, zanotowałem sobie conieco, ale ceny niektórych wzmacniaczy, które podaliście zdecydowanie przewyższa mój planowany budżet.

Modele PM7000, PM7200 chodzą od 350E na ebayu to z wysyłką wyjdzie 1,5 k, to już wolałbym dorzucić i zamówić końcówkę mocy + pre = Rotel RC-980BX + RB-980BX (lub Rotel RB-981 + RC-995) + Infinity kappa 6.2, ale to są plany do zrealizowania w ciągu roku+.

Mogę napisać, że aktualnie w zasięgu mam wzmacniacze:

• PM78 - ok 1000 zł
  • PM68 - 900-950 zł (dużo się rożni od wersji PM78?)
  • SONY TA-FA 30ES - 800 zł
  • NAD C350 - 800 zł

PM7200 jest na allegro za 1100 zł, HK-980 - 1400 zl, Denon PMA-1055R na ebayu 260-300 E.

Międzyczasie będę pilnował allegro, moze coś się trafi :)

Kup sobie coś nie drogiego skoro chcesz zmieniać w przyszłości sprzęt u mnie m1 na starym sony grają znakomicie na standach 1.5 metra kiedys m1,m2 mógłbyś wykorzystać do kina domowego niedużym kosztem swoją drogą tego typu głośniki są w sam raz żeby sobie przed zaśnięciem posłuchać bo szału z nich nie wyciągniesz a m3 będą ci kiedyś w przyszłości zawadzały wiem bo obecnie mam revolution r2 grają świetnie ale muszę je sprzedać bo chce mocniejszego uderzenia ale też mam większe pomieszczenie do nagłośnienia

Dzięki wszystkim za informacje, zanotowałem sobie conieco, ale ceny niektórych wzmacniaczy, które podaliście zdecydowanie przewyższa mój planowany budżet.

Modele PM7000, PM7200 chodzą od 350E na ebayu to z wysyłką wyjdzie 1,5 k, to już wolałbym dorzucić i zamówić końcówkę mocy + pre = Rotel RC-980BX + RB-980BX (lub Rotel RB-981 + RC-995) + Infinity kappa 6.2, ale to są plany do zrealizowania w ciągu roku+.

• PM78 - ok 1000 zł
  • NAD C350 - 800 zł

PM7200 jest na allegro za 1100 zł, HK-980 - 1400 zl, Denon PMA-1055R na ebayu 260-300 E.

Mam dziwne wrażenie że czytam post handlarza który usiłuje sztucznie zawyżyć ceny starych klamotów,to są ceny oferowane przez naciągaczy!! Taki PM-68 jest wart maks 600zł a nie to co podałeś!!Nowy kosztował 1700zł wieki temu!Obecnie jest to z reguły wyschnięty wrak zreanimowany przez znajome złote rączki śmieciarzy grasujących po niemieckich jarmarkach.

Nawet zadbany krajowy egzemplarz z pilotem nie jest tyle wart.

• PM78 - ok 1000 zł
  • NAD C350 - 800 zł

Chyba PM78 za tysiac to bylby najlepszy wybor. Rozni sie od PM68 pstryczkiem z Klasą A. To jest to samo co PM7200, PM8000. FA30ES za 800zl to daruj sobie z miejsca. Poczekaj z miesiac i sledz Allegro. Czesto pojawiaja sie PM7000 za ok 800zl, to jest normalna cena za ten wzmacniacz. Ostatnio PMA-1055R sprzedalem za 700zl. Te pojawiaja sie rzadziej.

?👈

Mam dziwne wrażenie że czytam post handlarza który usiłuje sztucznie zawyżyć ceny starych klamotów,to są ceny oferowane przez naciągaczy!! Taki PM-68 jest wart maks 600zł a nie to co podałeś!!Nowy kosztował 1700zł wieki temu!Obecnie jest to z reguły wyschnięty wrak zreanimowany przez znajome złote rączki śmieciarzy grasujących po niemieckich jarmarkach.

Nawet zadbany krajowy egzemplarz z pilotem nie jest tyle wart.

Celowo podałem ceny, bo ja się nie orientuje, a też nie chciałbym przepłacać, tak więc dziękuję za informacje nt wartości. Zerknij proszę na allegro model MARANTZ PM68, jest za 950 zł... PM78 jest za 1170 :/

Jeden PM 68 jest od handlarza(stąd idiotyczna cena),drugi chyba zapatrzył się na tego pierwszego i do tego jeszcze ten opis cyt: Wybrałem go spośród wielu modeli między 1700 a 3000zł

Lol...

Spójrz na aukcje zakończone kupnem takich wzmaków,jedna 520 druga 650 i to są maksyma cen jakie są warte te klocki.Za tysiaka wolę RA -02 z pilotem i papierami od pierwszego właściciela niż złom co leżał gdzieś w błocie na jarmarku a znajomy pan Edzio go wyczyścił,przedmuchał audiofilskim szprajem i jest teraz w stanie "gabinetowym"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.