Skocz do zawartości
IGNORED

Kolce głośnikowe

sosnix12

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

A propos testu - na jakims zagranicznym forum znalazlem tania metode na sprawdzenie, czy odizolowanie drgan pod gramofonem coś pomoże. Należało postawić gramofon na płycie wiórowej (albo innej) a płytę położyć na niewielką dętkę rowerową napompowaną na tyle by się całkiem nie zgniotła. Po teście od razu jechałem do kamieniarza.

Tutaj proponowałbym 4 piłeczki od tenisa w jakiś sposób ograniczone, by się nie rozjeżdżały

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Jest jeszcze prostsza metoda. Wystarczy delikatnie unieść gramofon w dłoniach i posłuchać czy są zmiany.

Tu w sumie o co innego chodziło-dudnienie z suba,drżenie podłogi itd.....

Ale jak już napisałeś o tym,to ja przytoczę temat o platformach pod CD ewent pod wzmak.

W sumie mam pod wszystkim platformy(ale głównie dla bayery ,dla lansu,czy jak tam kto chce niech sobie myśli)-tylko do czego zmierzam.

Niby zalecają głównie pod CD -bo niby ma pomóc-w czym to nie wiem(może o bardzo drogich odtwarzaczach piszą)-ale poprosiłem kolegę,żeby targał jednym,drugim,trzecim odtwarzaczem CD i jednym BD i jakoś żadnej różnicy nie słyszałem-o dziwo targał nimi mocno i żaden nawet się nie zawiesił.

Żeby nie było że te platformy-to firmówki jakieś-nie,nie,-na głowę nie upadłem żeby po 1000 pln za kawał kamienia płacić,fachowiec kamieniarz zrobił je do tego fajne kolce+podkładki i wygląda fajnie. ;)-a cena hmmmmm0.5l

• Redaktorzy

No, wiem o co chodzilo. Podalem przyklad z ksiazki o gramofoniarstwie. Facet opisywal jak wazny jest wplyw drgan z otoczenia na igle gramofonowa, ktora powinna zbierac drgania tylko z rowka. Podniesienie niektorych gramofonow daje slyszalne zmiany w brzmieniu (na plus).

Ja na przyklad zmodenizowalem swoj stolik audio-wideo. Wyrzucilem blat ze szkla hartowanego. Raz, ze byl za maly (za plytki aby umiescic na nim moje dwa gramofony), a dwa ze szklo doskonale przenosi drgania, czyli zlo dla gramofonu. Zamowilem gruby 39mm wiekszy i ciezki (22kg) blat z MDFu lakierowanego na czarny polysk. Zamocowalem go na trzech wibroizolatorach firmy Elesa+Ganter wykonanych ze stali i gumy o twardosci 40 stopni ShoreA. Nie wiem czy dzwiek zmienil sie na plus, bo jeden gramofon ma zawieszenie miekkie magnetyczne, a drugi miekkie sprezynowe. Generalnie mozna tanczyc i skakac przy gramofonie. Igla juz nie przeskakuje. Czyli zmiana na plus.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Generalnie mozna tanczyc i skakac przy gramofonie. Igla juz nie przeskakuje. Czyli zmiana na plus.

Tak-tu masz rację i to jest logiczne,ale jak czytam że po zastosowaniu platform czy innych absorberów komuś się scena poszerzyła,albo instrumenty dostały lepszej separacji,i jeszcze inne wywody-to nie wiem czy mam współczuć takiej osobie że już ją tak przygniotło,czy po prostu jawnie w ch..ja wali i to z premedytacją. ;)po przeczytaniu testów Wojtka. P ;)

• Redaktorzy

Maniek, to jest audio voodoo. Dziala tylko wtedy gdy sluchacz wie co w danej chwili gra. Gdyby zobic slepy test, czesto nowa zmiana jest nie do odroznienia.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

U mnie na bank lepiej grało - inaczej bym nie kupował tego kamienia pod gramofon. Niestety nie potrafię opisać zmian brzmienia - nie mam takich aspiracji ...

Granit z kolcami dla bajeru mam pod kolumnami. Przynajmniej mi ich nikt nie przesuwa :)

Tak-tu masz rację i to jest logiczne,ale jak czytam że po zastosowaniu platform czy innych absorberów komuś się scena poszerzyła,albo instrumenty dostały lepszej separacji,i jeszcze inne wywody-to nie wiem czy mam współczuć takiej osobie że już ją tak przygniotło,czy po prostu jawnie w ch..ja wali i to z premedytacją. ;)po przeczytaniu testów Wojtka. P ;)

Pod taką ciężką platformę to warto jeszcze dorzucić podkładki z elastomeru ...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Pod taką ciężką platformę to warto jeszcze dorzucić podkładki z elastomeru ...

Ja wszystkie platformy,plus standy pod kolumny mam na stożkach kolcach,pod nimi podkładki-zwykłe z aluminium polerowanego-a pod podkładką aluminiową ,podkładka gumowa.

• 3 tygodnie później...

Witam. Prośba o pomoc. Zupełnie niechcący wymyśliłem taki mebel - chodzi o masywną platformę z desek dębowych, w kształcie litery "T", osadzoną na trzech masywnych kolcach. Niby głośnikowych. Początkowo myślałem, aby odpowiednio przycięte deski dębowe, z tymi kolcami, w kształcie tej litery "T" - przykręcić na stałe, od spodu, do kolumn, aby zapewnić maksymalnie sztywne zespolenie kolumn z tymi dechami dębowymi i kolcami.

Jednak jak układałem różne konfiguracje - wychodzi na to, iż wystarczy na złączu w ramach tej litery "T" położyć dodatkową dechę dębową, poskręcać śrubami, a w wyniku tego manewru powstanie samonośny mebelek. Taka platforma typu "T" z trzema kolcami. Oczywiście nie trzeba wyjaśniać, że masywna, ciężka i sztywna po zbóju.

No a teraz pytanie: Czy kolumna MUSI być z taką platformą / z kolcami zespolona na SZTYWNO dla osiągnięcia określonego audio-rezultatu, czy też może wystarczy, że ta platforma sobie będzie istnieć niezależnie, a na niej na wierzchu po prostu POSTAWIĆ te kolumny ?

Czy sztywność połączenia, zespolenia, kolumn z platformą z kolcami jest niezbędna, aby uzyskać porządane rezultaty w zakresie poprawy brzmienia "audio" ?

No bo jeśli można po prostu postawić i uzyskać ten sam rezultat, to przecież nie będę pudeł wiercił ...

Prośba o poradę i jakiś komentarz, jak to właściwie jest z tymi kolcami ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.