Skocz do zawartości
IGNORED

Kolce głośnikowe

sosnix12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z Subwooferem chciałbym zniwelować drgania mebli,drzwi pomyślałem o kolcach ale tu jest problem nie chce nic wiercić w obudowie Subwoofera bo nie chce sobie wkrętem uszkodzić jakiegoś elementu Subwoofera pomyślałem o kolcach przyklejanych tylko trudno mi na je znaleźć w sklepach.pomyślałem sobie o podstawce pod Subwoofer z jakiegoś drzewa lub jakieś płyty wiórowej lub sklejki z kolcami przykręcanymi do podstawki, jest to dobre rozwiązanie ?

czy kolce do Subwoofer muszą być przytwierdzane do Subwoofera a nie bawić się w jakieś podstawki z drewna z kolcami.

widziałem podstawki marmurowe z kolcami tylko z skąd kupić marmur na wymiar ?

głośniki to genius 5050 v2

https://www.audiostereo.pl/topic/108193-kolce-g%C5%82o%C5%9Bnikowe/

Marmur - zamawiasz "zrobienie na wymiar" - u pierwszego lepszego kamieniarza.

Poszukaj w okolicach jakiegoś lokalnego cmentarza. Na pewno są tego typu usługi.

Wydaje mi się, że robienie kolcy do podstawki, a nie do sub'a, to się trochę raczej mija z celem.

No bo jak potem zapewnia, aby się sub nie przesuwał po tej podstawce ?

Marmur - zamawiasz "zrobienie na wymiar" - u pierwszego lepszego kamieniarza.

Poszukaj w okolicach jakiegoś lokalnego cmentarza. Na pewno są tego typu usługi.

Wydaje mi się, że robienie kolcy do podstawki, a nie do sub'a, to się trochę raczej mija z celem.

No bo jak potem zapewnia, aby się sub nie przesuwał po tej podstawce ?

patrzyłem na budowę głośnika i na spodzie obudowy zamontowana płytkę pcb i jak bym przykręcił kolce to bym sobie zniszczył głośnik bardzo cienka jest płyta mdf użyta do produkcji głośnika

widziałem takie kolce przyklejane na specjalna taśmę ale nie jestem pewien takiego rozwiązania a nawet jak bym miał podstawkę marmurową z kolcami to mógł bym mocną taśmą okleić marmur i przykleić głośnik

szukając dalej natrafiłem na podstawki granitowe czy granit będzie lepszy od marmuru ?

Gumowe stopki pod suba.

teraz mam jakieś kawałki gumy ale strasznie cienkie takiej samej grubości co przy satelitach

przeglądając podstawki,stojaki marmurowe pod głośniki nigdzie nie zauważyłem jak kolce są zamontowane wszędzie jest widać kolec i nic więcej nawet śruby po drugiej stronie marmuru,jak oni te kolce zamontowali ? zrobili otwór taki jak szerokość gwintu kolca i wbili kolec do otworu w marmurze na siłę,czy może zrobili otwór w marmurze do niego włożyli jakiś gwint a do gwintu przykręcili kolec ?

Popieram. Z miękkiej gumy, wysokie na kilka cm, sama podkładka z gumy to za mało.

gdzie mogę nabyć takie gumowe podstawki ?

najlepiej coś ze sklepu internetowego

brat genius 6000 posiada inne podkładki może by takie same zastosować chyba będą lepsze niż w moich genius 5050 v2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja myślę, że kolega nie wyeliminuje drgań mebli ani kolcami, ani podstawkami gumowymi. Meble drgają od fali akustycznej przenoszonej przez powietrze. Chyba, że się mylę.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

w internecie znalazłem budowę Subwoofera i nie jestem pewien ale na przekroju Subwoofera na dole jest umieszczone PCB

link do budowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Witam,

mam problem z Subwooferem chciałbym zniwelować drgania mebli,drzwi pomyślałem o kolcach ale tu jest problem nie chce nic wiercić w obudowie Subwoofera bo nie chce sobie wkrętem uszkodzić jakiegoś elementu Subwoofera pomyślałem o kolcach przyklejanych tylko trudno mi na je znaleźć w sklepach.pomyślałem sobie o podstawce pod Subwoofer z jakiegoś drzewa lub jakieś płyty wiórowej lub sklejki z kolcami przykręcanymi do podstawki, jest to dobre rozwiązanie ?

czy kolce do Subwoofer muszą być przytwierdzane do Subwoofera a nie bawić się w jakieś podstawki z drewna z kolcami.

widziałem podstawki marmurowe z kolcami tylko z skąd kupić marmur na wymiar ?

głośniki to genius 5050 v2

Nic w subie nie wierć.Jak chcesz dam ci namiar na dobre standy granitowe,wymiar jaki potrzebujesz,na kolcach z podkładkami-nawet logo suba jak sobie życzysz może być na standzie zrobione.Kolor granitu od wyboru do koloru.Wzór tak samo,okrągłe,kwadraty,prostokąty,sawijasy czego dusza zapragnie.08711ffae98e4e15gen.jpg8688d34273c56dd7gen.jpg

A ja myślę, że kolega nie wyeliminuje drgań mebli ani kolcami, ani podstawkami gumowymi. Meble drgają od fali akustycznej przenoszonej przez powietrze. Chyba, że się mylę.

W ostatnim zdaniu napisałeś prawdę-mylisz się. :).A jak kolega ma jeszcze podłogę pływającą-czyli bez wylewki-tylko deski na legarach,to te drgania są nie samowite.

I w tym przypadku granit jest bardzo wskazany.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

mam podłogę pływającą z paneli podłogowych sufit mam z gips-karton

jaką jest ceną jednej takiej podstawki

Zależy od wymiaru,grubości,czy z kolcami czy bez i czy logo też dla bajeru ma być.Logo może być też grawerowane w kamieniu.Kolce też są różne-tańsze i droższe.Ja osobiście zamawiam tylko sam stand,a kolce kupuję osobno i sam montuję. logo zamawiałem indywidualnie ale u tej osoby co robi standy.Za logo z blaszki liczy 25pln.Grawerowane nie wiem.Płyta o wym 45*30cm chyba coś między 70-100 pln,o gr 3 cm.Nie pamiętam dokładnie bo mi taniej liczył ze względu na kilka zakupów,ale coś w tym kierunku.Mam jego nr tel to mogę ci podać-napiszesz do niego wszystkie wymiary w e-mail i zrobi wycenę.Za to się nie płaci.Jak ci przypasuje to kupisz.Jak nie to nie kupisz-proste.

Zależy od wymiaru,grubości,czy z kolcami czy bez i czy logo też dla bajeru ma być.Logo może być też grawerowane w kamieniu.Kolce też są różne-tańsze i droższe.Ja osobiście zamawiam tylko sam stand,a kolce kupuję osobno i sam montuję. logo zamawiałem indywidualnie ale u tej osoby co robi standy.Za logo z blaszki liczy 25pln.Grawerowane nie wiem.Płyta o wym 45*30cm chyba coś między 70-100 pln,o gr 3 cm.Nie pamiętam dokładnie bo mi taniej liczył ze względu na kilka zakupów,ale coś w tym kierunku.Mam jego nr tel to mogę ci podać-napiszesz do niego wszystkie wymiary w e-mail i zrobi wycenę.Za to się nie płaci.Jak ci przypasuje to kupisz.Jak nie to nie kupisz-proste.

to jak byś mógł ten numer podać

to jak byś mógł ten numer podać. na jakiej zasadzie jest przykręcany do granitu ? nigdzie na zdjęciach nie widziałem żadnej śruby z drugiej strony granitu

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

to jak byś mógł ten numer podać

Na 2 sposoby.

Pierwszy to wierci w granicie otwór(on-bo ja bym się tego nie podjął he he)i montuje kolec jaki ma w ofertach.

Drugi-klejony.Ja tak robię.

Kolec jest stożkiem.Czyli góra jest płaska i okrągła o sporej średnicy.Dajesz kroplę kleju KROPELKA i trzyma tak że nawet jak stoją kolumny na standach ponad 20 kg stożki na podkładkach pod którymi są gumki-siłowo jestem w stanie je przesunąć i klej trzyma.

No ale są różne wzory kolców których nie da się przylepić-więc trzeba wiercić-ale lepiej samemu tego nie robić.

Można płytę uszkodzić-jak nie masz odpowiedniego wiertła,wiertarki-i umiejętności.

Nr tel podam ci jutro bo jestem teraz w pracy.

Przypomnij się na PW

Nie wiem, czy wchodzenie w marmury w przypadku subwoofera ma sens. Po pierwsze: ustawienie. Szukaj miejsca w pokoju, gdzie dudnienia będzie najmniej. Po drugie miękkie gumki kupione w sklepie przemysłowym za grosze, albo takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kabelki? I owszem, Audioquest Type 2 i masz szybki, sprężysty, nie snujący się bas. Ktoś na forum ciągle poleca dyt 0,5mm2, na basie może być.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest to samo co w poprzednim linku ?? poprzedni link nie działa

Ukryta Zawartość

Jak to pieknie brzmi, heh absorber , dumnie.Kup sobie zwykle gumowe nozki Monacora i bedzie dobrze .... no chyba ze wolisz audiofilsko absorbowac to i nawet te z linku nie beda wystarczajace ;)

Pozdrawiam.

Jak to pieknie brzmi, heh absorber , dumnie.Kup sobie zwykle gumowe nozki Monacora i bedzie dobrze .... no chyba ze wolisz audiofilsko absorbowac to i nawet te z linku nie beda wystarczajace ;)

Pozdrawiam.

mogę prosić o jakiś model patrzyłem i nie wiem który będzie najlepszy

dokupił bym sobie te podkładki pod głośnik centralny i przednie kolumny nie wiem czy do tylnych dokupić

takie modele znalazłem na stronie internetowej

HF-10

HF-140

HF-145

HF-155

HF-160

HF-30

HF-35G

HF-45G

HF-50

HF-60G

HF-70

LAV-8

Do suba ,samoprzylepne i tanie :

Ukryta Zawartość

A pod inne :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do suba ,samoprzylepne i tanie :

Ukryta Zawartość

A pod inne :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Nie wiem, czy wchodzenie w marmury w przypadku subwoofera ma sens. Po pierwsze: ustawienie. Szukaj miejsca w pokoju, gdzie dudnienia będzie najmniej. Po drugie miękkie gumki kupione w sklepie przemysłowym za grosze, albo takie http://allegro.pl/monacor-sps-50-go-kolce-nozki-do-kolumn-absorber-i3827441362.html Kabelki? I owszem, Audioquest Type 2 i masz szybki, sprężysty, nie snujący się bas. Ktoś na forum ciągle poleca dyt 0,5mm2, na basie może być.

Ma sens i to bardzo.

Jak byś miał podłogę pływającą w domu to byś kumał o co biega..

Co mu da gumka pod suba,albo co mu da postawienie go gdzie indziej-jak podłoga wszędzie taka sama (pływająca) i regały,meble drżą.-bo panele ma na deskach albo płytach a to wszystko na legarach.

On pisze wyraznie że meble mu drżą,a nie że z basem jest zle.

Najlepsze co można zrobić to granit-który i tak w stu procentach nie wyeliminuje tego do puty nie zrobi podłogi tak jak powinno być.

Być może jest to nie możliwe żeby wylewkę zrobić-więc trzeba z tym żyć.

Miałem jeszcze kilka lat temu identyczną sytuację więc wiem co piszę.

Zapindol płytę chodnikową ,przytargaj do domu,postaw na jakiś kolcach i zobaczysz. ;) Jak się sprawdzi to zamówisz stand.

A te gumki w tym wypadku to do bartka sobie możesz przyczepić.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

On ma zwyczajnie za duzo basu ,dlatego mu wszystko drży.

No bo chyba nie przez pływającą podłogę.

Właśnie przez podłogę.

Kur....cy można było dostać,do puki wylewki nie zrobiłem.Wszystko latało,drzwiczki od szafek pukały,wszystkie kieliszki,kryształy jak były za szkłem w regale na szybie stały to wszystko drżało.

Oczywiście jak było ciszej to nie było mowy o tym,ale to po co mam system o mocy takiej a nie innej-żeby słuchać max na godz 8.

A tym bardziej że tu jest mowa o subie-a ja się męczyłem przy kolumnach-czyli on ma jeszcze gorzej.

Sosnix-napisz do niego,zmierz suba,jak ma np 40*40 cm to płytę niech ci zrobi 45*45cm.Na stożki dam ci namiar-sam sobie przykleisz.Są w zestawie z podkładkami.Grubość płyty min 3cm.Poproś o wycenę-możesz sie potargować-koleś jest spoko.Stożki kosztują 30pln 4 szt+podkładki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.