Skocz do zawartości
IGNORED

czym sie rozni monitor od nie monitora?

annawroc

Rekomendowane odpowiedzi

Nazwa monitor w sprzęcie powszechnego użytku pochodzi od profesjonalnych głośników stosowanych w studiach nagraniowych, tzw. monitorów bliskiego pola stojących tuż za konsoletą, z reguły niewielkich i dwudrożnych, chociaż są i takie, co do małych wcale nie należą, np. niektóre Tannoye.

do wpisu Zbiga dodam jeszcze, że są jeszcze monitory sceniczne - to są te kolumny co stoją na ziemi na scenie, takie bardzo niske i pochylone pod katem (tak na oko 20-40stopni) w stronę muzyków, żeby w ogóle wiedzieli co grają

a co nie jest monitorem?

skoro już wiesz czym jest monitor, to wszystko pozostałe nie jest monitorem ;)

Jeszcze raz. W przypadku kolumn do słuchania muzyki monitorami są wszystkie podstawkowce a nie monitorami wszystkie podłogowce. W przypadku kolumn służących do odsłuchu kontrolnego w studiach lub na scenie wszystkie są monitorami.

oprocz definicji monitora jako takiego w swiatku audiofilskim wieksze znaczenie ma definicja "brzmienia monitorowego" i tu ze tak powiem jest monitorowy pies pogzrebany - takowe brzmienie ,ktorego - uczynie wyznanie- milosnikiem jestem, to brzmienie -

1.przestrzenne -czyli z precyzyjna lokalizacja zrodel i ekscytujacym oderwaniem soundu od skzrynek

2.harmonijne - czyli nie da sie uslyszec granicy miedzy gwizdkiem a bumbałą (niskotonowcem)

3.dynamiczne - monitorki maja zwykle male bumbaly wiec basik szybkim jest

- to zalety - ograniczeniami monitorow niejako wpisanymi w ich konstrukcje jest potega basu i skala dzwieku - ale to juz kompromisy na ktore sie ktos zgadza albo nie - nie jest tez dziwne ze "brzmienie monitorowe" najlatwiej uzyskac z malych skrzynek w ktorych siedza 2 glosniki stad monitorowe zamieszanie - na koniec dodam ze koronna zaleta monitorow to oczywiscie harmonijne brzmienie - i tyla ode mnie

a tu bardzo ciekawe nie-monitory:) -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (to tak gwoli mącenia Ani, chociaż spodziewana kwota poza budżetem, tak że żadne to mącenie;)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zegar moze sie skusze na odsluch tego wynalazku:)a tak poza tym to w sobote jade posluchac elacow i zoabczymy co to bedzie a najprawdopodobniej od wtorku zostane juz bez altusow i na pare dni rozbrat z muzyka:(

->annawroc

A Elaców jakich będziesz słuchała? Hienka sprzedaje swoje 510 Jet, znakomite monitorki. Gutten takie ma i jest ich entuzjastą. Zresztą wszyscy je chwalą.

A Magnepanów na pewno warto posłychać, bo to zupełnie co innego niż głośniki dynamiczne. A nuż Ci sie spodoba taka prezentacja...

podlogowek EL 121.nie wiem czy znajde czas na te magnepany a poza tym kosztuja 2Xtyle co mam;)chociaz maja zostac sprzedane za tyle ile sie wylicytuje.posluchac zawsze warto tylko nie wiem co z tym czasem;)

Ooo! Doskonale rozumiem! Życie oferuje tyle interesujących propozycji, że chyba bym się musiał rozerwać na 10 kawałków, żeby wszystko "obskoczyć". Rentierem żeby tak być, ech ... :)

A dla mnie definicja jest prosta (bo i po co sobie utrudniać ;) ). Monitor to urządzenie do maksymalnie wiernego odtwarzania dźwięku. Czyli posiadające np. płaską charakterystykę częstotliwościową, nie wprowadzające podbarwień, "własnych dodatków" do dźwięku. Bo przecież nie chodzi o to, żeby monitor studyjny lub estradowy tworzył przestrzeń, scenę dźwiękową. One mają wiernie grać.

Inna sprawa, że wielu audiofilom dźwięk dobrego monitora nie spodobałby się w domu. Wielu narzeka, że głośnik nie posiada duszy, nie dodaje czegoś "od siebie", jakiegoś zakresu nie podbija, czegoś nie uwypukla. A właśnie tak, całkowicie zimno powinien grać dobry monitor :).

Natomiast podział na kolumny podstawkowe i podłogowe to inna bajka. Podstawkowiec nie musi równać się monitorowi.

Idąc za definicjami "Zbiga". Monitory bliskiego pola stoją w odległosci ok. 1m. od słuchacza. I dla takiej odległości powinny być optymalizowane (wyrównanie pasma) - czy są, nie wiem.

Wiekszosc kolumn "domowych" brzmi lepiej ze znacznie większej odległości.

pozdr.

I jeszcze - Magneplanary MG-20 (najmniejszy model) wymagają odległości od 60 do 90cm od tylnej sciany, jako że sa obudową otwartą i osiągnięcie deklarowanego pasma (-3db @ 50Hz) wymaga odpowiedniego ustawienia i raczej dużych pomieszczeń - mimo ze pasmo i efektywność są typowe dla małych zestawów podstawkowych.

pozdr.

-->Jazz :-) na tą chwilę faktycznie część(znaczna) sprzętu studyjnego to konstrukcje aktywne, ale w początkach konstrukcje robione dla BBC przez KEF-a i pobratymców ( na przetwornikach KEF-a zazwyczaj :) ) były konstrukcjami pasywnymi. A do dziś się zdarza że jakiś studyjniak ma pakowaną zwykłą zwrotnicę i trafia pod strzechę :)

Baby Magnepany miałem kiedyś do zabawy jak pracowałem za kałużą. Grały najpierw w pokoju jakieś 20m2 w bloku, potem w pokoju 30m2 w domku typowym amerykańskim czyli drewnianym - odległość od tylnej ściany rzędu 60-70 cm w zupełnosci wystarczała. Basu toto za duzo nie ma, ale nie jest tak źle jak niektórzy sugerują (hipo hopu to moze nie uciągną, ale odkryłem na nich Carltona i parę innych wynalazków ze stajni GRP). Ale tak sobie myslę, że może oprócz trójwymiarowości dobrze ustawiony EL121 nie odda im pola.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.