Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

o już zdjęcia są :) , chodzi mi o te dwie diódki przed mostkiem prostowniczym ( i to co za nimi jest, tzn. siakiś kondensatorek, rezytorek, zenerka, tranzystor etc.), chyba jest to część układu wyciszającego ( na dniach paszoł won będzie dla układu wyciszającego :), ale pewien nie jestem co to jest i czy można to to wypatroszyć ( wiem wiem, wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko... :) ).

Kill pisze, znaczy się wycisza, ja bym dał wyciszanie na przekaźniku, z tego co widzę da się zrobić. Zawsze to lepiej niż bez, a przekaźnik nie zepsuje dźwięku jak tranzystorki.

-->McGyver, chyba będę musiał to wypatroszyć, cały mostek, kondensatory, stabilizatorek 5V też idzie won, a miejsce tego dwa oddzielne zasilacze ( z dwoma transformatorami ), jeden na +/-10V i jeden na +5V ( wręcz nienawidzę gdy jedno niższe zasilanie jest pobierane z połówki symetrycznego, gdyby tak jeszcze -5V odprowdzili i podpieli do sztucznego obciażenia żeby zachować symetrię, a tu nie, tylko kondensatorek większy na dodatniej połówce dali, wiem że to szcegół, ale ja upierdliwy z natury jestem... :) ).

Takie samo gówno zrobili w moim wzmaku, zasilanie dla automatyki zasysa z połówki symetrycznego do preampa, też mnie zdrażniło, wywalam to jak kupię diody Schottky'ego.

uklad ten pzred mostkiem to prostownik dwupolowkowy, filtr zasilania na kondensatozre elektrolitycznym (takie lokalne zasilanie0 a potem uklad klucza na tranzystozre pnp. To widac od razu. ty;lko nie iwem czym ten klucz steruje wiec nie moge napisac za co odpowiada. prosze o te czesc schematu na ktora sygnal wyjsciowy klucza jest kierowany. wtedy moge cos pomoc. schemacik banalny, dzieciak z zawodowki elektronicznej rozpyka w 5 minut.

pozdrawiam!

-->Brencik, co to są te dwie diódki to się domyślałem, ale co to ta reszta to już pewien nie byłem( domysły mgliste :) ), dzięki za odpowiedź. A co do reszty schematu, to wszystko w rękach(płetwach :) ) rekina ( w zasadzie byłoby to widać na schemacie z częścią analogową, ale rekin najwidocznij postawił sobie za cel dobrą jakość, a nie szerokie pole widzenia :) ).

Dzięki Brencik

Akurat wiem jak to działa, bo to rzeczywiście nie problem. Wiem też, że u siebie mogę śmiało wyrzucić ten układzik, bo sygnał za pnp (KILL) jak już było wspomniane wcześniej jest sygnałem mutującym wyjścia ( a u mnie tranzystorków na wy już nima). Sygnał kluczujący (KILLI) idzie z procka - i on jest dla mnie jedyną niewiadomą tzn w których momentach jest mutowany sygnał wy. Zaraz zresztą narysuję pełny schemacik dla jednego kanału i zamieszczę, to pewnie bardziej doświadczeni w te klocki się wypowiedzą (Czy poza momentem zmiany tracków jeszcze kiedyś KILL killuje wyjścia:)

Rysunek całości. Jakość taka sobie, ale starałem się;)

[obrazekLUKASZ-171669_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no dokladnie, pole widzenia obiektywu jest ograniczone.

ukladzik dziala nastepujaco:

w pzrypadku podania niskiego sygnalu na wejscie tranzystor zostaje nasycony i na wyjsciu pojawia sie niskie napiecie. A gdy na wejsciu jest stan wysoki to na wyjsciu tez (tranzystor nie pzrewodzi)

nie wiem kiedy w jakiej sytuacji z tego procka Motoroli idzie sygnal killi. Trza by sprawdzic podpinajac woltomierz i ptzetestowac cdeka na wszystkie opcje i sytuacje i bedzie wiadomo kiedy ten kiil jest

Akurat pole obiektywu tak mocno ograniczone nie jest (Zdjęcie z 3 metrów przez tele 90-300mm - bo niechciało mi się zmieniać obiektywu), ale ten cały układzik jest na trzech różnych stronach porozrzucany (zasilanie,dekoder,część analogowa). Gdybym dał to obok siebie to w tej rozdzielczości niewiele byłoby widać - dlatego rysunek.

rekin

a to jak wywaliles te mutujace to ich sterowanie tez nie potrzebne. Zostaw tylko rezystorki na wyjsciach zeby nie wisialy z procka (4,7k do masy) i SAA bo to dobra praktyka. Wiszace wyjscia sa tak samo zle jak wejscia, sieja niepotrzebnie a jak je ładnie zamkniemy (obciazymy to jest spokojniej i pewniej)

czy tam w bazie tranzystorka to jest 47k? a nie 4,7? hmmm

-->rekin, dziwne pytanie mam do Ciebie. Co się z twoim CD720 dzieje jak go podnosisz i obracasz przednim panelem w dół ( jak jest wyłączony, i jak jest włączony ) ?

Jeszcze w przyszłości dwa pytanka(dziwne, śmieszne, banalne, nie wiem...) będę miał ( jedno co do gniazda słuchawkowego, a drugie co do trybu serwisowego )

> Brencik

Trochę przydużawo nie (47k)? Masz rację z tymi wyjściami od cyfry - chyba tak zrobię.

> LT_Bri

Jak będziesz chciał zostawić to trafo do wyświetlacza, to obawiam się, że ten odczep oznaczony ~0V będziesz musiał zostawić dolutowany do masy ze względu na to ujemne napięcie, które z tego uzwojenia jakoś trzeba uzyskać (-15V)

Aha i jeszcze +5V - dla wyświetlacza też jest załączane sygnałem z procka sygnał DISEN.

Nie próbowałem jak jest załączony tak go obracać. Jak jest wyłączony to nic się nie dzieje - szuflada się nie wysuwa - trzeba ją lekko popchnąć. Z trybem serwisowym nie próbowałem jeszcze. Muszę oddać Ci w końcu tą serwisówkę, ale chwilowo jestem uziemiony w domu (ponad 39 st. gorączki od wczoraj). A jakie pytanie z tym słuchawkowym?

Temat 9833 został pobity ilością wpisów, bo CD63/67 jest najlepiej opisanym w necie CDekiem pod kątem tuningu ze wszystkich CDeków, i nikt nie musi ameryki odkrywac na nowo, bo prawie wszystko już ktoś robił i opisał. Prawdę mówiąc wystarczyłoby z dziesięć wpisów z linkami. A ten wątek śledzę z ciekawości, co może wyniknąć z pracochłonnego poprawiania takiego czegoś, ciekawi mnie ile potencjału zmarnowali producenci. Powodzenia chłopaki. Jakbyście tuningowali albo składali kolumny zaproście mnie do dyskusji, przydam się.

odczep zostawię... raczej przeszkadzać nie będzie w zasilaniu które robię, choć głowy nie dam bo nigdy mas z kilku zasilaczy nie łączyłem ( a tu chcąc nie chcąc będą złączone ). Ale o ile dobrze pamiętam ( z takiej zabawnej książeczki Horowitza i Hilla ) to problemu z tym być nie powinno... :)

Tego typu wpisy świadczą o wpisującym. W całej serii Polaris najsłabszym elementem jest wysokotonówka, zwrotnice zresztą też takie sobie. A który model? Tylko że to straszny offtopic bedzie, może wątek załóż to będę się wpisywał, bo wobec szerzącej się ostatnio anarchii i chamstwa warto żeby ktoś porządny pozostał

-->rekin, ja kiedyś podczas transportu zauważyłem że pod własnym ciężarem się tacka wysuwa, sprawdziłem to potem z włączonym zasilaniem, mechanizm próbował tackę wciągnąć, a ta to się schowa a to się wysunie ( boję się że mechanika może być skiepszczona... )

Co do słuchawek to pytanie może być z lekka debilne ( ale jak dotąd albo miałem kontakt z cedekami bez gniazda słuchawkowego, albo nie miałem okazji nauszników podpinać ). Z czasów kasprzaków, sanyo itp. ścierwa, pamiętam że jak się słuchawki podpinało, to odcinało się zarazem dźwięk idący do głośnika(głośników). Było to rozwiązane mechanicznie ( podobnie jak we wtyczkach zasilających sprzęt bateryjno/stacjonarny) ew. w jakiś inny sposób. Pytanie brzmi, czy w normalnych cedekach też tak powinno być, i czy tak jest w CD720/CD721?

-->McGyver, mam w planach budowę 3 par zestawów głośnikowych + jednego piecyka gitarowego. 1 para niemal gotowa jest ( muszę skończyć cewki nawijać, a odkąd mam kef-y jakoś tak mi się nie chce, tym bardziej iż obudowy od tych kolumienek + taborety za tymczasowe podstawki do Q1 robią :) ). Monitorki te są zbudowane na tonsilowskich GDN10/30/2 8om(ekranowane) + GDWK7/50 8om, obudowa BR, były opisywane w którymś radioelektroniku. Przez pewien czas używałem ich z podłączonym tylko niskotonowym który świetnie się spisywał jako szerokopasmowiec ( przez 2 miesiące ich używałem, tzn. między spaleniem GDW9/15 w zg15, a zakupem Q1 ).

2 parkę robię na przetwornikach KEF-a ( B200 SP1232 4om, T33 SP1197 4om + przykręcona do nich orginalna zwrotnica... ), niestety nie wiem z jakich zestawów głośnikowych pochodzą te przetworniki i jaką zastosować do nich obudowę ( tak na oko jakąś zamkniętą 15l - 20l ), w chwili obecnej mam prawie skonczony układzik pomiarowy (PraktycznyElektronik nr 5'2002 ) współpracujący ze SPEAKER WORKSHOP, więc jak nauczę się to obsługiwać, to zmierzę parametry T-S i pewnie będę wiedział jaką obudowę dać. Ten zestawik stanie zmiast plastików na których Narzeczona słucha min. japońskiego rocka i punk-rocka :), pewnie jakiś wzmacniaczyk BTL na wybuchowych philipsach ew. Overturkach do tego sklecę :) .

3 zestawik to będzie dla jajec zrobiony ( też do komputera ), będzie to TL na szrokopasmowych tonsilach GDS20/10 8om. Tu muszę dwie parki podobnie do siebie brzmiących GDS-ów dobrać z pięciu którymi dysponuję, dwa najlepiej sparowane pójdą do kumpla który na dłużej będzi na nich słuchał ( ma dość słabowity wzmacniacz, a te głośniczki można z co mocniejszego gniazda słuchawkowego napędzić... ). Tu zapewne SPEAKER WORKSHOP znów się przyda ( mam co prawda własny sposób parowania przetworników, ale to istna katorga i strata czasu... ).

4. GDS-ika który zostanie, pozbawię membran i wstawię w ich miejsce świeże, pójdzie on do małej obudowy tubowej i będzie podpinany pod jakiś samodziełkowy wzmacniaczyk gitarowy ( to też składam dla Narzeczonej :) ). Jak masz jakieś uwagi czy pomysły to pisz na gada :)

faktycznie bałagan robimy :)

Temat 10176

starw KEF-y, może ktoś się na tym zna?

A temacik o TL (dla żartu) na GDS20/10 kiedyś w przyszłości wstawię ( śmieszna sprawa, głośniczki te całkiem fajnie grają, tzn. ich brzmienie mi się podoba szczególnie jeżeli o gitarę i wokale idzie, widać jakiś skrzywiony jestem :) )

Ze schemaciku wynika i jest tak rzeczywiście, że gra jednocześnie i na wy i na słuchawkach. Zresztą sprawdzałem zanim odłączyłem. Gra nieźle na słuchaweczkach. No ale ja nie używam, więc i wy jest mi zbędne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.