Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Zorro a czy tu (na rysunku) cos zmieniales tez?

Jeszcze co do wejscia digital? jakos w manualu nigdzie nie moge nic takiego nzalesc, da rade cos takiego zrobic?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Systex

wstępny filtr zasialnia (wtórnik)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>systex

Nie wiem za co mnie przepraszasz . Mam już 3 urządzenia gdzie od ręki wstawię te stabilizatory,

nic nie kupuję na zapas.

Jak pisałem wczesniej nie ma jednej i złotej recepty na zrobienie tuningu.

Musisz wykazać trochę inicjatywy i pewne rzeczy przetestować sam.

Matthew stosuje Rubycony ZL gdyż mu pasują a ja z kolei ich nie lubię.

Według mnie zastosowane w krytycznych miejscach dają dzwięk analityczny , lekko ostry

i bezbarwny . Nie chcę przez to powiedzieć że Matthew jest w błędzie , jest prawdopodobne że w

kambodzy sprawdziły się bardziej , może mieć też inne preferencje dzwiękowe.

To samo dotyczy zasilania TDA1543 jeśli nie posiadasz AN8008 możesz kupić tańszy stabilizator

zaakceptować pewien kompromis .Postępem będzie już samo użycie dedykowanego stabilizatora dao DACa.

Możesz też zostawić oryginalne zasilanie DACa na 5V i zmienić tylko 220u/16V

na coś lepszego.

Najlepiej poczytać sobie o tuningu jak najwięcej i spróbować wyciągnąc własne wnioski a potem zastosować rozwiązania

które do Ciebie najbardziej przemówiły. Wiem że większośc osób najbardziej lubi opowiesci gdzie wszystko jeszt czarne i białe.

istnieje tylko gówno i doskonałośc ale rzeczywistosc jest zazwyczaj bardziej złożona :)))

Zorro

hehe, no ja juz sporo "poczytalem" na ten temat dlatego w koncu sie zabieram za to... wczesniej wogole niemialem pojecia.

Dzieki jeszcze raz, no tego AN8008 nie zdobede wiec wstawie tam tego LT...:) o ile kolega Rekin zaopatrzy sie w nie i przy okazji i dla mnie wezmie. A jak sie nie uda to skoro mam juz tego LM317 to moze wtedy z nim pokombinuje i z tym ukladem co Molibden pokazal.

Pozdrawiam

>systex

Zamówiłem w naszym lokalnym sklepiku 15szt. tych LT. Mam nadzieję, że dotrą w ciągu tygodnia i cena nie będzie zaporowa. Wydaje mie się, że warto w nie zainwestować, bo z dobrym odsprzegnięciem na nóżkach są doskonałe. Niestety nie miałem okazji porównywać ich z AN8008, ale u mnie grają lepiej niż LM317 i lepiej od każdego ze stabilizatorów z serii 7805 - bez wzgledu na producenta. Oczywiście najlepiej dać preregulator na LM317 i później LT1086-CT5.

Moglibyście mnie oświecić jaka jest różnica ( soniczna :) pomiędzy LT1085 i LT1086.Wiem że ten pierwszy jest na 3A a drugi na 1,5A.Ale który do naszych zastosowań będzie lepszy ?

Rekin

To ja bardzo poprosze i dziekuje przy okazji.

A podpowiecie mi jeszcze czy zmieniac i ew jak tak to na co zmienic:

stabilizator 7760 TY40408 +5V 1szt (nie wiem co dac w zamian)

stabilizator 7770 MC79L05ACP -5V 1szt (nie wiem co dac w zamian)

stabilizator 7750 MC7815CT 27V 1szt ?? (wchodzi 40V) (nie wiem co dac w zamian)

Takie sa oznaczenia, pirwsze 4 cyfry to nr elementu w/g service manual i pozniej typ....

Zorro Ty modyfikowales tego CD - czy wymieniales te stabilizatory w zasilaniu? na jakie?

Wiec tak

Pozamawialem u Javoreczka na allegro wszystkie kondy, ktore rozpisalem wczesniej, za rada Zorro beda to Panasonic FC, wartosci prawie oryginalne, gdzie sie dalo, a gdzie nie roznice sa +/- niewielkie, rezystory w wyjsciu sygnalou DIGITAL beda z Elpodu 0,1% a kondensatory Philips MKP (wartosci te same) nie wiem czy to cos zmieni jesli chodzi o Digital Out ale przy rozbiorce od razu powymieniam i tyle.

Myslelem zeby przy DAC dac OS-CON ale nie znalazlem 47uF/50V, wiec na razie tam tez pojdzie Panasonic FC, jak bedzie ok to zostanie..a jak nie to wstawie OS-CON47uF/20V (po tym LT tam jest tylko 5V)

Zaraz za DAC-iem beda tylko kondy albo Jantzen Audio 2uF lub 4,7uF (takie mam) albo ruskie olejaki (wielkie) 4uF/400V 10%

Niestety elementy bede mial dopiero w przyszlym tyg najwczesniej no i ten nieszczesny LT co mi Rekinie obiecales tez bedzie pozniej, wiec cala modyfikacja lezy ok tydzien dwa.

Nadal nie wiem czy zmieniac te stabilizatory w zasilaniu co rozpisalem powyzej? a jezei tak to na jakie (fajnie by bylo zeby od razu i nozki pasowaly)

Mam tez jakies trafko 2x12V 20W nie wiem czy moge je wykorzystac a jesli moge to gdzie i jak podpiac :)

schemat zasilania, (niestety ze wzgledu na ograniczenia slabo czytelny) moze ktos cos podpowie czy da sie je wykorzystac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym stabilizatorem 15V a właściwie 27V to dałbym sobie spokój.Przeznaczony jest do zasilania wyświetlacza.

W ogóle to ja bym zrobił osobny zasilacz dla toru cyfra- analog.To co jest fabrycznie zostawiłbym tylko do zasilenia głównego procesora.

• 2 tygodnie później...

Uff... chwila prawdy ;) Właśnie skończyłem lutować płytkę dac'a z analogówką. Zaraz podłączam wszystko do prądu. Mam nadzieję, że się nie walnąłem przy projektowaniu płytki i nie pójdzie mi nic z dymem.

I moja płytka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra. Będzie potrzebna mi Wasza pomoc Panowie.

Odpaliłem i nic z dymem nie poszło, jednak cd nie startuje. Mam takie objawy. Po naciśnięciu Open klapka wysuwa się tak jak by się jej nie chciało. Jak się nie pomoże palcem to nie ruszy a jak już ruszy to jedzie bardzo wolno, czasami zacznie też wracać. Zamyka się normalnie.

Druga sprawa. Nie wczytuje płyty. Po zamknięciu pokręci się chwile i na wyświetlaczu wyskakuje error.

Napiszcie proszę mniej-więcej jakie mogą być przyczyny tego co opisałem powyżej. Chciałbym jutro mieć jakiś punkt zaczepienia.

Aby mieć jakiś obraz sytuacji napisze jak wygląda mój cd w tej chwili.

Każda z sekcji dac, analog, zegar ma swoje własne zasilanie. Wyrzuciłem dosłownie wszystko od dac'a aż do wyjścia i zmontowałem na nowej płytce, tej powyżej.

Masy dac i analog podłączyłem w jednym miejscu na płycie (na śrubce łączącej masę płyty głównej z obudową). Masę z zasilacza zegara podłączyłem w tym samym miejscu. Masę zegara podłączyłem blisko filtra.

Padam z nóg. Na dodatek zepsuła mi się lutownica i kończyłem lutować… odsysaczem :/

Ok gra.

Jest czysto, szczegółowo. Tylko mało basu. No ale może musi się to wszystko wygrzać, a może co innego jest przyczyną. Może za mała pojemność w zasilaczu analogówki? Zaraz za mostkiem mam 2x1000uF FC i na wyjściu 100uF FC. To nie za mało? W zasilaczu DAC mam 5600uF SXE NIPPON CHEMICHON i na stabilizatorem 100uF FC. Przy DAC mam 47uF oscon i 0,1uF MKP10. Przy opach 47uF BG STD. Na wyjściu sygnałówki 4,7uF BG N.

Czy wg Was może gdzieś czegoś brakować co powodowałoby zmniejszenie ilości basu?

:) Dodałem po 10uF BG N na zasilanie AD797, na same nóżki. Basik jest taki jak powinien być. Po wszystkich wcześniejszych zabiegach było bardzo klarownie, teraz jest wręcz niesamowicie. Fajnie słychać jak się kondensatory formują, z minuty na minutę dźwięk staje się coraz lepszy! Jest lepiej niż przed dorobieniem autonomicznej płytki a wszystko leży z boku cd'ka, zegar nie za ekranowany, póki co masa podłączona "byle_gdzie" a przewody od filtra do daca i zasilania kilometrowe.

Mam pytanie. Zegar nie podłączyłem przy pomocy koncentryka lecz ekranowanym przewodem audio, takim najzwyklejszym. Czy może to powodować pogorszenie się dźwięku???

Hehe w rozpędzie wylutowywanie wszystkiego z sekcji analogowej przez przypadek wylutowałem jedną zworę doprowadzającą zasilanie +5V do procka.... po wlutowaniu jak ręką odjął.

Dodałem po 1000uF w zasilaczu opampów. Teraz mam bas taki jak sobie życzyłem. Niski, głęboki i dobrze kontrolowany.

Po wsadzeniu wszystkiego w obudowe miałem problemy z brumieniem. Ten przewód audio który wykorzystałem do zegara okazał się być niezbyt skutecznie ekranowany. Jednak puszczenie do po spodniej blasze, jak najdalej od zasilaczy dało kompletną ciszę.

Słucham sobie już godzinę i się nasłuchać nie mogę. Właśnie na nowo odkrywam płytę Patrici Barber. Jest na prawdę bardzo dobrze. Szkoda że nie mam w pobliżu żadnego kolegi "audiofyfa" z dobrym odtwarzaczem, z chęcią bym go porównał. No ale cóż, Wałbrzych to takie nie audofilskie miasto.

Chciałem z tego miejsca bardzo podziękować koledze Rekinowi - Rekin Twój zegarek spisuję się świetnie, dzięki za wszelką pomoc, oraz koledze Lt_Bri dzięki któremu miałem przez baaardzo długi czas do dyspozycji serwisówkę.

PS Dżizas ależ ta gitara wybrzmiewa! Widze drżące struny.........

Moje gratulacje. Nacieszysz się i zobaczysz, że zaczniesz kombinować dalej :) Zapewniam Cię, że jeszcze wiele można zdziałać. Te kondensatory 1nF z wyjść do masy jak się domyślam masz już wylutowane? Pobaw się jeszcze w polepszenie zasilania DAC-a i filtra SAA - można doborem różnych kondensatorków i osobną stabilizacją zdziałać cuda.

Również zegar można nieco ulepszyć przez wstawienie OS-conów z lepszej serii SA, SG.

Wyklejenie matą bitumiczną elementów napędu i krążka dociskającego płytę (bardzo dokładnie należy przykleić idealny okrąg) powoduje, że dźwięk w zakresie góry staje się bardziej płynny itd, itp...

Oczywiście, na nowej płytce nie było dla nich miejsca :)

W zegarze siedzą już oscony, jak również wnętrze też jest wyklejone matą. Grzebać już w nim nie będę. W przyszłym miesiącu wyjeżdżam a po przyjeździe albo będę chciał kupić coś lepszego do zabawy albo nos-DAC Petera + zabawa w transport. Cały czas bardzo bym chciał zrobić go z komputerowego napędu. Ale to za jakieś pół roku najwcześniej :)

Nie wiem czy to najodpowiedniejszy wątek do tego wpisu... ale dzisiaj sprawdziłem zestawienie op ampów

ad825 ----> ad797 . Niezła rzecz - dużo detali i niezła dynamika nagrań. Można wypróbować przed wstawieniem porządnego układu na tranzystorach bez takich wielkich sprzężeń. Gdyby ktoś sprawdzł to zestawienie - jestem ciekawy spostrzeżeń. U mnie sprawdziło się w tuningowanym cd na 2x TDA1540.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rekin

Ok, no ja przez weekend netu nie mam :-) wiec w poniedzialek sie przypomne, aha, jakby co to wzialbym 2 szt jedna do zasilania dac a druga gdzies przy zegarze zainstaluje :) albo ten glowny w zasilaniu podmineie, nie wiem ktora opcja bedzie lepsza.

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie mojej modyfikacji. Tak jak juz wczesniej opisywalem mam zamiar puscic sygnal analogowy prosto z DAC TDA1543 tak jak jest to zrobione w NOS-ie. MOje pytanie, zostawic DAC na miejscu i kabelkiem puscic sygnal analogowy do czinczy, czy moze wylutowac DAC-a z plyty gł i cyfrowym sygnal puscic przewodem a sam DAC zamontowac jak najblizej RCA?

nie wiem ktora z opcji bedzie lepsza

aaa no i mam jeszcze jedno pytanie, gdzies na forum wyczytylame, ze do modelu CD-604 w latwy sposob mozna zrobic sterowanie na podczerwien (pilot), ale jakos nie znalazlem juz konkretow jak gdzie i co podlaczyc :-), a w sumie przydaloby sie, moze ktos wie jak to zrobic prosze o rady

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.