Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Systex> Ja bym zostawił tego daca na miejscu. Wydłużenie drogi z filtra do daca (wydłużenie przewodów łączących) wprowadziło mnie trochę zakłóceń/zniekształceń. Myślę że lepszym rozwiązaniem będzie zostawić dac na miejscu i pociągnąć kawałek dobrego przewodu do gniazd chinch.

Uki, no potwierdziles mnie w tym przekonaniu, tez tak myslalem i nie tylko ja :-), wiec DAC zostanie na miejscu jednak, teraz tylko trzeba bedzie odciac sciezki od reszty elementow, na razie sprawdze czy ta opcja z "pasywnym wjsciem" sprawdzi sie leiej, jesli tak wylutuje nieptrzebne elementy, jesli okaze sie ze jest gorzej, sciezki latwo bedzie mozna polaczyc z soba.

Swoja droga czekam na potrzebne elementy wiec pewnie cala modyfikacja jeszcze z tydzien musi zaczekac :)

ech ten pilot mnie jeszcze interesi, jak ktos wie jak to zrobic to niech powie :-))

pozdrawiam

Czy ktoś wrócił z nowoczesnych opampów na poczciwego NE5532 /5534 ? Ja straciłem pewien niepowtarzalny urok i czar - analogową magię którą dawały. Chyba wrócę do nich bo te nowoczesne jakoś nie mogą się jakby wygrzać..... Nie próbowałem AD797. Może te by dały to co NE5532?

Podejrzewam że moda na wymiany tego legendarnego opa na nowsze może minąć, szybciej niż się spodziwam.

Ryszard

Ryszard> w Marantzu CD 50....... te AD797 grają świetnie w porównaniu z OPA2134 i 2604....zmiany to brzmienie podobne do analogowego i co ważniejsze bardzo szczegółowe ze świetnym basem.

czy analog daje jeszcze sample?

Mnie przysłali chyba ze 2 lata temu AD733. Bardzo ciekawie grał, chyba lepiej niż opa 627. Teraz mam opa 627 w i/v i buforze i zwykłe badziewa w pętli DC servo (integrator więc poza szumem nic nie robi złego) i DC protect też bez znaczenia.

Polecam zrobić mieszankę na stoliczku z pojedynczych opampów. Daje to spore możliwości doboru dźwięku. Za DACiem ad 797 mi się nie sprawdza. Robiłem eksperymenty z różnymi opampami i w 100 % potwierdziły mi się spostrzeżenia Gregaudio tyle, że by dojść do tych wniosków wydałem sporo kasy na scalaki ale eksperymenty były przednie :) . Do przetestowania czeka jeszcze podwójny AD8066. Na razie ad797->825 pobił (wg moich upodobań) opa627->opa134.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Za DACiem ad 797 mi się nie sprawdza.

>na razie ad797->825 pobił (wg moich upodobań) opa627->opa134.

Nic nie rozumiem. Za DAC nie sprawdza się a najlepsza konfiguracja jest Ad797->AD 825?

no tak , pokręciłem :) miało być ad825->ad797

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 1 miesiąc później...

Hej! Powie mi ktoś po co są te rezystory 220 ohm zaraz za filtrem? za nimi są ścieżki prowadzące bezpośrednio do DAC. Można je bez szkody wyrzucić? A jeśli nie to czy zmiana na lepszej jakości (Elpod) może przynieść poprawę dźwięku?

Te rezystory nie są takie ważne, bez nich też będzie grać (jesli zastapimy je np. zworami z drutu, mostkami). Przy krótkich połączeniech mogłoby ich nie być, przy dłuższych zapewniają jako takie dopasowanie impedancji ścieżek do wyjść układów i tłumienie odbić itp. zakłóceń w.cz.

>Uki

Jak się nudzi, to może jeszcze coś niecoś podłubać? TDA1545A można praktycznie podmienić z TDA1541 - nigdy nie miałem czasu, żeby to przetestować, ale może warto?

Dla zabawy można też po wywaleniu z zasilania DAC i filtra szeregowych rezystorków wrzucić w to miejsce stabilizatory, a ścieżkę rozprowadzającą +5V uciąć i pociągnąć w to miejsce z osobnego pre regulatora na jakimś LM-ie.

Jak zostało trochę miejsca, to można na próbę wrzucić też innego DAC-a i wykorzystać magistralę I2S - zrobić cyfrowe wyjście.

Sam już nie wiem, ale trochę można się pobawić - jak się ma czas oczywiście.

Z tego CD można trochę wyciągnąć, ale jest niestety granica. Super zwartego basu nie daje się osiągnąć, podobnie z żyletowatą lokalizacją, natomiast lekko pastelowe analogowe brzmienie o zaokrąglonych konturach, to coś do czego ten CD jest stworzony - za to go lubię.

Do DAC mam dedykowane zasilanie, uzwojenie na 6V, mostek i na końcu LT1086-CT5.

O TDA1541 już kiedyś pisałeś, niestety nigdzie nie znalazłem go w rozsądnej cenie.

Coś do zabawy wymyślę, tyle że mam na to nie za wiele czasu. W piątek wyjeżdżam na długo a tego CD dziedziczy mój przyjaciel. Dłubanina ma zabić ciągnący się czas przed wyjazdem. Nienawidzę czekać, musze coś robić bo wariuje :)

Męczyć przestałem. Dobiłem do cienkiej granicy - straciłem szpunt. Szybkie ruchy dały dużo ale i sporo zabrały. obecnie gra konfiguracja opa627 -> AD797. Tor analogowy jest juz bardzo dobry, OPA te nowoczesne wcale nie grają lepiej od starych NE 5534 ! (te stare są bardzo analogowe, nie szeleszczą...

Stanąłem na części cyfrowej - tu jest potencjał jeszcze nie wyzwolony do końca.

Tylko liznąłem - (sprawdzam to jako transport).

>Ryszard_wpl

U mnie najlepiej-najbardziej analogowo wypadają AD797. Faktem jest, że po zrobieniu osobnego zasilania różnice pomiędzy "starymi" wzm. oper. i nowszej generacji nie są już takie drastyczne. Ze starych fajnie grają jeszcze LM833 i co ciekawe AN4558 (oba podwójne).

W cyfrówce faktycznie da się dużo poprawić - poza osobnym zasilaniem u mnie najlepiej sprawdziły się oscony 22uF SA i polutowane na nóżkach filtra Siemensy oraz ROE (100nF MKT). Próbowałem zostawić same BG-N 2x10uF przy filtrze, ale były tragiczne wysokie bez tych MKT.

Uki,

to nie takie proste - wtedy wyjście jest obciążone bezpośrednio długą scieżką indukcyjnie i pojemnościowo, co w skrajnych przydapkach, przy b. duzych częstotliowściach pogarsza warunki jego przełączania, wydłuża czas ustalania się stanów logicznych na wyjściu i zmienia kształt sygnału. Raczej nie warto nic z tym robić, jeśli nie przesyłamy sygnałów w granicach 50-100 MHz linią długą.

Zgadzam się z Molibdenem jest to tzw. terminacja szeregowa przy źródle jak to mniej więcej działa opisałem w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wpis z 22 Sty 2006, 19:22

Dokładny opis znajduje się m.in w książce "High Speed Digital Design-A handbook of black magic".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodam jeszcze że nie jest to najlepszy sposób na przesyłanie sygnałów zegarowych chyba że razem z terminacją równoległą przy odbiorniku ale wtedy traci się połowę wartości sygnału bo terminacja równoległa eliminuje odbicie przy odbiorniku.Można równiez używać samej terminacji równoległej przy odbiorniku np. w tym przypadku powinno się użyć dwóch rezystorów ok.400ohm włączonych po jednym między sygnał a GND i między sygnał a Vcc , z punktu widzenia sygnału będą one połączone równolegle (z punktu widzenia zasilacza połaczone są szeregowo).

• 4 miesiące później...

Tuninguje właśnie tego CD'ka.

Mam pytania. Jaki rodzaj kondensatorów bocznikujacych diody stosowaliście w oddzielnych zasilaczach?

Chodzi mi o to czy w cyfrowym i analogowym zasilaczu dawaliście np. 1nF ceramiczny, czy foliowy do szybkiej diody ?

Czy konfiguracja z dwoma osconami się przy DACu się sprawdza ? Bo nie wiem czy jest warto zamówić u Jaworeczka oscony 22 uF, czy może kupic gdzieś indziej pojedyńcze 47uF ?

• 1 miesiąc później...

A ja mam pytanie o cewkę przy WO.

rekin napisał:

"W pętli sprzężenia I/V wylutowałem cewki i niepotrzebny jeden z kondensatorów"

Ja wywaliłem tę cewkę i na moje ucho to się popsuło. Jakby wyostrzyło się i basów ubyło. Czy aby ta cewka w szeregu z kondensatorem nie tworzy jakiegoś filtru, który wpływa na tonalny charakter całego CD? Jedni wywalają cewkę i kondensator (jak rekin), inni zamieniają cewkę na rezystor 100 om. Co jest lepsze? Czy Pan rekin posłuchał wpływu usunięcia cewki i konda - tylko tej jednej zmiany?

Ten kondensator 150pF, pewnie ceramiczny, trzeba zastapić czymś porządnym. Cewkę zmierzyć omomierzem i wstawić rezytor o zbliżonej wartości, jeśli jest to bardzo mało - to zworę. To jest antyaliasingowy filtr dolnoprzepustowy usuwający ponadakustyczne produkty oversamplingu i powinien w jakies postaci tam być. Można zmieniać nieco wartość tego kondensatora (np. 100-220pF).

Układ filtru LC jest chyba nastrojony na częstotliwość ok. 180kHz (blisko 4fs) i nie powinien wpływać na zakres akustyczny, ale obecność tych pozostałości i brak filtrowania mogą powodować wyostrzenie dźwięku i subiektywny brak basu.

Wielkie dzięki.

Cewki mają opór - jedna 36 om a druga co ciekawe 34 om. Ja mam rezystorki Elpod 220 om. Może by je dać, albo zworki. Poza tym filtrerm jest jeszcze równolegle 220 pF i rezystor 4,7 k. Czy te elementy też warto zamienić na dobrej jakości? A może warto przymontować te elementy blisko WO, bo ściezki mają długie, a ich długośc inna w każdym kanale?

Siedze wprawdzie w Grecji, ale nawet tam maja net.

Wyrzucenie cewki, to nie do konca samo wylutowane. Wrzucilem tam rezystorek (ne pamietam juz jaki). Slusznie ktos napisal - to jest filtr i trzeba troszke pokombinowac w zaleznosci od tego co chcemy osiagnac. Ja scialem nieco gore, bo moje kolumienki maja jej w nadmiarze. Wrzucilem mikowe kondensatorki w NFB.

Pozdrawiam z Delf :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.