Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

-->rekinie, na zdjęciu Twojej płytki z LM3886 siedzi chyba 5 rezystorów?

2 sztuki 22k, 1 sztuka 680 om, 1 sztuka 220 om i jeszcze ? (czy coś mi się może zwidziało :) ).

To samo się tyczy wersji z LM3875, mogą tam być potrzebne jeszcze jakieś rezystorki?

Pozdrawiam.

jak obwód mute to chyba starczy dać nawet MŁT-ka ( tu się jakość raczej nie liczy?)?

A pamiętasz może wartość tego rezystorka i kondensatora od mute?

No i jeszce jeden drobiazg co do kondensatorów wejściowych, ruskie olejaki ( wielkość jak 2 pudełka od papierosów prawie) 10uF chyba 400V nadają się czy są za duże ( normalnie chyba 4,7uF czy 6uF idzie ), bo mam jeszce dostęp do podobnych z GeneralElectrics czy coś.

Bądź co bądź dzięki za info :)

Pozdrawiam

Do mute dawałem chyba 2,7k albo 3k już nie pamiętam. Chodzi tylko o to, żeby przy Twoim napięciu zasilania GC zapewnić odpowiednią wartość prądu w mute.

Ja na wejściu używam ruskich mydelniczek 6uF i grają doskonale - przynajmniej lepiej niż MKP 4,7 uF Jantzen. Nie widzę przeszkód mogą być 10uF.

• 2 tygodnie później...

czy jest sens budowy oddzielnego zasilacza na 12V do opampów w marantzu cd46, na toroidzie i stabilizatorach lm317/337 ??

mam juz prawie wszystkie cześci ale zastanawiam się czy to pomoze

pozdrawiam

magazynier - podłącz bateryjki zamiast oryginalnego zasilania i sprawdź. W kilku cd podłączałem zewnętrzny zasilacz ale nie słuszałem istotnej różnicy w porównaniu do nakładów.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

-->magazynier, w tej serii cedeków zasilanie sekcji analogowej paskudnie jest pomyślane, niby ma być +/-10V, a co do czego jest sporo więcej ( choc trochę mniej niż z obliczeń by wynikało, czyli "docelowe" napięcie jest uzyskiwane "dzięki" siadaniu zasilania ), do tego dochodzi fakt z z dodatniej połówki tych +/-10V jest wzięte (przez stabilizatorek) +5V dla sekcji cyfrowej...

Sam mam komplet części pod nowe zasilanie +/-10V(ew. +/-12V), tyle że się zastanawiam nad kwestią transformatora.

Miał iść toroidalny TST50/004( 2x 12A - 2x 2,05A ), tyle że wtedy będę musiał kupić jeszcze jeden taki (ten miał iść do stacji lutowniczej...), druga sprawa że strasznie badziewny ten toroidek jest...

Chyba w te miejsce dam dwa 15watowe transformatory(na rdzeniu EI), tzn. TS15/31 (akurat mam dwa powiedzmy zbedne ).

Tylko czy mocy im starczy (niby cedek jako cały nie pobiera więcej niż 10W... ) :) .

>Rambo

tak zrobie

>Lt_Bri

ja mam TST100/PROM 2x12 4.2A - mówisz że to badziew jest ?

dziś powinienem mieć już zasilacz podłączony do cd, ale planuje najpierw tylko do opampów nie do całej sekcji analogowej na 10V, no chyba że radzicie inaczej

-->magazynier, niby ten TST50/004 jest z tych samych(prawie) zakładów co te TS15/31(tylko wtedy to się nazywało Unitra-Zatra, a teraz Indel ), tylko ten toroid głośniejszy jest od tych na rdzeniu EI(jakim cudem, nie wiem).

Już taki szuwaks jak dtw-elektronika cichszy jest (15 takich tymczasowo do GC bedę pakował), inna sprawa że leniwy jestem i nie chce mi się zalewać żywicą tego indela :P

A co do podłączenia bezpośrednio do WO, ponoc lepiej jest(tyle że leniwy jestem i nie chce mi się tego sprawdzić :] ).

-->rekinie, jakbyś tu zajrzał, to sprawa jest :)

Udało Ci się coś może wykombinować w sprawie wzorów płytek w word-zie (dziś na próbę "odprasowuję" dwie płyteczki pod LM3875, niby wydruki tylko minimalnie od Twoich płytek odbiegają wymiarami, ale co orginał to orginał :] ).

Acha, i ktos jeszcze się pytał czy nie masz też schematu montażowego pod LM3875 (jakby nie było, to w paint-cie sam coś nabazgram na wzorze płytki który kiedyś zamieszczałeś :] ).

Z góry dzięki :) .

>Lt_Bri

wieczorem podłącze, to dam znać co wyszło

w sumie to mam juz gotowy zasilacz, tyle że z pomiarów (zaznaczam że badziwnym miernikiem) wyszło mi 14,4 V zamiast 12V obliczonych

wo mogą pracowac na tym napięciu, także nie ma biedy ale nie chece dawać tego na całą płytkę

Tak wiem obiecałem już kilka dni temu, że narysuję, ale jestem zawalony robotą (od zawodowej do kopania działki) i nie miałem nawet chwili czasu. Postaram się za to zabrać wieczorkiem. Myślę, że 15 minut powinno załatwić sprawę. Efekt nie będzie może cudowny, ale będzie wiadomo co i gdzie. To samo tyczy się zegara.

-->rekinie, się nie spiesz, dla mnie to może być wieczorem w maju (2006 roku :] ), a jak coś to mogę z tych plików(wzór płytki pod LM3875 i montażówka pod LM3886) co mam i orginalnych płytek zrobić co trza ( zegara wolę się jednak nie tykać :] ).

Pozdrawiam.

Nie udało mi się prawidło odpalic zasilacza (celem było zasilenie WO z oddzielnego żródła), strasznie mi się napięcie ujemne rozjechało po podłączeniu, nie wiecz czemu tak wyszło. Podejżewam sygnał kill o jakieś niecnedziałania na moją szkode (zasilany jest -5V), nie wiem co z tym zrobić - po usunięciu tranzystorow mutujących zostały jeszcze dwa sterowane sygnałem kill ?

Ale nie ma biedy, trafo podłączyłem do zasilania w efekcie czego cd dostał niezłego kopa, duża dynamika i ogólna poprawa.

Powymieniałem wcześniej rezystory w torze sygnałowym za TDA1545 oraz do masy na 1% metalizowane, poprawiła się przejżystość przekazu oraz szczegółowość, ale wydaje mi się że wkradły się jakieś przestery i metaliczność (szczególnie w średnicy i górze).

A może ten układ tak gra ??

Magazynier, a na czym robiłeś stabilizację? Wziąłeś pod uwagę że "ujemne" scalaki mają inny rozkład wyprowadzeń? Nawet doświadczonym zdarza się o tym zapomnieć.

Zrobiłem na LM317/337 jeśli o to chodzi. Wydaje mi się, że prawidłowo połączyłem to ustrojstwo, zgodnie z kartą katalogową. No prawie, nie miałem tantali, dałem elektrolity trochę większe, no i kurcze nie dałem diód zabezpieczających co powodowane było brakami materiałowymi, ale te mogę szybko dospawać.

Możliwe, ze trochę źle dobrałem rezystory, gdyż celem było 12V symetrycznie, a z pomiarów nieobciążonego układu wyszło ok. +/- 14,4V (ok., bo i miernik superdokładny nie jest). Jałowo działa, wydawałoby się prawidłowo, ale po podłączeniu bieda. Sprawdzę jeszcze raz scalak 337.

Pozdrawiam

Może to ciut pomoże :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wszystko zależy czy R1 wymusza przepływ co najmniej 10mA prądu: jeżeli tak to układ w stanie jałowym i obciążony będzie działał prawidłowo jeżeli nie to prawidlowe napięcie uzyskasz dopiero po obciążeniu stabilizatorów

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

mam dokładnie takie wartości rezystancji, czyli 120 i 360 ohm, napięcia zasilania z trafo 2x12V, prądu już teraz nie pomierze, bo trafo wylądował w cd-ku, ale może załatwię niedługo jakiś trafo

panowie powidzcie, jak rozwiązujecie sprawę obwodu kill ?

załączam fragment schematy z zaznaczonym miejscem podłączenia zasilacza

może ten tranzysto BC558B też wywalić ? tylko co wtedy, czy ten obwód do masy dać a zasilanie +5V kolektora tranzystora oraz rezystor 220K wywalić

schemat

[obrazekLUKASZ-290084_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry za offtopic , ale czy ktoś miał może doświadczenia ze stabilizatorkami LDO Sipex? Jak mają się one do stabilizatorów Linear Technology?Chciałbym znaleźć optymalny balans między jakością napięcia zasilającego(szumy ,stabilność termiczna ,odpowiedz na skok obciążenia/napięcia wejściowego)do ceny:)

Pozdrawiam

nie macie może schematu zasilacze go tych cd-ków, z tego co widzę, Rekin zamieścił jego fragmet pokrywający się z zasilaczem w cd46.

strasznie słabo mi idzie rozrysowywanie z płytki :)

Pewnie niewiele będzie widać, ale co mi tam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>rekin, Lt_Bri

jak u Siebie załatwiliście ten obwód kill? tak jak radził Brencik - z SAA rezystor 4k7 do masy zostaje, z procka rezystor 47k do masy daliści a tranzystory bc558 wraz z ich zasilaniem wywaliliście ?

las laquinas de la muerte

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.